Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat miercuri că a făcut o plângere penală la DNA privind o posibilă rețea care ar fi fraudat mai multe concursuri organizate în primărie în 2018 și 2019: "Suntem în fața unui posibil sistem de fraudare, premediat și sistematic, care s-a desfășurat pe parcursul mai multor ani, cu complicități potențiale, cel puțin la vârful serviciului de resurse umane".

Dominic FritzFoto: Facebook/ Dominic Fritz

Descoperirea a fost făcută cu ajutorul indirect al DNA, care a cerut o serie de documente în cazul unui fost angajat. Pornind de la unele neconcordanțe în dosarul de concurs al acestuia, din primele verificări ale primarului ar exista dovezi concludente că cel puțin 7 funcționari ar fi fraudat concursurile de ocupare a unor posturi publice, lucrările pe care le-au prezentat nefiind scrise de ei.

  • "Surpriza a fost că aceeași caligrafie este prezentă pe mai multe lucrări de concurs, ale mai multor persoane. În cazul altor angajați am găsit doar deosebiri izbitoare, inexplicabile altfel decât prin fraudă.
  • Suntem în fața unui posibil sistem de fraudare, premediat și sistematic, care s-a desfășurat pe parcursul mai multor ani, cu complicități potențiale, cel puțin la vârful serviciului de resurse umane. Putem doar bănui că este și mită la mijloc, dar acest lucru trebuie să-l stabilească procurorii", spune Dominic Fritz.

Cum ar fi funcționat sistemul?

La proba scrisă, candidații care și-au aranjat concursul au dat niște răspunsuri întâmplătoare, dar notarea de către comisie s-a făcut în a doua zi. Destul timp, peste noapte, pentru funcționarii de la resurse umane să scrie o nouă lucrare, cu răspunsurile corecte, și să înlocuiască lucrarea candidatului cu lucrarea comandată și redactată ulterior.

"Ghinion că a rămas în dosar lucrarea scrisă de către echipa falsificatoare, cu caligrafie identică la mai mulți candidați. Și sunt sigur că cele 7 cazuri pe care le-am descoperit la o verificare punctuală sunt doar vârful icebergului. Sper că DNA va lua la puricat toate dosarele de concurs din ultimii ani", afirmă primarul Timișoarei.

Dominic Fritz a reorganizat Primăria Timișoara în iulie 2021 și a restructurat printre altele și Serviciul Resurse Umane, noua organigrama fiind însă contestată în instanță de un grup de sindicaliști incluzând-o și pe fosta șefă de la resurse umane.

  • "De aici și rezistența la noua organigramă: pierderea unor funcții nu înseamnă doar că unii nu-și mai iau un salariu bun de la stat, ci destructurarea acestui sistem corupt, care i-a făcut puternici și bogați.
  • Se pare că miza încercărilor de a suspenda sau anula noua organigrama în instanță este să se întoarcă unii corupți pe post înainte să putem descoperi toate aceste mizerii penale" a mai declarat Dominic Fritz.

Plângerea penală a fost transmisă miercuri dimineață la DNA - Serviciul teritoral Timișoara, pentru posibile fapte de fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, abuz în serviciu, uzurparea funcției, folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.