De la începutul anului până în prezent peste 1.200 de femei au primit voucherele Materna, date de Primăria Capitalei, după ce au născut. Voucherele au o valoare de 2000 de lei și pot fi folosite în principal pentru servicii medicale în timpul sarcinii și plata nașterii în spitalele private. Astfel că, dacă au fost primite după naștere nu prea mai poate fi achiziționat mare lucru cu ele. Primăria Capitalei a transmis la solicitarea HotNews.ro că se pot achiziționa absorbante, vitamine, pompe de san, betadina, comprese sterile.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mamele sunt sfătuite însă să ceară la farmaciile partenere lista cu produse, deoarece există mici variații de la o farmacie la alta.

Primăria analizează condițiile de acordare a voucherelor Materna, astfel că este posibil că nu toată lumea să le mai primească.

”Deși, momentan, suntem în graficul de acordare al voucherelor, pentru a preîntâmpina astfel de situații nedorite, situații în care femeile nu mai au nevoie de produse specifice după ce au născut, Direcția Generală de Asistență Socială a Municpiului București analizează posibilitatea inițierii unui nou program destinat atât femeii gravide, cât și nou-născutului provenind din medii defavorizate, un sprijin financiar care să vină în întâmpinarea nevoilor acestora, astfel încât să fie evitate posibilele întârzieri de ordin financiar”, a transmis Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Voucherele Materna se acordă de către Primăria Municipiului București, prin Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, conform H.C.G.M.B. nr. 120/2018, modificată și completată prin H.C.G.M.B. nr. 260/2018 și HCGMB nr. 824/2018, precum și a Regulamentului de acordare al Voucherului Materna (disponibil pe www.dgas.ro, secțiunea Voucher Materna). Voucherele sunt în valoare de 2000 lei, sub formă de tichete, și se acordă în două tranșe a câte 1000 lei/beneficiar.

Programul "Voucher Materna" se adresează femeilor care sunt gravide la momentul depunerii dosarului, iar voucherele pot fi utilizate, conform Regulamentului de acordare al acestora, pentru "Orice tratament medicamentos, inclusiv suplimente nutritive sau dispozitive medicale din orice farmacie (afiliată programului) sau diferența dintre prețul de referință decontat de către CASMB și prețul la raft", lista acestora fiind disponibilă pe site-ul www.dgas.ro, secțiunea Stimulente financiare - Voucher Materna.