Mansardarea blocurilor din Timişoara se va face după noi reguli, fiind obligatorii lifturile pentru persoanele cu dizabilităţi şi locuri de parcare aferente fiecărui apartament, acoperişul va trebui să fie înclinat, iar ferestrele nu vor mai fi de tip lucarnă, hotărârea fiind luată de consilierii locali în şedinţa de marţi.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit proiectului de hotărâre votat, clădirile cu parter şi patru etaje pot fi mansardate fără rezerve prin extinderea pe verticală a apartamentelor de la etajul IV, „obţinându-se apartamente tip duplex”, iar acoperişul se va realiza în mod unitar şi armonios pentru toată suprafaţa clădirii, relatează Agerpres.

„Pentru cazurile în care în mansardă se vor crea noi unităţi locative, se va asigura în mod obligatoriu acces pentru persoane cu dizabilităţi (lift). În cazul în care imobilul a fost prevăzut din construcţie cu pod mansardabil, se poate amenaja mansardă în podul existent, cu condiţia să se poată asigura acces din casa scării”, menţionează documentul.

De asemenea, forma mansardei şi golurile se vor proiecta în concordanţă cu arhitectura întregului imobil, nu se admit acoperişuri cu secţiunea unui poligon cu laturi multiple iar acoperişul va fi de tip şarpantă. Învelitoarea se va realiza din ţiglă roşie sau materiale similare şi se interzice utilizarea imitaţiilor de materiale.

Suprafaţa utilă maximă a mansardei nu va depăşi 60% din suprafaţa utilă a ultimului nivel.

Se exclude realizarea de apartamente de tip duplex din spaţiile cu destinaţia pentru uscătorii.