După luni de discuții și amânări, Consiliul Local Sector 2 a hotărât în final cât vor plăti locuitorii Sectorului 2 pentru ridicarea gunoiului menajer. Astfel, pentru ridicarea unei pubele de 120 l de deșeuri reziduale, în care nu se află deșeuri reciclabile, vor plăti 8,24 lei, iar pentru una de 240 l - 16,47 lei. O familie produce cam o pubelă mică pe săptămână, dacă pune separat deșeurile reciclabile. Pentru deșeurile reciclabile, cetățenii vor plăti 0,99 lei pe tonă, fără TVA, prețul fiind subvenționat de Primărie. Dacă nu colectează selectiv, tariful este 10,21 lei pe pubela de 120 l și 20,43 pentru pubela de 240 l. Până la finalul anului, cetățenii vor plăti taxa de 10 lei/lună/pe persoană instituită de primărie, iar de la 1 ianuarie 2022 pot încheia contracte direct cu Supercom, la tarifele enumerate mai sus.

Gunoi Sector 2 - 10Foto: Hotnews

Ce prevede proiectul de hotărâre adoptat joi de Consiliul Local Sector 2:

  • ”Se aprobă tariful de 437,23 lei/tonă , fără TVA, pentru activitatea de colectare separată, transport şi depozitare a deşeurilor reziduale, realizate pentru utilizatorii casnici ( persoane fizice şi membrii asociaţiilor de proprietari) din Sectorul 2.
  • Se aprobă tariful de 795,63 lei/tona fără TV A pentru activităţile de colectare separata, transport, sortare si depozitarea deşeurilor din ambalaje (reciclabile) realizate pentru utilizatorii casnici ( persoane fizice şi membrii asociaţiilor de proprietari) din Sectorul 2.
  • Pentru implementarea şi dezvoltarea colectării separate a deşeurilor pe raza Sectorului 2 al Municipiului Bucureşti, se subvenţionează parţial , de la bugetul local, nivelul tarifului pentru colectare separata, transport, sortare si depozitare reziduuri a deşeurilor din ambalaje (reciclabile), astfel încât utilizatorii casnici vor achita suma de 0,99 lei I tonă, fără TVA.
  • Se aprobă tariful de 576,64 lei/tona fără TV A pentru activităţile de colectare, transport si depozitare a deşeuri menajere municipale in amestec, depuse necorespunzător de utilizatorii casnici ( persoane fizice şi membrii asociaţiilor de proprietari) din Sectorul 2”.

Tot joi, Consiliul Local a aprobat indicele de conversie tonă/metru cub pentru fiecare categorie de deșeuri, de aici rezultând practic prețul plătit de cetățeni:

  • 0,16 t/mc pentru deşeurilor reziduale colectate separat;
  • 0,06 t/mc pentru deșeuri reciclabile colectate separat;
  • 0,15 t/ mc pentru deșeurile în amestec.

Astfel, potrivit acestui indice stabilit de primărie în baza unui studiu, Supercom, firma care se ocupă de salubrizare în Sectorul 2, va percepe următoarele tarife de la cetățeni pentru pentru ridicarea, transportul și depozitarea gunoiului menajer:

  • colectarea separată, transport și depozitare deșeuri reziduale - tarif pe tonă - 437,23 lei ceea ce înseamnă că pentru o pubelă de 120 l de va plăti 8,24 lei, iar pentru una de 240 l - 16,47;
  • colectarea separată. transport, sortare și depozitare a deșeurilor reciclabile - tarif pe tonă 795 lei/tonă - ceea ce înseamnă că pentru o pubelă de 120 l de va plăti 5,49 lei, iar pentru una de 240 l - 10,97 lei;
  • colectarea separată, transport și depozitare deșeuri în amestec depuse necorespunzător - 576.64 lei/tonă, ceea ce înseamnă 10,21 lei pe pubela de 120 l și 20,43 pentru pubela de 240 l;

Pentru agenții economici, tarifele au fost aprobate prin H.C.L. Sector 2 nr. 181/2021. Joi a fost aprobat indicele de conversie din tonă în mc, respectiv 0,16 t/mc pentru deşeurilor reziduale colectate separat și 0,06 t/mc pentru deșeuri reciclabile colectate separat.

Tot joi, Consiliul Local Sector 2 a aprobat reducerea tarifului pentru spălarea străzilor din Sectorul 2 de la 2,98 lei/mp la 0,13 lei/mp. Primarul Radu Mihaiu a declarat că de acum vor fi spălate cum trebuie străzile, pentru reducerea poluării cu praf.