De la 1 august se vor scumpi cartelele la metrou și biletele pe mijloacele de transport în comun de suprafață din București și vor exista bilete comune Metrorex-STB pentru acces timp de 90 sau 120 de minute la ambele rețele de transport. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov (TPBI) a anunţat, marţi, că, pentru a obişnui cu noul sistem de tarifare integrat din Capitală și Ilfov, pe toată durata lunii august călătorii vor putea valida atât bilete de 1,30 lei, care permit doar o călătorie, cât şi bilete de 90 sau de 120 de minute.

Casa de bilete STBFoto: Hotnews

Întregul sistem de transport din București – Ilfov va fi integrat, începând cu 1 august, astfel încât nu vor mai exista diferențe de tarif între liniile urbane, regionale și cele expres, iar pasagerii vor putea călători atât la suprafață, cât și cu metroul, cu același bilet, într-un anumit interval de timp. Biletele vor fi însă mai scumpe.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI), cea care gestionează transportul public de călători din București-Ilfov și a luat această decizie, spune că va implementa noua politică tarifară în mod gradual. Astfel, pentru a facilita adaptarea călătorilor, în toată luna august, pasagerii vor putea valida atât bilete de 1,30 lei (care permit doar o călătorie cu un singur vehicul), cât și bilete de 90 sau de 120 de minute (care permit mai multe călătorii, cu mai multe mijloace de transport, inclusiv cu metroul).

Care vor fi noile tarife pentru transportul în comun din București și Ilfov, din 1 august

  • O călătorie cu metroul sau transportul în comun terestru va costa 3 lei, iar un bilet comun STB / Metrorex va fi 5 lei (acces pentru 90 minute în rețeaua supraterană, împreună cu un acces la rețeaua de metrou)
  • Pentru suma de 5 lei, un călător va beneficia de o călătorie cu metroul și 90 de minute în transportul în comun terestru.
  • Un abonament de 24 de ore va costa 8 lei, iar abonamentul comun STB / Metrorex pentru 24 de ore va fi 14 lei.
  • Noutatea la abonamentele de 24 și 72 de ore este că acestea vor fi chiar 24 de ore de la momentul emiterii. Se elimină noțiunea de abonament „de zi” care, cumpărat la ora 18:00, de pildă, era valabil doar 6 ore din acea „zi”.
  • Ambele societăți introduc și opțiuni favorabile pentru companiile care doresc să își susțină angajații să folosească transportul în comun. Companiile vor putea achiziționa abonamente la un tarif cu 10% mai mic, în cazul achiziției a peste 30 de abonamente.

Cum va funcționa exact noul sistem

  • Dacă un pasager optează pentru un bilet de 3 lei, îl poate utiliza pentru 90 de minute numai cu transportul de suprafață, iar pentru un bilet de 5 lei, poate utiliza timp de 120 de minute atât transportul de suprafață, cât și cel subteran (metroul). Biletul de 24 de ore rămâne la același tarif (8 lei). În plus, el va fi valabil chiar 24 de ore, nu doar de la ora emiterii și până la miezul nopții, cum era până acum. La fel și biletul de 72 de ore.
  • Dacă cineva dorește un bilet de 24 de ore cu care să poată călători și la suprafață, și cu metroul, tariful este de 14 lei. Pentru un bilet similar, dar pentru un interval de timp de 72 de ore, tariful este de 35 lei.
  • Dacă pasagerii optează pentru abonamente: un abonament pe toate liniile din Regiunea București – Ilfov devine mai ieftin (80 lei, față de 125 lei), la fel ca și abonamentul pe toate liniile din regiune plus un abonament de metrou (140 lei, față de 195 lei).
  • Vor exista abonamente de o lună, 6 luni și 12 luni. Prețurile lor vor fi de 80 de lei separat pentru fiecare dintre rețele (140 de lei în comun STB / Metrorex), 400 de lei (700 de lei în comun STB / Metrorex), respectiv 700 de lei (1200 de lei în comun STB / Metrorex).
  • Ambele companii oferă posibilitatea de recuperare a abonamentelor nominale în caz de pierdere. Titularii se pot prezenta cu actul de identitate, iar abonamentele vor fi emise din nou pe numele acestora.