În Sectorul 1 al Capitalei a fost declarată Stare de Alertă în urma crizei gunoaielor, a anunțat prefectul Capitalei, Alin Stoica. Decizia vine după ce primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a cerut din nou Prefecturii Capitalei să declare starea de alertă în sector pentru 30 de zile, din cauza situației sanitare cauzate de necolectarea gunoiului de către Romprest Service SA.

gunoaie pe straziFoto: Garda de Mediu

UPDATE

15.15 Starea de alertă în Sectorul 1, adoptată oficial de către Comitetul Local pentru Situații de Urgență. Ce prevede hotărârea.

14.30 PNL Sector 1, în replică la acuzaţiile lui Armand, le scrie cetățenilor: Primarul vă sacrifică în mod cinic binele, sănătatea şi calitatea vieții

„Stimaţi cetăţeni,

De luni de zile, sunteţi supuşi unui asediu constant al gunoaielor, mizeriei şi şobolanilor. Dar cel mai mare pericol este incompetența soră cu minciuna din primăria sectorului 1. De dragul circului mediatic, pentru a-şi construi platforma pentru alegerile prezidenţiale la care visează, primarul” se arată în scrisoarea publicată de PNL Sector 1.

13.27 Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand i-a acuzat de ”sfidare” pe consilierii locali care nu au venit la ședința pe care a convocat-o vineri pentru a obține împuternicirea de a rezilia în justiție contractul cu Romprest. Pe de altă parte, ea a anunțat că, odată cu decretarea stării de alertă, în două-trei zile vor fi făcute procedurile legale pentru contractarea unui alt operator care să facă curățenie în sector.

11.00 Prefectul Capitalei Alin Sotica a precizat că a fost de acord cu Starea de Alertă în Sectorul 1 în baza analizei pe care Comitetul Situațiilor de Urgență din Sectorul 1 a făcut-o și având răspunsuri de la autorități care confirmă că există o situație ce trebuie monitorizată.

În perioada următoare vor fi avute în vedere trei măsuri:

  • Creșterea capacității de răspuns la acumularea de deșeuri necontrolate
  • Crearea unei strategii pe termen scurt pentru a preveni reapariția gunoiului
  • Schimbarea mentalității oamenilor și a agenților economici în privința abandonării gunoiului

”Vom monitoriza zilnic evoluția și care este cantitatea ridicată în fiecare zi”, a spus Alin Stoica.

El a precizat că starea de alertă nu înseamnă rezilierea contractului cu Romprest, ci doar contractarea unei alte firme pentru ajutor suplimentar în colectarea gunoaielor, pe perioada stării de alertă. Alin Stoica a mai precizat că detalii legate de acest aspect privesc Primăria Sectorului 1.

"În nicun caz nu va fi reziliat contractul cu Romprest, din contră. Cred că Romprest e parte din soluţie, trebuie să presteze serviciile care merg bine, ridicarea gunoiului din gospodării. Pentru ridicarea gunoiului de pe străzi trebuie aduse capacităţi suplimentare. (...) Concret, să existe capacităţi suplimentare, fie proprii, fie o altă firmă care să poate alături de Romprest să rezolve situaţia”, a explicat prefectul.

”Sper ca gunoiul să fie strâns cât mai repede”, a mai comentat prefectul Capitalei.

---

„Am transmis catre Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta acordul pentru declararea starii de urgenta”, a anunțat vineri dimineața prefectul Capitalei.

Starea de alertă se va institui timp de 30 de zile începând cu miezul nopții.

Într-un astfel de scenariu, cu Starea de Alertă declarată, consilierii locali ai Sectorului 1 pot decide și rezilierea unilaterală a contractului cu Romprest sau pot pot contracta de urgență, fără licitație, serviciile suplimentare de salubritate astfel încât să elimine cauzele urgenței, adică colectarea deșeurilor de pe străzi și igienizarea Sectorului 1

Prefectul spunea joi dimineață că se va încerca găsirea unei soluții alternative, iar dacă nu se va reuși acest lucru, va da curs solicitării.

  • "Așa cum la începutul lunii trecute a existat o metodă alternativă de rezolvare, adică gunoiul menajer produs de populație și agenții economici e colectat și transportat la stațiile de sortare, acum ne uităm și la problema gunoaielor necontrolate, adică cele rezultate din activitatea ilegală a cetățenilor iresponsabili, care aruncă gunoaie pe stradă, în loc să facă contract separat pentru gestionarea deșeurilor care provin din construcții, de exemplu.
  • Teoretic, cetățeanul care își renovează apartamentul trebuie să plătească separat pentru preluarea deșeurilor. Unii n-o fac și aruncă gunoiul pe stradă. Acest gunoi trebuie gestionat de autoritatea publică locală, împreună cu firma de salubrizare, dar asta generează costuri suplimentare pentru autoritatea locală. Aici e al doilea blocaj, diferendul dintre cele două părți”, a declarat Stoica.

El spunea că s-a ajuns în această situație din cauza "inabilității" celor două părți, autoritatea locală și firma de salubrizare, de a rezolva acest diferend, care "se suprapune și peste indisciplina unor cetățeni".

Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Sectorului 1 a cerut din nou Prefecturii Capitalei să declare starea de alertă în sector pentru 30 de zile, din cauza situației sanitare cauzate de necolectarea gunoiului de către Romprest Service SA. Este a doua solicitare de acest fel făcută de Primăria condusă de Clotilde Armand, prima fiind respinsă de către prefect.

Administrația locală aduce ca argument faptul că în Sectorul 1 s-au acumulat aproximativ 2.691 de tone de deșeuri de la populație, instituții publice și agenți economici, iar depozitarea necontrolată a unei astfel de cantități de deșeuri, în creștere continuă, reprezintă o criză cu riscuri multiple.

Primăria Sectorului 1 a transmis miercuri, printr-un comunicat de presă, că decizia a fost luată în baza unei analize de risc a stării actuale din sector, fundamentată pe un raport al Compartimentului Protecția Mediului al Poliției Locale Sector 1 și a unei note privind deficiențele activităților de curățenie stradală realizată de Direcția de Utilități Publice, Salubrizare și Protecția Mediului Sector 1.

Deșeurile din Sectorul 1, necolectate de peste 20 de zile, s-au acumulat pe străzi, în special în zona centrală

Conform analizei, deșeurile din sectorul 1 nu sunt colectate de peste 20 zile, acumulându-se pe străzi, în special în zona centrală și în zonele cu tranzit intens.

Primăria condusă de Clotilde Armand spune că, începând cu 27 iunie, s-a constatat, în urma acțiunilor desfășurate de Poliția Locală Sector 1 și a numeroaselor sesizări primite de la cetățeni, că serviciul de salubrizare asigurat de compania Romprest Service SA nu mai funcționează în Sectorul 1, aducându-se astfel atingere principiilor care reglementează acest serviciu public:

  • protecția sănătății populației;
  • responsabilitatea față de cetățeni;
  • conservarea și protecția mediului înconjurător;
  • asigurarea calității și continuității serviciului.

Riscurile

Potrivit raportului de gestiune a deșeurilor din luna iunie 2020, cantitatea totală de deșeuri colectată din Sectorul 1 în luna respectivă a fost de 11,24 mii de tone, adică, în medie, 374 tone/zi.

În consecință, se poate estima că astăzi, 21 iulie 2021, în Sectorul 1 s-au acumulat aproximativ 2.691 tone de deșeuri generate de populație, instituții publice și agenți economici, conform administrației locale.

Aceasta aduce ca argument pentru solicitarea de declarare a stării de alertă faptul că depozitarea necontrolată a unei astfel de cantități de deșeuri, în creștere continuă, reprezintă o criză cu riscuri multiple:

  • Risc epidemiologic;
  • Risc pentru mediul înconjurător;
  • Risc de perturbare a fluxurilor de circulație;
  • Risc de încetinire a activității unor agenți economici;
  • Risc ambiental pentru desfășurarea evenimentelor culturale și sportive din Capitală;
  • Risc de tulburări sociale, cu manifestații cauzate de nemulțumire și panică.

Relația cu Romprest Service

Raportul descrie și care sunt relațiile autorității locale cu operatorul de salubritate, după ce Romprest Service a întrerupt prestarea serviciilor de colectare și transport a deșeurilor municipale și a întrerupt frecvența măturatului stradal.

Astfel, refuzul Primăriei Sectorului 1 de a plăti unele facturi emise de către Romprest Service se referă strict la unele activitati de salubrizare stradală, bazate pe tarife nejustificat de mari și ilegale, după cum de altfel au constatat și controalele efectuate de Curtea de Conturi și de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), spune Primăria Sectorului 1.

În ceea ce privește prestarea de servicii de gestionare a deșeurilor municipale, cu o pondere valorică de 25% din totalul facturilor emise, Primăria Sectorului 1 spune că a validat și a achitat până în prezent integral serviciile privind colectarea, transportul, sortarea/tratarea deșeurilor menajere și similare, inclusiv Contribuția pentru Economie Circulară pentru fracția depozitată, ce rezultă în urma tratării deșeurilor municipale, onorându-și astfel obligațiile contractuale pe acest segment de servicii prestate, evitând în același timp afectarea continuității prestării serviciului de colectare a deșeurilor menajere.

  • "Prin plata acestor facturi, Primăria Sectorului 1 a achitat indirect, dar integral, și prestările de servicii de sortare/ tratare deșeuri, asigurate pentru Romprest Service de către furnizorii acestor servicii, Rom Waste Solutions SA, 3R Green SRL, furnizori contractați direct de către operatorul de salubrizare pentru sortarea/tratarea deșeurilor municipale provenite de pe raza administrativă a Sectorului 1 București.
  • Compania Romprest Service SA a fost notificată de Primăria Sectorului 1 prin adresa cu nr. A241/16.07.2021 ca în termen de maxim 72 de ore de la primirea adresei să își onoreze și să execute obligațiile contractului de delegare de salubrizare. Acest lucru nu s-a întâmplat.
  • În ciuda acestei situații, Romprest Service SA continuă să nu își îndeplinească obligația de a ridica deșeurile provenite de pe raza administrativă a Sectorului 1 București", mai spune Primăria Sectorului 1.

Clotilde Armand: Gestul Romprest amintește de apucăturile Mafiei italiene

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a făcut anunțul privind solicitarea către prefect și pe Facebook, unde acuză că Romprest continuă șantajul:

  • "Firma de salubrizare continuă să nu-și facă treabă și continuă șantajul lăsând gunoiul în tot Sectorul 1 neridicat chiar dacă facturile plătite și serviciul public delegat nu poate fi întrerupt - așa cum foarte clar spune legea salubrizării și regulamentul de salubrizare.
  • Victimele? Noi toți. Gestul acestei societăți amintește de apucăturile Mafiei italiene privind criza deșeurilor și incapacitatea statului să se apere în fața fărădelegilor. Pentru că există un anumit contract între Primărie și societatea respectivă, contract de pe urmă căruia beneficiază mulți mulți politicieni".

Scandalul dintre Romprest și Primăria Sectorului 1 al Capitalei este doar cel mai recent act al unui război care durează de aproape 15 ani, de când Romprest asigură salubrizarea acolo. Acum, conflictul a izbucnit la finalul lunii mai, când Romprest a oprit colectarea gunoiului în sectorul 1, pe motiv că primăria nu i-ar fi plătit facturile.

Clotilde Armand a cerut și în 4 iunie Prefecturii București să declare stare de alertă în Sectorul 1, dar prefectul Alin Stoica a respins cererea. El susținea că "amenințarea nu este suficient de gravă" pentru a fi luate măsuri de urgență. Soluția anunțată atunci a fost că își va asuma plata sortatorilor în mod direct, "astfel încât să degreveze Romprest de această obligație și să îi permită să efectueze în continuare serviciul fără niciun fel de opriri”.