Consiliul General al Capitalei a adoptat, în şedinţa de marţi, proiectele de hotărâre care vizează dizolvarea şi lichidarea a încă două din cele 20 de companii municipale înființate de Gabriela Firea - Compania Municipală Agrement şi Compania Municipală Publicitate şi Afişaj.

HotNews.roFoto: Hotnews

Municipiul Bucureşti, prin CGMB, în calitate de acţionar majoritar, urmează să aprobe dizolvarea şi lichidarea societăţilor Compania Municipală Agrement și Compania Municipală Publicitate şi Afişaj. Potrivit proiectelor, se acordă mandat special reprezentanţilor Municipiului Bucureşti, prin CGMB, în AGA pentru aprobarea dizolvării companiilor şi numirea lichidatorilor, scrie Agerpres.

În referatele de aprobare ale celor două proiecte se precizează:

  • Compania Municipală Agrement - din luna septembrie 2019 nu a mai desfăşurat activităţi de agrement, ci exclusiv activităţi de curăţenie. Până în luna mai, societatea a încheiat numai contracte prin care s-a obligat la prestarea de servicii de curăţenie, însă contractele cele mai importante au încetat, iar de la sfârşitul lunii mai compania nu mai are alte contracte în derulare care să îi asigure o cifră de afaceri "rezonabilă", astfel încât să îşi poată acoperi cheltuielile.
  • Compania Municipală Publicitate şi Afişaj - societatea nu desfăşoară activităţi potrivit domeniului principal de activitate şi nici activităţi de natura celor secundare definite în actul constitutiv. Este invocat de asemenea raportul auditorului extern, conform căruia societatea este supusă unor riscuri privind posibilitatea reluării activităţii din cauza numărului mare de procese pe rol intentate împotriva societăţii, printre care şi dosarul prin care s-a solicitat anularea HCGMB nr. 537 din 23 august 2018 privind delegarea gestiunii serviciului public. Se menţionează că, din luna septembrie 2020, societatea a finalizat toate contractele în derulare, fără a încheia noi contracte şi că în prezent generează doar cheltuieli de funcţionare. Pe 27 mai, compania avea 17 angajaţi, iar costurile operaţionale pentru luna aprilie au fost de 240.700 lei, dintre care 212.000 - salarii brute ale angajaţilor.

Cele 20 de companii municipale înființate de fostul primar Gabriela Firea, pe care Nicușor Dan a anunțat încă dinaintea preluării mandatului că le va desființa, au acumulat datorii sau credite de peste 560 milioane lei către furnizori, ANAF, bugetul asigurărilor sociale, potrivit informațiilor obținute în aprilie de către HotNews.ro de la companii și Primăria Capitalei. Câteva dintre companii au intrat deja în insolvență, altele au titluri executorii cu popriri pe conturi sau bunuri. Cele mai mari datorii sunt la Termoenergetica - 390 de milioane de lei, Compania Municipală Trustul de Clădiri Metropolitane - 48,4 milioane de lei și Compania Municipală Iluminat Public - 24,3 milioane de lei.

Prima companie municipală pentru care CGMB a aprobat în 26 februarie dizolvarea este compania municipală Turistica București.