Autoritățile publice locale care au în derulare proiecte ce ar fi trebuit decontate prin Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI) și au depus cerere în acest sens pot primi finanțare, potrivit unei Ordonanțe de urgență adoptate joi de Guvern. Suma totală a cererilor de finanțare este de peste 150 milioane de lei. "Am reușit să deblocăm o serie de situații dificile pentru anumite administrații locale care se aflau în incapacitate de plată, după ce, în urmă cu doi ani, acestea au demarat proiecte ce ar fi trebuit decontate prin FDI.", a declarat ministrul Cseke Attila.

Cseke AttilaFoto: Agerpres

Prin Ordonanța de urgență se asigură cadrul legal pentru sursa de finanțare în vederea achitării sumelor cuvenite beneficiarilor Fondului, care au contracte de finanțare în derulare. Necesitatea aprobării OUG vine în contextul în care Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației are obligația să deconteze cheltuielile determinate de preluarea Fondului de la Comisia Națională de Strategie și Prognoză.

  • „Am reușit să deblocăm o serie de situații dificile pentru anumite administrații locale care se aflau în incapacitate de plată, după ce, în urmă cu doi ani, acestea au demarat proiecte ce ar fi trebuit decontate prin FDI. Fondul de Dezvoltare și Investiții a fost transferat de la Comisia Națională de Prognoză și Statistică, la Ministerul Dezvoltării, însă fără acoperire bugetară, ceea ce a dus la blocarea a câtorva sute de proiecte la nivel național.
  • Era nevoie urgentă de deblocarea a peste 150 de milioane de lei pentru decontarea facturilor încasate de administrațiile locale pentru proiectele de investiții cuprinse în acest program”, a declarat joi ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila.

Ordonanța de Urgență prevede, totodată, ca, în termen de 15 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare, beneficiarii proiectelor de investiții pentru care există contracte de finanțare în derulare să depună o solicitare de transfer a sumelor, însoțită de documentele justificative.

Totodată, conform OUG 1/2020 se decontează cheltuielile efectuate până la data de 9 ianuarie 2020, din contractele aflate încă în vigoare.