Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunţat pe pagina sa de Facebook că a acţionat în instanţă Municipalitatea, pentru că, în urma corespondenţei oficiale şi a discuţiilor directe, a continuat practica de a detaşa consilierii primarului pe posturi din aparatul de specialitate.

Prefect Bucuresti, Alin StoicaFoto: AGERPRES

"De ce am acţionat în instanţă PMB? Pentru că, în urma corespondenţei oficiale şi a discuţiilor directe, a ales să continue practica de a detaşa consilierii primarului pe posturi din aparatul de specialitate. (...) De ce am atacat această detaşare şi nu altele? Pentru că este cea făcută după ce a avut loc corespondenţa oficială. Vor urma şi celelalte detaşări, din toate primăriile", a afirmat Alin Stoica, joi, într-o postare pe Facebook.

Cele 7 puncte ale prefectului:

1.Care a fost acțiunea?

De mai mult timp, Prefectura a transmis către toate primăriile din București (cele 6 sectoare și PMB) o adresă de îndrumare prin care se exprima poziția în legătură cu practica detașării consilierilor primarilor pe posturi în aparatul administrativ, fie în aparatul primăriilor, fie în instituțiile subordonate (e.g. Administrația Crematoriilor, Administrația Străzilor).

2. Care este motivul?

Conform Programului de Guvernare, se urmărește depolitizarea administrației și instituțiilor publice. Practica de a aduce în instituții personal (în special de conducere, dar nu numai - vezi Apele Române) din cadrul aparatului de partid, doar pe considerentul că este loial demnitarului, este păguboasă pentru stat, slăbind instituțiile publice. Totodată, legea prevede că orice post vacant să fie ocupat prin concurs sau examen, iar legea trebuie respectată, pentru a ne asigura că posturile sunt ocupate de oameni bine pregătiți, cu experiența și abilitățile necesare postului.

3. Ce am cerut primarilor?

Să revină asupra măsurii de detașare și să scoată posturile la concurs, pentru a permite o selecție corectă. În cazul în care nu puteau rămâne cu postul vacant până la ocuparea prin concurs, pot fi numiți pe funcție temporar, până la finalizarea concursului, oameni care îndeplinesc cerințele postului.

4. Ce au răspuns primăriile?

O parte dintre primării au înțeles să revină asupra măsurii detașării consilierilor primarilor, intrând, din punctul meu de vedere, în legalitate. Alte primării nu au răspuns încă. Primăria Municipiului București a răspuns că este legală metoda aceasta.

5.De ce am acționat în instanță PMB?

Pentru că, în urma corespondenței oficiale și a discuțiilor directe, a ales să continue practica de a detașa consilierii primarului pe posturi din aparatul de specialitate.

6. De ce am atacat această detașare și nu altele?

Pentru că este cea făcută după ce a avut loc corespondența oficială. Vor urma și celelalte detașări, din toate primăriile.

7.Este ceva politic la mijloc?

Da, aplicarea Programului de Guvernare.