Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunţat, miercuri, că a cerut Autorității Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) ridicarea licenţei companiei Romprest. Ea continuă să acuze "șantajul total inacceptabil" din partea firmei de salubrizare, spunând că "în orice capitală europeană acesta ar fi fost oprit" și insistă ca în Sectorul 1 să fie declarată stare de alertă sanitară, cerere formulată către prefect încă de vineri.

​​Clotilde ArmandFoto: Facebook - Clotilde Armand
  • "Astăzi am făcut o solicitare către ANRSC, care e autoritatea care reglementează activitatea aceasta de salubritate. Am făcut o solicitare de analiză pentru ridicarea licenţei acestui operator şantajist", a declarat miercuri Clotilde Armand.

Ea a spus că tot ce se întâmplă acum este un "șantaj total inacceptabil" din partea firmei de salubrizare, pe care statul român nu trebuie să îl accepte, iar "în orice capitală europeană acest șantaj ar fi fost oprit".

  • "Vedeți pe străzile Sectorului 1 niște muncitori ai operatorului de salubritate, care muncesc, mătură, prestează servicii scumpe, dar când e vorba de serviciul public, de ridicare de gunoi, ei nu prestează acest serviciu care e obligatoriu prin lege, prin regulamentul de salubritate, prin contractul lor au obligația să presteze acest serviciu public.
  • Ei ce fac - prestează celelalte servicii scumpe, dar serviciul public nu îl prestează. Acest operator lucrează pentru statul român, și nu invers. Am văzut gunoaie care erau... muncitorii dădeau cu jet de apă pe carosabil și dădeau și pe gunoaie, fără să îl ridice.
  • E o situație de șantaj care nu e acceptabilă. În orice capitală europeană s-ar fi oprit de a doua zi acest șantaj", a spus Clotilde Armand.

Ea insistă ca în Sectorul 1 să fie declarată stare de alertă sanitară pentru 30 de zile, care i-ar permite să aducă o nouă firmă de salubrizare în sector: "În 30 de zile se poate termina acest șantaj intolerabil".

Clotilde Armand a mai spus că sunt mai multe variante pentru rezilierea contractului, iar cel mai ușor ar fi ca licența să fie ridicată.

Criza gunoaielor din Sectorul 1 este departe de a se fi încheiat, după ce a eșuat încercarea prefectului Capitalei, Alin Stoica, de a media conflictul între primarul Clotilde Armand și firma de salubrizare Romprest. Cele două părți nu au reușit să ajungă la un acord, în timp ce decizia privind instituirea stării de alertă în sector, cerută de Clotilde Armand, este amânată din nou de către prefect, care spune că încă nu a primit raportul Gărzii de Mediu.

La discuțiile de marți seară cu Clotilde Armand și cu reprezentanții Romprest, prefectul Capitalei a propus ca, pentru a asigura continuitatea serviciului de salubrizare, Primăria Sectorului 1 să poată să plătească direct sortatorii, astfel încât să nu mai existe blocaj în lanțul de colectare și transport.

Romprest a fost de acord cu propunerea, doar cu condiția ca Primăria Sectorului 1 să le achite facturile aflate în dispută, iar Clotilde Armand nu a acceptat.

Clotilde Armand a explicat miercuri că este de acord ca primăria să plătească direct sortatorii, însă "Romprest continuă șantajul", cerând plata unor facturi pentru tarife de 5-10 ori mai mari față de cele stabilite prin "simulacrul de licitație" din 2007 prin care Romprest a obținut contractul de salubrizare în Sectorul 1.