Sute de blocuri din Capitală au din nou probleme cu furnizarea apei calde, încă de câteva săptămâni. Primarul general Nicușor Dan spune că problemele sunt cauzate de către ELCEN, care a decis să intre în revizie simultan cu două centrale, și că speră că situația se va rezolva "într-o săptămână şi un pic".

Foto:
  • "O revizie durează între 4 şi 6 săptămâni, sper, deci deja suntem la trei săptămâni de când a început, eu sper să mai dureze o săptămână - o săptămână şi un pic", a spus Nicuşor Dan, miercuri, într-o conferinţă de presă.

El a afirmat că oprirea furnizării apei calde este "semnificativă" în sectoarele 4 şi 5.

Întrebat câte blocuri sunt afectate, Nicușor Dan a vorbit despre preluarea ELCEN, companie aflată în subordinea Ministerului Energiei.

  • "Am vrut să fiu foarte echilibrat în relaţia pe care o avem cu ELCEN. Aş dori şi să preluăm ELCEN, plătind statului, Ministerului Energiei, contravaloarea, tocmai ca să nu mai fie tot timpul această pasare a răspunderii între ELCEN şi Termoenergetica, societatea noastră. Problemele care sunt în Bucureşti de 2-3 săptămâni nu sunt cauzate de noi, sunt cauzate de ELCEN, pentru că a decis să intre în revizie simultan cu două centrale", a adăugat Nicuşor Dan.

ELCEN, evaluată la peste un miliard de lei

Societatea Electrocentrale Bucureşti - ELCEN a fost evaluată la peste un miliard de lei, a declarat Nicuşor Dan, care a precizat că pentru achiziționarea companiei de către municipalitate este nevoie fie de permisiunea Guvernului sau a Parlamentului, fie de un acord cu o instituţie financiară.

"Ei au făcut o evaluare, care este la nivelul anului 2021, şi costul este puţin peste un miliard de lei. (...) Bineînţeles că decizia nu îmi aparţine. Aparţine Consiliului General, ca orice chestiune care vizează bugetul.

Deci, pentru ca achiziţia să aibă loc trebuie ca CGMB să fie de acord, sunt foarte optimist în direcţia asta, şi trebuie să găsim un mecanism financiar, astfel încât banii aceştia, pe care noi nu îi avem acum, să putem să îi ducem către viitor. Şi un astfel de mecanism financiar poate să ne fie oferit fie de către Guvern şi Parlament, care să ne dea posibilitatea să ne împrumutăm mai mult decât ceea ce spune în momentul de faţă legea plafonului bugetar, fie de către un acord cu o instituţie financiară care să ne permită să eşalonăm şi să suporte faţă de viitorii noştri creditori, care sunt creditorii actuali ai ELCEN, această eşalonare", a mai spus edilul general, citat de Agerpres.

El s-a declarat un "mare susţinător" al preluării ELCEN de către municipalitate, deoarece în acest fel ar deveni posibilă inclusiv obţinerea unor preţuri mai bune la achiziţia de gaz.