În timp ce terasele și restaurantele din Parcul Herăstrău se înmulțesc și prosperă, spațiul verde, monument istoric arată din ce în ce mai jalnic. Malurile lacului se prăbușesc, aleile sunt pline de gropi și neîngrijite, o parte din locurile de joacă sunt stricate, este mizerie, iar locul pare abandonat. Parcul se află în administrarea Primăriei Capitalei, iar în ultimii 10 ani singurele investiții au fost înlocuirea unor bănci, a unor locuri de joacă și câte ceva la rețeaua de iluminat. Locul are însă nevoie de investiții majore. În proiectul de buget pe 2021 s-a propus alocarea a peste 100 milioane de lei pentru modernizarea parcului, însă banii aceștia au fost prevăzuți în mare parte și anii trecuți, dar nu s-a făcut nimic.

Paragina Herastrau 5Foto: Hotnews

Mai exact, în bugetul pe 2021 a Administrației Lacuri Parcuri și Agrement din subordinea Primăriei Capitalei au fost propuse următoarele alocări:

- 2,2 milioane lei pentru proiectarea și execuția unui pod pietonal traversare lac;

- 1,3 milioane lei pentru un plan urbanistic zonal al Parcului;

- 2,5 milioane lei pentru expertiză tehnică și lucrări intervenție reabilitare peisagistică parc Herăstrău;

- 44 milioane lei pentru reparații capitale mal lac Herăstrău- proiectare și execuție;

- 52 milioane lei pentru modernizarea sistemului de iluminat public din Parcul Herăstrău.

Rămâne de văzut dacă bugetul va fi aprobat în această formă. Acești banii au fost prevăzuți și în 2019 și 2020 dar nu s-a făcut nimic. Contractele de execuție au ajuns la companiile municipale.

Consiliul General al Municipiului București a aprobat încă din 2018 alocarea a 52 milioane lei pentru modernizarea iluminatului public din Parcul Herăstrău și implementarea unui sistem de monitorizare video. Durata de implementare era de 8 luni, din care două proiectarea.

În decembrie 2018, ALPAB a încheiat cu Compania Municipală Iluminat Public un contract de 46 milioane lei pentru realizarea lucrărilor, însă nu s-a făcut nimic. Contractul a expirat la finalul lunii august 2019.

Pe 15 iunie 2020 a fost încheiat cu Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje un contract de 36 milioane lei pentru realizarea lucrărilor la malurile lacului, însă nici aici nu s-a făcut nimic. Contractul este valabil până la finalul lunii aprilie 2022.

Și în ceea ce privește podul pietonal peste lac, ALPAB a încheiat la finalul anului 2019 un contract de circa 1,5 milioane lei cu Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje, pentru proiectare și execuție, contract care a expirat la finalul anului 2020.

De întreținerea spațiilor verzi din parcul Herăstrău, dar și a celorlalte parcuri din administrarea Primăriei Capitalei se ocupă Compania Municipala Parcuri si Gradini Bucuresti în baza ”Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de interes local privind activitatile de amenajare si intretinere a parcurilor si gradinilor din municipiul Bucuresti” încheiat în septembrie 2018 și valabil până în septembrie 2023. Valoarea contractului este de circa 46,5 milioane lei.