Primăria Capitalei a publicat proiectul de buget pe 2021: Pasajul Doamna Ghica și Prelungirea Ghencea primesc bani pentru continuarea lucrărilor / Lista obiectivelor de investiții finanțate

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 7 aprilie 2021, 13:22 Actualitate | Administratie Locala


Pasaj Doamna Ghica 17
Foto: Hotnews
Primăria Capitalei are în 2021 un buget estimat de 6,9 miliarde lei, potrivit proiectului pus în dezbatere publică, miercuri, pe site-ul instituției. Cu tot cu subordonate, credite și fonduri europene ajunge la 9,5 miliarde. Pentru investiții, din bugetul local se alocă circa 1,9 miliarde lei, din care 1,2 miliarde lei din fonduri europene și circa 600 milioane lei de la bugetul propriu. Principalele obiective de investiții care primesc bani în acest an sunt: parcarea de la capatul Șoselei Pantelimon - 50,7 milioane lei, Pasaj Doamna Ghica - 39 milioane lei, Prelungirea Ghencea-Domnești - 47 milioane lei. Inițial, primarul Nicușor Dan a declarat că anul acesta pentru Pasajul Doamna Ghica sunt bani doar pentru plata datoriilor, după discuțiile cu consilierii PNL și USR s-au alocat circa 18 milioane lei pentru plata datoriilor și încă 20 milioane lei pentru continuarea lucrărilor. La Prelungirea Ghencea datoriile sunt de circa 7 milioane lei, iar 40 milioane lei sunt pentru continuarea lucrărilor.


Ce proiecte primesc bani


 • Străpungere Bd. Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu, lucrare finalizată - circa 6 milioane lei. Valoarea totală a proiectului este 370 milioane lei, s-au plătit 183 milioane lei, mai sunt de plată 186 milioane lei.
 • Penetrație Splaiul Independentei-Ciurel-Autostrada Bucuresti-Pitesti - 20,8 milioane lei. Valoarea proiectului este de 2,2 miliarde lei pentru toate cele 3 segmente, s-au plătit 276 milioane lei, au mai rămas de plată circa 2 miliarde lei; Doar pasajul de la Ciurel a costat 240 milioane lei și a fost inaugurat toamna trecută.
 • Reabilitare sistem rutier si linii de tramvai-Bd Aerogarii - 1.000 lei; Valoarea totală a proiectului este 87 milioane lei, s-au plătit 38 milioane lei;
 • Reabilitare Pasaj Muncii, lucrare finalizată - 1.000 lei. Valoarea totală a proiectului este de 94 milioane lei, s-au plătit 62 milioane lei. Mai sunt de plată circa 32 milioane lei.
 • Reabilitare sistem rutier si linii de tramvai Reabilitare unica Sos Pantelimon - parcarea park&ride - 50,7 milioane lei; Valoarea totală a proiectului este de 348 milioane lei, s-au plătit 180 milioane lei. Mai sunt de plată 168 milioane lei;
 • Lărgire Șoseaua Fabrica de Glucoza, proiect finalizat - 9,8 milioane lei. Valoarea totală a proiectului este de 214 milioane lei, s-au plătit 100 milioane lei, mai sunt de plată peste 111 milioane lei.
 • Penetrație Prelungirea Ghencea Domnesti si Supralargire Bd Ghencea si Str. Brasov si Terminal tramvai 41 - 47 milioane lei. Valoarea totală a proiectului este de 564 milioane lei, s-au plătit 29 milioane lei până acum. Datoriile Primăriei pentru lucrările executate sunt de de circa 7 milioane lei.
 • Pasaj Doamna Ghica - circa 39 milioane lei. Valoarea totală a proiectului este de 143 milioane lei, s-au plătit până acum 6 milioane lei. Datoriile pentru lucrările executate și neplătite sunt de 18,7 milioane lei.
 • Lucrările la Pasajul Doamna Ghica sunt foarte avansate, potrivit datelor furnizate de municipalitate în luna decembrie, iar de atunci nu s-a mai lucrat. ”Stadiul fizic al contractului este de aproximativ 40% din valoarea total contractată, împărțindu-se astfel: lucrările de relocare rețele și sistematizare sunt finalizate în proporție de 90%; lucrările de infrastructură drum sunt finalizate în proporție de 80% (10% din aceste lucrări se vor executa după montarea tablierului metalic, fiind vorba despre ultimul strat de asfalt, stratul de uzură care se va așterne unitar pe tot proiectul la sfârșitul lucrărilor); infrastructura pasajului (2 pile și 2 culei) este realizată în proporție de 99%, rampa 1 în proporție de 100% și rampa 2 în proporție de 50%; suprastructura pasajului (tablierul, predalele și parapeții) – în proporție 0% (parte din material este în stoc la furnizor); semnalizări și semaforizare definitivă (după turnarea stratului de uzură) – în proporție de 0%”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro. Pasajul are termen de finalizare 5 mai 2021.
 • Consolidare, reabilitare, extindere și reabilitare fațadă imobil. bd. Regina Elisabeta 29-31 - 25 milioane lei. Reabilitarea imobilului costă 78 milioane lei, s-au dat până acum 17,8 milioane lei, au mai rămas de dat 60,9 milioane lei;

 • Sistem de management al documentelor și fluxurilor de lucru în PMB - circa 1 milion lei;
 • Spitalul Metropolitan - 335.000 lei. Construirea spitalului costă circa 4,7 miliarde lei; S-au mai prevăzut 951.000 lei pentru elaborare PUZ și studiu de fezabilitate Spital Metropolitan.
 • Patinoar Lia Manoliu - 571.000 lei. Construirea patinoarului costă în total 136 milioane lei, s-au plătit aproape 30 milioane lei, au rămas de plată 106 milioane lei.
 • Restaurarea Palatului Voievodal Curtea Veche - 4.000 lei. Restaurarea costă circa 60 milioane lei, iar până acum s-au plătit 4,2 milioane lei;
 • Reabilitare sală de spectacole Teatrul Ion Creangă - 7,3 milioane lei. Reabilitarea costă în total circa 20 milioane lei, s-au plătit până acum 10,5 milioane lei;
 • Polivalenta Lia Manoliu - 1,4 milioane lei. Construirea sălii costă în total 658 milioane lei, până acum s-au plătit 1,2 milioane lei.
 • Realizarea retelelor de alimentare cu apa , canalizare, iluminat public și a drumurilor aferente ansamblului Henry Coanda, lot I și lot II - 13,2 milioane lei. Costul total al proiectului este circa 85 milioane lei, până acum s-au plătit 32,6 milioane lei.
 • Programul local multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe din Municipiul Bucureşti - Sector 6 - 1.000 lei. Valoarea totală a proiectului este de 250 milioane lei, s-au plătit până acum 0 lei.
 • Revizuire Plan Urbanistic General al Municipiului București - 5 milioane lei;
 • Finalizarea stației de epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare și a canalului colector Dâmbovița (Casetă) în Municipiul București - Etapă ÎI - circa 700 milioane lei. Valoarea totală a proiectului este de 1, 46 miliarde lei, s-au plătit circa 300 milioane lei, au rămas de plată 1,16 miliarde lei. Proiectul se desfășoară pe fonduri europene nerambursabile.
 • Extinderea ȘEAU și construirea incineratorului de nămol - 359 milioane lei. Valoarea totală este de 793 milioane lei, s-au plătit 235 milioane lei;
 • Construirea sistemului de drenare de la partea dreapta a casetei și alte lucrări la sistemul de canalizare de evacuare din Lacurile Titan, Tineretului și Carol - 1,5 milioane lei. Valoarea totală a proiectului este de 9,3 milioane lei, s-au plătit 5,3 milioane lei.
 • Reabilitarea Casetei și sistemului sau principal de drenare pe partea stânga a Casetei - Ciurel - Unirii - 77 milioane lei. Valoarea totală a proiectului este de 152 milioane lei, s-au plătit circa 5 milioane lei. Proiectul se derulează pe fonduri europene.
Nicușor Dan: Este un buget care face curățenie în primărie

„Am lansat în dezbatere publică proiectul bugetului Capitalei pentru 2021. Este un buget care face curățenie în primărie și pregătește construcția Noului București. În ciuda constrângerilor pe care le avem, am reușit să deblocăm investițiile și să planificăm câteva obiective importante pentru Capitală”, a declarat primarul general, Nicușor Dan, potrivit unui comunicat transmis de Primăria Capitalei.

Nicuşor Dan a mai explicat că, la nivel de concepție a bugetului, există cinci diferenţe față de bugetul conceput de fosta administrație:

„1. Alocăm sume importante pentru investiții. 30% din buget (aproximativ 2,2 miliarde de lei) merge pentru cheltuieli de dezvoltare/investiții, în timp ce, conform execuției bugetare aferentă anului 2020, fosta administrație a avut doar 476 de milioane de lei drept cheltuieli de dezvoltare. 2. Eliminăm risipa. De la peste 200 de milioane de lei dați în 2019 pentru festivaluri și alte evenimente similare, vom avea în acest an doar câteva milioane de lei, pentru evenimentele de tradiție ale Capitalei. 3. Plătim datoriile. Facem curățenie în dezastrul lăsat de fosta conducere a primăriei și alocăm circa 1 miliard de lei pentru plata vechilor datorii. 4. Ne bazăm în mod substanțial pe fonduri europene pentru dezvoltarea Capitalei. În bugetul local planificăm venituri de circa 1 miliard de lei din fonduri europene, la care se vor adăuga bani suplimentari din PNRR și din alte surse UE. 5. Introducem bugetul participativ. Alocăm pentru început 2 milioane de lei, ca proiect-pilot, iar bucureștenii vor decide ei înșiși, în urma consultării publice, unde vor merge exact acești bani”, a explicat primarul.

Proiectul bugetului Municipiului București pentru anul 2021 poate fi consultat aici: https://www.pmb.ro/buget/arhiva/get-anual-buget-list/2021/30 .

Persoanele interesate pot trimite sesizările, observațiile, punctele de vedere în perioada 07 aprilie – 21 aprilie 2021, la adresa de e-mail: ServiciulElaboraresiExecutieBuget@pmb.roCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14824 vizualizari

 • +4 (12 voturi)    
  .... (Miercuri, 7 aprilie 2021, 13:38)

  ursu_rebegea [utilizator]

  Alocarile alea de 1000 lei sunt la mijto, presupun...
  • +8 (10 voturi)    
   mii de lei (Miercuri, 7 aprilie 2021, 14:13)

   fdaniel [utilizator] i-a raspuns lui ursu_rebegea

   Bugetele se fac in mii de lei, asa ca 1000 = 1.000.000 lei.
   Problema este ca se folosesc inconsistent in articol ba milioane, ba lei, etc... :)
  • -8 (12 voturi)    
   alocari buget PMB (Miercuri, 7 aprilie 2021, 15:13)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui ursu_rebegea

   Mai adaug la bataia de joc mentionata ( alocari de cate 1.000 lei) si : "Restaurarea Palatului Voievodal Curtea Veche - 4.000 lei."
   In schimb: "Sistem de management al documentelor și fluxurilor de lucru în PMB - circa 1 milion lei;"
   Ha, ha, ha!
 • +2 (2 voturi)    
  Ciudat (Miercuri, 7 aprilie 2021, 14:43)

  TrueBlue [utilizator]

  Preturi mari, alocari mici.
 • -6 (14 voturi)    
  P.Ghencea (Miercuri, 7 aprilie 2021, 14:56)

  Hans Metter [utilizator]

  47 mil din 564. Faceti voi calculul cand se va termina acest proiect.
  • +7 (11 voturi)    
   subtire .... (Miercuri, 7 aprilie 2021, 16:11)

   asada [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

   ...logica si socoteala matale !!! O astfel de lucrare nu seamana cu zugravirea apartamentului tau ci se executa o perioada mai lunga de timp (nu stiu ,poate ani )iar alocarea fondurilor este corelata cu stadiul lucrarilor si natura lor !!! Nu mai cititi titlul si incepeti sa bateti campii !!!Alocarile sant pentru 2021 nu pentru intreaga investitie !!!!
 • -10 (14 voturi)    
  minuni (Miercuri, 7 aprilie 2021, 15:27)

  BanuManta [utilizator]

  1000 de lei pt ce? Credeam ca tu esti matematician nu magician.. cam ce faci cu 1000 lei sau mai daugi 5 paini si 2 pesti si e gata treaba?
  • 0 (2 voturi)    
   Multi vad, putini cunosc (Miercuri, 7 aprilie 2021, 23:04)

   1anonim [utilizator] i-a raspuns lui BanuManta

   Daca chiar aveai un pic habar de bugete, stiai ca acestea se fac in mii de lei. 1000lei se citeste 1000000lei. Ramai mai bine la 2 pesti..
   • 0 (0 voturi)    
    buget (Joi, 8 aprilie 2021, 19:17)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui 1anonim

    "Reabilitare Pasaj Muncii, lucrare finalizată - 1.000 lei. Valoarea totală a proiectului este de 94 milioane lei, s-au plătit 62 milioane lei."
    Corect: - 1000 lei se citeste 1 milion lei
    - 94 mil. lei se citeste 94 miliarde lei?
 • -1 (9 voturi)    
  Linkuri (Miercuri, 7 aprilie 2021, 15:54)

  GrigAl [utilizator]

  ce noroc ca nici un link din buget nu merge...transparenta totala....
  • +3 (5 voturi)    
   Merg (Miercuri, 7 aprilie 2021, 19:17)

   Methos [utilizator] i-a raspuns lui GrigAl

   Linkurile sunt functionale. Intotdeauna se gaseste cineva sa caute nodul in papura.
 • +2 (2 voturi)    
  Bun (Miercuri, 7 aprilie 2021, 21:27)

  Fanel01 [utilizator]

  Asteptam ceva si in intersectia de la Razoare ca e jale. Multumim
  • 0 (0 voturi)    
   razoare (Joi, 8 aprilie 2021, 19:18)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui Fanel01

   ...N-ai pentru ce!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by