​​FOTO-VIDEO A început demolarea caselor de peste 100 de ani de pe Icoanei 2-8, vizavi de Școala Centrală / Nicușor Dan: Autorizația de demolare este suspendată, am făcut plângere penală

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 1 aprilie 2021, 12:19 Actualitate | Administratie Locala


Demolare Icoanei 2-8
Foto: Hotnews
Una din cele 3 case de peste 100 de ani vechime de pe strada Icoanei 2-8, pentru care administrația Firea a dat autorizație de demolare pe final de mandat, este pusă la pâmânt de buldozere. Primarul general Nicușor Dan a declarat pentru HotNews.ro că a suspendat autorizația de demolare și că proprietarii nu aveau dreptul să demoleze până la clarificarea situației. Poliția locală a mers la fața locului pentru a suspenda lucrările, dar, în mod paradoxal, legea nu permite acest lucru, spune primarul general, astel că acesta a făcut plângere penală, procurorii având dreptul în acest moment să suspende lucrările.


 • ”Am suspendat autorizația de demolare emisă de fosta administrație până pe 30 iunie pentru suspiciuni de nelegalitate. Proprietarii au făcut un litigiu și au suspendat actul meu de suspendare ieri, dar eu în urmă cu două zile am emis un nou act de suspendare completat cu motivele de nelegalitate pentru suspendare. Cel de-al doilea act de suspendare l-am comunicat firmei care demolează cu executor judecătoresc, ieri la 15.30. Iar azi demolează.
 • Am trimis Poliția Locală să oprească lucrările, dar nu au putut să le oprească nici ei, nici ISC deoarece nu au atribuție de impunere a sistării demolării când este infracțiune, doar procurorii. Am făcut plângere penală și așteptăm să vedem ce decizie vor lua procurorii”, a declarat primarul Nicușor Dan pentru HotNews.ro.
Nicușor Dan a dispus suspendarea certificatului de urbanism și a autorizației de demolare emise pentru cele 3 imobile din următoarele motive:

Certificatul de urbanism a fost emis cu date incomplete, după cum urmează:
 • Nu conține informația privind apartenența imobilului de la nr. 8 la Zona Construită Protejată nr. 40 Icoanei, respectiv nu prevede indicatorii urbanistici aferenți acestei zone protejate;
 • Nu conține prevederea referitoare la înălțimea maximă a construcțiilor permisă în Zona Construită protejată nr. 21 Jean Louis Calderon-Polonă, înălțime raportată și la înălțimea maximă a clădirilor existente învecinate (constructia din Str. Ion Luca Caragiale nr. 34 care are regim de înălțime P+Pod), clădire a cărei înălțime nu poate fi depășită cu mai mult de 3m (sau cu un nivel);
 • Nu conține prevederea referitoare la obligația de a menține neschimbate dimensiunile și formele actuale ale parcelelor, deși Certificatul de urbanism a fost solicitat inclusiv cu scopul de alipire a parcele din str. Icoanei nr. 2-4-6 cu cea din Str. Icoanei nr.8;
 • Emiterea de certificate de urbanism incomplete, neadaptate la contextul arhitectural care nu fac cunoscute solicitantului toate informațiile privind regimul juridic, economic și tehnic, reprezintă o încălcare a prevederilor art. 6 alin (1) lit. a) și art. 26 alin (1) lit. h) din Legea nr. 50/1991 și a art. 28 și art. 29 din Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul”, se arată în decizia primarului general.
Un alt motiv pentru anularea certificatului de urbanism este că ”Solicitarea de emitere a certificatului de urbanism cu scopul de alipire parcele în Zona Construită Protejată, unde dimensiunea și forma parcelelor trebuie păstrată, constituie o propunere diferită față de acest regulament. Cap. VIII al RLU, care se referă la „Condiții de avizare”, impune, în situația formulării unei propuneri diferite față de regulament, emiterea Certificatului de Urbanism numai în baza aprobării unui PUZ având avizele Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului și Ministerului Culturii”, se mai arată în motivare.

În ceea ce privește suspendarea autorizației de demolare, decizia a fost luată deoarece ”autorizația de desființare a fost emisă în baza Certificatului de Urbanism nr. 835/1716648/14.06.2019, act emis cu încălcarea legi și Autorizația de desființare are la bază un aviz al Direcției de Cultură a Municipiului București nr. 1130/Z/24.09.2020 care nu a ținut cont de apartenența imobilului de la nr. 8 la Zona Construită Protejată nr. 40 Icoanei care prevede la descrierea zonei <<e. valoare: - țesut rezidențial tradițional tipic - unicat la nivel internațional, cu un fond construit de valoare arhitecturală ridicată. - zonă în care coexistă locuințe individuale, locuințe colective (interbelice) și construcții de interes public într-un raport echilibrat și caracteristic pentru centrul tradițional al Bucureștiului>>”.

Administrația Firea a dat în ultimele zile de mandat autorizație pentru demolarea a trei case de pe strada Icoanei 2-8, la intersecția cu strada I.L. Caragiale, vizavi de Școala Centrală.

În penultima zi de mandat, a fost emisă autorizație pentru construirea în acest loc a unui bloc de 4 etaje, care va adăposti locuințe la etaje și spații comerciale la parter. Casele se aflau în două zone protejate - Icoanei și Calderon - ambele cu grad maxim de protecție.

Pe 1 octombrie 2020, administrația Firea a dat autorizație de demolare pentru toate casele aflate la adresa strada Icoanei 2-8, respectiv frumoasa casă de pe Icoanei colț cu Caragiale și cele două case alăturate de pe strada Icoanei.
Pe 27 octombrie, în penultima zi de mandat, administrația Firea a dat autorizație de construire pentru două corpuri de construcție cu următorul regim de înălțime: două subsoluri, parter, două etaje, iar etajele 3 și 4 retrase. Proiectul are aviz de la Direcția pentru Cultură a Municipiului București, emis pe 24.09.2020. Elemente decorative din fostele clădiri de la numerele 4-6 și 8 vor fi integrate pe noua fațadă.


Cele 4 parcele au în total o suprafață de 1874 mp și au fost alipite pe 4 octombrie 2019.

Beneficiarul autorizațiilor de construire este Homing Downtown SRL, iar biroul de proiectare Avangarde Art Design - arh. Georgeta Gabrea.

Icoanei 2-8 face parte din două zone protejate - Icoanei și Calderon.

Regulamentul zonei protejate Icoanei prevede grad de protecție maxim: se protejează valorile arhitectural - urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor: trama stradală, fondul construit, caracterul și valoarea urbanistică; sunt permise intervenții care conservă și potențează valorile existente.

Înălțimea maxim admisă este de maxim 10 m. Peste înălțimea admisă se acceptă realizarea unui singur nivel (3 m) retras la 1,5 m față de planul vertical al fațadei. Înălțimea noilor construcții nu va putea depăși, totodată, cu mai mult de 3 m înălțimea clădirilor existente învecinate.

Și zona protejată Calderon are grad maxim de protecție: se protejează valorile arhitectural - urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor: trama stradală fondul construit, caracterul și valoarea urbanistică. Sunt permise intervenții care conservă și potențează valorile existente.

Înălțimea maxim admisă - 16 m, minimum 13 m. Peste înălțimea admisă se acceptă realizarea unui singur nivel (3 m) retras la 1,5 m față de planul vertical al fațadei. Înălțimea noilor construcții nu va putea depăși, totodată, cu mai mult de 3 m înălțimea clădirilor existente învecinate.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • Bijuterii (Joi, 1 aprilie 2021, 19:57)
  john70 [utilizator]

  Cel mai potrivit cuvant pentru a descrie imobilele respective: maghernitza.

25744 vizualizari

 • -25 (43 voturi)    
  ?!? (Joi, 1 aprilie 2021, 13:04)

  Nevermind [utilizator]

  Deci primul act de suspendare l-ai emis incomplet si nelegal, din pix?
  • +10 (14 voturi)    
   Deci nu (Joi, 1 aprilie 2021, 14:21)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   Litigiile civile nu presupun implicit incalcarea legii.

   Cel care demoleaza a atacat autorizatia de suspendare, dar nu scrie nicaieri ca era emisa ilegal.
   • -9 (19 voturi)    
    Tot golaneala lui Nicusor este, (Joi, 1 aprilie 2021, 15:12)

    adi_69 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    S-a prins si "primarele" ca daca "dezvoltatorul" i-a atacat decizia de suspendare si aceasta se suspenda, deci, pana sa se dea un verdict, a mai emis una. Imi pare rau, dar o sa o ia in mana original. Atata timp cat nu-si retrasese singur prima decize sau nu se daduse un verdict in justitie, nu putea emite a doua decizie.
   • +5 (13 voturi)    
    ai citit stirea? (Joi, 1 aprilie 2021, 16:58)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Prima a emis-o pe "suspiciuni" si atat. In a doua a detaliat si argumentat. Despre ce vorbim?
    • +1 (5 voturi)    
     Corect (Joi, 1 aprilie 2021, 21:11)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     Despre ce vorbim? Primaria suspenda autorizatia data de aceeasi primarie.
     Si daca aduci suta de avocati sa puna bete'n roate, tot nu-l scoti pe gigel dezvoltator imobiliar imaculat.
    • +1 (9 voturi)    
     ND a cerut cu maxima celeritate (Vineri, 2 aprilie 2021, 0:11)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     Suspendarea demolarii - instanta a aprobat demersul intentat de proprietar - oare in ce tara traim???

     Daca darami o casa s-a mai vazut in RO ca este recladita, pusa la loc???

     Intre timp ND care stie cum opereaza rechinii a emis o suspendare a autorizatiei mentionand criteriile care o scot din legalitate - document ce a fost comunicat si daca nu erau de acord cu acesta trebuiau sa se intoarca in instanta si sa il conteste din nou dar ei repede cu demolarea inainte.

     Nu stiu de ce Dreac mai exista ISC - de cele mai multe ori sunt bara in bara cu rechinii si te astepti ca ei sa rezolve problemele???

     Absolut remarcabila pozitia moderatorului, a lui john70 si atc care as putea sa pun pariu ca habar nu au cum arata pe vremuri cladirea care acum a fost rebotezata.

     Ma doare rau de tot la ficat!

     e o adunatura de natangi/ necunoscatori si de repeziti - bravo lor si sa distruga tot ca asa ne trebe daca nu stim sa aparam ceea ce am mostenit!
     • -1 (3 voturi)    
      de ce exista ISC? (Vineri, 2 aprilie 2021, 7:20)

      Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui ..13

      CUM "de ce?"
      Ca sa ia spagi! :P
      Poate se oc upa cineva de averile si proprietatile lor! >:
 • +17 (27 voturi)    
  Mafia (Joi, 1 aprilie 2021, 13:04)

  muvis [utilizator]

  OAR ce zice de acești arhitecți? Îi confirmă? Dar de reprezentanții lor în CTU București?
 • +24 (34 voturi)    
  Tara nimănui (Joi, 1 aprilie 2021, 13:07)

  middle_brick [utilizator]

  Fiecare face ce vrea, respectarea vreunei legi sau hotărâri este facultativa, ce politie, ce procurori... Aia darama casele, ii oprește ceva? le pune la pământ dupa care da drumul la construcție și așteaptă aprobările și autorizațiile când vor reveni vremurile bune.
 • -6 (46 voturi)    
  Adevarul e (Joi, 1 aprilie 2021, 13:07)

  independentu [utilizator]

  ca se poate construi la o intaltime de 16 m acolo, casa de pe Icoanei 4, care este pe lotul in discutie, are deja p+2+mansarda si cam 13 m inaltime.
  Nu poti anula o autorizatie pentru "suspiciuni". Pe lotul protejat Calderon-Polona exista si blocuri p+8 asa ca discutia e complet artificiala.
  Nicusor se pozitioneaza ca un protector al maghernitelor, chiar atunci cand nu sunt monument istoric, si ca un adversar al dezvoltarii si modernizarii orasului. Nu e o politica liberala, care ar trebui sa incurajeze antreprenorii, ci mai degraba o politica ecologista de stanga, care vrea sa conserve darapanutirile si care blocheaza toate proiectele imobiliare pe motive subiective, la limita legalitatii.
  • +6 (28 voturi)    
   sluga va raspunde (Joi, 1 aprilie 2021, 13:27)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui independentu

   Dar pentru ce se construiesc aceste imobile???
   In particular pentru ce se construieste acolo???

   Avem businessuri peste business-uri si nu mai incap ele in imobilele deja construite??? Nu este moda acum cu lucratul de acasa sau de la distanta???

   Creste numarul populatiei si nu mai ai unde sa iti pui capul pe o perna sau sunt un numar relativ mare de apartamente goale si nelocuite?

   Cladirea aceea deja a fost mutilata dar sa o darami si sa faci acolo un bloc este absolut ridicol.

   Exista peste tot in lume zone care sunt protejate si bine se face ca sunt asa.

   Multe imobile au o valoare arhitectonica mult mai mare decat cele actuale - stiu ca nu este usor sa modernizezi o veche cladire - costa dar vei avea clienti care vor dori sa o ocupe si recuperezi in timp mai indelungat decat daca faci nu stiu de imobil, mai inalt, mai si mai... si recuperezi mai repede banii

   viteza de dezvoltare este importanta dar si calitatea cred ca merita sa fie pretuita.
   • +7 (17 voturi)    
    Lăcustele astea„ (Joi, 1 aprilie 2021, 16:16)

    Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    inculte și nesătule habar n-au și nici nu vor să aibă de ce spuneți dumneavoastră... Lor li se pare că dacă n-au sticlă și sclipici și dacă nu sunt de dimensiunea Casei Poporului, clădirile astea vechi n-au nici un haz... Mă mir că nu s-a apucat Firea să dărâme și Școala Centrală... Că e veche, domnule, nu are pereți de sticlă și nici douăzeci de etaje... Se luptă cu ghiarele și cu dinții canaliile astea de parveniți mizerabili să nu lase piatră pe piatră în București... Toată zona aia dintre strada Batiștei și bulevardul Dacia, Piața Alexandru Lahovary are un parfum de oraș așezat și frumos, că de-aia i se și zicea, printre altele, „Micul Paris”...
    • -2 (8 voturi)    
     nu are nici o importanta (Joi, 1 aprilie 2021, 19:01)

     corbul109 [utilizator] i-a raspuns lui Leul in iarna

     cum gasiti dumneavoastra casa..; frumoasa, urata, mica, mare etc. Conteaza doar parerea proprietarilor. Ori ei vor sa o darame si sa faca bloc.
     Cat timp legea le permite, pot sa o faca fara sa va ceara acordul tuturor indiganatilor care urla pentru cladiri vechi dar nu ar sta veci intr-una
     • +2 (8 voturi)    
      Proprietarii ăștia (Joi, 1 aprilie 2021, 21:05)

      Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui corbul109

      pe care-i apărați dumneavoastră tocmai asta fac: NU RESPECTĂ LEGEA. Sunt tipul ăla de proprietari pe care i-a despăgubit doamna Alina Bica care a fugit din țară ca să scape de închisoare. Peste tot în LUMEA CIVILIZATĂ proprietarii pot construi în limitele unor condiții impuse de lege. Doar îmbogățiții ilicit fără școală și fără conștiință își închipuie că pot face orice dacă au bani... Cred că aveți niște interese personale în problema asta... Și cu asta închei conversația.
   • 0 (0 voturi)    
    businessuri ne-ncapute (Vineri, 2 aprilie 2021, 19:38)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    Sincer, chiar le duci grija investitorilor in noua cladire? Ca-si vor recupera greu banii din cauza inflatiei de cladiri noi?
    1. Zau nu e cazul!
    2. Cand vei intalni un investitor care sa vrea sa-si recupereze banii investiti mai incet decat mai repede , mai scrie-ne.
  • +8 (20 voturi)    
   Aberație!!! (Joi, 1 aprilie 2021, 14:00)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui independentu

   oare nu s-a construit abuziv până acum prin tot centrul, clădiri care umbresc toți vecinii?
   Primăria să cumpere sau să expropieze toate terenurile din centru și sâ le facă NUMAI PARCURI! Bucureștiul duce lipsă de spații verzi șo parcuri!
   • +6 (20 voturi)    
    Eroare urbanistică (Joi, 1 aprilie 2021, 14:12)

    aqualung [utilizator] i-a raspuns lui nick24

    Cartierele-dormitor din București sunt niște erori urbanistice ale lui Ceaușescu. Acolo soluția ar fi ca din câte un set de 3 blocuri identice, unul să rămână în picioare, unul să devină parcare etajată, altul să dispară și să rămână spațiu verde. S-ar reduce și densitatea de populație, ar spori și confortul.

    Costurile sociale, politice și financiare ale unor asemenea exproprieri sunt însă foarte mari.

    Măcar să încetăm să mutilăm zonele protejate și spațiile verzi care încă mai sunt.
    • +6 (14 voturi)    
     Cartierele... (Joi, 1 aprilie 2021, 15:57)

     dragos_k [utilizator] i-a raspuns lui aqualung

     ...dormitor de pe vremea comunistilor au ajuns sa fie model de urbanism fata de ce s-a construit in ultimii 20 de ani in Bucuresti.
     • 0 (0 voturi)    
      Da și nu... (Sâmbătă, 10 aprilie 2021, 19:15)

      aqualung [utilizator] i-a raspuns lui dragos_k

      Problema e că acele cartiere-dormitor sunt modele de urbanism _pentru_ ce s-a construit în ultimii 20 de ani în București.

      Adică și dezvoltările noi au replicat anti-patternurile de îngrămădeală de atunci.

      Cu câteva mici excepții. Abia proiectele mai noi încep să semene a altceva. Se prind încet dezvoltatorii că nu mai poți veni cu așa ceva, că dacă le oferi aceeași chestie, ei vor prefera să o ia la mâna a doua cu un preț mult mai mic; și că nu mai sunt atât de mulți oameni care să vrea să locuiască în București. Iar de acum încolo vor fi din ce în ce mai puțini.
    • -3 (3 voturi)    
     ca bine zici (Joi, 1 aprilie 2021, 23:42)

     credinciosul [utilizator] i-a raspuns lui aqualung

     du-te bai inteligentule in Baragan si respira aer cat vrei,la 30 km de Bucuresti ,planteaza pomi si stai in livada!
     daca nu se construia pe vremea lui Ceausescu,ai fi mai cumparat apartamente la preturile de acum sau ai fi mai pus inca pe atat ?
   • -6 (12 voturi)    
    hehehe (Joi, 1 aprilie 2021, 15:40)

    john70 [utilizator] i-a raspuns lui nick24

    Tzarane, in zona aia sunt 3 parcuri (Parcul Ioanid, Gradina Icoanei si parcul Casei Universitarilor).
  • +8 (16 voturi)    
   Daca exista un P+8 acolo inseamna ca e legal P+8? (Joi, 1 aprilie 2021, 14:04)

   xanathos [utilizator] i-a raspuns lui independentu

   Modernizarea orasului insemna supraaglomerare si constructii care nu au nicio treaba cu zona? Sau va doare de dezvoltarea buzunarelor unora? Doar ca va declarati independent.
   Si cine a zis ca trebuie incurajati genul asta de smardoi?
  • +3 (9 voturi)    
   "discutia e complet artificiala"??? (Joi, 1 aprilie 2021, 15:47)

   mano84 [utilizator] i-a raspuns lui independentu

   Adica, in perspectiva matalutza, daca s-a comis o data o ilegalitate, sau poate nici macar nu era ilegalitate la vremea rspectiva, gata, nu se mai poate schimba abordarea, nu? Logica de individ care doreste "dezvoltarea" Bucurestiului... Nu se opune modernizarii si dezvoltarii, se opune cocalizarii si destructurarii unei zone care este facuta de niste oameni care chiar se preocupau de estetica orasului asta! Cat se mai poate salva din ea...maghernitzele alea de care spui, nu ajungeau asa daca legea nu le permitea sa construasca orice, oriunde!
 • -16 (38 voturi)    
  aha (Joi, 1 aprilie 2021, 13:09)

  real didi [utilizator]

  nea primare, vezi sa nu pe potcovesti cu o plangere pentru abuz in serviciu. daca fostul primar a dat autorizatie, nu poti sa o suspenzi ca asa vrei tu, trebuie sa vii cu niste argumente. iar maghernitele alea de 100 de ani in mod clar nu sunt monumente istorice.
  • +4 (12 voturi)    
   patelică! (Joi, 1 aprilie 2021, 13:49)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui real didi

   tu iești?
  • +6 (18 voturi)    
   Maghernite (Joi, 1 aprilie 2021, 13:54)

   Victtor [utilizator] i-a raspuns lui real didi

   Te referi la betoanele noi care te fac sa te bucuri ?
 • -7 (25 voturi)    
  cet sud, caldura, apa calda? (Joi, 1 aprilie 2021, 13:23)

  PrivireCritica [utilizator]

  Jumatate din Bucuresti nu are apa calda si caldura de 2 zile, poswibil tot weekendul, si pe Nicusor il arde la cur de o casa din gradina Icoanei??? Ok, vei avea 5 voturi de la vecini si 500000 de injuraturi de la restul !
  • -1 (11 voturi)    
   Pune-l director la CET sud (Joi, 1 aprilie 2021, 14:46)

   marc.andre [utilizator] i-a raspuns lui PrivireCritica

   Dupa aia poti sa-l intrebi de apa calda.
   • +2 (8 voturi)    
    centrala suplimentara (Joi, 1 aprilie 2021, 18:01)

    PrivireCritica [utilizator] i-a raspuns lui marc.andre

    La inceput de decembrie Nicusor a zis ca va instala centrala suplimentara pe pozitia CET Titan. A durat 2 saptamani sa se intalneasca. Acum e 1 aprilie si nu a miscat nimic. Asta este implicarea primariei??? OK, vom raspunde cu aceeasi implicare ! PS: era la mintea cocosului ca demoland un CET e nevoie apoi sa construiesti altele, era primul lucru pe care trebuiau sa-l faca PMB si PS2 sau PS3 pe banii lor. CE INTERES AU PRIMARII CA CETATENII/VOTANTII LOR SA O DUCA PROST? Tot nu inteleg... iar Nicusor s-a zbatut 5 ani sa fie primar si acum e absent total...
    • +1 (5 voturi)    
     are asa de multe obstacole jn drum (Joi, 1 aprilie 2021, 23:50)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui PrivireCritica

     Numai cine nu s-a izbit de nesimtiti si de mincinosi nu stie cat este de greu sa ii darami pe cei vechi care se ascund unde te astepti mai putin
 • +5 (23 voturi)    
  incredibil... (Joi, 1 aprilie 2021, 13:29)

  ..13 [utilizator]

  trebuie sa fii de mare angajament sa purcezi la demolare in situatia actuala.

  Pana nu se intampla cu unul sa plateasca si sa fie obligat sa reconstruiasca caramida cu caramida nu se lasa astia
 • +4 (16 voturi)    
  peste tot blocuri (Joi, 1 aprilie 2021, 13:43)

  costelo999 [utilizator]

  rid in soare argintii, peste tot blocuri, oriunde ar fi, ... sa fie bloace cu betoane, fara locuri de parcare, sa fie aglomeratie pe strazi, sa aibe oamenii unde sa locuiasca decent, aia care are 3-4 masini, fara scoala sau gradinitze, raiul blocurilor, ca suntem de dreapta
 • +2 (22 voturi)    
  Problema e ca acele case, sunt multe in zona, (Joi, 1 aprilie 2021, 14:02)

  clint [utilizator]

  stau sa cada, unele au fost deja demolate si s-au construit blocuri.
  Unele sunt niste monumente ale arhitecturii de care e mare pacat, insa ele au fost lasate sa ajunga intr-un hal irecuperabil, cu acoperisul svaiter.

  Nu te trezesti in ultima clipa ca sunt monumente de patrimoniu, ar fi trebuit ca proprietarii sa fie obligati sa le conserve in ultimii zeci de ani.
  • +5 (15 voturi)    
   problema este a proprietarilor (Joi, 1 aprilie 2021, 14:22)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui clint

   Daca "stau sa cada", a cui este vina?..
   • -1 (11 voturi)    
    plus Capitala (Joi, 1 aprilie 2021, 14:49)

    marc.andre [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Daca e zona protejata, atunci si Capitala e cumva responsabila pentru starea cladirilor de acolo. Nu poti pune totul pe umerii proprietarului, e necesar sa-i dai ceva ajutoare, stimulente, sau alte facilitati ca sa fie motivat sa faca ceea ce trebuie. E usor sa dai din pix "zona protejata"...
    • +4 (12 voturi)    
     Dar câți dintre vechii proprietari (Joi, 1 aprilie 2021, 16:30)

     Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui marc.andre

     mai sunt pe-acolo? Oamenii ăștia ori au murit, ori au fost amânați cu procesele până și-au vândut dreptul de proprietate pe nimic. Cei care mișună acum prin zonă și dărâmă ilegal sunt îmbuibații care au tâlhărit statul, și-au făcut legi speciale ca să poată fura liniștiți ca orice mafiot care se respectă și-și permit să le dea tuturor cu tifla. Dar eu mă întreb ce conștiință profesională AU ARHITECȚII CARE PROIECTEAZĂ ORORILE ASTEA?
    • +1 (7 voturi)    
     gresit (Joi, 1 aprilie 2021, 21:15)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui marc.andre

     Adica tu esti proprietar intr-o zona centrala si vrei sa-ti dea primaria niste ajutoare, stimulente.. de unde? din banii stransi de la fraierii care stau in chirie?

     Daca nu-ti permiti sa intretii proprietatea aflata intr-o zona protejata, o vinzi! Singura vina a primariei este ca nu a amendat proprietarii de la inceput, ca sa evite sa se ajunga la situatia in care cladirile se prabusesc de la sine.

     Chiar si acum, legal, este obligatia proprietarului sa reconstruiasca fix la fel cum a fost. Din pacate, in Romania nu respecta nimeni legile.
  • +1 (11 voturi)    
   un mic spatiu verde in locul lor? (Joi, 1 aprilie 2021, 15:15)

   Coresponedntu [utilizator] i-a raspuns lui clint

   o insula de verdeata intr-un oras sufocat ? betonat si pavelat? norocul meu este ca acum locuiesc intrßun oras din Elvetia unde toate localitatile mari au paduri urbane si ferme, chiar in mijlocul oraselor. E adevarat ca uneori miroase a balega de vaca , primavara mai ales cand se fertilizeaza inclusiv pasunule urbane, dar prefer mirosul decat cel de beton incins si hidrocarburi si cauciucuri arse din Bucuresti . Cel putin nu dauneaza sanatatii si elvetienii sa stii, au cea mai mare speranta de viata din lume. Mai trece cate o caprioara strada, un dihor, iar castorii sunt in centrul Zurichului, pe canalul Limatt, ceva obisnuit. Si vulpile. Ai unde sa alergi in aer curat, faci o baie in raul care strabate orasul si care desi a mai trecut prin 3 orase in amonte poti bea apa din el . Si nu vezi un PET pe 100 km de rau, sau o cutie de bere. Cand am ajuns aici venit din Bucurestabad am crezut ca nu e adevarat, ca am ajuns in paradis. e mult de povestit, totul porneste de la EDUCATIE. Adevarul ca in Bucuresti nu prea mai ai ce face, a fost distrus de comunism si mai ales de tranzitia marcata de obscurantism religios de dupa revolutie. Doar sa demolezi si sa plantezi copaci in plombe, dar nu cladiri istorice.
   • -1 (7 voturi)    
    o intrebare (Joi, 1 aprilie 2021, 17:07)

    Relaxat [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

    pentru un raspuns out of topic : In Elvetia nu se lucreaza la ora 2 PM ?
    • +1 (1 vot)    
     hai ca mißai servit-o bine (Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 17:55)

     Coresponedntu [utilizator] i-a raspuns lui Relaxat

     Nu ca ar fi treaba ta dar chiar mßai provocat si ca sa te luminezi un pic, sa iesi din intuneric, sa stii ca in Elvetia , intre orele 12.30 si 14.00 - 14:30 e pauza de masa. Nici musca nu bazaie in perioada respectiva. In general se mananca in colectiv, la servici, cu colegii, iar perioada respectiva e folosita si pentru socializare.
     Si mai e ceva specific, tot ca sa stii, elvetienii sunt matinali si isi rezolva problemele de serviciu foarte devreme, de la ora 7:00 am, cand in Romania unii inca mai sunt in pat. Motiv pentru care cu exceptia zilelor de vineri si sambata , elvetienii se culca devreme, la ora 10.00 cel tarziu trag storurile. Esti multumit de raspunsul la raspuns?
  • -1 (5 voturi)    
   alo (Joi, 1 aprilie 2021, 19:51)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui clint

   Alo, tovarase, proprietarii aia au fost obligati la multe in ultimii 70 de ani. Poate ar fi cazul sa-i lase statul in pace, sa faca ce vor cu proprietatile lor.
 • -7 (19 voturi)    
  N am (Joi, 1 aprilie 2021, 14:17)

  Costi888 [utilizator]

  Nimic cu hobbyul lui Nicusor de a se bate cu rechinii imobiliari. Doar ca la final de mandat cand se va trage linie si singurele realizari vor fi doar astea.. s ar putea sa aiba probleme.

  Asa ca Nicusoare, timpul trece. Vezi cum il gestionezi
  • 0 (16 voturi)    
   Se va vedea (Joi, 1 aprilie 2021, 14:38)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

   Daca ii iese proiectul cu trenul metropolitan, care va functiona ca o alternativa la metrou, dezvoltatorii vor putea in sfarsit sa dezvolte si terenurile din marginea orasului.
   Vorbim de mii de hectare de teren care momentan sunt cultivate cu grau si porumb.
   Cu niste planuri urbanistice realiste, coeficient de ocupare mic, parcuri, infrastructura adusa de primariile de sector, se poate construi mult mai mult si mai bine decat demoland 1-2 case intr-un cartier din centru.
   • -2 (16 voturi)    
    trenul ala utopic (Joi, 1 aprilie 2021, 15:53)

    Sycka [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    trenul metropolitan este o utopie. Nicusor Dan a lansat niste utopii de genul asta ce prind doar la oameni superficiali...
    Daca acea cale ferata scoasa din uz se repune in functiune ar presupune urmatorul lucru:

    1. Impartirea Bucurestiului in 2 deoarece liniile de cale ferata ce traverseaza localitati trebuiesc imprejmuite cu gard.
    2. Bariere la fiecare trecere la nivel cu calea ferata.
    3. O multime de bani pentru reabilitarea terasamentului.
    4. Poluare crescuta (linia nu este electrificata)...
    5. Aglomerarea traficului la toate trecerile la nivel cu calea ferata.

    Pentru transformarea ei in sina de tramvai -> e ca si cum l-ai construi de la 0.

    In sectorul 6, cel putin, e putin aberant sa mai faci si asta tinand cont ca acest sector este deja traversat de un metrou usor si 2 magistrale de metrou. Sectorul 6 are nevoie acum de infrastructura rutiera...

    Terminati cu utopiile astea cu trenul metropolitan atata timp cat nu stiti ce prespune si ce impact urbanistic are
    • +4 (4 voturi)    
     Tu de unde ne scrii? (Joi, 1 aprilie 2021, 21:31)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Sycka

     Poate ar trebui sa faci o vizita prin Bucuresti. Calea ferata care inconjoara capitala, pe care s-a propus proiectul de Tren Metropolitan, este in functiune in proportie de ~85%. Trenurile circula zilnic pe centura.
     Vor trebui electrificate mai multe segmente si reabilitate cele 2 linii care intra din sud in oras, dar terasamentul original nu a fost excavat, doar acoperit, deci lucrarile sunt usor de executat. Singura intersectie care ar fi cu probleme este cu Soseaua Giurgiului. In rest se pune bariera si gata. Suntem in 2021, nu mai trebuie sa stai 20 de minute la bariera ca sa treaca un tren. 2 minute si gata. Daca nu-ti convine, lasi masina acasa ;)
   • -3 (9 voturi)    
    Trenul lui Nicusor (Joi, 1 aprilie 2021, 16:48)

    PowerIon [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Este inutil.
    Cine o sa faca ocolul Bucurestiului, mai astepand si la schimb de traseu, dupa care ajungand la o gara oarecare sa mai ia si metroul, tramvai sau autobuz?
   • -1 (11 voturi)    
    Vise (Joi, 1 aprilie 2021, 17:04)

    Relaxat [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Nicusor nu va finaliza nici macar proiectele incepute dar sa mai inceapa si altele.
   • -1 (7 voturi)    
    trenuletz (Joi, 1 aprilie 2021, 18:52)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Poate n-ai inteles: Neicusor vorbea de un trenuletz de lemn cu care sa se joace el pe harta Bucurestiului. Nu cred c-ai cezut altceva, pari om serios!
 • +4 (16 voturi)    
  pacat (Joi, 1 aprilie 2021, 15:00)

  Coresponedntu [utilizator]

  Dupa ce ca Bucurestiul nu are cladirile istorice ale Vienei, Parisului sau Londrei, nici macar a oraselor din Ardeal care au in centru cladiri istorice de sec XIV sau XIV, unice in Europa. Iata ca si aceste mici bijuterii ale capitalei , construite mult mai tarziu, cu un etaj sau doua, sunt puse la pamant pentru a face loc unor cladiri hidoase inalte, care aglomereaza si mai mult Bucurestabadul . Cartierele adiacente centrului, cum ar fi zona Popa Nan, Traian, Polona, Icoanei, ar trebui conservate si puse in valoare, pentru a fi mentinuta atmosfera de sec XIX inceput de sec XX. Chiar daca sunt nu cladiri impresionante ca dimensiuni au farmecul si valoarea lor. Asta se intampla cand oameni fara cultura si educatie ajung la putere , distrug si putina valoare istorica pe care o are Bucurestiul care s-a dezvoltat, datorita conditiilor istorice vitrege, mult mai tarziu decat alte orase din centrul si vestul Europei.
  • +2 (8 voturi)    
   Bijuterii (Joi, 1 aprilie 2021, 18:59)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   " Iata ca si aceste mici bijuterii ale capitalei..." Asa se vede di Zurich? Daca da, banii dvs. sunt bineveniti sa le cumparati si sa le restaurati, sa avem si noi Zurich-ul nostru! Multumiri anticipate!
  • -1 (7 voturi)    
   Bijuterii (Joi, 1 aprilie 2021, 19:57)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   Cel mai potrivit cuvant pentru a descrie imobilele respective: maghernitza.
   • +2 (2 voturi)    
    de ce nu un cort mare mare? (Vineri, 2 aprilie 2021, 7:20)

    albastrele [utilizator] i-a raspuns lui john70

    Problema e ca faci blocuri unde sunt case si dupa 2-3 construite s-a dus toata valoarea zonei.
    Se aglomereaza, toate casele sunt obturate de cele x etaje, plus ca vedem ca sticla da "bine" vs cladiri de la inceputul secolului.
    Aia care au casa si se trezesc cu turnul langa ei ce vina au? Sa faca toti blocuri atunci "central" :D
    Sunt multe "maghernite" renovate, adica sunt si oameni care isi permit sa ia o casa in centru si sa o renoveze. Ma rog renovat, tin fatada in picioare si in spate construiesc modern.
    Daca nu esti in stare sa detii o casa intr-o zona de maxim +2 etaje de ex, daca nu esti in stare sa o renovezi si sa pastrezi fatada vinde-o "mare boss". Nici nu incep subiectul "marea improprietereala" cu terenuri/case din centru.
 • +2 (14 voturi)    
  "monumente" (Joi, 1 aprilie 2021, 15:09)

  gpavel [utilizator]

  nu toate cladirile de peste o suta de ani sunt monumente,unele arata deplorabil,nu doar din cauza neglijentei de intretinere,ele trebuie sa aibe calitati arhitectonice reale si o istorie speciala!riscam altfel sa avem mai multe monumente in bucuresti decat la paris!!!,bine inteles intr-o degradare permanenta din lipsa reala si motivata de bani..
  • +2 (12 voturi)    
   Pentru că pomeniți de Paris... (Joi, 1 aprilie 2021, 17:17)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   Nu vă întrebați de ce Franța nu dărâmă la Bute Monmartre unde sunt tot felul de case de pe vremuri, nu bogătane, case ca pe strada Icoanei? Și de ce nu pun jos și cârciuma „Le lapin agile” care chiar e un fel de magherniță în viziunea noilor îmbogățiți? Oare de ce?
   • +1 (9 voturi)    
    paris (Joi, 1 aprilie 2021, 18:56)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui Leul in iarna

    Ia-ncearca sa citesti istoria Parisului, sa vezi cam ce s-a demolat in diverse epoci, ca s-arate astfel. Dupa aceea, astept lectii.
    • -1 (1 vot)    
     Nu știți dumneavoastră (Vineri, 2 aprilie 2021, 13:43)

     Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui atc

     (există pronumele de politețe în limba română) ce cărți și câte am citit eu... Poate că am urmărit pe vremuri chiar discuțiile legate de dărâmarea halelor din Paris, sau de construirea piramidei de sticlă din curtea muzeului Louvre. Nici acum nu știu sigur că piramida aceea chiar nu strică ceva din aspectul acelui palat... În toate capitalele mari și vechi s-au dărâmat unele lucruri, dar nu haotic, nu fără discuții între specialiști și cu strădania de a crea o ARMONIE între lucrurile vechi și cele noi... Bucureștiul a fost pur și simplu sluțit. Pe mine mă doare sufletul să văd că principalele repere de vizitat pentru turiștii străini sunt Casa Poporului (o monstruozitate arhitecturală) și cartierul vechi din jurul străzii Lipscani pentru viața de noapte ieftină care există acolo. Mă doare sufletul să văd cum a fost anihilată pur și simplu una dintre piețele frumoase ale orașului (Piața Charles de Gaulle) prin construcția unor monstruozități de sticlă care au umplut orașul și -i distrug orice urmă de personalitate. Să vă mai amintesc și de nemernicia care a desființat zona din jurul catedralei „Sfântul Iosif”? Nu trebuie să-mi răspundeți... Eu am încheiat această conversație.
     • +2 (2 voturi)    
      durere de suflet (Vineri, 2 aprilie 2021, 15:59)

      atc [utilizator] i-a raspuns lui Leul in iarna

      1. Aveti dreptate si va cer scuze ca nu am folosit pluralul de politete.
      2. Intrucat eu n-am incheiat, va raspund chiar si fara sa trebuiasca.
      2. A apropia cladiri vechi din tari europene cu istorie mare de niste case modeste de dupa 1850 ( unele din paianta) din Buc. mie mi se pare , totusi, exagerat.
      3. Daca nu numai ati citit dar ati si calatorit, poate v-ati nimerit si in City -ul londonez. Nu astept raspuns despre ce-ati intalnit chiar in miezul celei mai frumoase capitale a lumii.
      4. Pentru nostalgici exista in Buc. partea nedemolata de Oprescu din str. Buzesti si Berzei. Doamne fereste sa se atinga cineva de acele minuni arhitecturale, carora trecerea timpului le adauga, desigur, valoare de ruine!
      5. In general, pe-aici frustrarea e mare: nu ne-ntreaba Parisul cand pune piramida de sticla in Louvre, UK daca suntem de acord sa iasa din UE, China daca sa faca TGV spre Tibet, Rusia daca..., America daca...Mai au si astia mari lipsuri.
 • +6 (8 voturi)    
  Au trimis Politia Locala ... (Joi, 1 aprilie 2021, 15:46)

  Emma12 [utilizator]

  ... sa sisteze lucrarile, cica. Ar trebui sa se revina la vechea denumire, cea de Gardieni publici. Prea mare confuzia intre oamenii cat de cat pregatiti (Politie) si paznicii comunitari, care mai sunt si increzuti si plini de sine dandu-se politisti.
 • +3 (5 voturi)    
  o constructie idioata (Joi, 1 aprilie 2021, 23:28)

  gicuunu [utilizator]

  Constructor si dezvolator - Mantor , arhitect Inchausti & Rein Architects ...niste looseri ..))) Cladire cu suprafete vitrate mari , spatii deschise ..exact ca nuca'n perete cu zona respectiva. Va fi dificil sa gasesti idiotii care sa plateasca sute de mii de euro pe niste apartamente situate la cativa metri de intersectia respectiva care apropo...este foarte aglomerata in orice moment al zilei..
  (Au mai renovat casa Mita Biciclista unde au lucrat vreo 4 ani , si tot incearca sa o vanda ....)))

  Normal ar fi ca ,macar in toate zonele protejate sa fii obligat prin lege, ca proprietar, sa mentii in buna stare cladirile respective astfel incat sa nu se distruga si sa apara'' salvatorii'' de genul Firea care sa dea'' o sansa '' Bucurestiului.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by