Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi (PNL), a solicitat miercuri şefului DSU, secretarul de stat Raed Arafat, să reanalizeze decizia prin care în localitate a fost instituită starea de carantină, edilul apreciind că măsura ar fi "profund nedreaptă" faţă de cei peste 40.000 de cetăţeni ai oraşului, relatează Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Primarul din Petroşani a menţionat, într-o scrisoare deschisă adresată şefului DSU, că măsurile de carantină ar fi fost instituite pe 23 martie înainte de publicarea ordinului în Monitorul Oficial, susţinând că responsabilii de la nivel judeţean ar fi dat dovadă de "exces de zel" şi că ar fi acţionat "discreţionar" în acest caz.

"Doresc să vă aduc la cunoştinţă situaţia deosebit de dificilă cu care se confruntă cei peste 40.000 de locuitori ai municipiului Petroşani, după instituirea măsurii de carantinare zonală, care a fost aplicată în data de 23 martie 2021, începând cu ora 8,00, înainte de publicarea ordinului în Monitorul Oficial (la ora 13,00). Hotărârea de carantinare zonală a fost dispusă de DSU la propunerea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara. Consider, însă, că această măsură, în forma în care a fost adoptată şi conform modului în care a fost pusă în practică pentru localitatea noastră, este profund nedreaptă pentru cetăţenii municipiului Petroşani, iar responsabilii de la nivel judeţean au dat dovadă de exces de zel şi au acţionat în mod discreţionar", se arată în scrisoarea deschisă a primarului din Petroşani.

În susţinerea solicitării prin care cere reanalizarea stării de carantină, primarul din Petroşani susţine că aceasta a fost dispusă la o incidenţă a cazurilor de COVID-19 de 6,01 la 1.000 de locuitori şi că în alte localităţi din ţară, cu o incidenţă mai mare a infectărilor, nu au fost instituite măsuri similare.

Primarul a precizat că, în ultimele zile, rata de infectare în Petroşani a rămas constantă şi că în municipiu se testează mai mult ca în alte localităţi.

"Măsurile dispuse pentru Petroşani au fost mult mai dure şi mai restrictive decât în alte localităţi carantinate din ţară, ceea ce afectează grav economia locală şi aşa colapsată de ultimul an de pandemie, într-o zonă greu încercată", menţionează edilul local.

Acesta mai susţine că măsura carantinării a fost dispusă în regim de maximă urgenţă, fără o informare prealabilă a populaţiei cu privire la restricţiile impuse şi fără consultarea administraţiei publice locale, în condiţiile în care nu ar fi fost consemnată o creştere "alarmantă" a ratei de infectare, de la o zi la alta.

Primarul municipiului Petroşani mai scrie că în localitate ar trebui suplimentate dozele de vaccin împotriva COVID-19, pe lista de aşteptare fiind peste 1.300 de persoane.

"Pentru considerentele enunţate anterior, dublate şi de realităţile socio-economice ale zonei, vă rog, domnule Raed Arafat, să dispuneţi reanalizarea cu maximă celeritate a situaţiei de la Petroşani şi a măsurii de carantinare zonală. Precizez, încă o dată, că nu sunt împotriva carantinei zonale, ca măsură de protecţie sanitară, însă nu aşa cum a fost dispusă pentru localitatea noastră", conchide primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

Municipiul Petroşani a intrat în carantină pe data de 23 martie, după ce indicele de infectare cu noul coronavirus, la 14 zile, a depăşit valoarea de 6 la mia de locuitori.