​​FOTOGALERIE Hanul Solacolu, la un pas de colaps / De doi ani Primăria Capitalei nu reușește să exproprieze imobilul deși au fost prevăzuți și banii în buget

de Catiu;a Ivanov     HotNews.ro
Duminică, 21 martie 2021, 9:26 Actualitate | Administratie Locala


Hanul Solacolu 8
Foto: Hotnews
A mai trecut o iarnă, iar Hanul Solacolu de pe Calea Moșilor este tot mai aproape de colaps. Bucăți de tencuială de pe fațadă se desprind în mod frecvent, iar la interior o parte din ziduri s-au prăbușit. În urmă cu 2 ani, Consiliul General al Municipiului București a aprobat exproprierea clădirii pentru salvarea ei, suma necesară fiind 5,6 milioane lei, în 2020 s-au prevăzut și banii necesari în buget, dar nu s-a întâmplat nimic. Dincolo de faptul că se pierde un monument istoric foarte valoros, imobilul poate să cadă oricând peste tramvaiul 21 sau peste mașinile care trec prin față și să producă o tragedie.
Hanul Solacolu este monument istoric și se află în proprietate privată. Potrivit Legii monumentelor istorice proprietarii au obligația ”să întreţină (...), să asigure paza, integritatea şi protecţia monumentelor istorice, să ia măsuri pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, să asigure efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, reparaţii curente şi de întreţinere a acestora în condiţiile legii”. În cazul hanului, retrocedat în 2003, e drept, într-o stare proastă, acest lucru nu s-a întâmplat, iar în 2010 acoperișul clădirii s-a prăbușit, acesta fiind punctul de la care imobilul s-a degradat în mod constant.

Primăria Capitalei, prin Poliția Locală, a aplicat două amenzi proprietarilor, însă acestea sunt modice.

”Primăria Municipiului Bucureşti, prin Direcția Control din Poliția Locală a efectuat verificări la acest imobil încă din anul 2013, când s-a constatat starea avansată de degradare a construcției, riscul desprinderii unor elemente ale acestora sau chiar prăbușirea lor, ceea ce reprezenta un real pericol pentru clădirile adiacente şi pentru trecători. Având în vedere faptul că proprietarii nu au luat măsuri pentru paza imobilului și nici nu au efectuat lucrări de conservare, consolidare, restaurare, reparații curente și de întreținere ale acestuia în condițiile legii, s-au aplicat sancțiuni contravenționale în conformitate cu prevederile art. 36, lit.b, din Legea nr. 422/2001 – republicată, privind protejarea monumentelor istorice, la doi dintre proprietarii imobilului – Solacolu Bucur Cristian și Solacolu Teodora Emilia (4000 de lei pentru fiecare). Facem precizarea că ceilalţi proprietari nu au fost sancționați întrucât Direcției Venituri Buget Local Sector 2 nu a pus la dispoziţie toate datele necesare pentru a putea fi contactaţi”, se arată într-un răspuns transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

După acest episod nu s-au mai dat amenzi, dar s-au făcut sesizări, însă fără rezultat.

„În anul 2017, în urma altui control, s-a constatat, de asemenea, starea avansată de degradare a construcțiilor, existând riscul desprinderii unor elemente ale acestora sau chiar prăbușirea, precum și surparea unei porțiuni din trotuarul pietonal (de lângă construcție). În aceste condiţii, Poliția Locală a solicitat atât Ministerului Culturii și Identității Naționale, cât și Direcției pentru Cultură a Municipiului București aplicarea de urgență a prevederilor Legii nr.422/2001 – republicată, privind protejarea monumentelor istorice – respectiv sesizarea organelor de cercetare penală, potrivit competențelor ce le revin. De asemenea, s-a solicitat şi Inspectoratului de Stat în Construcții să dispună măsurile conform prevederilor Legii nr. 10/1995 – republicată, privind calitatea in construcţii. În 30 ianuarie 2019, ca urmare a incidentului produs la Hanul Solacolu şi anume desprinderea unei porțiuni de tencuială de pe fațada principală a clădirii și prăbușirea acesteia pe trotuarul adiacent, cu riscul desprinderii în continuare și a altor porțiuni din tencuială, s-a solicitat din nou ISC şi Ministerului Culturii să dispună măsuri urgente, conform competenţelor”, a mai răspuns Primăria Capitalei.

Dar sesizările nu au produs efecte.

În 2019, Primăria Capitalei a sesizat organele de anchetă și a început urmărirea penală, însă deocamdată nu au fost făcute publice mai multe detalii.

”În data de 5 februarie 2019, instituţia noastră a sesizat IGPR - Direcția de Investigare a Criminalității Economice. Potrivit informaţiilor deţinute de instituţia noastră, Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului Bucureşti efectuează cercetări în dosarul de urmărire penală cu nr. unic 7664/P/2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei.

În condițiile în care pe cale legală proprietarii nu au putut fi convinși să acționeze pentru salvarea imobilului, în anul 2019, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a adoptat ”Hotarârea nr.214/23.04.2019 privind declanşarea procedurii de expropriere pentru imobilul-monument istoric aflat în proprietate privată, situat la adresa Calea Moșilor nr.134, sector 2, Bucureşti, în vederea efectuării lucrărilor de conservare”, pe scurt exproprierea hanului pentru suma de circa 5,6 milioane lei, restaurarea și transformarea clădirii într-un "Spaţiul Cultural Municipal".


În 2020, în buget s-au prevăzut banii necesari exproprierii, dar nu au fost folosiți.


”Menţionăm că la nivelul anului 2020, în bugetul propriu al municipiului Bucureşti au fost aprobate fondurile stabilite cu titlu de despăgubire pentru imobilele la care s-a demarat procedura de expropriere. Din cauza restricțiilor bugetare și a situației pandemice generale, fondurile stabilite cu titlu de despăgubire pentru imobilele la care s-a demarat procedura de expropriere nu au fost utilizate în anul 2020”, a răspuns Primăria Capitalei.

Actuala administrație susține că salvarea hanului reprezintă o prioritate și a fost cerută introducerea în bugetul pe anul 2021 a sumei necesare exproprierii.

”Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a solicitat ca în bugetul serviciilor de specialitate pentru anul 2021 să fie cuprinsă contravaloarea despăgubirilor datorate pentru exproprierile aprobate prin HCGMB, urmând ca, în colaborare cu direcțiile de specialitate din PMB să fie luate măsurile necesare. Salvarea Hanului Solacolu reprezintă o prioritate pentru actuala administrație, însă abia după definitivarea proiectului de buget și aprobarea acestuia în CGMB vom putea comunica cu exactitate măsurile concrete ce vor fi luate și fondurile alocate”, se arată în răspunsul transmis de municipalitate.

Rămâne de văzut dacă în proiectul de buget votat de Consiliul General în luna aprilie se vor regăsi sumele necesare și dacă anul acesta vor fi și cheltuite.

Exproprierea este doar primul pas. Urmează lucrări de punere în siguranță, ca imobilul să nu se prăbușească, ceea ce înseamnă alți bani, apoi restaurarea clădirii, dacă se vor găsi bani.
Istoricul

Hanul Solacolu a fost construit în 1859, la comanda fraților Solacoglu din Istanbul. Construcția a fost afectată de un incendiu în timpul celui de-al doilea război mondial, dar și-a păstrat caracterul de locuință până spre sfârșitul anilor ’80, când a fost în pericol de demolare.

Pe lângă valoarea arhitecturală, hanul prezintă și o valoare memorială internațională, deoarece acolo a locuit Liuben Karavelov, lider al emigrației revoluționare bulgare, în ajunul Războiului de Independenţă, fapt amintit de o placă comemorativă, amplasată pe faţada clădirii de ambasada Bulgariei.

După anii 90, clădirea a fost în grija Primăriei Capitalei fiind locuită de mai multe familii repartizate de fostul ICRAL sau care ocupau ilegal spaţiul.

Hanul Solacolu a fost restituit în natură în 2003 către Solacolu Emilia, Solacolu Teodora - Emilia, Solacolu Bucur - Cristian şi Solacolu Ion Şerban în baza Dispoziţiilor Primarului General nr. 981/2003 şi nr. 1192/2003. De atunci a fost lăsat în paragină.

În 1997, aflat încă în proprietatea Primăriei Generale, hanul a fost introdus în Planul Naţional de Restaurare pentru reabilitarea centrului istoric, dar nu s-a întâmplat nimic.

În anul 2010, acoperișul clădirii s-a prăbușit. „Ni s-a luat o clădire salubră, o clădire decentă în centrul Bucureştiului şi ni s-a dat înapoi o groapă de gunoi. Am alcătuit un proiect de reabilitare a clădirii, de redare a funcţionalităţii ei. Realizarea acestui proiect implică o sumă foarte mare de bani pe care nu o avem. Am încercat să găsim investitori însă nu am găsit”, a declarat presei unul din moştenitorii clădirii, în 2010, după ce acoperişul Hanului Solacolu s-a prăbuşit, iar subiectul a ajuns în atenţia presei.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19304 vizualizari

 • +28 (34 voturi)    
  Nu facem și noi un P plus 10, boss? (Duminică, 21 martie 2021, 10:54)

  mr_mojo [utilizator]

  Ce mai stam cu reconstrucție, refacere...?
  Alea sunt pentru popoare avansate, nu șaormiști.
  • -17 (31 voturi)    
   Sef, baga bani pentru restaurare... (Duminică, 21 martie 2021, 13:39)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

   Sef, baga bani pentru restaurare, nu sta cu limba-n gura.

   a) Aduna de la #rezisti, zi-le sa renunte la coltisoarele dde pizza* - plata pentru postari...si salvati minunea sau
   b) in tara IT-istilor, fa o aplicatie si se construieste/renoveaza singura minunea
   c) mobilizeaza privatii. Vreo doi dintre ei, sa-si dea jos din carca cei 12 bujetari pe care ii tin din salariul lor minim de vanzatori de inghetata...si sa restaureze Versailles ot Bucharest. La cum lucreaza privatii, in trei luni au terminat.
   d) la restaurare, incorporeaza grafiti de la artistii #rezist. Poti pune maini proletare (#rezistente) cu telefon cu cluminita, guri cu spumite la gura, ochi bulbucati, rosii, incrancenati...etc.

   NU sta pe forum sa pierzi timpul.

   * Nuti din Plescoi isi platea postacii #basisti cu colturi de pizza. NU era foarte multumita de ei, zicea "ca-s prosti si nu au initiativa; trebuie sa primeasca continutul la plic"...dar hey...
   ...azi s-a inventat feisbuci si #basistii au devenit #rezisti!
   • -9 (23 voturi)    
    hahahaha (Duminică, 21 martie 2021, 15:01)

    john70 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Sa doneze IT-isti banii, ca tot nu platesc impozite.
    • +5 (9 voturi)    
     Sau si mai bine (Duminică, 21 martie 2021, 19:48)

     imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui john70

     Parlamentarii, ca oricum nu cotizeaza pentru pensiile speciale si au sporuri si salarii din belsug.

     Or fi ITistii tratati preferential aici, dar macar aia muncesc si IT-ul e domeniul care ne-a ajutat sa nu devenim tara bananiera.

     Desigur, ce asteptari sa am de la un asistat social sa priceapa economie de baza?!
     • -4 (8 voturi)    
      ca de obicei (Duminică, 21 martie 2021, 20:32)

      miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

      bati campii u$erește!
      1.parlamentarii nu au pensii speciale
      2.toata lumea munceste in Romania si este obligata sa plateasca impozit pe venitul realizat, mai putin aitistii;
      aitiul nu a ajutat cu nimic Romania, din contra a transformat o activitate ce necesita o calificare inalta, in una de lohn, specifica tarilor bananiere. contributia este zero barat.
      sa nu vii cu lozinca idioata ca aitiul produce nu's cat din pib, ca iti pun a doua intrebare, sa vad cam cat te pricepi tu la economia de baza.
     • +1 (1 vot)    
      hehehehe (Luni, 22 martie 2021, 5:05)

      john70 [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

      Ai dreptate, Romania nu e o tzara bananiera = nu produce banane.
   • -9 (13 voturi)    
    Ha ha (Duminică, 21 martie 2021, 15:29)

    Zero_Kelvin [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Sunt de acord cu tine... mai putin ca basistii au devenit rezisti. Ti-o spun eu: niciodata !
  • +7 (7 voturi)    
   Bo$$ (Duminică, 21 martie 2021, 18:56)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

   Bo$$ cum adică P+10?
   Nu-i păcat 3S+P+17 cu mansarda retrasa și vopsita verde = green building ( sunt câteva așa intr-un parc in bucuresti terasa verde :)
   Cu centrală individuală ca sa plătești doar ce consumi :)
   Și cu grinzi de beton retrase de constructor la solicitarea dezvoltatorului ca sa nu deranjeze chiriașii de magazine de la parter.
 • -15 (29 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 21 martie 2021, 11:12)

  [anonim]

  • +11 (19 voturi)    
   Sau mai bine (Duminică, 21 martie 2021, 13:05)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui

   Un mall, nu? Ca atat pot romanii. Mall... in rest cultura si istorie, la gunoi.
 • +24 (26 voturi)    
  Acolo socotelile” (Duminică, 21 martie 2021, 11:53)

  sipu [utilizator]

  sunt facute demult, in socoteala” sunt si oameni din primarie.
 • -3 (17 voturi)    
  Reparații.. (Duminică, 21 martie 2021, 12:10)

  Lucris [utilizator]

  Dar de ce să se facă reparații unei proprietăți private pe banii publici? De ce nu sunt sancționați direct proprietarii? O Catedrală (element public, prin definiție) nu poate fi sponsorizată, că urlă ateii, dar o clădire privată poate fi reparată pe bani publici. De ce?
  • +8 (16 voturi)    
   Dar anveloparile blocurilor construite (Duminică, 21 martie 2021, 14:04)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Lucris

   In perioada comunista, se poate din bani publici ?
   Sa nu fiu inteles gresit, sunt impotriva repararii/renovarii proprietatilor private din bani publici, dar sa nu fim ipocriti, ci sa recunoastem ca ea se practica iar din acest fapt rezulta o discriminare intre cetateniii care au proprietati private la bloc si cei care detin case.
   • -4 (8 voturi)    
    Reparații (Duminică, 21 martie 2021, 16:57)

    Lucris [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

    Anvelopările se fac la blocuri. O anvelopare nu are nicio legătură cu o consolidare și renovare completă (cum e cazul de față).
    Dacă am informații corecte, anvelopările blocurilor s-au făcut din fonduri europene (majoritatea) și din diverse finanțări de stat (tip Mediu).
    Aici, însă, e cu totul altceva.
    Așa, orice proprietar de ceva (casă, bloc, hotel) își poate lăsa proprietatea la cheremul timpului, așteptând liniștit ca Primăria să vină cu bani și muncitori să îi repare casa iar după aceea să o utilizeze fără nicio obligație către Primărie. Asta e corect?
    În Germania tot așa se procedează, sau proprietarii primesc amenzi usturătoare dacă nu au grijă de proprietatea lor?
  • +5 (5 voturi)    
   N-ai citit! (Luni, 22 martie 2021, 0:06)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Lucris

   Cladirea NU va mai fi "privata", deoarece va fi expropriata! Abia DUPA expropriere vor fi facute reparatiile - si din cauza ca e "privata" n-au fost facute pana acum!
   Pe de alta parte, au si proprietarii dreptate: Statul s-a folosit ABUZIV de cladirea lor, pe care a adus-o in paragina, asa ca ar fi corect ca Statul sa o aduca la starea in care era cand a fost nationalizata!
   Iar biserica chiar ESTE o institutie "privata", pe tema asta zbiara ei peste tot, ca "nu-s obligati sa respecte regulile", ca nu-s "de Stat" (desi iau bani de la Stat la greu). O biserica e la fel de "publica" precum un reataurant sau un mall!
 • +9 (17 voturi)    
  personal... (Duminică, 21 martie 2021, 12:30)

  mamenervat [utilizator]

  nu inteleg, pentru astfel de situatii limita si evident rau intentionata a proprietarului, de ce legea nu prevede exproprierea? Sau, este prevazuta si "cineva" (cine...trebuie) nu o aplica? Si nu ma luati cu "dreptul de proprietate", ca, in acest caz, nu tine!!!! In cazul de fata tine numai "dreptul de a corupe si a fi corupt"!!! Mama ei de tara si "stat de drept" de mucava!
  • 0 (0 voturi)    
   nici tu n-ai citit! (Luni, 22 martie 2021, 0:07)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui mamenervat

   Chiar ASTA ar fi urmat sa se faca: sa fie expropriata!
   • +1 (1 vot)    
    eu... (Luni, 22 martie 2021, 12:54)

    mamenervat [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    m-am referit la expropriere, adica trecerea proprietatii din fondul privat la fondul de stat, FARA RECOMPENSA BANEASCA SAU DE ALTA NATURA, pentru cazurile extreme (cum este cazul de fata)!!! Pentru mine asta inseamna expropriere, dar legea este facuta de asemenea natura ca banii nostrii din taxe si impzite sa mearga numai catre coruptibili si corupti! Eu am citit articolul in intregime, dvs. ori nu intelegeti ce-am vrut eu sa spun, ori.....
    • 0 (0 voturi)    
     Pai de ce "fara recompensa baneasca"? (Luni, 22 martie 2021, 17:02)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui mamenervat

     Le-au furat-o o data comunistii (si au adus-o in paragina) - si sa le-o mai fure o data si capitalistii? :O
 • +13 (17 voturi)    
  retrocedat în 2003...verificat doar in 2013 (Duminică, 21 martie 2021, 13:14)

  Kivek [utilizator]

  cred ca e evident pt orice om sanatos la cap ca aici e vorba de SPAGA pt primaria Capitalei, pt cei responsabili cu cladirile
 • -6 (16 voturi)    
  Trebuie demolat urgent (Duminică, 21 martie 2021, 14:04)

  emil bobu [utilizator]

  Ala nu mai e han, aia e doar o ruina.
 • +1 (11 voturi)    
  Urla Occidentul... (Duminică, 21 martie 2021, 15:01)

  VOX. [utilizator]

  Cand Ceausescu distrugea cladirile istorice. Acum e foarte OK.
 • -1 (13 voturi)    
  alo (Duminică, 21 martie 2021, 15:05)

  john70 [utilizator]

  1 milion de euro numai pentru expropriere?!?!?! Astia sunt nebuni sa cheltuie atat pentru o hazna! Probabil ca restaurarea (reconstructia) va costa alte milioane! Bani de spitale si scoli?!?! N-avem, tovarasi!
  Proprietarii ar trebui lasati sa o demoleze imediat.
  • +2 (2 voturi)    
   pai e MARE! (Luni, 22 martie 2021, 0:12)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui john70

   Numai terenul valoreaza o GRAMADA de bani!
   Daca i-ai lasa pe toti detinatorii de monumente sa demoleze, si-ar lasa toti cladirile in paragina! Ceea ce, pana ac um, s-a si intamplat de multe ori!
 • +2 (8 voturi)    
  CENZURA! (Duminică, 21 martie 2021, 15:10)

  Observator roman [utilizator]

  Comentariul meu privind admirabile măsuri de cointeresare a populației de etnie romă în proiectul de refacere a Hanului Solacolu a fost cenzurat de redacția hotnews.ro
 • +2 (8 voturi)    
  refacere (Duminică, 21 martie 2021, 16:10)

  atc [utilizator]

  Sunt orase care -si pastreaza unele vestigii in ruine pentru a -si aminti istoria tragica a razboiului ( Coventry, Dresda, s.a ) De ce n-ar conserva si Bucurestiul niste ruine pentru a ne aminti de razboiul cu noi insine?.
  • -4 (6 voturi)    
   ha (Duminică, 21 martie 2021, 17:27)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui atc

   Alt exemplu: New York City, unde nu prea se conserva.
   A propos de americani: cladirile bombardate salbatic de ei in cel mai mare bombardament aliat din afara Germaniei - 4 Aprilie 1944 - nu s-au conservat.
 • +4 (12 voturi)    
  mda (Duminică, 21 martie 2021, 16:41)

  miculescu-rucar [utilizator]

  am trecut prin fata cladirii respective timp de peste 30 de ani. aceasta cladire asa a aratat dintotdeauna.
  fostii proprietari au solicitat retrocedarea gandindu-se probabil la valoarea terenului pe care e amplasata.
  a le pretinde acestor oameni sa renoveze să întreţină (...), să asigure paza, integritatea şi protecţia monumentelor istorice, să ia măsuri pentru..este o aberatie.
  anterior retrocedarii, in cladirea respectiva locuiau tot felul de indivizi suspecti, spargatori de seminte,borfasi, prostituate, cersetori, trotuarele erau murdare, pline de excremente,iar in timpul verii mirosurile pestilentioase patrundeau in tramvaiul 21.
  actualii proprietari asa au preluat ruina respectiva!
  • +2 (4 voturi)    
   e din 1859! (Luni, 22 martie 2021, 0:16)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

   Tu cati ani ai de zici ca stii cum aratase ea INAINTE de nationalizare (adica de acu' vreo 70 de ani)?
   Proprietarii au cerut retrocedarea pentru ca era A LOR!! IA fa bine, tu, si doneaza-ti casa Statului! :P
   • +2 (2 voturi)    
    jungla (Luni, 22 martie 2021, 14:15)

    Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    Cand oi traii in jungla poti sa faci ce vrei cu casa ta.
    Pana una alta bucati din zidurile alea cad direct peste pietoni, asa ca ori refaci ori esti executat, asa cum se intampla in occident!
    Daca lasam toti cladirile in halu asta o sa murim cu zilele pe trotuare! Ciudat e ca in alte tari ai si obligatii ca proprietar nu doar drepturi, iar o astfel de ruina nu se considera monument national nicaieri in lume! Este intr-o stare degradata!
    In occident cladirile care nu mai au sanse sa fie restaurate sunt daramate si apar altele cu arhitectura zonei respective, nu vezi in Amsterdam intr-un cartier vechi precum Jordaan sa fie daramata o casa de acum 400 de ani si sa ii ia locul un bloc sau cladire de birouri! La fatada esti obligat sa pastrezi arhitectura veche iar in spate faci ce vrei tu. Aproape toate cladirile in Amsterdam au gradina interioara in spate, deci nu se vede nimic catre strada.
    • +1 (3 voturi)    
     Si de unde vrei sa aiba bani? :O (Luni, 22 martie 2021, 17:07)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Adry@n

     Timp de 50 de ani n-au putut sa foloseasca cladirea - le-a furat-o Statul! Restaurarea costa cateva milioane bune de euroi - de UNDE sa-i aiba? N-au avut nici un venit de pe urma cladirii si au mai si primit-o in apoi gata distrusa!
     Sa faca bine Statul sa le dea chiriile pe cei 50 de ani cat a folosit-o ABUZIV (si sa aduca cladirea in starea in care era cand a fost furata) - si atunci or sa aiba si bani s-o restaureze! :P
 • 0 (2 voturi)    
  hai sa fim seriosi (Duminică, 21 martie 2021, 22:01)

  ..13 [utilizator]

  O astfel de cladire de mult trebuia sa nu fie considerat monument - nu mai are de multa vreme nici o valoare arhitecturala si nici istorica.

  Daca a trait cine a trait acolo o placuta care sa amintesca despre personajul respectiv este absolut suficient -

  Ideea mai veche a unor samsari a fost sa fie folosit de catre Icral - acolo s-au bagat pe fir samsarii - si ulterior sa fie bine inregistrata ca monument istoric pentru ca stiu ei ce se intampla cu acele cladiri....

  Partea naspa este ca unii, adica fostii proprietari, in fapt urmasii proprietarilor de drept, au reusit sa recupereze cladirea.

  Acum samsarii nu vor sa mai scoata cladirea din circuitul istoric - chiar daca nu este nimic de ales din ea - pentru ca in felul acesta forteaza mana mostenirorilor sa vanda proprietate si de aceea graba unora de da amnezi peste amenzi in loc de bine merci sa o scoata din circuitul cladirilor monument.

  Poti foarte bine sa impun fatada cladirii noi sa fie copieze fatada celei vechi isi in rest sanatate si un praz verde faci ce vrei acolo.

  metoda de a distruge tavanul si eventual de umblat putin si la fundatia cladirii sunt metode vechi si aceea cladire nu este prima si foarte probabil nici ultima care este lasata astfel sa se degradeze putand insa afecta viata celor care trec pe langa ea.

  eu nu mai pup articolele de acest fel in care vezi doamne dai nene amenzi lui ala/aia de este proprietar si care a reusit in sfarsit sa isi recupereze cladirea dar mai ales terenul...

  Nu fratica - cladirea aia trebuie scoasa din patrimoniu, reconstruita cu fatada veche,cel mult, si in rest sanatate - faci ce vrei acolo, ce vrei in sensul ca ceea ce permite puz-ul acolo.

  cat despre PUG o sa vorbim alta data, in vremurile celor actuale, ca sa nu le luam pe toate deodata si de-a valma
 • +2 (2 voturi)    
  va rog (Luni, 22 martie 2021, 15:20)

  ..13 [utilizator]

  Faceti un studiu de caz, daca puteti si aveti voie, pentru Restaurantul Cina.

  Incepeti de cand a fost inchis acel restaurant, cine si cat s-au batut pe el, cand a mai fost deschis publicului si cum si mai ales ce se intampla acum cand dintr-o data s-au pornit lucrarile.

  Zic ca merita dar s-ar putea sa deranjeze un pic.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by