Pe Edmond Niculușcă oamenii îl cunosc de la tururile ghidate ”Cu bastonul prin București” unde spunea povești frumoase despre casele vechi din centrul orașului. Apoi din disperare că imobilele despre care povestea erau demolate unul după altul, a început să facă treaba Primăriei Capitalei, și să inventarieze toate casele din zonele protejate cu Asociația ARCEN, dar nu a reușit să găsească în autorități un partener de discuție. Acum, Edmond Niculușcă face parte din echipa primarului Nicușor Dan și conduce Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor de risc seismic, instituție înființată de Gabriela Firea. Cum este trecerea de la viața boemă de ONG-ist la administrația locală, mai ales în miezul uneia dintre cele mai grele probleme cu care se confruntă Bucureștiul? Edmond Niculușcă a povestit într-un interviu acordat HotNews.ro ce provocări sunt și cum se lucrează în administrația locală. Reporter: De ce ai renunțat la viața ta frumoasă de ONG-ist și ai venit în Primăria Capitalei?
Edmond Niculușcă: Am renunțat la viața mea de ONG-ist boem, care credea că Bucureștiul vechi se salvează doar prin povești și doar făcând educație oamenilor. Am renunțat pentru că sunt convins că, poate sună patetic dar nu e, trăim un moment istoric pentru București, avem un primar care vede, deși îl cunosc foarte puțin pe Nicușor Dan, sunt convins din modul în care deja lucrăm de 3 luni că este un om care vede doar interesul public, binele public, binele orașului. Și cred că de fapt schimbarea ca să se producă, ea se produce din interiorul sistemului, care are o forță incredibilă de a modifica genetic aproape tot ce intră din exterior. Asupra mea, încă din prima zi în care am intrat aici, s-a întâmplat o presiune a tuturor angajaților de aici în încercarea de a mă face asemenea lor. Deși eu am venit ca să-i fac asemenea mie. E ceva în sistemul ăsta birocratico-administrativ care nu permite înnoirea, inovarea, care ține lucrurile pe loc, și de multe ori nu din ticăloșie ci pur și simplu așa a fost să fie.
Reporter: Ce te-a șocat în primele zile în care ai venit în instituție?
Edmond Niculușcă: Cred că m-a șocat faptul că au venit peste mine ca să spună cât de rău a fost înainte și apoi m-a șocat faptul că adevărurile au fost spuse pe bucățele de fiecare dată și că de-a lungul lunilor, mai ales primele două, acum am început să înțeleg cum merg lucrurile, am aflat tot timpul lucruri și niciodată adevărul până la capăt. Apoi m-a șocat faptul că e mult mai greu, totul se mișcă cu încetinitorul, că durează trei zile să trimiți o hârtie dintr-un loc în altul ca să afli niște lucruri și că ai nevoie de voință de fier ca să poți mișca ceva și că de fapt durează luni de zile până la un an ca să vezi un rezultat. Și acum fiind mai conștient de ce se întâmplă aici îmi dau seama că dacă reușesc să pun lucrurile în ordine în această instituție pe care vreau să o regândesc și sper să reușesc, rezultatele se vor vedea, optimist fiind, undeva în primăvara anului viitor. Niște rezultate vizibile cât de cât. Și ca să rezolvăm, să mișcăm problema și să avem rezultate vizibile importante la nivelul orașului, cred că sunt necesari 7-8 ani ca lucrurile să funcționeze. Problema cea mai mare cu care mă confrunt azi este lipsa unui personal cu care să conlucrez, cu care să gândesc lucrurile, cred că este atipic pentru administrație orice om de bună credință și care vine să facă lucruri. Nu spun că oamenii de aici nu sunt de bună credință, dar sistemul este așa gândit, nici nu știu exact cum să explic, pur și simplu sunt zile când mă simt un ciudat în interiorul instituției, că eu chiar vreau să mișc lucrurile. Și este o instituție care nu are memorie, adică ce discutăm azi se uită peste o lună și peste o lună dacă nu vin și întreb ce s-a întâmplat cu fațadele din bd. Magheru, de la blocul Wilson, aflu că nu s-a întâmplat nimic. Alteori oamenii nu își asumă lucruri șamd.
Reporter: Ce nereguli ai găsit în această instituție? Ați făcut/faceți un audit, un control?
Edmond Niculușcă: Am cerut corpului de control al primarului să vină aici, momentan doar ei, am găsit contracte adiționate și de 5 ori cu creșteri de 40%-100%. Aștept să văd raportul lor și apoi vedem mai departe. Din păcate, această instituție, și o spun așa cu supărare, a fost creată doar pentru a finanța o serie de companii municipale. Suntem în curs de reziliere cu zeci de contracte de proiectare, de consolidare cu aceste companii. Felul în care au lucrat proiectarea Compania de Dezvoltare Durabilă este jenant, felul în care s-a lucrat, rezultatele, încurcăturile provocate de neprofesionalismul acestor oameni este strigător la cer.
Reporter: Înainte erai cam în aceeași poziție ca presa, stăteai cu gura pe autorități, spuneai că nu își fac treaba, că se mișcă prea încet. Cum e acum în poziția în care tu faci lucrurile? Cât de greu este să schimbi ceva?
Edmond Niculușcă: Cel mai greu este că și eu am fost în cealaltă barcă, în care spuneam că primăria nu face, și acum sunt în barca în care spun că fac, dar nu se vede. Și trebuie să mă credeți pe cuvânt că fac, dar durează să se vadă rezultatele. Cred că lucrurile s-ar mișca de trei ori mai repede dacă am avea mai mulți oameni care să intre în această echipă pentru că dacă nu reușim, acesta este doar un răgaz pentru acest oraș. Dacă vom reuși, poate că nu va fi un ragaz ci o schimbare de paradigmă a acestui oraș, însă momentan meciul este foarte strâns, sper să avem și noroc, să nu mai apară altă pandemie, alte probleme, să nu apară un cutremur, pentru că este enorm de făcut și cred că este cam ultima șansă când se mai poate face ceva pentru acest oraș. Fondul construit al orașului este mutilat, măcinat, nu are cum să mai reziste mult. Dacă nu facem ceva, și nu zic că e rău că se va schimba, dar dacă nu facem ceva se va schimba profund tot orașul, va fi de nerecunoscut în final.
Reporter: Cu ce proiecte ai venit la Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc seismic? Ce vrei să faci aici?
Edmond Niculușcă: Am un obiectiv principal, să deblochez proiectele blocate în ultimii 15 ani în Primăria Capitalei. Proiectele de consolidare s-au aflat în serviciul investiții și nu s-a ocupat nimeni de ele. Existau 2-3 oameni care se ocupau de consolidări, era imposibil să se întâmple ceva concret. Apoi a fost creată această Administrație, creată ca să scoată banii din Primărie și să-i dea companiilor municipale, ăsta a fost scopul ei, fiindcă nu am descoperit niciun criteriu de prioritizare, nicio listă coerentă, nimeni nu știa la ce se lucrează, totul se făcea pe telefon și aranjamente și atunci primul meu scop este să deblochez proiectele vechi care au fost în serviciul investiții și au ajuns la administrație, al doilea să prioritizez ce lucrăm efectiv și apoi să gândim ceva și pentru imobilele din zonele protejate și cele monument istoric.
Reporter: Care crezi că este un termen realist să schimbi ceva, să lași ceva în urmă?
Edmond Niculușcă: Cred că deja primele rezultate se văd. Am scos în licitație publică proiectarea pentru 5 imobile din centrul Bucureștiului, sigur, 5 din 30 pe care vreau să le deblochez în 2021, am scos în licitație un acord-cadru pentru expertizarea a 500.000 mp de imobile vulnerabile, am deschis dialogul cu Ministerul Dezvoltării care nu era deloc, am deschis dialogul cu Institutul Național al Patrimoniului, cu Ordinul Arhitecților, deci începem să căutăm soluții și în afară și să transformăm instituția asta în ceea ce ar trebui să fie.
Reporter: Ceea ce spui este mai puțin important pentru presă și pentru cetățeni, este bucătăria voastră. Când vom avea prima clădire consolidată?
Edmond Niculușcă: Înțeleg. În cel mai bun caz, la finalul anului avem schele pe un număr de 5-10 clădiri, cu termen de finalizare a anului 2023.
Reporter: Dată fiind situația financiară grea prin care trece Primăria Capitalei, spunea primarul general că sunt datorii curente de 2,5 miliarde le dintr-un buget de 4 miliarde pe 2021, crezi că aceste proiecte sunt posibile anul acesta?
Edmond Niculușcă: Într-o săptămână sau două vom avea bugetul. Am construit bugetul astfel încât să nu se simtă că nu avem bani, să deblocăm părțile noastre care țin de convențiile cu proprietarii, să dăm drumul la expertizări, care nu sunt atât de scumpe, să dăm drumul la proiectare, astfel încât în secunda în care primim banii să putem intra efectiv în lucru. În paralel, știu că acum nu se vede nimic din ce facem, dar este o investiție și o muncă pe termen lung, ca să zic așa, suntem în discuții cu instituții financiare europene care consideră diverse proiecte de ale noastre eligibile și am putea împrumuta cel puțin 80 de milioane de euro în septembrie 2021, care ar salva niște clădiri importante din București, dar totul depinde de gradul de îndatorare al Primăriei. Sunt în discuții cu Ministerul Dezvoltării să trimitem un număr cât mai mare de imobile pentru a fi incluse în PNRR.
si e si simplu de observat: ai vazut schele la zeci de cladiri istorice sau cu buline?
Desi multi prefera sa ignore problema, ne paste o catastrofa inimaginabila...
Rolul tau este sa creezi o echipa, care va exista si dupa ce tu vei fi obosit sa mai lucrezi in primarie. Nu te concentra numai pe salvat cladiri , e prea devreme , construieste o echipa si apoi nimic nu va va mai opri.
Nu te lasa induiosat sau manipulat de angajatii din primarie: 90% din ei sunt lingusitori si incompeteni. Toti sunt rude sau prieteni cu cineva din PSD , ALDE ca altfel nu aveai cum sa ajungi in primarie . Trebuie sa plece la fel cum a plecat si Firea.
Angajeaza oameni noi, oameni care cred intr-un Bucuresti european, civilizat. Pune anunt pe facebook, vor veni cei care te cunosc, cei care iubesc poezia plimbarilor noaptea tarziu prin Bucurestiul vechi. Sigur veti face greseli, dar asa se invata.
Impreuna Edmond, nu singur!
- sunt deja expertizate, pe categorii de risc 1-4 peste 2.000 de IMOBILE - din care 356 risc 1 - si care asteapta consolidarea?
- dl. director se plange de lipsa banilor?
Sa nu mai spunem ca multe cladiri au fost 'evaluate' din pix drept sigure, nimeni nu a verificat ceva la ele.
Chiar și consolidarea pe bani publici e cam discutabilă.
Din taxele și impozitele celor din locuințe noi se dau pomeni celor din centrul orașului ce trăiesc în locuințe vechi.
In realitate: niste muncitori au taiat armatura fundatiei, un magazin si-a 'reconfigurat' spatiul si a disparut un stalp etc
Cum pot eu ca cetatean sa evaluez singur, sau sa aduc firme private de evaluare in magazniul respectiv? Evident ca doar un Serviciu public si oficial poate face asta.
Si asta e si definitia serviciului public, altfel daca nu am masina iti raspund la fel construieste-ti singur strada ca eu nu am nevoie.
Bucureștenii s-au cam obișnuit cu pomana de la stat. In provincie oamenii au scos bani din buzunar să-și schimbe tâmplăria, să-și anvelopele blocul, să-și monteze centrale termice individuale... Bucureștenii așteaptă primăria să le rezolve toate problemele.
de asta doar Primaria poate initia expertizarea. pentru ca un locatar nu are nici un drept legal sa faca asta chiar daca vrea sa plateasca din banii lui.
Chiar poti, solicitand proiectul de modificare la PMB ( evident, daca ai cunostintele necesare de a-l verifica). In general, NU se intampla ca " niste muncitori au taiat armatura fundatiei" fara sa aiba la baza un proiect aprobat. Ar deveni caz penal.
din curajosii care au incercat cred ca majoritatea au fost sfatuiti sa nu-si faca probleme singuri sau pur si simplu taraganati si ignorati. mereu unul contra tuturor (pardon sistemului).
Deci cum 99.99% din cetateni nu au cunostintele necesare de a-l verifica idea ta este inutila.
2. Nu te-ai gandit ca banii pe care se grabeste sa-i dea pe "expertizari" fara rost sunt sursa parandaratului? Pe acelasi scenariu cu care fostul ONG-ist Drula urgenteaza refacerile de studii de SF refacute de atatea ori la autostrazi. O fi asa greu de inteles?
2. tu realizezi ca 'expertizele' actuale sunt in realitate pentru max 5% din imobile? majoritatea s-au facut din pix acum 30 de ani. cum poti sa te apuci de ceva daca nu stii realitatea din teren?
2. Expertizele s-au facut de catre EXPERTI( nu de pafaristi ca tine si ca mine), pe criterii stabilite prin lege, pentru constructii realizate INAINTE de 1978( cand regulile de constructie s-au imbunatatit, ca urmare a cutremurului din 1977) Deci, daca nu ti-a furat nimeni stalpii de rezstenta de la bloc, dormi linistit. Somn usor!
Degeaba aduce Nicușor oameni buni, dacă aceștia au un orgoliu mult prea mare se vor crede mult prea deștepți pentru a lucra într-o echipă, iar eșecul va fi total.
Chiar luand in considerare minciuna cu doar 3-4 blocuri reabilitate in timpul lui Firea, cum ti se pare termenul dat de tanarul director ex ONG? Cu mentiunea :" IN CEL MAI BUN CAZ"?
De ce nu se organizaeaza concursuri pentru ocuparea posturilor. E greu nu-i asa ? S-ar putea sa castige nu cel care vroiam.
In tarile "ca afara" se fac concursuri si nu se schimba toti subordonatii (incepand cu portarul/femeia de serviciu) odata cu noii alesi.
De ce nu se consolideaza cladirile deja expertizate ? V-ati putea raporta : am consolidat 100 de cladiri in loc de am in trei ani am identificat inca o mie da cladiri ? Atunci se va vedea ca sunteti diferiti de ceilalti ciumati.
S-ar vedea schimbarea de optica: "noi suntem mai suntem mai desteptati si nu aplicam "greaua mostenire".
De exemplu: un furnizor a lucrat la cabluri/conducte si Gigel a taiat armatura de la fundatia blocului.
Niste penibili, crescuti si indoctrinati pe afara, buni de gura (cool), vinturati prin tot felul de ONG-uri suspecte, cu finantati cel putin dubioase reprezentind interese straine Romaniei. Pe scurt: pusi pe capatuiala!
Ciocoii de tip nou, creati de era Internetului!
Clarificare: În sfârșit ai găsit loc de muncă.
Afirmație: „Am renunțat la viața mea de ONG-ist boem, care credea că Bucureștiul vechi se salvează doar prin povești și doar făcând educație oamenilor.”
Clarificare: Ai crezut că te adresezi unui public din Thames Square sau dintr-un studio în Manhattan. În realitate, țineam harneli unor oameni care munesc la negru, nu sunt plătiți cât trebuie, muncind ore lungi șamd.
Baftă în continuare.
thames square...cauta pe google daca nu stii denumirile
E de admirat si intentia lui cu Scoala Centrala.
Pe de alta parte, treaba cu ghidajul de care am auzit acu ceva vreme nu este corecta. Tipu' , ca multii altii, s-a apucat de ghidaj si de organizat tururi in conditiile in care nici macar un amarat de atestat de ghid nu detine. Tocmai ce am verificat lista actualizata si sunt dezamagit.
Nu vad cum poti sa ai pretentia ca cei pe care ii conduci sa respecte regulile cand tu le-ai incalcat inainte sa ajungi acolo. Este ipocrizie.
A doua chestiune este ca acest sistem cu ONG a devenit un fel de a ocoli legea. Pe principiu ' facem voluntariat prin a fi ghizi. Cerem doar donatii. Sustinem patrimoniu' si multe altele fde acest fel.
Este un drum gresit pe care ai nostri l-au copiat din Vest si l-au aplixat desim turism incoming de masa.
In fine. Il sustin pe tip si ma bucur ca e acolo dar ar fi bine ca el sa respecte regulile inainte sa vina in sistemul public si sa fie socat de delasare.
Ce sa mai zic ca sunt firme care au licentede organizare pentru astfel de evenimente?