Primăria Capitalei nu poate da ordin de începere pentru faza a doua de elaborare a noului Plan Urbanistic General deoarece are conturile poprite și nu poate aloca bani pentru investiții, a declarat miercuri, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a spus că situația se va rezolva în următoarele săptămâni și a acuzat vechea administrație că timp de 2 ani nu din 2018, nu a plătit și nu a dat ordin de începere pentru această fază.

Nicușor Dan Foto: PMB

”Am avut o discuţie cu Comisia de Urbanism şi cu Universitatea de Arhitectură, care este liderul consorţiului care a câştigat licitaţia pentru PUG. PUG-ul prevedea trei etape, din care o primă etapă era colectarea informaţiilor urbane, inclusiv autorizaţii care au fost emise şi de Primăria Generală şi de primăriile de sector. Domniile lor spun că au terminat această etapă până la nivelul anului 2018, când au predat Primăriei Capitalei, de atunci n-au mai fost plătiţi. Pentru ce au făcut în 2018 au fost plătiţi în 2020 şi nu li s-a dat ordin de începere a lucrărilor mai departe”, a explicat Nicușor Dan.

Primarul general spune că deocamdată nici el nu poate da ordin de începere pentru faza II deoarece Primăria are conturile poprite.

”Nu putem să facem asta, evident că vrem să avem un PUG cât mai repede cu putinţă, pentru că e nevoie ca PUG-ul şi Strategia de Dezvoltare să fie coerente cu locul în care a ajuns oraşul – fericit, nefericit, aici suntem. Însă, mai este o perioadă de câteva săptămâni în care nu putem să facem acest lucru pentru că suntem în situaţia de a avea conturile poprite şi nu putem să alocăm bani pentru investiţii”, a mai spus Nicușor Dan.

Noul Planul Urbanistic General (PUG) al Bucureștiului este elaborat de un consorțiu de 6 firme, condus de Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu. Din asociere mai fac parte: Arnaiz Consultores (Spania), Intergraf, Sinergetics Corporation, AECOM România, Compania de Consultanță și Asistență Tehnică. Valoarea totală a contractului este de 35.225.000 lei (fară TVA) și PUG-ul avea termen de finalizare 41 de luni de la data emiterii primei note de comandă, la care se adaugă perioada de garanție și asistență tehnică de 12 luni de la data semnării procesului verbal de recepție finală. Pe scurt trebuia să fie gata în 2016.

În prezent, în București se construiește după PUG-ul aprobat în 2000. PUG-ul a expirat pe 21 decembrie 2010 și a fost prelungit cu câte un an, în 2010 și 2011, apoi cu 3 ani în 2012. În decembrie 2015, Consiliul General al municipiului București a prelungit perioada de valabilitate a Planului Urbanistic General al Capitalei cu încă 3 ani - până pe 30 decembrie 2018. În 2018, documentul a fost prelungit până la intrarea în vigoare a noului Plan Urbanistic General.

În absența unui Plan Urbanistic General valabil, primăriile nu mai pot da autorizații de construire, ceea ce duce la blocarea orașului.

Din cele 35 milioane lei, municipalitatea a plătit până acum 11 milioane lei pentru elaborarea noului PUG.