Primăria Capitalei are peste 40.000 de locuri de parcare. Dintre acestea 21.691 locuri de parcare sunt în administrarea Administrației Străzilor București, acestea fiind parcări publice de utilitate generală (nu se încasează bani), iar 19.984 sunt în gestiunea și exploatarea Companiei Municipale Parking București. Pentru cele din urmă se încasează bani. Până în iulie 2018 tariful era de 1,5 lei/oră, apoi a fost majorat la 2,5/5/10 lei/oră, în funcție de zonă.
Până pe 25.02.2019, parcările au fost administrate de Administrația Străzilor, instituția care încasa banii de închiriere, dar începând cu data de 15.10.2018, activitatea de exploatare parcări a Direcției Parcaje din Administrația Străzilor s-a restrâns și s-a desfășurat în patru parcări (Bd. Aviatorilor 1S, Bd. Aviatorilor 2D, Bd. Aviatorilor 2S, Crângași), în contextul transferului către Compania Municipală Parking.
- Când parcările erau la Administrația Străzilor:
- 2017 - 4.224.244,70 lei;
- 2018 - 5.350.219,50 lei;
- Când parcările au trecut la Compania Municipală
- 2019- 16.340.811 lei;
- 2020 - 14.588.590 lei;
Ce grad de ocupare au avut parcările în ultimii 5 ani:
- 2016 - 89,37%;
- 2017 - 76,88%
- 2018 - 104,59% (s-a lucrat în mai multe schimburi);
- 2019- 60%;
- 2020 - primele 3 luni - 60%, 20% din luna martie până în luna septembrie (din cauza pandemiei) iar perioada până la sfârșitul anului a fost de 35% grad de ocupare.
Numărul de angajați pentru parcaje:
- Administrația Străzilor
-2017 – între 134- 139 angajați;
-2018 – între 129-134 angajați;
-2019 – între 98-102 angajați;
-2020 – 97-98 angajați.
- Compania Municipală Parking
- 2018 - 46 angajați;
- 2019 - 155 angajați;
- 2020 - 146 angajați;
Bugetul de salarii:
- Administrația Străzilor
-2017 - 4.462.315 lei;
-2018 - 5.215.684 lei.
- Compania Municipală Parking
- 2019 - 7,5 milioane lei lei;
- 2020 - 6,5 milioane lei;
capu' jos si scoateti banii
Amsterdam parcarea Atrium, langa gara Amsterdam Sud 2eur/20min ... parcare Lidl in oras ( 1 euro / ora )...
Doar in Bucuresti cocalarii cu cazanele lor nu vor sa plateasca parcarea... de parca e drept de la D-zeu sa conduci masina ca un cocalar si sa o parchezi pe unde vrei tu.
Comparam Atrium cu parcarea din Piata Universitatii? Ca si pozitionare da, este central, dar alte optiuni nu prea mai ai in astfel de conditii.
In rest in Bucuresti oriunde in centru platesti pentru parcare stradala in gestiunea Primariei, 10 lei/h pentru primele doua ore parca, dupa care incepe tariful de 20 lei/h.
Vom avea un oras civilizat si mai viu colorat in momentul in care autoritatile in contrapartida unui pret ridicat al parcarii in zonele centrale vor oferi posibilitati reale si civilizate de parcare (in zone limitrofe centrului), exact ca si in Amsterdam de exemplu, cu tarifare intre 0,5 si 1 Euro ora, plus un transport de suprafata ca in Amsterdam, Vienna ori alta capitala pe care o dorim ca si referinta.
In acest moment in Romania, nu exista un echilibru vis a vis de acest aspect, de unde si un comportament cocalaresc al unora (trebuie spus ca multi sunt cocalari genetic).
Numai cu bata fara alternativa nu prea functioneaza, ci ascute anumite comportamente extreme.
Mai este drum lung pana departe.
Bucuresti = 8000 locuitori / km2
Amsterdam = 4000 locuitori / km2
Eu as face 4€/20 min sa descurajez, iar banii investiti in infrastructura de transport in comun: biciclete, autobuze, tramvaie etc. Si amenzi la greu.
In Bucuresti soferii nu au o educatie de baza despre o exploatare corecta a unui automobil. Salveaza timp, dar isi scurteaza viata. Pentru asta sa plateasca! Apropos, olandezii ce zic despre poluare?
Ipocrizia cat casa la asa zisii "dreptaci".
Cred ca vor avea o surpriza.. si anume vor descoperi ca plimbam bani de la buget dintr-un buzunar in altul, doar ca acum fraierii de contribuabili nu-si mai permit sa ocupe locurile bugetarilor.
si toata trotuarele din jur sunt pline de masini
vedeti cum pe splaiul independentei s-a umplut de masini pe trotuare
Daca ar micsora tariful la un rezonabil 5 lei pe ora, poate ca s-ar tinde catre o utilizare optima, si incasari cel putin egale cu maximul istoric.
2 - daca tot ne comparam cu olanda: avem transportu in comun din olanda? avem cartelele din olanda unde poti merge cu orice, mai putin cu avionu, cu ele?! avem benzile lor de biciclete?!
noi avem pretentia sa mergem cu bicicleta "ca=n olanda" dar cu infrastructura inexistenta si gandita ca o cizma din bucuresti!
mergi tu dintr-un capat in altu al bucurestiului pe jos!
3 - repet, pentru ca aparet mult au o problema cu acest concept, intai oferi alternative si apoi faci probleme masinilor, nu invers. Stiu ca multi nu sunt de acord , dar metroul si stbul sunt la limita acum cu "furnicarul" de masini... fara acel "furnicar" ar colapsa !
4 - poate ar fi cazu sa ne mai potolim cu 10000 de complexuri de blocuri prin bucuresti, facute pe strazi cu o banda, pentru ca daca se circula doar cu stb, la cate blocuri se fac tot o as fie infernal traficul!
6 - problema bucurestiului nu sunt neaaparat numarul de masini, ci infrastructura execrabila! toate zonele ok intra undeva unde se gatuiesc, stopurile nu sunt corelate, astepti mult la ele si cand se face verde, trec 3 masini. masini parcate aiurea pe marginea drumului, masini parcate LEGAL!!! in mijlocul intersectiei! Da baluta si alti idiori au facut "parcari" pana in intersectie si faca e masina parcata (repet LEGAL) tu nu te mai poti asigura! legea aia cu 25 m de la intersectie da-o dracu, noi suntem primarie, respectam ce lege avem chef!
problemele sunt multe si nu tin doar de numarul de masini si nu se rezolva doar cu "nu mai mergeti cu masina" Sigur e mai usor sa zici "soferii sunt de vina pentru traficul din bucuresti" decat sa recunosti adevaratele probleme!
Da soferii au partea lor de vina, da ar trebui sa fie mai putine masini, dar nu soferii sunt principalii vinovati, ci statul care prefera sa arunce vina pe oameni ,decat sa-si recunoasca partea de vina si sa faca ceva bun (si nu sa puna alte taxe)
Probabil cu mai mult interes din partea autoritatilor, fara a mai practica politica jumatatilor de masura, incet, incet se vor rezolva toate aceste neajunsuri.
Si in plus, instalarea camerelor de minitorizare stradala astfel incat acolo unde este nevoie (conflicte, parcare neregulamentara, etc., etc.) sa se poata interveni corect si eficient. Daca parchezi bicicleta, purcezi la rezolvarea problemelor pentru care te afli in zona, iar cand te intorci gasesti numai roata din fata prinsa in antifurt, ramanem in aceaasi stare de"Baboon-city".
...pe ploaie.
...iarna.
Progresist besit.
Romania are unul dintre cele mai scazute rate de motorizare din Europa, cam 450/1000 locuitori.
Asta se intampla cand pui cifrele dupa ureche.
Deci privatii isi permit sa dea gratis sau la un pret modic, iar primaria unde banii sunt publici pune preturi prohibitive.....
Aici mai poate fi adaugat ca parcarea de la universitate cand a fost facuta avea 2 intrari , 2 iesiri si acum are 3 intrari si o iesire, m-am invartit ultima data 10 min prin parcare pana cand am gasit pe unde sa ies. Si se mai poate pune si faptul ca la universitate/ inter mai exista o parcare mare, care datorita bunei administratii, adica nici lumina nu avea intr-o perioada, a fost abandonata, nu prea stie nimeni de ea.
Deci scopul primariei este in opinia mea ca aceste parcari sa nu fie utilizate, sa se arate ca defapt oamenii nu vor parcari ca suntem niste babuini ce parcheaza pe trotuare, dar care dau 5 lei la parcagii.
Un alt exemplu in acest sens, de buna administrare, poate fi si gradina zoologica, poate ar fi bine sa scrieti Hotnews si despre gradina zoologica, unde nu prea mai sunt animale, unde sunt 3 randuri de garduri pana sa vezi un animalut, unde lipseste elefantul, tigrul chiar si ursul. Cred ca Ferma Animalelor din Pantelimon cu 10 capre si 5 cai este mult mai productiva decat zoo Baneasa, zoo despre care ma astept ca vor spune in cativa ani ca se va desfiinta, pentru ca Romanii prefera Ferma Animalelor si nu zoo, si acolo magnati imobiliari vor face cartiere de lux.
Pe de alta parte, ultimul lucru pe care trebuie sa-l faca o primarie intr-un oras aglomerat este atragerea de trafic auto in buricul targului prin subventia parcarii.
In concluzie, comparatia ta este irelevanta.
2) Sunt o gramada de angajati in firmele municipale care nu se justifica.
3) Tariful parcarilor ar trebui sa functioneze dupa principiile economiei de piata si sa varieze in functie de zona pentru a asigura o ocupare de cel putin 90%. In loc de 60% cu 10 lei iesi mai bine cu 90% si 7 lei dar in plus ai oferit servicii la mai multi cetateni.
Desi parcarea a fost mai scumpa decat consumatia la cafenea, am considerat ca a meritat. Cand nu ai alta varianta, 10 lei pe ora e chiar rezonabil. Daca nu as fi avut banii astia as fi venit cu metroul. Solutii sunt
Nu că 10 lei e scandalos - e chiar meritat, mai ales pentru cei care ani de zile au răcnit cât i-au ținut bojocii „să ne facă Primăria parcăăăăări !!!!” în timp ce ei parcau pe spațiul verde sau pe trotuar. Dar nici să ținem în spate o armată inutilă de parcagii nu e ok.
- 2018:- Adm. Strazilor -Incasari: 5,3 mil./ salarii: 5,2 mil. Adica, ce-au luat pe mere au dat pe pere, atunci cand NU exista Compania Municipala ( aia a lu' Firea)
- 2019:- Comp. Munic - Incasari:16,3 mil./ salarii:7,5 mil.
- 2020 : --"-- 14,6 mi./ 6,5 mil.
Hai la desfiintare, Neicusoare!
Uite-de'aia trebuie cifre si nu lozinci!
Asta era si scopul, sa existe o vaca de muls, care sa nu poate fi controlata de Curtea de conturi, care sa ofere salarii babane acolitilor politici.
Se pare ca nu observi ca profiturile au aparut cand s-a multiplicat costul parcarii, de la 1,5 lei la 2,5/5/10 lei, asa ca profit ar fi obtinut si primaria, oricum.
- s-a privatizat oare PMB si nu am aflat?
- unde crezi ca s-a dus profitul Companiei? hai, ca nu-i asa greu?
Asta o fi si-n capu' Neicusorului? Sau o fi fost misto' perioada in care Cocosu' lu' Udrea era stapan PRIVAT peste Parcarile din Buc. si asta ne asteapta in continuare?
2. Sigur ca e greu cand creste pretul de la 1,5 la 10 lei. Da' sa-nteleg ca, in 5 luni de cand e primar, Neicusoru le-a adus iar la 1,5 lei? Sau e mai bine cu 10, ca nu da cu rest? Si asta,pana va privatiza activitatea si vei vedea atunci preturi " ieuropene"
Rata profitului a fost oricum foarte mica.
La fel parcarile de resedinta, maxim 100 lei pe luna.
2 - un abonament gen brasov mi s-ar parea ok. platesti X lei / zi sau pe luna si parchezi unde vrea muschiu tau (si e parcare). asta ar rezolva si problema prin care multi parcheaza 2 strazi mai incolo unde e gratis si nu 10 lei/ora
3 - 10 lei / ora e ok daca ai un tarif lunar decent (gen nustiu 250) sa zicem, altfel nu e chiar ok (240 lei / zi si 7200 pe luna). nu stiu exact care sunt tarifele pentru ca unde stau am loc de parcare.
4 - nu pot sa observ din nou, URA cu care multi oameni vb.: "sa plateasca chiaburii ca au masina -> si eu nu", "sa plateasca bucurestenii astia nenorociti - ca eu oricum stau undeva unde nu am nevoie sa platesc atat" etc. Serios chiar muriti de grija altora?!
5 - vrei sa rezolvi problema masinilor: fa dracu transport in comun calumea (care sa vina la timp, sa nu puta , sa nu mori de frig/cald etc), fa parcari la marginea oraselor etc... ne comparam cu tari euroipene gen olanda, dar bucurestiul nu e gandit ca un oras din olanda!! efectiv punem caruta inaintea boilor. intai sa renunte la masini si apoi ne gandim la un inlocuitor...
2. comparand an 2019 cu an 2020 pandemie e total mere cu pere.
3. exista aplicatie parcare online. deci sincer oamenii aia nici nu sunt neceari.
4. era mai civilizat cu parcagii inainte? cu bani in mana. sau e mai ok acum sa se
5. oriunde in vest parcarea incepe de la 1E/h si nu vb de in centrul orasului. deci la 2.5 chiar nu stiu pentru ce ne plangem. dc se doreste eftin exista straulesti sudului si altele si lasat masina acolo si venit cu metroul
6. un ziar ar trebui sa informeze si sa indrepte spre lucruri civilizate nu sa creeze false stiri si sa creeze tensiiuni. oricum directia e clara. trebuie mers spre parcare platitia in centru.
Multumesc,
Sper sa nu ingnorati commentul si sa veniti cu locurile unde se parcheaza cu 10 ron/h
Hotnews
https://parkingbucuresti.ro/
Intrați pe site-ul Companiei de Parcări și pe hartă (link mai sus) veți găsi toate parcajele colorate după preț. Dacă vă uitați după cele cu o nuanță mai închisă de albastru, veți constata că au un preț de 10lei/oră.
Sunt circa 25 de astfel de parcaje, mai ales în zonele ultra-centrale - în zona Unirii, zona Centrului Vechi, Universitate, Intercontinental, C.A. Rosetti.
1. pe toate panourile cu "amparcat", care au explodat in oras, tarifele sunt urmatoarele: 0,95 E+TVA - 1 ora, 2,15 E+TVA - 2 ore si 4,55Eur+TVA - 3 ore. In primul rand e jignitor sa pui tarifele in Euro si nu in lei. Suntem totusi in Romania. In al doi-lea rand asta inseamna 4,5 lei pe 1 ora, 10 lei pt doua ore si 25 lei pt trei ore. Si daca parchez toata ziua? Oricat as fi de acord ca in centru parcarile trebuie sa fie scumpe deja 25 de lei pt 3 ore devine nesimtit.
2. Orele sunt intre 7:00 dimineata si 23:00. Semnele astea sunt in tot centrul. Acolo mai sunt si oameni care locuiesc. Ei ce trebuie sa faca dupa mintea primaristilor de pripas? sa parcheze langa casa doar intre 23 si 7?
Hotararea Primarie mai spune ceva de-a dreptul de noaptea mintii: daca locuiesti in zona poti sa-ti iei abonament cu cca 4900 lei pe an, fara rezervare si garantare. Asa scrie in lista de preturi anexa pe site-ul primariei. adica cam 400 lei pe luna. Nu zau, chiar gandeste cineva in toata hardughia aia numita primarie? Sau hotararea aia a fost facut de firma cu aplicatia amparcat? Nu stiu si nu conteaza daca a fost facuta de Firea sau de Nicusor. Asa ceva denota analfabetism functional. Si bataie de joc crasa, ordinara la adresa platitorilor de impozite.
Comparatiile cu Olanda sau cu Luna nu au relevanta. Cand iei o asemenea decizie calculezi si efectele colaterale si toate implicatiile!! Daca ai putin bun simt. Asa cum e redactata hotararea e dovada unei lipse crase de profesionalism. Cred ca daca cineva da Primaria in judecata poate anula porcaria nascuta de primarie. sunt acolo cateva aspecte care incalca si Constitutia. cine are urechi sa auda....
Pentru cei care nu cunosc aceste tarife nu se aplica doar parcarilor, sa spunem organizate in anumite locuri ci se aplica inclusiv parcarilor "din fata blocului" pe bulevardele administrate de PMB. Astfel ca locatar in acel bloc ai variantele de a plati 5/10 ron pe ora sau a lua un abonament de persoana fizica de 6.700 RON/an (!) plata in avans sau pentru riverani 1000 ron pe an tot cu plata in avans... Si daca pretul este cu 80% mai mare decat se practica la parcarile de sector in acest caz NU ai nici loc rezervat ci primul venit/primul servit.... deci platesti 100 lei pe luna (sau 1000 pe an) dar nu stii daca prinzi loc in parcare....si atentie ca daca te duci pe alta strada alaturata, tot in adm PMB nu poti parca pentru ca ai abonament pe "cealalta".... ca exemplu pe banul manta , in lungul bulevardului sunt pe cele 2 parti parcajele Banul Manta 1 si Banul manta 2 cu ~160 locuri.... masini ale locatarilor avem cel putin 250 (vorbim de multe scari de bloc)... deci platesti...dar nu stii unde parchezi.
De asemeni nu mai vorbim de modul de implementare al acestor hotarari: NU se pot plati 5 ron /ora cu tva ,pentru ca prin aplicatia amparcat este cost de ...5.95 ron/ora (!) ...iar plata prin sms costa oricum mai mult.... Deci suntem obligati sa avem telefon , cu internet si abonament pentr a putea parca( daca ai cartela prepay nu poti plati servicii cu suprataxa, daca ai numar tel de firma cel mai probabil iti este blocat accesul la aceste sms-uri.... iar de plata cash nu se poate vorbi pentru ca desi in regulamentele de infiintare parcare se specifica ca trebuie sa existe aparate de taxare....acestea nu exista.