Compania Municipală Parcuri și Grădini este a doua companie desființată de administrația Nicușor Dan. Primarul general va supune votului Consiliului General de vineri, 26 februarie, încetarea delegării serviciilor publice către această companie. Decizia vine ca reacție la protestele angajaților companiei, desfășurate vineri și luni în fața Primăriei Capitalei.

Nicușor Dan Foto: PMB

“Nu mă las intimidat de astfel de presiuni, în care angajații companiilor municipale sunt manipulați de interese din zona PSD, care doresc să-și păstreze privilegiile necuvenite. Ca exemplu, pentru angajații Companiei Parcuri și Grădini, dar și pentru alții care se gândesc să procedeze ca ei, am propus Consiliului General al Municipiului București să urgentăm desființarea acestei companii prin încetarea contractului de delegare. Sunt un om rezonabil, atent la problemele oamenilor, nu și atunci când se întrece măsura. Iar azi s-a întrecut măsura. Companiile municipale vor fi desființate pentru că sunt o uriașă risipă. Am anunțat-o de câteva luni, sper ca toată lumea să fie rezonabilă, astfel încât costul social să fie cât mai mic” a declarat Nicușor Dan.

Salariații Companiei Municipale Parcuri și Grădini sunt plătiți la zi, potrivit sursei citate. La protestul de vineri, Primarul Capitalei i-a asigurat pe angajați că își vor primi salariile până la desființarea companiei și i-a încurajat să se înscrie la angajările pe care ALPAB le va deschide.

Prima companie municipală care va fi desființată este Compania Municipală Turistica București, a anunțat duminică Violeta Alexandru, președintele PNL București, un proiect în acest sens fiind depus de grupul de consilieri PNL pentru următoarea ședință de Consiliu General.

„Promisiunea către bucureșteni a fost să desființăm companiile căpușă ale Gabrielei Firea. Grupul de consilieri ai Partidului National Liberal din Consiliul General al Municipiului Bucuresti a depus, cu susținerea primarului general Nicușor Dan, un proiect de hotărâre privind dizolvarea Companiei Municipale Turistica București S.A, care urmează să fie dezbătut în ședința CGMB din 26 februarie a.c.”, a transmis PNL, potrivit Mediafax.

„Începem cu compania Municipală Turistica, a cărei situație financiară arată dezastruos. Ca să înțeleagă bucureștenii, această companie nu doar că a tocat tot ce a generat din activitatea economică, dar a ajuns la nivelul în care să avem pasivul la nivelul capitalului social. Efectiv, aproape două milioane de euro au fost aruncați pe fereastră. Mai mult, această companie nu a emis nicio factură, în tot cursul anului 2020. Contul contabil, care trebuia să îi evidențieze activitățile, veniturile realizate din activitatea curentă, este zero. Nu a făcut decât să mănânce bani, iar singura sursă de venit pe anul 2020 a fost subvenția de la buget, pentru salarii”, declară Andrei Badiu, consilier CGMB, președintele comisiei de monitorizare a activității companiilor municipale.

Cele patru companii care vor rămâne sunt STB, Trustul de Clădiri Metropolitane, Energetica Servicii și Termoenergetica - dar vor avea în curând o nouă conducere.