PUZ-ul Sectorului 2 a fost aprobat pe 13 august 2020.
Pentru PUZ Sector 2 există mai multe plângeri prealabile de suspendare de la Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, Monica Anisie, Asociația Salvați Bucureștiul, Asociația Ecocivica.
Motivul invocat de primarul Nicușor Dan pentru suspendare este reducerea suprafeței de spațiu verde.
”Bilanțul propus prin PUZ prevede o suprafață de 422,53 ha de spații verzi, în scădere fața de suprafața de spații verzi publice înregistrată în Registrul Spațiilor Verzi, care era de aproximativ 444 ha. Reducerea suprafețelor verzi este sancționată, pe lângă nulitatea actelor, prin art. 96 din OUGnr. 195/2005 și prin art. 23 din Legea nr. 24/2007 cu amendă pentru fiecare metru pătrat de spațiu verde afectat. Reducerea spațiilor verzi nu este oportună nici prin prisma procedurii de infringement pe calitatea aerului deschisă față de România de către Comisia Europeană pentru calitatea precară a aerului din capitală. În concluzie, schimbarea destinației spațiilor verzi prevăzute că atare în PUG și, în final, diminuarea spațiilor verzi din Sectorul 2 reprezintă o vătămare adusă dreptului locuitorilor Municipiului București la un mediu sănătos, astfel că PUZ Coordonator Sector 2 nesocotește un interes public major”, se arată în referatul de aprobare semnat de Nicușor Dan.
PUZ-ul Sectorului 3 a fost aprobat pe 31 ianuarie 2019 de majoritatea PSD ALDE din CGMB. Acesta permite construirea unor blocuri de 10 etaje în Parcul C-tin Brâncuși și menține regulamentul care permite edificarea unor blocuri de până la 45 m înălțime pe bucata retrocedată în Parcul IOR. Totodată permitea construirea de blocuri între case, în mai multe zone din Sectorul 3.
Tribunalul București a anulat la începutul lunii februarie Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 3 care permitea betonarea mai multor spații verzi. Procesul a fost intentat de mai muți cetățeni, iar decizia poate fi atacată cu recurs. Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 3 a fost elaborat de Primăria Sector 3 și aprobat de Consiliul General în ianuarie 2019.
Citește aici mai mult.
Și aici motivul invocat de Nicușor Dan pentru suspendare este distrugerea spațiilor verzi.
”PUZ Coordonator Sector 3 încalcă prevederile art. 71 din OUG 195/2005 care interzic schimbarea destinației, strămutarea sau diminuarea spațiilor verzi, indiferent de regimul de proprietate.Mai precis, șase terenuri, în suprafață totală de aprox. 43 de hectare, își schimbă funcțiunea din spațiu verde în spațiu construibil prin H.C.G.M.B. nr. 49/31.01.2019, și anume:. Terenul cu funcțiunea V1A de la intersecția Calea Vitan - str. Niță Elinescu, în suprafață de aprox. 2 hectare; Terenul cu funcțiunile parțiale V1a și V1b de str. Postăvarul - Bd. 1 Decembrie1918 - str. Soldat Ghiță Șerban, în suprafață de aprox. 4 hectare;. Parte din terenul aferent Park Lake Plaza situat în str. Liviu Rebreanu, cu funcțiunea V1a, în suprafață de aprox. 1 hectar;. Terenul de lângă Drumul Gură Crivățului (la intersecția cu Drumul Gură Putnei), cu funcțiunea V1a, în suprafață de aprox. 1 hectar;. Terenurile situate la nord de Drumul Lunca Cetății, pe toată lungimea acestuia, cu funcțiunea v1a, în suprafață de aprox. 30 de hectare;. Parte din Parcul Pantelimon, situat între Șoseaua Gării Cățelu și Lacul Pantelimon, cu funcțiunea V3a, în suprafață de aprox. 5 hectare. Pe toate cele șase terenuri de la punctul anterior au fost deja autorizate construcții pe spațiul verde. Prin urmare PUZ Coordonator Sector 3 are că scop intrarea în legalitate a acestor imobile construite nelegal. Cinci terenuri, în suprafață totală de 63,5 hectare, iși schimbă funcțiunea din L în M2 și trec astfel, de la înălțimi maxime de P+2-P+4 la înălțimi maxime de P+14, ceea ce reprezintă o majorare a CUT-ului cu mai mult de 20%, aspect interzis de art. 32 alin. (7) din Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul”, se arată în referatul de aprobare semnat de Nicușor Dan.
Pentru Sectorul 4 a fost aprobat prin hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 443/2018 - Planul Urbanistic Zonal - Zona de Sud a Sectorului 4.
Potrivit raportului semnat de primarul Nicușor Dan acesta trebuie suspendat din următoarele motive:
”PUZ Zona de Sud a Sectorului 4 este o documentație de urbanism care derogă de la Planul Urbanistic General. Acesta prevede o dezvoltare urbană a zonei de sud a sectorului 4 care nu este echilibrată in privința funcțiunii de spațiu verde, în condițiile în care Bucureștiul are o problema pe calitatea aerului, fiind deschisă de către Comisia Europeană procedura de infringement față de Romania pentru aerul din București. 0 suprafață considerabilă care avea funcțiunea de sere și care este oportun a fi exploatată ca spatiu verde devine construibilă. (...) Având în vedere faptul că documentațiile de tip PUZ, întocmite pentru teritoriul unui singur sector al Municipiului București, nu pot asigura o viziune unitară asupra dezvoltării urbane a teritoriului Municipiului București;Având în vedere faptul că o documentație de tip PUZ, întocmită pentru teritoriul unui singur sector al Municipiului București, nu poate ilustra corect disfuncționalitățile la nivelul întregului oraș”.
PUZ-ul Coordonator al Sectorului 5 a fost aprobat prin hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 242/2020. Pentru acest document s-au înaintat 3 plângeri prealabile de suspendare/anulare: USR, Naciu Vladimir și Soare Elena.
Motivele de suspendare arătate în referatul semnat de Nicușor Dan sunt:
- PUZ Coordonator Sector 5 propune o reducere cu 41% a spațiului verde de la 369,6 ha la 219,77 ha.
- PUZ SECTOR 5 reduce suprafața fondului forestier național, operațiune care se poate face doar prin Hotărâre de Guvern. Amplasamentul de 103 ha (reprezentând peste 3,33% din suprafața sectorului 5), încadrat conform PUG în UTR V6 -pădure de agrement, își schimbă funcțiunea fie în V1a, V3b (funcțiune de spații verzi), fie în L sau M (funcțiuni construibile).
- PUZ Sector 5 modifică pentru anumite UTR-uri coeficientul de utilizare a terenului (CUT),mărindu-l pe acesta cu mai mult de 20% cât permite art. 32 alin (7) din Legea 350/2001 privind amenajarea teritorială și urbanismul;
- PUZ sector 6 propune 1000 ha spațiu verde, calculând o valoare de 28,56mp de spațiu verde pe cap de locuitor, însă valoarea această a rezultat că urmare a unei raportări la populația stabilă a sectorului din 2009, deci de acum 12 ani. De asemenea, dintre cele 1000 de ha de spații verzi, 600 de ha sunt însumate din presupusul procent de 30% spații verzi pe care fiecare UTR ar trebui să îl aibă, dar care în realitate este fie mai mic, fie nu există. Mai mult, din acest procent teoretic de 30% pe care PUZ Sector 6 îl contorizează drept spațiu verde existent, doar 20% este amenajat obligatoriu la sol, 10% putând fi amenajat pe terasele construcțiilor, peste subsol sau realizat din fațade verzi.
- Schimbă destinația unor UTR-uri prevăzute s că spații verzi în PUG și Ie face construibile (M3, M3a2, M2). Se întâmplă această în: Zona Arenei Giulești unde o zona V1a devine M3; Zona foarte mare din Parcul Grozăvești unde zona care în PUG este V1a devine M2 (P+14); Pe prelungirea Ghencea, în zona Grunenpark, o zona V1a devine M2.
- De asemenea, sunt transformate anumite UTR-uri cu funcțiuni de locuire în UTR-uri cu locuire mai densă, fără nicio justificare. Se întâmplă această prin: Extinderea unei zone M3 pe Drumul Sării; Pe Bdul Timișoara/Str. Sibiu o zona M3 devine M2; Pe stradă Brașov, vizavi de Parcul Drumul Taberei, o zona CB1 se extinde; Pe str. Valea Doftanei anumite parcele LI a devin M3; Pe str. lalomiței, zone L1a devin M3
Citește aici mai mult.
În decembrie 2020, Primarul Sectorului 6, proiectantul și Agenția pentru Protecția Mediului au făcut recurs.
Dar, atentie la ce va doriti...s-ar putea sa se inplineasca.
1n 2004, electoral, Basescu a atacat contractul la cheie "Bechtel", cel care ne-ar fi adus o autostrada de vreo 350 km. Dupa ce a devenit presedinte, a "renegociat" contractul la cheie. Urmarea "renegocierilor": pentru romani, contractul s-a scumpit peste noapte cu vreo 500 de milioane dolari. Facut de ras, Basescu a pus lacheii din presa si servicii pe Bechtel. Bechtel a mai stat ()a mai suportat vreo trei ani, a facut lucrari de 500 de milioane dolari, A INCASAT pentru ele 1, 5 miliarde dolari (cu un miliard in plus fata de ce li se cuvenea), si-a pus palma in fund si a plecat. Romanii lui Basescu nici macar nu au avut curajul sa dea in judecata Bechtel, atat de incorect fusese comportamentul lor vis-a-vis de compania americana. Bechtel a ramas cu banii romanilor, romanii cu degetul in gura.
Azi, urmasii lui Basescu au facut PNL si USR(i). La fel ca atunci, plini de securisti, acoperiti, prosti cu diploma si incrancenati.
Cine citeste si crede ce ai scris nu sta bine la IQ
eu pariez pe ambele!
Cand vb de olteni, ardeleni, moldoveni e ok.
Dar ati fost prinsi cu maro la gura.
Stai jos esti si mai praf.
Caragiale s-a nascut intr-un sat din jud. Dambovita si a trait in Bucuresti. Este si el un "mitic"?
Atunci ce pretentii sa ai cind unii stiu sa citeasca numai pe facebook .Atita pot .
Ma intreb cind vor fi trasi la respundere in nume propriu cei care au modificat , profitat si aprobat aceste norme .
solutia de a le suspenda era singura prin care puteau fi oprite aceste abuzuri cu acte
bucurestiul este axfisiat de blocuri. nu ar trebui sa se mai construiasca nici un bloc in oras decat cu aprobare speciala (FARA spaga)!
mai avem putin si nu o sa mai avem cum sa mergem la munca nici cu elicopterul!
Va apuca durerea de cap.Sub pretextul ca reface aleile ocupate de masini parcate alandala
Sunt sute de hectare refacute ca trotuare direct pe spatuil verde.
Bravo,
sa-l mai alegeti dragi concetateni sponsorizati social.
Cat trebuie sa mai suportam 7 primari si camarilele lor?!
??
Cand a vandut tot Clanului Sportivilor de au ajuns aia stapani peste tot sectorul? Enumera-mi mie spitalele, te rog si o sa iti enumar si eu toate residence-urile care au aparut in cativa ani ca ciupercile dupa ploaie de este o poluare in sector de nu mai stii ce sa faci. Lasi geamul deschis si intr-o ora totul este plin de praf.Blocuri ridicate cu minime aprobari sau chiar deloc. Blocuri ridicate cu betoane turnate pe temperaturi cu minus etc samd
Arhitectii si peisagistii lui Ceausescu erau la ani lumina ca idei si abordare.
E usor sa zici PUC nu e bun, podul e facut prost, soseaua e scumpa, proiectul x nu se justica, companiile minicipale sunt ineficiente.
Mai greu e pui mana si sa faci ceva.
NU sunt PSDist (chiar dimpotriva), stiu ca o sa sara lumea pe mine, dar in zona unde locuiesc eu pe mandatul lui Firea s-a largit Fabrica de Glucoza la 2 benzii iar pasajul peste dna.Ghica a progresat intr-un ritm remarcabil pentru Bucuresti.
Lucrarile la pasaj s-au oprit dupa ce a castigat Nicusor alergerile si nu s-a mai miscat o caramida de cateva luni.
Astept sa vad cu ce o sa se laude el la incheierea mandatului.
Este o mizerie de proiect, dupa ce ca ne a chinuit 2 ani prin noroaie de faceam o ora de la intersectia cu bb vacarescu pana acasa, a iesit un drum fara trotuare aproape si fara NICIUN COPAC, ca sa nu mai zic de scuar verde etc.
Jalnic! cum poti sa numesti asta realizare??
o decizie sanatoasa si curajoasa.
Mult succes!
2. "Ce sa faci in acea latrina de oras ?" Orice, putin mai mult timp decat in Cluj si restul judetelor tarii, mai putin Valcea.
Si se ingramadesc pt ca au bani din salariile mult mai mari! :p
De alt fel, niste Dorei "consolidau" un zid al unui bazin de epurare a apei menajere din Sinaia si asa treaba buna au facut, ca s-a prabusit zidul si s-a scurs apa uzata in rau! Si se va mai scurge mult si bine pana vor construi Dorel Pop, Dorel Crisan si Dorel Sigartau (nume fictive) un zid nou!
Las-o moarta ca si la cj te sufoci de noxe (autoturismele sunt mai vechi in medie cu 2 ani si unii locatari inca se incalzesc folosind sobe cu lemne), iar pe axa principala a orasului Calea Floresti - Calea Manastur - motilor - Memorandumului - 21 Decembrie... toate cladirile sunt efectiv sudate! Despre parcuri nici nu are sens sa mai vorbim... Parcul Central (cel mai mare din cj) nu s-ar califica nici macar in top 10 in Bucuresti!