Administrația Firea a dat în ultimele zile de mandat autorizație pentru demolarea a două case superbe de pe strada Icoanei 2-8, la intersecția cu strada I.L. Caragiale, vizavi de Școala Centrală. În penultima zi de mandat a fost emisă autorizație pentru construirea în acest loc a unui bloc de 4 etaje care va adăposti locuințe la etaje și spații comerciale la parter. Casele se aflau în două zone protejate - Icoanei și Calderon - ambele cu grad maxim de protecție.
Pe 1 octombrie 2020, administrația Firea a dat autorizație de demolare pentru toate casele aflate la adresa strada Icoanei 2-8, respectiv frumoasa casă de pe Icoanei colț cu Caragiale și cele două case alăturate de pe strada Icoanei.
Pe 27 octombrie, în penultima zi de mandat, administrația Firea a dat autorizație de construire pentru două corpuri de construcție cu următorul regim de înălțime: două subsoluri, parter, două etaje, iar etajele 3 și 4 retrase. Proiectul are aviz de la Direcția pentru Cultură a Municipiului București, emis pe 24.09.2020. Elemente decorative din fostele clădiri de la numerele 4-6 și 8 vor fi integrate pe noua fațadă.
Cele 4 parcele au în total o suprafață de 1874 mp și au fost alipite pe 4 octombrie 2019.
Beneficiarul autorizațiilor de construire este Homing Downtown SRL, iar biroul de proiectare Avangarde Art Design - arh. Georgeta Gabrea.
Alberto Groșescu, vicepreședinte ARCEN, a explicat pentru HotNews.ro ce înseamnă demolarea caselor și construirea în loc a unui bloc pentru zona respectivă.
”Echilibrul arhitectural care caracterizează zona Icoanei este în pericol, mai ales că în ultima perioadă au fost dezvoltate sau urmează să fie dezvoltate și alte proiecte rezidențiale care schimbă peisajul urban: imobilul rezidențial de la intersecția străzii Pictor Arthur Verona cu Pitar Moș, construit pe locul unei case parter cu grădină și demolarea casei cu calcan de la intersecția străzii Pictor Arthur Verona cu strada Dionisie Lupu. Intersecția dintre străzile Icoanei, Calderon, Caragiale și Pictor Arthur Verona este un punct important pentru zona Icoanei. Avem, mai întâi, Grădina Icoanei, un parc iconic și monument istoric, iar vizavi Școala Centrală de Fete, monument istoric de valoare națională proiectat de Ion Mincu și finalizat în 1890. Amândouă sunt repere definitorii atât pentru zona Icoanei, cât și pentru ideea de oraș-grădină pe care Bucureștiul o mai are încă în mici enclave.
Demolarea a trei imobile care definesc identitatea zonei și construirea, în intersecția mai sus amintită, a unui imobil de sticlă cu patru etaje modifică ireversibil imaginea pitorească și atmosfera zonei Icoanei și duce în uitare unul din puținele lucruri frumoase pe care Bucureștiul le mai are”, a explicat Alberto Groșescu.
Icoanei 2-8 face parte din două zone protejate - Icoanei și Calderon.
Regulamentul zonei protejate Icoanei prevede grad de protecție maxim: se protejează valorile arhitectural - urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor: trama stradală, fondul construit, caracterul și valoarea urbanistică; sunt permise intervenții care conservă și potențează valorile existente.
Înălțimea maxim admisă este de maxim 10 m. Peste înălțimea admisă se acceptă realizarea unui singur nivel (3 m) retras la 1,5 m față de planul vertical al fațadei. Înălțimea noilor construcții nu va putea depăși, totodată, cu mai mult de 3 m înălțimea clădirilor existente învecinate.
Și zona protejată Calderon are grad maxim de protecție: se protejează valorile arhitectural - urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor: trama stradală fondul construit, caracterul și valoarea urbanistică. Sunt permise intervenții care conservă și potențează valorile existente.
Înălțimea maxim admisă - 16 m, minimum 13 m. Peste înălțimea admisă se acceptă realizarea unui singur nivel (3 m) retras la 1,5 m față de planul vertical al fațadei. Înălțimea noilor construcții nu va putea depăși, totodată, cu mai mult de 3 m înălțimea clădirilor existente învecinate.
DNA? Haideți puneți mâna pe sârmoacea și recuperați paguba, șpaga și tot deranjul!
e adevarat ca pentru cladirile vechi,chiar daca nu sunt catalogate ca monumente ,este o grija deosebita daca sunt in zone turistice!
la londra,in centrul istoric insa se vad foarte multe cladiri noi,complet diferite de cele vechi,depinde de viziunea fiecarui oras si prioritatea data/sau nu,afacerilor,deci dezvoltari...
atunci ce rost mai are sa fie zona aia denumita: zona protejata?
DNA?
Daca astea din Bucuresti sunt "constructii", mai precis "locuinte"...nu ai vrea sa te muti acolo macar pentru un an? Sa te bucuri de ele, nu-i asa?
Care-i valoarea arhitecturala a cotetului ala de caine din Bucuresti pe care-l plangi? Unde gasesti in Montmartre asa darapanatura dizgratioasa si insalubra? Ce compari?
Iar din punct de vedere cultural, ce compari cu Montmartre? Compari zona in care au locuit Cezane, Picasso, etc...cu ce? Cu zona in care a locuit cainele crasmarului?
PS: asa, ca dovada a angajamentului civic, de ce nu merg sa locuiasca acolo cativa #rezisti d'astia cu gura mare?
Ficior, ai fost vreodata pe Montmartre? Asa arata constructiile de acolo? (Pentru ca nu prea pari ascutit, aici esenta este: Daca ai fost pe Montmartre, asa arata zona de acolo, ca in Bucurestiul tau? Crede-ma faptul ca unul s-a dus bou ai s-a intors vaca, cum ai raspuns tu, nu are relevanta in discutia actuala).
Daca astea din Bucuresti sunt "constructii", mai precis "locuinte"...nu ai vrea sa te muti acolo macar pentru un an? Sa te bucuri de ele, nu-i asa?
Care-i valoarea arhitecturala a cotetului ala de caine din Bucuresti pe care-l plangi? Unde gasesti in Montmartre asa darapanatura dizgratioasa si insalubra? Ce compari?
Iar din punct de vedere cultural, ce compari cu Montmartre? Compari zona in care au locuit Cezane, Picasso, etc...cu ce? Cu zona in care a locuit cainele crasmarului?
PS: Uf, iar am scris mult, iar ii bulversez neuronasul nefericitului. Bre, ia-o usurel si saptamana viitoare e o saptamana!
==================
Kulturel, planeta e mai mare decat ulita ta si bordeiele de acolo. Pana si motanul meu pricepe ca in materie de cultura exista milioane de curente, directii, ramuri si ramurele...si faptul ca un mononeuronal crede ca dpdv cultural umanitatea se invarte in jurul cotetului de caine in care el traieste nu reflecta decat limitarile si frustrarile #rezistentului la gandire.
Iar am scris prea lung, Kulturel, da' pana saptamana viitoare descifrezi tu!
Articolul asta e mai mult pentru USR-isti, nu pentru oameni normali.
Stii ceva, SPITALELE din Bucuresti sunt multe dintre ele ruine, le daramam si facem niste blocuri?
Ce atatea case din secolu lu peste?
Hai, ca noi deja ne-am obisnuit cu cutiile de chibrituri in care traim si iesim vara la un gratar sa radem iarba, sa manjim copacii, sa lasam mizerie. Hai Romania!!!
mi se pare de-a dreptul jenant!
orice face psd e bun...
daca maine psd o sa arunce o bomba peste un oras tu o sa sari si o sa zici ca e bine!
hai sictir!
Doar necunoscatorii apreciaza trecutul, acum totul trebuie sa fie axat pe nou si profitabil.
(2) nu se incalca regula: Înălțimea maxim admisă este de maxim 10 m. Peste înălțimea admisă se acceptă realizarea unui singur nivel (3 m) retras la 1,5 m față de planul vertical al fațadei.
Daca ati pus eticheta de "banal", presupun ca aveti suficiente cunostinte de arhitectura sa o si sustineti. Cladirile baroce sunt foarte rare in Bucuresti, deci din start o astfel de eticheta e discutabila. De acord ca este extrem de degradata fizic si mai ales arhitectural, dar daca exista imagini de epoca se poate restaura fatada. Iar suprafata terenului ar permite o constructie retrasa, discreta. Cat despre cladirea in stil neoromanesc, prin volumele si regimul de inaltime atipice e chiar foarte deosebita, as putea numara pe degete cladirile similare. E importanta si prin faptul ca stilul este definitoriu pentru zona (chiar cladiri reprezentative precum Scoala de Fete). Si in plus nici nu pare foarte degradata.
Parerea mea ca doar asa orasul se va dezvolta si moderniza. Bucurestiul e unic in Europa si toti vizitatorii se mira cand cate cladiri in ruina vad.
Vrem sa rezolvam problema sau nu?
Referitor la aspectul estetic e discutabil, cine a fost in Londra a vazut probabil turnuri si cladiri de sticla langa cladiri monument si nu mai au o problema, doar noi suntem mai catolici decat papa.
mii de ruine s-au format in bucuresti fiind ruinate de nationalizarile astea publice facute in numele celor care se declara admiratori de "case superbe" ... daca macar o parte din bunele intentii ar fi ajuns la reparatii sau la dezvoltari "estetice" ... poate erau mai multi proprietari dornici sa-si intretina proprietatea si poate ar fi ramas si de piscoturi pt cei care acum sunt nevoiti sa traiasca din shaming facut proprietarilor de case (foste "superbe")
PS: vad ca redactia a moderat "superbe" din titlul opiniei ... poate pune si P-ul si fiscalizeaza adverorialul ... asa pmb-ul capata resurse financiare de a se lupta cu ongurile care au ruinat bucurestiul
Nu are bani de reparatii, dar are bani de bloc nou ?
Atunci sa ma apuc sa fac si eu un bloc, daca e asa ieftin, mai ieftin decat o reparatie.
Ai idee cat costa o hidroizolatie ok la un demisol de caramida, in conditiile in care problema principala nu este panza freatica, ci "panza freatica" a apanova?
Apropo, ce se mai aude cu relocarea si reconstruirea Halei din piata Matache, obsesia lui Nicusor Dan de cand era sef la Salvati Bucurestiul? Raspuns, nimic, si asa va ramane! A fost doar o duda pentru fraieri, cladirea neavand absolut nicio valoare, alta decat propagandistic-electorala.
daca se demoleaza ceva ar trebui sa se faca parcuri si parcari, eventual lucrari de largire a drumurilor etc si NIMIC ALTCEVA!!!
bucurestiul e prea aglomerat si dens ca sa mai construiesti cladiri mai mari de 2 etaje!
In acest caz, cele doua cladiri mentionate in articol se afla in imediata apropiere a parcului/gradinii Icoanei, deci argumentul "spatii verzi" este slab.
carevasazica cladirea aceea nu arata asa.
Iti spune manda pentru ca stiu cum era pe vremuri cand inca nu isi bagara unii lopata sa o renoveze in halul asta si sa ii puna termopane ca din fund si nici cand usa pe care se intra - iexact pe colt - nu era astupata.
Acum cladirea aceea arata ca o varza si cine poate sa isi imagineze cum a fost ea odata??? Pentru asta iti trebe imaginatie serioasa sau sa stii cladirea cum arata pe vremuri sau sa te prinzi ca nu se poate sa fie asa ca urmare a explicatiilor prezentate mai sus.
carevasazica nu ne ingrijoram ca arata acum ca un porc ci ca in mod repetat cladirea si zona au fost agresate si uite ce a rezultat dar stai sa vezi ca nu este final de serial...
In cateva cuvinte niste tarani la Bucuresti.
locul lor este tocmai la mahala, adicalea ceva mai departe centrul orasului adicalea de acele locuri. Zic ca mahalaua lor are si un nume: Jilava cu popas temporar Voluntari
asta e psd: partid de infractori!
Nu pot sa uit ce tapaj s-a facut cu demolarea Halei Matache, care era efectiv un gunoi din toate punctele de vedere. O hala veche, adevarata este hala Traian care a fost refacuta pentru ca merita.
Bucurestiul a fost un targ de 2 lei, cu mahalale infecte si valoare arhitecturala foarte relativa. Vrem sa ne extaziem dar nu prea avem la ce. Asta e realitatea.
Acum vreo 10 ani era scandal mare cu bulevardul Uranus (?) al lui Oprescu...
S-a daramat o mahala, o mizerie unde simti urina in aer daca deschizi geamul masinii, si s-a facut o strada larga care iti permite sa te mai misti putin din piata Victoriei spre vreo 2 directii utile.
La cum e scris articolul, ar trebui un factor de multiplicare x10 la preturile din grila notarilor. Poate chiar x20, ca superbitatea nu are pret, cum pana si mastercard ne-a invatat.
Dar nici nu poti permite demolarea lor asa, fara creier, mai ales ca sunt si in zone protejate. Deja raul s-a facut, ca nu sunt primele case vechi si protejate care risca sa intre sub buldozer. Daca mergem in ritmul asta, o sa ajungem in curand sa demolam si vile intr-adevar superbe. De aia e revoltator ca ajung astea doua sa fie daramate.
Apoi, bineinteles ca trebuie un plan de dezvoltare urbana, bineinteles ca trebuie rase niste chestii vechi si mizerabile si facut loc unora noi. Dar cu cap si cu simt estetic.
Cladirea de pe colt a adapostit vestitul restaurant Moldova. Era unul dintre locurile unde se manca bine pe vremea lui Ceasca
2".De ce nu cumpara statul toate casele astea de patrimoniu ori zone protejate,..." . Ia vezi cum gandesti mai "pesedistule"? Vrei ca "statul mafiot" sa cumpere si sa se ocupe de cladiri proprietate privata? Din banutzii nostri? Grava eroare ideologica!
2. Sunt onorat ca-mi apreciezi "mistoul". Daca insisti, mai am.
3. In afara de lozinci cu peee-seee-deee, care -s tot mai rasuflate, mai sti si altceva, eventual argumente la propriile aberatii?
Casa aceea, situata pe colt este un "monument istoric" prin faptul ca a fost restaurantul Moldova unde nicusor ceausescu, fiul prea iubitului conducator si al eminentei sale sotii, academician doctor, obisnuia sa chefuiasca. Deci "monument" nu darapanatura. Se pastreaza in amintirea chefurilor beizadelei.