FOTOGALERIE Administrația Firea a dat în ultimele zile de mandat autorizație pentru demolarea a două case de pe strada Icoanei și construirea unui bloc cu 4 etaje

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 18 februarie 2021, 10:09 Actualitate | Administratie Locala


Icoanei 2-8 - a
Foto: Hotnews
Administrația Firea a dat în ultimele zile de mandat autorizație pentru demolarea a două case superbe de pe strada Icoanei 2-8, la intersecția cu strada I.L. Caragiale, vizavi de Școala Centrală. În penultima zi de mandat a fost emisă autorizație pentru construirea în acest loc a unui bloc de 4 etaje care va adăposti locuințe la etaje și spații comerciale la parter. Casele se aflau în două zone protejate - Icoanei și Calderon - ambele cu grad maxim de protecție.

Pe 1 octombrie 2020, administrația Firea a dat autorizație de demolare pentru toate casele aflate la adresa strada Icoanei 2-8, respectiv frumoasa casă de pe Icoanei colț cu Caragiale și cele două case alăturate de pe strada Icoanei.
Pe 27 octombrie, în penultima zi de mandat, administrația Firea a dat autorizație de construire pentru două corpuri de construcție cu următorul regim de înălțime: două subsoluri, parter, două etaje, iar etajele 3 și 4 retrase. Proiectul are aviz de la Direcția pentru Cultură a Municipiului București, emis pe 24.09.2020. Elemente decorative din fostele clădiri de la numerele 4-6 și 8 vor fi integrate pe noua fațadă.


Cele 4 parcele au în total o suprafață de 1874 mp și au fost alipite pe 4 octombrie 2019.

Beneficiarul autorizațiilor de construire este Homing Downtown SRL, iar biroul de proiectare Avangarde Art Design - arh. Georgeta Gabrea.

Alberto Groșescu, vicepreședinte ARCEN, a explicat pentru HotNews.ro ce înseamnă demolarea caselor și construirea în loc a unui bloc pentru zona respectivă.

”Echilibrul arhitectural care caracterizează zona Icoanei este în pericol, mai ales că în ultima perioadă au fost dezvoltate sau urmează să fie dezvoltate și alte proiecte rezidențiale care schimbă peisajul urban: imobilul rezidențial de la intersecția străzii Pictor Arthur Verona cu Pitar Moș, construit pe locul unei case parter cu grădină și demolarea casei cu calcan de la intersecția străzii Pictor Arthur Verona cu strada Dionisie Lupu. Intersecția dintre străzile Icoanei, Calderon, Caragiale și Pictor Arthur Verona este un punct important pentru zona Icoanei. Avem, mai întâi, Grădina Icoanei, un parc iconic și monument istoric, iar vizavi Școala Centrală de Fete, monument istoric de valoare națională proiectat de Ion Mincu și finalizat în 1890. Amândouă sunt repere definitorii atât pentru zona Icoanei, cât și pentru ideea de oraș-grădină pe care Bucureștiul o mai are încă în mici enclave.

Demolarea a trei imobile care definesc identitatea zonei și construirea, în intersecția mai sus amintită, a unui imobil de sticlă cu patru etaje modifică ireversibil imaginea pitorească și atmosfera zonei Icoanei și duce în uitare unul din puținele lucruri frumoase pe care Bucureștiul le mai are”, a explicat Alberto Groșescu.

Icoanei 2-8 face parte din două zone protejate - Icoanei și Calderon.

Regulamentul zonei protejate Icoanei prevede grad de protecție maxim: se protejează valorile arhitectural - urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor: trama stradală, fondul construit, caracterul și valoarea urbanistică; sunt permise intervenții care conservă și potențează valorile existente.

Înălțimea maxim admisă este de maxim 10 m. Peste înălțimea admisă se acceptă realizarea unui singur nivel (3 m) retras la 1,5 m față de planul vertical al fațadei. Înălțimea noilor construcții nu va putea depăși, totodată, cu mai mult de 3 m înălțimea clădirilor existente învecinate.

Și zona protejată Calderon are grad maxim de protecție: se protejează valorile arhitectural - urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor: trama stradală fondul construit, caracterul și valoarea urbanistică. Sunt permise intervenții care conservă și potențează valorile existente.

Înălțimea maxim admisă - 16 m, minimum 13 m. Peste înălțimea admisă se acceptă realizarea unui singur nivel (3 m) retras la 1,5 m față de planul vertical al fațadei. Înălțimea noilor construcții nu va putea depăși, totodată, cu mai mult de 3 m înălțimea clădirilor existente învecinate.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


21200 vizualizari

 • -19 (73 voturi)    
  superbe (Joi, 18 februarie 2021, 10:31)

  gpavel [utilizator]

  superbe?!prin incadrare excesiva,avem mai multe"monumente"decat parisul!!
  • +18 (48 voturi)    
   da mai (Joi, 18 februarie 2021, 11:00)

   varavara [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   hai sa le dam jos si sa mai unflam buzunarele unora cu niste blocuri trantite in zonele ultracentrale, pentru "smecheri"
   • +14 (22 voturi)    
    Se știe cine a dat aprobarea (Joi, 18 februarie 2021, 13:15)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui varavara

    Se știe unde s-a dus șpaga!
    DNA? Haideți puneți mâna pe sârmoacea și recuperați paguba, șpaga și tot deranjul!
  • +25 (43 voturi)    
   Chiar asa (Joi, 18 februarie 2021, 11:28)

   TudoracheCopilulDeDiamant [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   ia sa te duci in Paris sa vezi cum se intretin cartierele protejate, de case vechi, orice "monument", cum ii spui tu, este intretinut si toata zona este neatinsa de blocurile rechinilor imobiliari !
   • -1 (19 voturi)    
    paris (Joi, 18 februarie 2021, 11:46)

    gpavel [utilizator] i-a raspuns lui TudoracheCopilulDeDiamant

    si la paris se mai infiltreaza cate un bloc nou ,printre cele vechi,unele chiar monumente.
    e adevarat ca pentru cladirile vechi,chiar daca nu sunt catalogate ca monumente ,este o grija deosebita daca sunt in zone turistice!
    la londra,in centrul istoric insa se vad foarte multe cladiri noi,complet diferite de cele vechi,depinde de viziunea fiecarui oras si prioritatea data/sau nu,afacerilor,deci dezvoltari...
    • +12 (22 voturi)    
     ha, ha.... (Joi, 18 februarie 2021, 12:18)

     mano84 [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

     deci tu compari constructiile noi de la Londra sau Paris cu gunoaiele estetice si turcismele de la noi? Hmmm, gusturile tale estetice lasa de dorit...poate ar fi bine sa nu mai comentezi! Si ca sa-ti faci o idee, "viziunea" estetica si funtionala a Bucurestiului, adica a celor care l-au administrat, este zero barat!!! Banii conteaza si atat! Prioritatea fiecarui oras?! Care e prioritatea Bucurestiului, sa nu mai poata merge pietonii pe trotuare, sa intram cu masinile pana in sufragerie?! Jenant...mai si comentati!
    • +11 (17 voturi)    
     Viziune (Joi, 18 februarie 2021, 12:44)

     ztg [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

     Diferenta e ca pentru Bucuresti nu e nicio viziune, doar imbogatirea unor indivizi.
   • +3 (11 voturi)    
    Domnul căruia i-ați răspuns (Joi, 18 februarie 2021, 13:24)

    Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui TudoracheCopilulDeDiamant

    probabil că ar dărâma și cârciuma „Le lapin agile” de pe colina Montmartre... Doar e o cocioabă, nu? Ce mai frumușață de bloc de sticlă s-ar putea ridica acolo, dacă ar putea lua decizii cei care gândesc ca gpavel!
  • +19 (27 voturi)    
   Nu sunt superbe dar s-a incalcat LEGEA (Joi, 18 februarie 2021, 11:37)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   eu nu inteleg cum poti sa dai autorizatie de demolare si constructie intr-o zona 'PROTEJATA' si sa nu patesti nimic

   atunci ce rost mai are sa fie zona aia denumita: zona protejata?

   DNA?
   • +4 (10 voturi)    
    Eu mă mir că (Joi, 18 februarie 2021, 13:28)

    Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

    primarul Parisului a lăsat unde se află clădirile de pe La bute Montmartre... Ba mai are și grijă de ele...Niște vechituri inutile, după opinia unor parveniți inculți...
    • -1 (7 voturi)    
     Ficior, ai fost vreodata pe Montmartre? (Joi, 18 februarie 2021, 15:35)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui Leul in iarna

     Ficior, ai fost vreodata pe Montmartre? Asa arata constructiile de acolo?

     Daca astea din Bucuresti sunt "constructii", mai precis "locuinte"...nu ai vrea sa te muti acolo macar pentru un an? Sa te bucuri de ele, nu-i asa?

     Care-i valoarea arhitecturala a cotetului ala de caine din Bucuresti pe care-l plangi? Unde gasesti in Montmartre asa darapanatura dizgratioasa si insalubra? Ce compari?

     Iar din punct de vedere cultural, ce compari cu Montmartre? Compari zona in care au locuit Cezane, Picasso, etc...cu ce? Cu zona in care a locuit cainele crasmarului?

     PS: asa, ca dovada a angajamentului civic, de ce nu merg sa locuiasca acolo cativa #rezisti d'astia cu gura mare?
     • -1 (9 voturi)    
      Pe strada Icoanei au locuit oameni (Joi, 18 februarie 2021, 16:23)

      Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      de foarte bună calitate... Cred că habar nu aveți despre ce vorbiți... Luați strada aia de la un capăt la altul și străzile din jur, de la Batiștei încolo spre bulevardul Dacia și o să vă dumiriți. Și da, am fost la Paris, am fost pe Montmartre,.. Dacă orașul ăsta n-ar fi fost condus până de curând de hoți inculți și nesimțiți poate ar fi arătat mai bine... Că nu degeaba a fost denumit pe vremuri „micul Paris”... În altă ordine de idei, oare de ce vă permiteți să-mi vorbiți nepoliticos? Nu e nevoie să-mi răspundeți... Vă știu de multă vreme comentând pesedește pe această pagină.
      • -1 (7 voturi)    
       Deci n-ai raspuns la nicio intrebare (Joi, 18 februarie 2021, 17:14)

       newlook [utilizator] i-a raspuns lui Leul in iarna

       Deci n-ai raspuns la nicio intrebare din cele care conteaza. Poate am scris prea mult si neuronasul s-a incalzit. Dupa ce se raceste, reciteste intrebarile:

       Ficior, ai fost vreodata pe Montmartre? Asa arata constructiile de acolo? (Pentru ca nu prea pari ascutit, aici esenta este: Daca ai fost pe Montmartre, asa arata zona de acolo, ca in Bucurestiul tau? Crede-ma faptul ca unul s-a dus bou ai s-a intors vaca, cum ai raspuns tu, nu are relevanta in discutia actuala).

       Daca astea din Bucuresti sunt "constructii", mai precis "locuinte"...nu ai vrea sa te muti acolo macar pentru un an? Sa te bucuri de ele, nu-i asa?


       Care-i valoarea arhitecturala a cotetului ala de caine din Bucuresti pe care-l plangi? Unde gasesti in Montmartre asa darapanatura dizgratioasa si insalubra? Ce compari?

       Iar din punct de vedere cultural, ce compari cu Montmartre? Compari zona in care au locuit Cezane, Picasso, etc...cu ce? Cu zona in care a locuit cainele crasmarului?

       PS: Uf, iar am scris mult, iar ii bulversez neuronasul nefericitului. Bre, ia-o usurel si saptamana viitoare e o saptamana!
       • 0 (6 voturi)    
        Sunteti (Joi, 18 februarie 2021, 18:18)

        Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui newlook

        un mârlan perfect. Atât mai am să vă comunic.
       • 0 (2 voturi)    
        Alo tovarasu' ! (Vineri, 19 februarie 2021, 8:38)

        Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui newlook

        Aveti aceeasi gandire ca nea nicu. Binenteles ca sunteti si mare patriot !
  • +6 (14 voturi)    
   Da, zona este superbă! (Joi, 18 februarie 2021, 13:20)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   Cartierul este superb! Este una dintre zonele cu personalitate ale Bucureștiului. Ticăloasa de Firea împreună cu haita ei de hoți distrug în continuare ce a mai rămas din această capitală după nenorocirile produse de Ceaușescu și urmașii lui. Dar probabil i-ar mai trebui un pic de cultură (sau mai multă) celui care admiră clădirile de sticlă răsărite peste tot, asezonate cu monumente executate de domnul Bolborea, Ghilduș și restul... Curând capitala țării va fi formată din blocuri și atât: unele sărăcăcioase din prefabricate și altele de sticlă ale îmbogățiților prin furt.
   • +1 (7 voturi)    
    Kulturel (Joi, 18 februarie 2021, 18:32)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui Leul in iarna

    "Dar probabil i-ar mai trebui un pic de cultură (sau mai multă) celui care admiră clădirile de sticlă răsărite peste tot..." (Kulturel of Gheboaia, Bucharest)

    ==================

    Kulturel, planeta e mai mare decat ulita ta si bordeiele de acolo. Pana si motanul meu pricepe ca in materie de cultura exista milioane de curente, directii, ramuri si ramurele...si faptul ca un mononeuronal crede ca dpdv cultural umanitatea se invarte in jurul cotetului de caine in care el traieste nu reflecta decat limitarile si frustrarile #rezistentului la gandire.

    Iar am scris prea lung, Kulturel, da' pana saptamana viitoare descifrezi tu!
 • -5 (57 voturi)    
  E o gluma? (Joi, 18 februarie 2021, 10:33)

  holinessdani [utilizator]

  Alea sunt case SUPERBE?
  • +18 (38 voturi)    
   Aspectul e dupa gustul fiecaruia (Joi, 18 februarie 2021, 11:11)

   xanathos [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   Urate sau frumoase ceea ce e mai important e ca in zona aia nu poti sa inlocuiesti o casuta cu un bloc. Iar lucrul asta ar trebui sa fie valabil in tot orasul.
  • +1 (13 voturi)    
   pai da...exact (Joi, 18 februarie 2021, 13:06)

   mano84 [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   Daca ai avea cat de cat o inclinatie inspre aceste lucruri, ti-ai da seama care este o arhitectura frumoasa, echiibrata, incadrata in context, etc...bannuiesc ca-ti place mult termopanul, nu? Si apropo, casele nu mai arata cum ar fi trebuit sa arate, pentru ca au fost maltratate de indivizi ca voi, care nu apreciaza asa ceva sau au fost lasate, sau chiar "ajutate" tot de indivizi ca voi, sa se ddegradeze accentuat, pentru a putea fi demolate. Deci de aia nu arata cum visezi tu, ca actualii proprietari le-au "ajutat" sa ajunga in acest stadiu!
  • +4 (8 voturi)    
   Tot cartierul acela (Joi, 18 februarie 2021, 13:33)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   are un anume tip de personalitate, reprezintă o epocă, e frumos... N-or fi fost niște cretini cei care s-au luptat să-l protejeze. Plimbați-vă puțin per pedes pe străzile dintre Batiștei și bulevardul Dacia... Uitați-vă la clădiri, poate veți înțelege de ce n-ar trebui stricată atmosfera cartierului...
  • -5 (11 voturi)    
   demolarea e OK (Joi, 18 februarie 2021, 14:00)

   vindicomvs [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   problema este arhitectura noii cladiri si regimul de inaltime. Daca s ar fi rezumat la p+3 era ok, fiind si in intersectie.
 • +14 (40 voturi)    
  cea din prima poza (Joi, 18 februarie 2021, 10:38)

  mmmircea [utilizator]

  numai superba nu e. Apropo, ce se intampla cu Cathedral Plaza ? A semnat primarul inceperea lucrarilor de demolare ? Firea nu vroia sa semneze, intrucat firma de arhitectura care a proiectat monstruozitatea e a finei ei.
 • -14 (52 voturi)    
  Da, ca case superbe! (Joi, 18 februarie 2021, 10:41)

  Unforgiven [utilizator]

  Niste ruine, nu?

  Articolul asta e mai mult pentru USR-isti, nu pentru oameni normali.
  • +8 (22 voturi)    
   Sunt ruine acum dupa 30 de ani de nepasare (Joi, 18 februarie 2021, 11:38)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   Majoritatea caselor in Bucuresti sunt astazi ruine, de fapt si blocurile sunt ruine.

   Stii ceva, SPITALELE din Bucuresti sunt multe dintre ele ruine, le daramam si facem niste blocuri?
   • +5 (9 voturi)    
    chiar da (Joi, 18 februarie 2021, 12:14)

    noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

    Ruinele de spitale ar trebui daramate si construite de la zero in conditii sanitare si de siguranta adecvate
  • +3 (7 voturi)    
   Oamenii normali (Joi, 18 februarie 2021, 13:35)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   or fi ăia care n-au citit în viața lor o carte?
 • -22 (50 voturi)    
  As propune (Joi, 18 februarie 2021, 10:44)

  Unforgiven [utilizator]

  Sa intre cu boldozerul in toate casele frumoase si ruinate din capitala si sa se contruiasca altceva in locul lor sau pur si simplu sa le dea jos, ca unele sunt si pericole si am mai scapa de propaganda USR-ista.
  • +9 (37 voturi)    
   blocuri pentru oamenii muncii (Joi, 18 februarie 2021, 10:55)

   Barbaneagra [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   Sa se darame, dom'ne, orice, ca din poza arata ca dreaq, nu? Sa se faca blocuri pentru clasa muncitoare a partidului tovarasei Firea.
   Ce atatea case din secolu lu peste?
   Hai, ca noi deja ne-am obisnuit cu cutiile de chibrituri in care traim si iesim vara la un gratar sa radem iarba, sa manjim copacii, sa lasam mizerie. Hai Romania!!!
   • +2 (8 voturi)    
    Mai ales SĂ TĂIEM COPACII (Joi, 18 februarie 2021, 13:41)

    Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui Barbaneagra

    că ne cad peste mașini... Interlocutorul dumneavoastră poate vrea să dărâme și Ateneul că s-a cam învechit... Că alter ego-ul lui Firea de la Constanța (mă refer la Mazăre) a lăsat să se distrugă Cazinoul de la malul mării, ba chiar voia la un moment dat să-l vândă pe un leu...
  • +6 (18 voturi)    
   sa mai castige mafia Firea niste banuti .... (Joi, 18 februarie 2021, 11:33)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   sa mai castige mafia Firea niste banuti ....
  • +2 (12 voturi)    
   faptul ca (Joi, 18 februarie 2021, 12:48)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   tu aperi psd , si nici macar nu te ascunzi ca nu ai fi psdist
   mi se pare de-a dreptul jenant!

   orice face psd e bun...
   daca maine psd o sa arunce o bomba peste un oras tu o sa sari si o sa zici ca e bine!

   hai sictir!
 • +3 (41 voturi)    
  Radeti toate casele vechi (Joi, 18 februarie 2021, 10:51)

  Victtor [utilizator]

  Sa nu mai ramana nimic din vechiul oras, totul sa fie demolat si inlocuit cu blocuri.
  Doar necunoscatorii apreciaza trecutul, acum totul trebuie sa fie axat pe nou si profitabil.
  • +3 (33 voturi)    
   Sunt vechi, prost intretinute (Joi, 18 februarie 2021, 11:26)

   Milka Man [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

   Nu au nici o valoare istorica. Orasul trebuie sa se modernizeze. Ai idee cati turisti se plang de ruinele din Bucuresti? Du-te la Vienna sau Budapesta, sa vezi ca au ramas in picioare doar "palatele" si cladirile mari care au fost intretinute constant de-a lungul timpului pentru a fi locuibile, frumoase si profitabile. Nu am nici o problema cu demolarea cladirilor vechi, dar nu inteleg cum Bucurestiul nu are inca un model de dezvoltare, ceea ce permite construirea "dupa cum vrea muschiul" fiecaruia...
   • +5 (11 voturi)    
    ruine (Joi, 18 februarie 2021, 12:15)

    uxh75588 [utilizator] i-a raspuns lui Milka Man

    au ajuns pentru ca au fost lasate intentionat sa devina.
   • +1 (9 voturi)    
    Asa, ca si Luvru si Voronetul sunt vechi ! (Joi, 18 februarie 2021, 13:34)

    Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui Milka Man

    Astia de scriu tampeniile astea banuiesc ca sunt niste "mari oameni de cultura" si "mari patrioti". Casele au fost lasate INTENTIONAT sa se deterioreze. Asta este tehnica rechinilor imobiliari.
    • -1 (9 voturi)    
     Casele au avut proprietari (Joi, 18 februarie 2021, 16:29)

     Milka Man [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

     Ei sunt singurii responsabili sa le intretina. Peste tot in lume, se demoleaza case vechi. Singurele care sunt protejate prin legi sunt imobilele cu valoare istorica, dar si in cazul acestora, majoritatea responsabilitatii este a proprietarului. E adevarat ca in Romania, proprietarul (public sau privat) nu este tras nicidodata la raspundere pentru ca permite degradarea imobilelor. Dar asta e vina exclusiva a Parlamentului care nu e in stare sa copieze macar legislatia din alte tari care au rezolvat problema asta in secolul 20.
  • 0 (0 voturi)    
   Radeti toate casele vechi si darapanate!! (Vineri, 19 februarie 2021, 19:43)

   gillda_47 [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

   Vezi, Brasilia!!!
 • +13 (27 voturi)    
  . (Joi, 18 februarie 2021, 11:01)

  Toate nickname-urile erau luate [utilizator]

  Nebuna asta a aplicat tactica pământului pârjolit, nene. Casele n-or fi ele superbe, dar sunt în zonă de protecție maximă, deci autorizația ar putea fi revocată, zic eu. Iar noul bloc e urât cu crăci și nici nu se potrivește în peisaj.
  • +1 (5 voturi)    
   Aveți dreptate...Chiar dacă nu sunt niște palate (Joi, 18 februarie 2021, 13:51)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui Toate nickname-urile erau luate

   casele astea fac parte dintr-un cartier frumos în centrul vechi al orașului care are o anumită personalitate... Că de aceea e protejată zona... Dar ticăloșii ăștia ar trebui să fi pus mâna în viața lor pe o carte ca să știe asta. Bucureștiul parcă a fost blestemat să fie administrat doar de-alde Dinu Păturică și Tănase Scatiu. Iar Nicușor Dan care prețuiește ce e valoros în oraș este insultat zilnic de niște neica-nimeni inculți, hoți și ticăloși.
 • -1 (31 voturi)    
  sincer (Joi, 18 februarie 2021, 11:04)

  IpseAnton [utilizator]

  (1) sunt banale, nu sunt monumente;
  (2) nu se incalca regula: Înălțimea maxim admisă este de maxim 10 m. Peste înălțimea admisă se acceptă realizarea unui singur nivel (3 m) retras la 1,5 m față de planul vertical al fațadei.
  • +1 (7 voturi)    
   Sincer, n-ai nicio treaba cu cultura ! (Joi, 18 februarie 2021, 13:35)

   Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui IpseAnton

   Sunt banele pentru ca nu pricepi nimic si nu-ti doresti decat beton si sticla !
  • +1 (7 voturi)    
   ... (Joi, 18 februarie 2021, 14:08)

   a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui IpseAnton

   Ce se intelege prin monument? Valoarea istorica, arhitectonica, sau contextul istoric sau arhitectonic? In cazul de fata de prima importanta este contextul istoric si arhitectonic cu totul special, dar nici valoarea cladirilor nu e de neglijat.
   Daca ati pus eticheta de "banal", presupun ca aveti suficiente cunostinte de arhitectura sa o si sustineti. Cladirile baroce sunt foarte rare in Bucuresti, deci din start o astfel de eticheta e discutabila. De acord ca este extrem de degradata fizic si mai ales arhitectural, dar daca exista imagini de epoca se poate restaura fatada. Iar suprafata terenului ar permite o constructie retrasa, discreta. Cat despre cladirea in stil neoromanesc, prin volumele si regimul de inaltime atipice e chiar foarte deosebita, as putea numara pe degete cladirile similare. E importanta si prin faptul ca stilul este definitoriu pentru zona (chiar cladiri reprezentative precum Scoala de Fete). Si in plus nici nu pare foarte degradata.
 • +15 (15 voturi)    
  mai bine demolau stalpul ala (Joi, 18 februarie 2021, 11:21)

  gigiduru_ [utilizator]

  Santurile din sate si cablurile atarnate sunt un trademark romanesc. Cand or sa dispara o sa fim cu 30 ani mai aproape de Europa. Si wc-urile din curte, uitasem de ele.
 • +10 (30 voturi)    
  casa superba (Joi, 18 februarie 2021, 11:27)

  Lasa-ma [utilizator]

  am convingerea ca autorul articolului nu are simtul realitatii. poate a trait in bordei si casele alea ii par minunate
 • +7 (19 voturi)    
  Pai... (Joi, 18 februarie 2021, 11:50)

  Bittick [utilizator]

  Casele alea n-or fi tocmai superbe dar un bloc cu arhitectura moderna s-ar potrivi acolo exact cum se potriveste blocul BCR de langa palatul CEC... Este evident pentru toata lumea ca acolo s-a dat o spaga consistenta ca sa se obtina autorizatia din moment ce este vorba de o zona protejata. In al doilea rand, imi aduc aminte cu placere de zilele cand mergeam acolo la restaurantul Moldova (casa de pe colt).
  • 0 (6 voturi)    
   După toți comentatorii ăștia (Joi, 18 februarie 2021, 13:57)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui Bittick

   care se leagă de frumusețea acestor case consideră probabil că la Paris ar trebui să fie dărâmat cam tot ce e pe La bute Montmartre... Că sunt case vechi, domnule, și n-au nici un haz. Mai ales cârciuma aia amărâtă „Le lapin agile”... Ce dacă se întâlneau acolo niște artiști mari ai Franței...
 • -1 (23 voturi)    
  prostii (Joi, 18 februarie 2021, 11:53)

  Gogucelsmecher [utilizator]

  Ce preferati, un bloc nou sau o ruina care o sa ramana acolo pentru boschetari? Nimeni nu baga o gramada de bani ca sa renoveze o casuta, nu se justifica investitia.
  Parerea mea ca doar asa orasul se va dezvolta si moderniza. Bucurestiul e unic in Europa si toti vizitatorii se mira cand cate cladiri in ruina vad.
  Vrem sa rezolvam problema sau nu?
  Referitor la aspectul estetic e discutabil, cine a fost in Londra a vazut probabil turnuri si cladiri de sticla langa cladiri monument si nu mai au o problema, doar noi suntem mai catolici decat papa.
  • +1 (9 voturi)    
   daaa (Joi, 18 februarie 2021, 12:25)

   uxh75588 [utilizator] i-a raspuns lui Gogucelsmecher

   repari ruina. Problema cu noul e ca estetic sunt si mai nasoale. Fara viziune. Ieftin si profit mare
   • +1 (5 voturi)    
    cine/ce repara? (Joi, 18 februarie 2021, 13:53)

    ruleoflaw [utilizator] i-a raspuns lui uxh75588

    cetatenii dispusi sa contribuie la reparatii sunt exploatati de "ong-uri" care colecteaza pt reparatii/salvari si cheltuie pt brandinguri personale sau ambitii politice.
    mii de ruine s-au format in bucuresti fiind ruinate de nationalizarile astea publice facute in numele celor care se declara admiratori de "case superbe" ... daca macar o parte din bunele intentii ar fi ajuns la reparatii sau la dezvoltari "estetice" ... poate erau mai multi proprietari dornici sa-si intretina proprietatea si poate ar fi ramas si de piscoturi pt cei care acum sunt nevoiti sa traiasca din shaming facut proprietarilor de case (foste "superbe")
    PS: vad ca redactia a moderat "superbe" din titlul opiniei ... poate pune si P-ul si fiscalizeaza adverorialul ... asa pmb-ul capata resurse financiare de a se lupta cu ongurile care au ruinat bucurestiul
    • -1 (7 voturi)    
     Cine repara ? (Joi, 18 februarie 2021, 14:36)

     uxh75588 [utilizator] i-a raspuns lui ruleoflaw

     Proprietarul.

     Nu are bani de reparatii, dar are bani de bloc nou ?

     Atunci sa ma apuc sa fac si eu un bloc, daca e asa ieftin, mai ieftin decat o reparatie.
     • +4 (6 voturi)    
      serios? (Joi, 18 februarie 2021, 16:32)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui uxh75588

      Decat sa faci o subzidire la o trompeta cu valoare zero, care nu e nici macar printre cele 4-5000 de "monumente istorice" clasa B din Bucuresti, mai repede torni fundatie noua.

      Ai idee cat costa o hidroizolatie ok la un demisol de caramida, in conditiile in care problema principala nu este panza freatica, ci "panza freatica" a apanova?
 • -2 (28 voturi)    
  Articol tendentios (Joi, 18 februarie 2021, 12:05)

  UpNext [utilizator]

  la comanda ONGurilor gen Salvati Bucurestiul, cu dedicatie antiFirea. Orice arhitect minimal competent va confirma, sincer, ca cele doua cladiri sunt departe de a fi superbe si au o importanta patrimoniala zero. Cel putin cladirea cu nivel parter, care a gazduit restaurantul Moldova, este absolut banala, daca nu urata..

  Apropo, ce se mai aude cu relocarea si reconstruirea Halei din piata Matache, obsesia lui Nicusor Dan de cand era sef la Salvati Bucurestiul? Raspuns, nimic, si asa va ramane! A fost doar o duda pentru fraieri, cladirea neavand absolut nicio valoare, alta decat propagandistic-electorala.
  • +1 (13 voturi)    
   la cat de aglomerat e (Joi, 18 februarie 2021, 12:49)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui UpNext

   bucurestiul...
   daca se demoleaza ceva ar trebui sa se faca parcuri si parcari, eventual lucrari de largire a drumurilor etc si NIMIC ALTCEVA!!!
   bucurestiul e prea aglomerat si dens ca sa mai construiesti cladiri mai mari de 2 etaje!
   • +4 (6 voturi)    
    De acord (Joi, 18 februarie 2021, 13:23)

    UpNext [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    dar majoritatea cladirilor si spatiile aferente lor, in situatie de demolabilitate, sunt proprietate privata, deci nicio institutie de stat sau publica nu se poate implica decat coonsultativ, sau prin neaprobare, daca insa contravine legilor si normelor in vigoare.

    In acest caz, cele doua cladiri mentionate in articol se afla in imediata apropiere a parcului/gradinii Icoanei, deci argumentul "spatii verzi" este slab.
  • -1 (11 voturi)    
   Pandele, mah, tu esti ? (Joi, 18 februarie 2021, 13:35)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui UpNext

   chiar asa obraz gros ai ?
  • -1 (1 vot)    
   uite care este treaba (Vineri, 19 februarie 2021, 16:25)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui UpNext

   daca te uiti mai atent la poza bagi de seama ca acolo sunt niste termopane la ferestre puse de toata jena.

   carevasazica cladirea aceea nu arata asa.
   Iti spune manda pentru ca stiu cum era pe vremuri cand inca nu isi bagara unii lopata sa o renoveze in halul asta si sa ii puna termopane ca din fund si nici cand usa pe care se intra - iexact pe colt - nu era astupata.

   Acum cladirea aceea arata ca o varza si cine poate sa isi imagineze cum a fost ea odata??? Pentru asta iti trebe imaginatie serioasa sau sa stii cladirea cum arata pe vremuri sau sa te prinzi ca nu se poate sa fie asa ca urmare a explicatiilor prezentate mai sus.

   carevasazica nu ne ingrijoram ca arata acum ca un porc ci ca in mod repetat cladirea si zona au fost agresate si uite ce a rezultat dar stai sa vezi ca nu este final de serial...

   In cateva cuvinte niste tarani la Bucuresti.
   locul lor este tocmai la mahala, adicalea ceva mai departe centrul orasului adicalea de acele locuri. Zic ca mahalaua lor are si un nume: Jilava cu popas temporar Voluntari
 • +4 (12 voturi)    
  mda (Joi, 18 februarie 2021, 12:48)

  liviu_ [utilizator]

  ce sa mai zici

  asta e psd: partid de infractori!
 • +5 (17 voturi)    
  superbe? (Joi, 18 februarie 2021, 12:58)

  gelu antigelu [utilizator]

  Daca alea sunt case superbe inseamna ca nu mai avem nici un fel de criterii. Ce e asa de greu de inteles ca niste case negustoresti de 2 lei cu parter si/sau numai un etaj nu-si mai au locul nici in centrul vechi darmite in alte zone? Vorbiti de Paris dar ca sa se construiasca minunatele bulevarde acum 150 de ani s-au ras cartiere intregi exact din case scunde vechi. La Londra se demoleaza intr-o veselie chiar si in centru si se construiesc doar cladiri de birouri sau locuinte cu multe etaje. Interesele imobiliare sunt eniorme si asta inseamna mai multi bani pentru oras.
  Nu pot sa uit ce tapaj s-a facut cu demolarea Halei Matache, care era efectiv un gunoi din toate punctele de vedere. O hala veche, adevarata este hala Traian care a fost refacuta pentru ca merita.
  Bucurestiul a fost un targ de 2 lei, cu mahalale infecte si valoare arhitecturala foarte relativa. Vrem sa ne extaziem dar nu prea avem la ce. Asta e realitatea.
  • -2 (8 voturi)    
   Superbe pentru Romania, patriotule ! (Joi, 18 februarie 2021, 13:38)

   Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui gelu antigelu

   N-aveti nici un pic de educatie si cultura. Va place cladirea Parlamentului, o monstruozitate, pentru ca e mare si are coloane.
  • 0 (4 voturi)    
   Dar în cartierul MONTMARTRE (Joi, 18 februarie 2021, 13:59)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui gelu antigelu

   ați fost la Paris?
  • +3 (7 voturi)    
   superbe (Joi, 18 februarie 2021, 18:18)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui gelu antigelu

   Si, pentru iubitorii de superbitati "vintage", s-au pastrat pentru vesnica admiratie, casele de pe trotuarul de vis-a vis, pe Buzesti si Berzei. Adevarate splendori!
 • +7 (13 voturi)    
  intrebare (Joi, 18 februarie 2021, 15:07)

  comentacu [utilizator]

  De ce nu cumpara statul toate casele astea de patrimoniu ori zone protejate, ultraprotejate daca tot ii place sa se bage in treburile oamenilor.
  Acum vreo 10 ani era scandal mare cu bulevardul Uranus (?) al lui Oprescu...
  S-a daramat o mahala, o mizerie unde simti urina in aer daca deschizi geamul masinii, si s-a facut o strada larga care iti permite sa te mai misti putin din piata Victoriei spre vreo 2 directii utile.
  • +5 (11 voturi)    
   in plus, (Joi, 18 februarie 2021, 16:26)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui comentacu

   Sa le cumpere la adevarata valoare, la rang de superbe, cum oracaie lumea pe aici.
   La cum e scris articolul, ar trebui un factor de multiplicare x10 la preturile din grila notarilor. Poate chiar x20, ca superbitatea nu are pret, cum pana si mastercard ne-a invatat.
  • +1 (3 voturi)    
   monumente (Joi, 18 februarie 2021, 18:21)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui comentacu

   (?)Buzesti- Berzei
 • -3 (9 voturi)    
  Multe lucruri gresite (Joi, 18 februarie 2021, 15:59)

  RaduMischie [utilizator]

  Casele alea nu sunt superbe (cel putin aia de un etaj nu e). Nu tot ce cladire veche e si superb.
  Dar nici nu poti permite demolarea lor asa, fara creier, mai ales ca sunt si in zone protejate. Deja raul s-a facut, ca nu sunt primele case vechi si protejate care risca sa intre sub buldozer. Daca mergem in ritmul asta, o sa ajungem in curand sa demolam si vile intr-adevar superbe. De aia e revoltator ca ajung astea doua sa fie daramate.
  Apoi, bineinteles ca trebuie un plan de dezvoltare urbana, bineinteles ca trebuie rase niste chestii vechi si mizerabile si facut loc unora noi. Dar cu cap si cu simt estetic.
 • -1 (1 vot)    
  Dragnea e in puscarie (Joi, 18 februarie 2021, 16:59)

  VOX. [utilizator]

  Pentru angajari fictive. Iar Firea e libera.
 • 0 (8 voturi)    
  GVFirea echivalentul unui cutremur (Joi, 18 februarie 2021, 17:00)

  Gargara3 [utilizator]

  Pentru Bucuresti Firea a fost ca un cutremur care a transformat orasul din Micul Paris in Marele Voluntari.Ca elev la Liceul Spiru Haret am multe amintiri frumoase din acea zona veche a Bucurestiului

  Cladirea de pe colt a adapostit vestitul restaurant Moldova. Era unul dintre locurile unde se manca bine pe vremea lui Ceasca
  • 0 (0 voturi)    
   Firea echivalentul unui cutremur (Vineri, 19 februarie 2021, 20:18)

   gillda_47 [utilizator] i-a raspuns lui Gargara3

   Vedeti de ce nu mai progreseaza Romania...l'eternel retour!!! Bucurestenii sunt disperati dupa vechituri, noroaie, case darapanate, putregaiuri, chiar si fostul restaurant Moldova, care a mai miscat pe vremea lui ceasca, cu mandatarii... ajutati si de guvernul meu care a papat banii romanilor intr-un an si ceva!!!
 • -1 (5 voturi)    
  salvare case super (Joi, 18 februarie 2021, 18:43)

  atc [utilizator]

  Cred ca, la cati iubitori de cladiri superbe s-au adunat pe H.N., o initiativa cetateneasca ar fi binevenita: pus mana de la mana, se strang banii necesari, se rascumpara imobilul de la actualul proprietar si , in final, se vopsesc termopanele in maro-purice( pentru pastrarea specificului local). Va fi mai greu cu valurile de turisti, ca-i cam ingusta strada.
  • -1 (3 voturi)    
   Esti exemplu tipic de gandire psd-ista ! (Vineri, 19 februarie 2021, 8:45)

   Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui atc

   Nu stii nimic, dar esti doctor in toate. Plus mistoul de mare clasa.
   • -1 (3 voturi)    
    gandire pesedista. (Vineri, 19 februarie 2021, 10:18)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

    1. Si io care ziceam ca e chiar liberalo- userista ( cu cruce); Pai, nu zau: ce sa caute aici statul ( cel mai prost administrator, ...bla, bla) ? Bani (liberali) plus initiativa cetateneasca ( salvatorii Romaniei), asta-i solutia!
    2".De ce nu cumpara statul toate casele astea de patrimoniu ori zone protejate,..." . Ia vezi cum gandesti mai "pesedistule"? Vrei ca "statul mafiot" sa cumpere si sa se ocupe de cladiri proprietate privata? Din banutzii nostri? Grava eroare ideologica!
    2. Sunt onorat ca-mi apreciezi "mistoul". Daca insisti, mai am.
    3. In afara de lozinci cu peee-seee-deee, care -s tot mai rasuflate, mai sti si altceva, eventual argumente la propriile aberatii?
 • +3 (7 voturi)    
  Demolam, nu demolam (Joi, 18 februarie 2021, 23:05)

  Kecske [utilizator]

  dar in mod sigur nu avem habar de istoria acestor cladiri.
  Casa aceea, situata pe colt este un "monument istoric" prin faptul ca a fost restaurantul Moldova unde nicusor ceausescu, fiul prea iubitului conducator si al eminentei sale sotii, academician doctor, obisnuia sa chefuiasca. Deci "monument" nu darapanatura. Se pastreaza in amintirea chefurilor beizadelei.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by