​​FOTOGALERIE Clădirea cinematografului Volga, construită în perioada interbelică, va fi demolată aproape în totalitate în baza autorizației date de administrația Firea/ Sala de spectacol dispare

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 15 februarie 2021, 11:49 Actualitate | Administratie Locala


Colaj Cinema Volga
Foto: Hotnews
Clădirea cinematografului Volga, din Dorobanți, construită în perioada interbelică, va fi demolată aproape în totalitate, din imobilul original fiind păstrate doar fațadele, potrivit unei autorizații de ”consolidare și refuncționalizare”, emise de fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, în august 2020. Sala de cinema, aflată în spatele clădirii în formă de L dispare. Clădirea face parte din ansamblul monument istoric Parcelarea Dorobanți. Beneficiar este Liviu Cherecheș, soțul avocatei Lucia Cherecheș, cunoscută publicului din scandalul demolării unei copii în miniatură a grădinilor de la Versailles, de pe Șoseaua Kiseleff.Primăria Capitalei a emis două autorizații de construire pentru imobilul de pe Calea Dorobanților nr. 99 construit în perioada interbelică și care cuprindea cinematograful Volga (Studio Martin), în partea din spate (practic o sală de spectacol, cu un singur nivel, aflată în spatele blocului în formă de L).

Autorizația emisă pe 11 martie 2019 viza ”realizarea în regim de urgență a lucrărilor de punere în siguranță și consolidare a imobilului, intervenții de urgență”. Documentul este semnat de fostul primar Gabriela Firea și fostul arhitect-șef Ștefan Dumitrașcu.

Din expertiza tehnică a clădirii și din memoriul tehnic reiese că din imobilul cu subsol, parter, 5 etaje și pod se păstrează doar cele două fațade de la stradă care vor fi integrate în noua clădire.


”Construcția a fost edificată între cele două războaie mondiale din secolul trecut. La acea dată nu se făceau verificări prin calcul la solicitări seismice la proiectarea clădirilor. Prima reglementare datează din decembrie 1941, după producerea cutremurului vrâncean sever din 10 noiembrie 1940. (...) Imobilul din B-dul lancu de Hunedoara nr. 31 (ce cuprinde în partea din spate "Studioul Martin") este cu subsol, parter, 5 etaje și etajul 6 retras și a fost executat înainte de al Doilea Război Mondial. Clădirea are funcțiunea de locuire. Construcția ocupă colțul format de Calea Dorobanți cu B-dul lancu de Hunedoara, are formă în plan a literei L, dezvoltată 23m pe Calea Dorobanți (cu lățime de 10m) și 17m pe B-dul lancu de Hunedoara (cu lățime de 8m). Blocul are o latura teșită dispusă între cele două laturi perpendiculare, cu lungimea de 10m. Sala propriu zisă (fost cinematograf "Volga") este o construcție parter cu formă în plan dreptunghiulară cu laturile de 22 și 10,75m și este amplasată alipit blocului în partea din spate (între cele două laturi). Înălțimea sălii este de 8m”, se arată în expertiza tehnică a clădirii.

Documentul arată că imobilul se află într-o stare avansată de degradare, iar soluția este demolarea structurii de rezistență și construirea uneia noi, din vechiul imobil fiind păstrate doar fațadele.

”Construcția prezintă avarii ale structurii de rezistență și crăpături în pereții despărțitori și de fațadă. La cutremurele din 1940, 1977, 1986 și 1990, din declarațiile locatarilor și din observațiile vizuale rezultă că au apărut fisuri și crăpături în zidării și în elementele de beton armat. S-au relevat crăpături ale grinzilor de deasupra sălii de spectacole ce ating 4mm deschidere prezentând pericol iminent de prăbușire. Construcția se degradează continuu. Se observă avarii suplimentare apărute în ultimii zece ani. Dacă în bovindoul de pe colțul clădirii acum zece ani nu se observau avarii la ora asta se observa că zidăria este dislocată. În urma cutremurului din 1977 și a celor ce au urmat, nu s-au efectuat consolidări ci numai unele reparații. În aceste condiții, în conformitate cu prevederile normativului P100-3:2008, este necesară o consolidare a structurii de rezistență a construcției. Pe de altă parte beneficiarul dorește extinderea în plan a construcției și supraetajarea ei astfel încât în final să aibă S+P+7E, față de cât are acum S+P+5E+E6retras. Deficiența majoră a structurii este constituită de alcătuirea gravitațională a cadrelor, armarea necorespunzătoare a nodurilor de cadru, clasa foarte mică a betonului, coroborată cu armarea insuficientă transversală (cu etrieris, perimetrali rari) și cu dimensiunile secțiunii transversale a stâlpilor fapt care conduce la lipsa totală de ductilitate a elementelor de beton armat. Având în vedere aceste considerente, gradul de asigurare la solicitări seismice și clasa de risc seismic, soluția de intervenție propusă constă în proiectarea unei noi structuri de rezistență cu conservarea parțială a fațadelor existente”, se arată în expertiză tehnică realizată la cererea proprietarului.

A doua autorizație, emisă de Primăria Capitalei pe 3 august 2020 vizează ”executarea lucrărilor de construire pentru extinderea subsol și refuncționalizare clădire de locuințe cu spații comerciale la parter, în hotel cu spații comerciale la parter”. Documentul este semnat de fostul primar Gabriela Firea și fostul arhitect-șef Ștefan Dumitrașcu.

”Conform expertizei tehnice, construcția se încadrează în categoria clădirilor multietajate, clasa I de risc seismic și prezintă pericol public. Consolidarea clădirii a făcut obiectul Autorizației de construire nr. 128/1702710 din 11.03.2019, emisă în regim de urgență. Prezentul proiect propune refunctionalizarea întregului imobil în hotel. (...)Fațada imobilului a făcut obiectul Autorizației de construire nr. 470/1658573 din 04.10.2018, care prevedea realizarea în regim de urgență a lucrărilor de punere în siguranță a imobilului prin lucrări de intervenție asupra tencuielii fațadei. În conformitate cu avizul nr. 1065/ZP/01.08.2018 emis de Direcția pentru Cultură a municipiului București, fațada va respecta actuala configurație și volumetrie, iar finisajele exterioare vor fi păstrate. Prin proiect se propune consolidarea și refunctionalizarea acesteia în hotel cu spații comerciale la parter, suprafața construită desfășurată a acesteia rămânând neschimbată - 3.147,00 mp, iar suprafața construită fiind de asemenea păstrată - 631,00 mp. Extinderea subsolului sub cota terenului (curții) direct s-a făcut pentru a rezolva problemele legate de accesul și capacitatea parcajului subteran. (...) Hotelul cu o capacitate de 60 camere este prevăzut cu un restaurant cu 71 locuri cu spații proprii de preparare a alimentelor și cu un bar”, se arată în memoriul tehnic al proiectului.

Cinematograful a fost construit în 1933 și a funcționat inclusiv în perioada comunistă. După 1990 a început să se degradeze treptat, fațadele fiind acoperite în mod frecvent de reclame, pentru a ascunde fațadele descompuse.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


10290 vizualizari

 • -9 (23 voturi)    
  Si care e problema? (Luni, 15 februarie 2021, 12:09)

  h.bogdan [utilizator]

  Foarte bine.
  • +11 (21 voturi)    
   . (Luni, 15 februarie 2021, 15:03)

   andrei_2013 [utilizator] i-a raspuns lui h.bogdan

   problema e ca sunt foarte multi imbecili ca tine, oameni care nu stiu ce inseamna arhitectura si estetica.
   aveai habar ca e vorba de o cladire art deco ?
   • -1 (1 vot)    
    E o ruina Art Deco (Marţi, 16 februarie 2021, 18:10)

    Telemacara [utilizator] i-a raspuns lui andrei_2013

    E plin Bucurestiu de ruine art deco. Aici se pastreaza/renoveaza fatada originala. Asta e cel mai important lucru.
 • +9 (13 voturi)    
  Pușcărie nu bagă băieții ăștia? (Luni, 15 februarie 2021, 12:10)

  mr_mojo [utilizator]

  Eu știu ca se pedepsește și darea de mită.
 • -18 (18 voturi)    
  salile de cinnema (Luni, 15 februarie 2021, 12:30)

  TrickyWicky [utilizator]

  din perioada interbelica si cam tot ce a fost construit de clica alungata din alte tari ar trbui demolat
  • +6 (6 voturi)    
   Clica ? Exista asa ceva ? (Luni, 15 februarie 2021, 14:13)

   Victtor [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

   Despre ce clica vorbesti ? La cine te referi ?
   • +3 (5 voturi)    
    Cre' ca la PSD se referea (Marţi, 16 februarie 2021, 4:01)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

    ;)
 • +18 (18 voturi)    
  Rechinii imobiliari încă acționează din inertie (Luni, 15 februarie 2021, 12:50)

  nick24 [utilizator]

  de ce trebuie construit ÎNTOTDEAUNA cu etaje mai multe decât cele vecine și pe o suprafață mai mare decât construcția inițială? Cine le-a dat o asemenea aprobare - direct la DNA!
  Curaj! Parlamentul nu mai e mojoritar psd și poate ridica imunitatea la șobolani.
  • -4 (4 voturi)    
   Nu inteleg daca se pastreaza numarul de etaje! (Luni, 15 februarie 2021, 17:08)

   EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Nu am inteles daca se pastreaza numarul de etaje. In articol scrie ca in expertiza tehnica comandata de proprietar se doreste ca:
   "Pe de altă parte beneficiarul dorește extinderea în plan a construcției și supraetajarea ei astfel încât în final să aibă S+P+7E, față de cât are acum S+P+5E+E6retras."
   In autorizatie inteleg ca scrie ca suprafata construita nu se modifica:
   "Prin proiect se propune consolidarea și refunctionalizarea acesteia în hotel cu spații comerciale la parter, suprafața construită desfășurată a acesteia rămânând neschimbată - 3.147,00 mp, iar suprafața construită fiind de asemenea păstrată - 631,00 mp. "

   Deci, se pastreaza numarul de etaje, sau nu?
   • +2 (4 voturi)    
    O să vezi cu càți metri va fi (Luni, 15 februarie 2021, 19:19)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

    mai înaltă în final!
    E aceeași jmechereală ieftină, de fiecare dată.
    Nu au voie ca aceste clădiri noi să fie mai înalte decât cele vecine! Punct!
   • +3 (3 voturi)    
    O să vezi cu càți metri va fi (Luni, 15 februarie 2021, 19:19)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

    mai înaltă în final!
    E aceeași jmechereală ieftină, de fiecare dată.
    Nu au voie ca aceste clădiri noi să fie mai înalte decât cele vecine! Punct!
   • +1 (1 vot)    
    pai nu! (Marţi, 16 februarie 2021, 4:02)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

    N-ai citit acolo?
  • -1 (3 voturi)    
   Rechinii (Marţi, 16 februarie 2021, 8:49)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Se pare ca, in intreaga lume s-a dat deja raspuns la intrebarea ta: e inca nevoie de mai multe spatii de locuit / birouri. Iar inaltimea la care se construieste se apropie de 1.000 m! Probabil ca pe aia i-a luat de mult DNA-ul! Iar blocurile" vecine" , de 7 etaje+,la care te referi, s-au construit, si ele, daramandu-se case "vecine" de 1-2 nivele. Altele au ramas, vezi chiar Calea Dorobanti.
   • 0 (0 voturi)    
    Blocurile vecine sunt construite de comunisti (Marţi, 16 februarie 2021, 9:54)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui atc

    Sau la aia te refereai cand ziceai "rechini"?
    • +1 (1 vot)    
     blocuri comuniste (Marţi, 16 februarie 2021, 13:29)

     atc [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     Si, care-i relevanta panseului tau? Le vrei demolate? A mai fost unu', Maiakovski il chema, care cerea, prin anii '20 daramarea tuturor cladirilor din timpul tzarismului, pentru a sterge definitiv vechea mostenire.
 • -9 (15 voturi)    
  pai si ? (Luni, 15 februarie 2021, 12:58)

  vindicomvs [utilizator]

  e foarte bine.
 • +8 (16 voturi)    
  Poate mai bine? (Luni, 15 februarie 2021, 13:11)

  ProSchimbare [utilizator]

  Am fost si sunt total impotriva multiplelor autorizatii emise de Firea! Legat de aceasta cladire unde mergeam ca tanar la Studio Martin, ma bucur ca se va darama avand in vedere gradul de risc 1 seismic.

  Proiectul nou va pastra fatada si va schimba imaginea dezolanta din acea intersectie! Ne putem uita un pic in diagonala si vedem cum o fosta fabrica e acum cladire de birouri cu un Mega Image la parter, iar fatada a ramas sa ne aduca aminte de ce am avut acolo. Asa va fi si aici!

  Curios cum acesti avocati au pus mana si pe cladirea cu fostele gradini Versailles in miniatura, dar si pe aceasta fosta cladire cu locatari.

  Vom avea un hotel care nu stiu ce cauta in acel loc!
  • +8 (8 voturi)    
   De prin 70 (Luni, 15 februarie 2021, 13:48)

   Bogart [utilizator] i-a raspuns lui ProSchimbare

   Plus ca in anii 70 acolo rula filmul “in bucla” intrai cand doreai si plecai asijderea.
  • +7 (11 voturi)    
   Ăștia de-ai lui Firea (Luni, 15 februarie 2021, 14:11)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui ProSchimbare

   vor să desăvârșească distrugerea cartierului de pe o parte și cealaltă a Căii Dorobanți începută pe vremea lui Ceaușescu, continuată metodic de ticăloșii de după decembrie 1989. Pe vremea lui Ceaușescu au dispărut străzi întregi, străzi cu case așezate și cu personalitate (ca de exemplu strada Cornescu, sau strada Vlădescu, actualmente George Călinescu, pe care și-a construit protipendada comunistă bloculețe de trei etaje și unde au făcut să dispară de pe calcanul casei lui GC icoana Sfântului Gheorghe... Icoana asta făcea deliciul mahalalei într-o vreme în care religia era interzisă. Cât a trăit profesorul Călinescu nimeni nu s-a atins de icoana asta... După... Dumnezeu cu mila...) Toate măgăoaiele de sticlă și metal care au apărut după revoluție în cel mai frumos cartier al orașului au distrus Piața Aviatorilor și farmecul locului... Parcul Herăstrău a rămas pe jumătate și s-a umplut de restaurante și construcții... E o jale ce a mai rămas din București.
 • +3 (7 voturi)    
  mai baieti (Luni, 15 februarie 2021, 13:49)

  ..13 [utilizator]

  Studio Martin a functionat bine merci multi ani dupa Revolutie - au pus mana pe el nistii unii si daca se cauta bine in arhive o sa aflati ca apartine de Ministerul Culturii sau cel putin acel minister era administratorul acelei cladiri babane si impunatoare aflate in intersectia Calea Dorobantilor cu cum se numeste acum Bdul Iancu de Hunedoara...

  mai este una similara tot la vedere dar nu va spui unde este.

  Numai de cativa ani nu mai este folosita cladirea si pare ca sta sa cada... Nici o investitie, lasa ca venim noi, nu stiu ca sunt aia noi, si facem ceva basonan si luam lovelele ca spagi au fost date suficiente...

  Expertize - ma scuzati dar era sanatoasa cladirea...
  Lipsita de investitii si abandonata nu credeti ca este numai buna sa fie demolata si facut altceva in loc???

  Daca mai sunt imagini vechi se poate vedea ca sarmana cladire se impunea pe langa blocurile alea comunistoide de pe partea ei, inclusiv in raport cu blocul Perla care parea un adevarat parfum de tei in vremurile comuniste...

  si mai sunt cateva bloculete extrem de cochete de pe vremea aceea prin zona inca neabadonate, spre fericirea locatorilor si locuitorilor din zona.
  • +2 (4 voturi)    
   E altă idee aici (Luni, 15 februarie 2021, 20:50)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   De ce de pe urma TUTUROR terenurilor și clădirilor care au o valoare mare fac bani NUMAI rechinii imobiliari? De ce nu face bani primăria?
   De ce în mod invariabil rechinii cumpără terenuri și clădiri pe nimic, cu complicitatea judecătorilor (cei plătiti bine să nu fie coruptibili), notarilor, funcționarilor din primarii? Și apoi le revând cu profituri de 10000%?
   De ce nu face primaria aceste afaceri imobiliare? Bineînțeles nu așa de mizerabil de necinstit!
   • +1 (3 voturi)    
    Privatizare (Marţi, 16 februarie 2021, 8:59)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui nick24

    Pai, parca fuseram invatati, f'o 30 de ani, ca Statul( recte Primaria) e cel mai prost administrator! Adica, privatizam tot ce aduce PROFIT si vrei sa ne-ncurcam cu o amarata de cladire? Hai, liberale!
 • +7 (7 voturi)    
  ... (Luni, 15 februarie 2021, 15:18)

  a.nonim [utilizator]

  Metoda s-a aplicat cu succes pe Magheru la trei cladiri, si pana la urma, nefiind vorba de un monument istoric, e un compromis rezonabil. Arhitectura interbelica e cea care da identitatea orasului, si e important sa fie conservata si pusa in valoare (Tel Aviv e un oras care a pariat pe aceasta perioada si a avut numai de castigat).
  Discutabil e modul cum s-a ajuns aici, cladiri fara probleme grave sunt lasate sa se degradeze in mod deliberat. Ceva trebuie facut in legislatie in privinta asta. Sa speram ca se va intampla la fel si cu hotelul Dunarea de la Gara de Nord care este intr-o stare extrem de precara, e de mirare ca n-a intrat in colaps.
  • +1 (5 voturi)    
   in Danemarca... (Marţi, 16 februarie 2021, 4:15)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

   Chiar daca ti-a luat foc cladirea si a ars COMPLET, esti OBLIGAT sa o reconstruiesti IDENTIC!
   De CE nu se poate legifera asa ceva si la noi? Pen' ca nu se VREA!!
 • +2 (4 voturi)    
  Bai frateee...!!! (Marţi, 16 februarie 2021, 4:13)

  Codruta N [utilizator]

  Da' Cherechesii astia au cumparat juma' de Bucuresti? >:
  IA bagati aici o lista, numa' cu toate scandalurile pe c are le-ati semnalat si voi, legate de imobiliare, autorizatii aiurea samd.. in care au fost implicati astia!!! Ca toate proprietatile lor nu prea aveti cum sa le aflati!
  In cladirea aia, n-a functionat pana acu' vreo10 ani ceva Centru de Perfectionare in Cultura, al Misterului Culturii? Daca era ASA "degradata", CUM naiba a func tionat Centrul?
  Si CUM naiba a ajuns o proprietate e Misterului Culturii sa fie a lu' Chereches? Apropo: acu' vreo 10 ani asta nu avea ceva functie pe la Patrimoniu? Pe la Directia locala? IA mai sapati, ca poate gasiti lucruri interesante! :P
 • -1 (1 vot)    
  "pericol eminent"... (Marţi, 16 februarie 2021, 12:49)

  Whatsupdoc [utilizator]

  probabil ca a luat premiul I cu coronita....
 • 0 (0 voturi)    
  Ce s-a intamplat cu locatarii? (Miercuri, 17 februarie 2021, 22:58)

  teo1 [utilizator]

  Cum se rezolva de obicei situatia cu fostii locatari?
  Le-au fost cumparate apartamentele vechi? Vor primi ceva apt in blocul nou?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by