​EXCLUSIV Autobuzele Otokar cumpărate în 2018 de Primăria Capitalei au înregistrat de la intrarea în circulație peste 8.000 de defecțiuni/Vezi reacția Gabrielei Firea (articol actualizat)

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Sâmbătă, 13 februarie 2021, 8:44 Actualitate | Administratie Locala


Otokar STB
Foto: Hotnews
Cele 400 de autobuze Otokar cumpărate în 2018 de Primăria Capitalei au înregistrat de la intrarea în circulație peste 8.000 de defecțiuni, se arată într-un răspuns transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro. Fiind în perioada de garanție, acestea au fost reparate pe cheltuiala furnizorului. În comparație, cele 130 de autobuze hibrid Mercedes Citaro, care au intrat în exploatare eşalonat, începând cu luna iulie 2020, au înregistrat până acum 233 de defecţiuni. Vezi în text reacția Gabrielei Firea la articolul HotNews.ro.


”Din anul 2018 şi până în prezent, pentru cele 400 de autobuze marca Otokar cumulat s-a înregistrat un total de 8.112 sesizări pentru remedieri în termen de garanţie. Remedierile au fost rezolvate integral de Service Otokar, care a suportat costurile. Sesizările înregistrate au fost în principal pentru sisteme şi instalaţii (instalaţie electrică, instalaţie climatizare, încălzire auxiliară, sistem regenerare filtru particule/evacuare, reglaje deschidere/închidere uşi)”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Referitor la cele 130 de autobuze hibrid Mercedes Citaro, care au intrat în exploatare eşalonat, începând cu luna iulie 2020, au fost înregistrate 233 de defecţiuni în garanţie, potrivit sursei citate.

”Remedierile au fost efectuate de către firma furnizoare, Mercedes Benz Trucks&Buses România SRL, cu personalul propriu, companie care a suportat şi costurile de reparaţii aferente. Dintre cazurile raportate şi remediate, menţionăm următoarele tipuri de defecţiuni: sistem info călători, sistem validare, probleme specifice la motor şi caroserie (ex: pierderi ulei, coliere slabe, aviale dezlipite, încuietoare capace), reglaje deschidere/închidere uşi. Subliniem faptul că atât autobuzele Otokar, cât şi cele Mercedes-Benz Citaro Hybrid prezintă siguranţă în funcţionare şi îndeplinesc toate standardele europene şi internaţionale”, se mai arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei.

Fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, a semnat pe 5 iunie 2018 contractul pentru achiziția celor 400 de autobuze Euro 6 cu asocierea Otokar Europe SAS – Otokar Otomotiv Ve Savunma Sanayi A.S, câștigătoarea licitației. Valoarea contractului a fost de 458.100.826 lei fără TVA. Autobuzele au fost livrate în 2018-2019.

Fiind în perioada de garanție, pentru ambele tipuri de autobuze, reparațiile au fost făcute pe cheltuiala producătorului.

”Precizăm că defectele nu au condus la imobilizarea vehiculelor, parcul programat nefiind afectat. Întrucât autobuzele se află în garanţie, toate verificările şi intervenţiile sunt realizate pe cheltuiala furnizorilor, în conformitate cu prevederile contractuale”, se mai arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei.

Conform caietului de sarcini, toate cele 400 de autobuze au o garanție de opt ani, în acest interval, manopera completă, inclusiv reviziile, intrând în sarcina furnizorului. Mai mult decât atât, în primii 4 ani, mijloacele de transport în comun vor avea o garanție extinsă, adică inclusiv în ceea privește consumabilele de exploatare (uleiuri, filtre, manoperă de revizie tehnică, întreținere etc).

Tot primarul Gabriela Firea a semnat în 2019 și contractul pentru achiziția celor 130 de autobuze hibrid Mercedes – Benz. Valoarea contractului este de 195.268.331,70 lei, fără TVA, iar tipul de autobuz Mercedes – Benz Citaro Hybrid, fabricat în Germania. Achiziția a fost făcută cu fonduri europene. Garanția de care dispun autobuzele Mercedes-Benz Citaro Hybrid este de 8 ani şi 480.000 de km, garanție de tip Full Warranty.

Ce a spus Gabriela Firea, legat de articolul HotNews.ro:

”Exclusivitatea care nu este exclusivitate!

Când spunem că autobuzele Otokar cumpărate în 2018 de Primăria Capitalei au înregistrat de la intrarea în circulaţie peste 8.000 de defecţiuni trebuie să avem în vedere, în primul rând, natura defecţiunilor.

Cele mai multe defecţiuni sunt din primul lot de livrări, care au fost mai delicate, până s-au făcut reglajele necesare. După verificarea fiecărei defecțiuni, s-a constatat că era pur şi simplu ori o neatenţie, o neglijenţă, o neînţelegere a bordului electronic – o noutate la vremea respectivă pentru orice şofer al Societăţii de Transport Bucureşti.

Toate aceste autobuze cumpărate de Primăria Capitalei în ultimii doi ani nu au avut defecţiuni grave şi acest lucru poate fi confirmat de specialiştii furnizorului. Fiind în perioada de garanție, toate autobuzele sunt reparate pe cheltuiala furnizorilor.

Realitatea este cu totul alta, însă nu doriți să o scoateți în evidență.
În Bucureşti, pe timpul mandatului meu s-au cumpărat 400 de autobuze noi, Euro 6 şi 130 de autobuze hibrid Mercedes Citaro, după ce timp de 15 ani nu s-a făcut nicio achiziţie de autobuz, troleibuz sau tramvai. Să nu uităm că şi autobuzele Mercedes Citaro cumpărate în urmă cu 15 ani s-au confruntat cu defecţiuni – numai în primele două luni au existat aproape 500 de reclamaţii.

Din păcate, şi de această dată un articol este dat publicităţii doar să pună la îndoială activitatea mea de primar general, dar şi a colegilor mei şi în acest caz conducerea de atunci a STB. Titluri pompoase, realităţi trunchiate doar de dragul apariţiei în titlu sau în text a numelui meu”


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


65312 vizualizari

 • +47 (63 voturi)    
  Nu e adevarat (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 9:11)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Nu au avut defectiuni. Ne va asigura Sarmea ca au fost sabotate de altii ca sa ii pateze imaginea si reusitele. Aceste autobuze electrice cu care s-a laudat la inceput de mandat sunt fara probleme. Mai putin faptul ca sunt diesel si nu electrice cum se lauda cand a luat mandatul... plus problemele inregistrate din primele saptamani de la achizitie. Sa nu uitam de asta totusi!

  ... plus faptul ca nu a cumparat cate a promis. Plus plus plus plus plus plus altele.

  Dar da, saraca a fost sabotata. Si suntem noi niste nemultumiti.

  Deci ce mai, contractul cu Otokar a fost jos palaria.
  • +11 (21 voturi)    
   interesant raspunsul oficial (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 16:12)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   ”Precizăm că defectele nu au condus la imobilizarea vehiculelor, parcul programat nefiind afectat."

   O simpla cautare pe Google "autobuz Otokar Bucuresti defect" si descoperi ca in fraza de mai sus este cel putin o minciuna.
   Oare restul datelor sunt reale?..
 • +15 (25 voturi)    
  Bagam subventie np (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 9:13)

  albastrele [utilizator]

  Daca nu pica literele din autocolantul cu "PRIMARIA MUNICIPIULUI BUCURESTI" suntem safe.
  Asta e marca "calitatii" peste tot: masini, parcuri, poduri, case, scoli.
  Sa ne intre bine in cap ca primaria Bucuresti cumpara tot, ca poate ne gandeam ca unii din Cluj sau Brasov au facut toate alea.
  • +11 (21 voturi)    
   In Bucu NU exista nici macar harta cu traseu STB (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 10:31)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui albastrele

   Mergeti in statiile de autobus din centrul Buc sa vedeti cat JEG e la STB - subventie SRL

   Exemplu: statia STB Kogalniceanu din piata Kogalniceanu, in centrul capitalei.

   saqu la unirii in statia STB Piata Natiunile Unite. Nu te umple de respect acest nume? Nici macat acoperis pt calatori nu are aceasta statie, ce sa mai vorbim de o harta a traseelor
 • +38 (52 voturi)    
  Marfa turceasca vs. marfa nemteasca (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 9:31)

  krank [utilizator]

  Fiabilitate de 10 ori mai mica. Bineinteles pe banii nostri. Cat a fost comisionul madam Firea?
  • -39 (51 voturi)    
   Asta e doar un mit (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 10:43)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui krank

   Pentru creduli.
   Prețul cel mai mic câștiga, așa e într-o piață liberă.
   • +20 (30 voturi)    
    Aha, deci tu papi fasulea sau hriska (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 11:45)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    Ce e mai ieftina? Papa tataie, papa! Si ca sa alunece rade si o cinzaca, de pufaika!
    • -15 (23 voturi)    
     Daca nu faci (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 14:02)

     Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

     O analiza pret/performante tehnic si mergi catre oferta care are un punctaj mai mic, chiar daca asta inseamna o performanta usor mai scazuta, dar care sa fie compensata de un pret mai mic, asta inseamna sa atribui un contract de achizitie publica unui furnizor care are un punctaj mai mic la licitatie si inseamna ca avem un posibil caz penal de abuz in serviciu, de fapt sigur abuz in serviciu, urmat de dosar penal si puscarie.

     Acum, faptul ca USR-istii sunt ipocriti si ba vor, ba nu vor penali in functii publice in functie de dublul standard, asta este universal inteles si acceptat deja, nu mai trebuie demonstrat de catre nimeni.
     • 0 (0 voturi)    
      vb. pesedeii (Marţi, 16 februarie 2021, 13:38)

      liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

      de ipocrizie
      aia la care daca face psd ceva e bine, daca face acelasi lucru unu de la pnl sau usr e rau...
   • +11 (23 voturi)    
    băi fraiere, (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 11:47)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    o cotigă din Oneștiul natal al lui Fifi, era și mai ieftină.
   • +9 (17 voturi)    
    Paiata libera poate! (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 14:16)

    john-doe [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    Piata libera doar la spagi poate!
   • 0 (0 voturi)    
    ahahaha (Marţi, 16 februarie 2021, 13:37)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    ce scuze penibile gasesc postacii

    pai si cand ies din garantie ce faci?!
    pretul ala mai mic il pierzi int-run an din cauza defectiunilor!
  • +19 (31 voturi)    
   ciubucul, (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 11:43)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui krank

   ca să vorbim în termeni pe care-li pricep și turcii, a fost invers proporțional cu fiabilitatea autobuzelor.
   • +12 (20 voturi)    
    Prea tehnici! (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 14:16)

    john-doe [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    Prea tehnici termenii astia pentru o gurista si pentru erdogan!
  • +20 (24 voturi)    
   pai da... (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 12:21)

   g01an [utilizator] i-a raspuns lui krank

   nu vorbim doar de cantiate ci si de calitate aici. autobuzele turcesti au avut defectiuni tehnice serioase, nu doar unele care pot fi cauzate si de utilizarea abuziva (inchiderea usilor - prezente si la unii si la altii). in timp ce defectiunile la motor sau a sistemului de climatizare in primii ani de utilizare nu pot fi decat probleme de fabricatie si/sau mentenanta (care intra tot in sarcina producatorului in primii ani de exploatare).

   mai au si masinile produse in Europa defectiuni de le recheama astia in service, dar autobuzele astea au avut in medie 3 defectiuni pe an in primii 3 ani de exploatare. da-o in spanac...
  • +9 (13 voturi)    
   Nu e chiar așa de ușor de calculat fiabilitatea (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 15:34)

   trotuar [utilizator] i-a raspuns lui krank

   400 de autobuze cu 8000 de defecțiuni înseamnă cam 20 defecte pe mașină.
   130 de autobuze cu 233 de defecțiuni ar fi aproximativ 2 defecțiuni pe mașină.

   Dar să nu uităm că primele au fost achiziționate în 2018-2019 deci au în medie o vechime de 2 ani pe când celelalte au o vechime de 6 luni.

   Defecțiunile sunt în general de două feluri, cele de fabricație și cele de uzură. Primele le repari odată celelalte regulat și de regulă din ce în ce mai des (pe lângă piesa care se uzează se strică și celelalte din jurul ei).

   O aproximare din buric ar fi o fiabilitate de 2-3 ori mai bună maxim nu de 10 ori în favoarea nemților.

   Facem abstracție de preț care e mai mare la cele germane deoarece sunt hibride și nu strict diesel deși nu spune nimeni ce tip de hibrid și dacă se ocupă cineva să încarce bateriile ca întradevăr să fie mai puțin poluante.
   • 0 (2 voturi)    
    Nope (Duminică, 14 februarie 2021, 0:43)

    Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui trotuar

    Nici calculul asta nu e bun, pentru ca cele 130 de autobuze nu au o vechime de 6 luni uniform.

    "care au intrat în exploatare eşalonat, începând cu luna iulie 2020"

    Adica unele e posibil sa fi circulat doar 3-2-1 luni.
    Cel mai probabil fiabilitatea e asemanatoare pentru ca sunt din aceiasi clasa.
  • -1 (1 vot)    
   Aolo (Duminică, 14 februarie 2021, 0:38)

   Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui krank

   Matematica asta. Numar mai redus de defectiuni la un numar mai mic de autobuze care ruleaza de un numar mai mic de luni ? Clar sunt mai fiabile. LOL.

   Si doua dacii care ruleaza de 2 luni inregistreaza mai putine defectiuni decat 20 de mercedes care ruleaza dde 3 ani.
 • -39 (55 voturi)    
  e de admirat (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 9:33)

  cucuveauamov [utilizator]

  cum sunt oripilati de autobuzele lui Firea cei care nu merg niciodata cu ele. zac in propriile masini si injura traficul aglomerat.
  P.S. sunt foarte bune autobuzele
  • +24 (32 voturi)    
   ... (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 10:26)

   prio [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   ia-le tu la tine acasa
  • +19 (25 voturi)    
   dacă (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 11:48)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   zici tu că-s bune, înseamnă că n-ai circulat, tocmai tu, cu turcismele de 2 bani cumpărate de Fifi cu 20 lei.
   • +16 (24 voturi)    
    e si cu tine acum... (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 12:23)

    g01an [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    pai cum crezi tu ca a circulat el cu autobuzele prin Romania cand el posteaza de pe undeva din Siberia lui natala?
  • +14 (20 voturi)    
   Foarte bune (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 13:10)

   Malone_M [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Sunte bune cucuveao, mai ales cu frisca pe deasupra.
   Eu iti spun ce mi-a zis un prieten care e direct implicat in intretinerea ( mecanica, nu igienizare ) ambelor tipuri de autocare: cele turcesti au prezentat de la inceput niste defecte care nu se manifesta la Mercedesurile vechi de 15 ani! Si sa nu incepi cu ironiile prostesti, omul e chiar bun pe meserie, ceva ce tu nu prea stii cum e.
  • +2 (4 voturi)    
   E de admirat consecventa postacilor psd (Duminică, 14 februarie 2021, 10:28)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Ce afacere minunata pt Firea!
   Cu atat mai mult cu cat noi am fost pagubiti, ea a avut doar de castigat.
   Sa spui ca autobuzele alea sunt foarte bune - asta da evadare din realitate!
  • 0 (0 voturi)    
   si (Marţi, 16 februarie 2021, 13:39)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   asta o spui tu din pozitia ta de apolici si pro justitie corecta?!

   cati ani de experienta ca soferi si/sau mecanic ai sa-ti dai cu parerea?!

   aici sunt studii postacule!
   tu efectiv ne minti in fata!
 • -28 (42 voturi)    
  Autobuze (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 9:34)

  atc [utilizator]

  Hai sa comparam prune cu pepeni:
  - la pret de doua ori mai mic s-au cumparat de trei ori mai putine Merc.
  - Merc. a functionat o perioada de 6 ori mai mica.
  - la Merc. se mentioneaza, in plus, defectiuni la motor.
  • +29 (39 voturi)    
   lasa comparatiile (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 10:15)

   comentacu [utilizator] i-a raspuns lui atc

   Vom vedea peste 5 ani ca otokarele ajung la fier vechi pt ca pur si simplu va deveni prea scump sa le mai intretii (ma rog, asta daca nu revine PSD-ul ca sa faca avere din intretinerea lor) iar Mercedes-urile vor mai merge inca 20 de ani.
   Cunosti autobuzele alea albe, Mercedes-Citaro care merg prin Bucuresti de peste 20 de ani?
   N-ai sa vezi turcisme dupa 7-8 ani ca inca mai merg.
   • -14 (28 voturi)    
    Comparatiile... (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 12:00)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui comentacu

    1....n-am cum sa le las .Ele sunt construite pe baza de CIFRE, daca ai remarcat.
    2. Capacitatea ta vizionara ma depaseste. Faptul ca tu stii deja cat vor mai merge fiecare nici nu mai poate lasa loc de indoieli! Sau poate?
    3. Esti sigur ca Merc.( mai scumpe) au piese de schimb mai ieftine? Ar fi o noutate pe piata auto! Evident, daca nu revine PeeSeeDee!
    • -17 (21 voturi)    
     Argumentele nu conteaza (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 14:05)

     Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui atc

     La USR-isti, tot nu ai inteles pana acum?

     Ei ii vor pe ai lor in functii publice, indiferent de ce vor altii sau care este realitatea, indiferent ca sunt sau nu penali.

     Lasa-i sa urle si sa se vaite cat or putea, oricum realitatea nu o vor schimba vreodata si tot cei mai incompetenti vor ramane dintre cei incompetenti.
     • 0 (2 voturi)    
      Tu vorbesti de argumente? (Duminică, 14 februarie 2021, 10:30)

      midufi [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

      Pai nu vad niciun argument in postarea ta.
      Doar mizerii, atat.
     • +1 (1 vot)    
      ce argumente ma?! (Marţi, 16 februarie 2021, 13:42)

      liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

      cifrele va contrazic!

      ne mintiti in fata (ca orice psdist adevarat)!
    • -1 (1 vot)    
     ironic e (Marţi, 16 februarie 2021, 13:41)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui atc

     ca tu urlii de cifre, si apoi maltratezi cifrele alea in interes propriu...
     nu esti cam ipocrit?!
     • +1 (1 vot)    
      chiar ironic e! (Marţi, 16 februarie 2021, 14:16)

      atc [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

      Ai si exemple de" maltratat cifrele alea....", sau te-ai trezit cu textul in fata?
      Si, daca te-ai prins de" interes propriu... "( al meu), ori esti tu foarte perspicace, ori n-am reusit eu sa ascund mai bine Otokarul primit cadou pentru postare. Hai ca esti vesel. mai posteaza!
   • -2 (6 voturi)    
    daca stiai sa citesti (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 18:34)

    Loyola [utilizator] i-a raspuns lui comentacu

    ai fi vazut ca autobuzele alea turcesti au 8 ani garantie, deci daca se fac praf , aduce turcul altele.
    Din punctul meu de vedere , 200.000 de Euro pentru un autobuz cu 8 ani garantie din care 4 si cu consumabile nu mi se pare un pret exagerat.
    Lasa ca vine acum Nicusor si cumpara troleibuze de la Blidar cam 5 pe an ca mai multe nu face .
    • -1 (1 vot)    
     Sa vedem si minunea asta (Duminică, 14 februarie 2021, 10:33)

     midufi [utilizator] i-a raspuns lui Loyola

     Cam cate autobuze au fost schimbate de "turcul" ala ?
     Tu il injuri pe Nicusor pentru fapte pe care poate le va face candva, dar o tii strans in brate pe Firea, pentru mizerii deja facute.
     Halal logica, musiu !
     • 0 (0 voturi)    
      de unde ai tras concluzia (Duminică, 14 februarie 2021, 22:37)

      Loyola [utilizator] i-a raspuns lui midufi

      ca o tin pe Firea in brate? Tu poti afirma fara argumente ( sau esti de acord cu faptul) ca in 5 ani autobuzele se vor face praf( desi au garantie 8 ani) dar eu nu pot spune ca daca vor avea probleme vor fi reparate gratis de turci.
      halal logica musiu
    • 0 (0 voturi)    
     aham (Marţi, 16 februarie 2021, 13:43)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Loyola

     pariez ca daca era invers, brusc injurati otokaru ipocritilor!

     apropos... dar timpii petrecuti in service nu-i pune nimeni?! ai garantie, dar daca vine piesa in 2 saptamani e cam naspa si cu mama garantiei
  • +22 (28 voturi)    
   ... (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 10:27)

   prio [utilizator] i-a raspuns lui atc

   cum de nu ai observat ca Mercedes Citaro circula de 20 de ani in Buc?/
   • -11 (21 voturi)    
    autobuze (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 12:04)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui prio

    Chiar am observat . Da, ce-i cu asta, are vre-o logica ce spui?
    Da' tu, ai remarcat ca Otokar circula in fo' 40 de tari europene? In TOATE alea mari?
    • +8 (20 voturi)    
     Hai fuguta! (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 14:20)

     john-doe [utilizator] i-a raspuns lui atc

     In tarile alea europene unde circula turcii! Ce mai astepti! Cel mai bine, da fuguta in raiul lui erdogan si peste 2 ani sa ne spui si noua ce minunat e pa acolo!
     • -1 (3 voturi)    
      Lol (Duminică, 14 februarie 2021, 0:44)

      Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui john-doe

      Da tu ce ce nu dai fuguta in raiul american ?
      • -2 (2 voturi)    
       Egiptene, ce legatura are asta ... (Duminică, 14 februarie 2021, 10:34)

       midufi [utilizator] i-a raspuns lui Amenhotep

       cu jaful lui Firea ?
    • 0 (4 voturi)    
     dar in care capitale? (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 18:04)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui atc

     aaa....
  • +11 (19 voturi)    
   ... (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 10:28)

   prio [utilizator] i-a raspuns lui atc

   Minciunica aia ca au probleme cu motorul nu tine, mai informeaza-te
   • -7 (17 voturi)    
    Minciunica?! (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 11:47)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui prio

    " Minciunica aia ca au probleme cu motorul nu tine, mai informeaza-te"
    Nu zau! Ia de-aici:
    H.N."... probleme specifice la motor şi caroserie (ex: pierderi ulei, coliere slabe, aviale dezlipite, încuietoare capace)"
    Uneori, chiar daca habar n-ai, macar citeste si textul, nu numai titlul! Rusinica! Vorba ta:" mai informeaza-te!"
    • 0 (2 voturi)    
     ... (Duminică, 14 februarie 2021, 20:11)

     prio [utilizator] i-a raspuns lui atc

     parca vorbeam de motoare nu de incuietori....Ha,Ha
   • +5 (15 voturi)    
    așa le-au zis (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 11:50)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui prio

    lor, ”specialiștii” pesedaci din Kiseleff nr. 10.
  • -9 (13 voturi)    
   haoleo, adevarul umbla cu capul spart in Bucuresti (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 12:28)

   AES [utilizator] i-a raspuns lui atc

   nu stii? :))))) Uita-te la tine, cate minusuri ai, desi spui un adevar clar. :))))) Postacii lucreaza si sambata, sau IT-stul? :)))))
  • +7 (15 voturi)    
   fals. (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 12:29)

   g01an [utilizator] i-a raspuns lui atc

   ca pret, per unitate si numarul de locuri (ca sa acoperim si faptul ca in bucuresti a fost nevoie de autobuze cu un numar mai mare de locuri), au fost mai scumpe si decat autobuzele complet electrice luate la Cluj tot in 2018 si decat hibridele luate in 2020.

   fiabilitatea o poti compara doar raportat la primele luni de exploatare si la unele si la altele, dar alea turcesti ies si mai prost fiindca majoritatea defectelor erau din fabricate si s-au manifestat din prima. in loc de 1,5 defecte per autobuz la fiecare sase luni in medie, iti ies vreo 3 defecte per autobuz in aceiasi perioada.
   • -4 (8 voturi)    
    nu chiar (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 15:27)

    Andrei57 [utilizator] i-a raspuns lui g01an

    Pentru că la București au garanție și piese incluse pe destul de mulți ani, la Cluj nu. Dacă tot comparăm, să comparăm până la capăt.
    • +2 (6 voturi)    
     toate cele 3 achizitii (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 16:30)

     g01an [utilizator] i-a raspuns lui Andrei57

     toate achizitiile au inclus partea de mentenanta in pret, doar pe perioada de garantie care este mai mica decat va fi durata de exploatare. numai un oligofren are impresia ca se vand autovehicule de orice fel in UE fara garantie... nu se poate altfel. daca la Bucuresti zdreanta a cerut conditii speciale de garantie, a fost doar ca sa umfle pretul, nu pentru ca bucurestenii primesc ceva in plus, deci comparatia cu pretul impartit la numarul de locuri este singura relevanta.
     • -3 (3 voturi)    
      =))) (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 17:28)

      Andrei57 [utilizator] i-a raspuns lui g01an

      Evident că întotdeauna tot ce contează e ce ne tună fiecăruia mintea, în rest nimic nu contează, nici adevărul, că ne poate încurca
  • +2 (6 voturi)    
   Mai repeta calculul o data (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 18:03)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui atc

   - Mercedesurile sunt hibride (adica includ si o baterie, motor electric)
   - contractul Otokar a fost semnat in aprilie 2018, dar primele 20 au ajuns in septembrie 2018. Mno, similar si la Mercedes - primele primite iulie 2020
   - probleme la motor nu inseamna scurgeri de ulei din cauza ca Bucurestiul arata ca bombardat si se desfac colierele

   Oarecum in apararea turcilor, nu sunt in stare sa produca motoare deci le cumpara de la DAF sau Cummins
  • -1 (3 voturi)    
   Dar de Otokar nu mentioneaza decat ca (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 18:26)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui atc

   "nu au afectat parcul programat".
   Adica au folosit altul, eventual din stocul service-ului
  • 0 (0 voturi)    
   totul (Marţi, 16 februarie 2021, 13:40)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui atc

   sa ne aparam stapana
   nu mai conteaza adevarul, studiile, nimic!
   daca le-a cumparat psd sunt bune, daca le-a cumparat pnl sau usr sunt rele!

   halal "logica"!
   • +1 (1 vot)    
    autobuze (Marţi, 16 februarie 2021, 18:31)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    " Daca le-a cumparat psd sunt bune, daca le-a cumparat pnl sau usr sunt rele! Halal "logica"!

    Adevarat grait-ai! Stii cumva pe ce linie circula, in Buc., alea cumparate de pnl/usr? Cumva pe " linia moarta"?
 • +15 (25 voturi)    
  DNA!!! (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 11:18)

  nick24 [utilizator]

  Poate să se sesizeze! Sàrmii i se va ridica imunitatea că parlamentul nu mai e majoritar PSD!
  • +2 (10 voturi)    
   La taiat de sare! (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 14:21)

   john-doe [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Sau mai bine la minerit ca sarea conserva si ne trezim cu gurista peste 20 de ani redivivus!
  • +1 (1 vot)    
   Firea (Luni, 15 februarie 2021, 13:42)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Mai e o mica problema: DNA s-o ia pentru Otokar sau pentru Mercedes, ca nu ne spui? Slava Domnului ca neicusoru' n-are probleme de-astea marunte! Pentru salvare de copaci poti sa te mai alegi o data.
 • -14 (22 voturi)    
  Macar la Otokar .... (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 11:23)

  iomvv [utilizator]

  Esti convins ca este o marca turceasca cu plusuri si minusuri evident. Dar altii au luat o mare teapa, crezand ca au cumparat Mercedesuri nemtesti si ele sunt facute in Turcia pana la ultimul surub - vezi Mercedes Conecto produs la - Mercedes-Benz Türk A.Ş. in Hoşdere.
  • +12 (22 voturi)    
   Vezi ca si Renault produce (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 13:35)

   Kecske [utilizator] i-a raspuns lui iomvv

   masinile Dacia in Romania si Ford asambleaza masini pe la Craiova si sa nu mai vorbesc de VW fabricate prin Ungaria si asa mai departe. Toate acestea insa respecta normele impuse de producator si in aceasi situatie sint si Mercedesurile din Turcia. Pe cind otokarurile sint turcesti suta la suta. Iar asta este deja altceva.
   • -1 (3 voturi)    
    Da .... (Duminică, 14 februarie 2021, 0:23)

    iomvv [utilizator] i-a raspuns lui Kecske

    Iti sunt recunoscator ca ne-ai luminat cu aspectul asta. Esti o comoara pentru societatea noastra, ideile si cunostintele tale fiind demne de level 54.

    Stimati colegi de forum, fara Kecske aici de fata, eram intr-adevar infundati in necunoscut, faptul ca el ne-a explicat cum sta treaba cu productia de autovehicule rutiere, reprezinta un pas important (pentru noi) in a intelege unele mecanisme complexe pe subiect.

    Bravo Kecske, reprezinti cu mandrie regiunea ta de bastina, tine-o tot asa .... !!!!
    • -2 (2 voturi)    
     Ironii de autobaza... (Duminică, 14 februarie 2021, 11:57)

     midufi [utilizator] i-a raspuns lui iomvv

     Tine-o tot asa...
     • -1 (1 vot)    
      Nope .... (Luni, 15 februarie 2021, 13:15)

      iomvv [utilizator] i-a raspuns lui midufi

      Realitati din tinuturile tarii ....
  • 0 (0 voturi)    
   da ma (Marţi, 16 februarie 2021, 13:45)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui iomvv

   si toate computerele se fac in china si taiwan, si hainele in vietnam si bangladesh
   care e logica ta?!
 • -11 (23 voturi)    
  Matematica e grele la romani (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 12:06)

  magicianul [utilizator]

  Nu îmi plac nici turcii nici germanii dar matematic daca sunt 400 de autobuze in 2,5 ani cu 800 de defecțiuni înseamnă ca 100 de autobuze intr-un an au avut 80 de defecțiuni.

  La Mercedes avem 130 de autobuze cu 200 de defecțiuni in nici măcar 1 an. Calculul simplu înseamnă la 100 de autobuze 150 de defecțiuni, DUBLU.

  CE FACEM FRAȚILOR??
  Vina este a celui care a făcut articolul, mie unul mi se pare defăimător și, dacă as fi turc, as da în judecata HOTNEWS.

  Sper ca nu îmi veți sterge comentariul..
  Frumos ar fi sa modificați titlul...
  Matematica nu place oricui...
  • +9 (17 voturi)    
   gresit (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 12:58)

   catacatalin [utilizator] i-a raspuns lui magicianul

   vezi ca e vorba de 8000 de defectiuni nu 800
   • -9 (13 voturi)    
    vezi ca bagi aiurea batul prin gard, CataCataline! (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 13:16)

    AES [utilizator] i-a raspuns lui catacatalin

    a tastat gresit 800, dovada ca 800/100 ii da 80! :)))) Asta e, Gicule, se vede reaua vointa! :))) A ta. :)))
    • +4 (8 voturi)    
     AES, corecteaza-ma (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 15:50)

     Malone_M [utilizator] i-a raspuns lui AES

     8000 de defectiuni in 2.5 ani inseamna 3200 de defectiuni pe an la 400 de otokare. Rezulta 8 defectiuni pe an de autobuz, deci 800 de defectiuni la 100 de otokare pe an! Deci omul a mers de la inceput pana la sfarsit pe 800, iar catacatalin a fost bine intentionat.
     Sa nu-mi zici ca si la mine e rea-vointa pentru ca eu sunt un om bun, care foloseste un calculator de mână cand i se pare ca matematica e grea.
     • 0 (4 voturi)    
      ... (Duminică, 14 februarie 2021, 8:42)

      prio [utilizator] i-a raspuns lui Malone_M

      Bai specialistule nu ai observat ca la Otocar cutia de viteze automata cind schimba dintr-o treapta in alta iti sare caciula din cap ???
      Urca-te intr-un Citaro si compara. mincinosule
  • +10 (14 voturi)    
   Mai atent, magicianule, mai atent (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 13:03)

   Malone_M [utilizator] i-a raspuns lui magicianul

   Inlocuieste te rog cifra de 800 de defectiuni cu cea de 8112, tot de defectiuni. Si poate refaci un pic calculele si-ti revizuiesti si concluziile pe baza noilor descoperiri. Succes!
  • +8 (16 voturi)    
   Otokar = turcisme validate (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 14:22)

   TudoracheCopilulDeDiamant [utilizator] i-a raspuns lui magicianul

   130 autobuze Mercedes...1 an...233 defetctiuni
   400 autobuze Otokar...2.5 ani...8000 defectiuni

   asta inseamna

   130 autobuze Otokar ... 1 an ... 1060 defectiuni

   1060 > 233, adica -1 la 0 pentru Otokar. Turcisme validate !
   • +2 (4 voturi)    
    la Mercedes (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 15:45)

    Dancing Dwarf [utilizator] i-a raspuns lui TudoracheCopilulDeDiamant

    doar 0.5 ani (din iulie incoace).
    • -1 (1 vot)    
     Nu, nici 0.5 (Duminică, 14 februarie 2021, 0:45)

     Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui Dancing Dwarf

     "care au intrat în exploatare eşalonat, începând cu luna iulie 2020"
  • +2 (4 voturi)    
   Matematica zici! (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 14:25)

   john-doe [utilizator] i-a raspuns lui magicianul

   Hm, aici nu e vorba de matematica pura! Depinde de cat de bine s-a efectual mentenanta, de cat de bun a fost uleiul, combustibilul, de cat de capabili salariatii, sa mai ridicam nivelul de la genunchiul broastei!
   • +3 (5 voturi)    
    premisa (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 16:24)

    Dancing Dwarf [utilizator] i-a raspuns lui john-doe

    pornim de la premisa ca acesti factori sunt egali in ambele cazuri (suntem tot in Bucuresti, cu aceiasi salariati, cu aceleasi consumabile).
    diferenta mai degraba este ca in cazul Mercedes se masoara doar prima jumatate de an de functionare, in cazul Otokar 2,5 ani. Comparatia ar trebui facuta pe aceeasi perioada de la punerea in functiune. Sau, mai corect, pe banii care se baga in reparatii.
  • +2 (6 voturi)    
   din cifrele date (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 15:34)

   Dancing Dwarf [utilizator] i-a raspuns lui magicianul

   rezulta ca cele turcesti se defecteaza de 2 ori mai des decat cele nemtesti.
  • 0 (2 voturi)    
   ... (Duminică, 14 februarie 2021, 9:18)

   prio [utilizator] i-a raspuns lui magicianul

   Asta e aritmetica atotstiutorule
 • +5 (17 voturi)    
  Semnati contractul pt tramvaie! (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 12:24)

  Telemacara [utilizator]

  Am inteles, Otokar nu sunt bune.Cat mai comentam greaua mostenire? Semnati contractul pentru cele 100 de trammvaie castigat in nov 2020 de catre ASTRA Arad. Hai sa facem treaba Dl Nicusor si sa o uitam pe Firea. Gata cu lamentarile vrem sa vedem schimbari.
  • +4 (8 voturi)    
   Pai nu! (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 14:26)

   john-doe [utilizator] i-a raspuns lui Telemacara

   Responsabilii cu dezastrul trimisi la taiat sare si apoi la lupta cu schimbarile, altfel o sa apara altii!
 • +2 (6 voturi)    
  oare... (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 13:53)

  John_Re [utilizator]

  numai Mercedes exista in Europa?
 • +8 (12 voturi)    
  dai un ban si stai in fata...:) :) :) (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 14:03)

  Cactus Jack [utilizator]

  ...in medie un bus Otocar nou costa ca 300000 euro, unul folosit cu 300000 km, gasesti in jur cu 60-70000 euro. Dca Gabita la cumparare a incasat un provision de 10% (este uzual), la un bus era 30000 euro, la 400 ca 12 milioane euro. Jumatate in caseria PSD-lui, doar si Ciolacu& Dancila voiau partea leului, restul de 6 milioane intr-un cont intr-o tara bananiera. De ce nu daca se poate, Ciolacu a inchis ochii, Vasilica a inchis ochii, DNA-ul a inchis ochii, sa nu mai vorbim de Curtea de Conturi. Iar ca reparatile costa sute de mii euro, nevorbind ca stau in garaj in perioada reparatiei, cu-i pasa?
  • -1 (5 voturi)    
   esti in eroare (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 18:45)

   Loyola [utilizator] i-a raspuns lui Cactus Jack

   autobuzele au costat in medie 1145200 lei adica 233.000 euro . Si despre ce reparatii vorbesti ? Ai citit articolul sau ti-a facut altul rezumatul?
 • +6 (12 voturi)    
  Mintea cea de pe urma! (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 14:14)

  john-doe [utilizator]

  Au trebuie 4 ani de dezastre ca oamenii sa inteleaga sa nu mai voteze o gurista primar. Locul ei este la lada de gunoi a lui Voiculescu!
 • +5 (13 voturi)    
  Who cares? (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 14:32)

  Sunt_nimic! [utilizator]

  Dar cui ii pasa?
  Puteau fi si un milion de defectiun, duamna Senator are IMUNITATE, asa ca nu ii pasa!
  • +5 (9 voturi)    
   Parlamentul nu mai e PSD (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 15:28)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Sunt_nimic!

   poate sa i-o ridice
   • -1 (5 voturi)    
    Apreciez mult optimismul! (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 19:38)

    Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui nick24

    Dar nu pot sa il impartasesc: pedesere + haur + oportunisti = majoritatea, mai als cand ar fi vorb de ridicarea imunitatii!
  • -1 (7 voturi)    
   Nu există imunitate (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 17:29)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui Sunt_nimic!

   Ca senator, d-na Firea este protejată doar împotriva arestărilor și a perchezițiilor. Miniștrii nu pot fi puși sub acuzare pentru faptele făcute în această calitate decît din camera din care fac parte (conform interpretării pline de imaginație a CCR) . D-na Firea nu a făcut faptele în calitate de ministru și este îndoielnică răspunderea ei personală în cazul unei licitații publice, făcute cu respectarea normelor în vigoare,

   Nu toate problemele pot fi în cîrca procurorilor, proasta gestiune nu este decît rareori penală. Mai trebuie ca și cetățeanul să deschidă ochii la ce votează și, mai important, în cine și cum investește între votări.
   • 0 (6 voturi)    
    Ultima este 100% corecta! (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 19:41)

    Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui bilbofil

    Ultima afirmatie este 100% corecta!

    "Mai trebuie ca și cetățeanul să deschidă ochii la ce votează și, mai important, în cine și cum investește între votări."

    Prima, in schimb ...

    Nu exista imuitate? deci Ilici a fost deja judecat si condamnat pentru cei o mie o suta de tineri morti la Revolutie?!
 • -4 (6 voturi)    
  banii astia trebuiau sa ramina in ro (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 16:39)

  Coco Whistle [utilizator]

  poate nu stiti ce autobuze faine construisc polonezii. dar cu cine bre? romanul e superficial, submediocru, nepregatit, nu avem strategii de tara, sintem ciubucari, delasatori, violatori, criminali, ne place complicitatea in rau, ne furam gaina proprie,...trebuie sa disparem din formula din care nu facem cinste acestei lumi. nu ne ridicam ca natie din cauza noastra..sa recunoastem, a ceea ce sintem, niste tradatori in schimbul argintilor.
 • +3 (11 voturi)    
  ! (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 16:59)

  tudorr [utilizator]

  Tre sa fii un pic retard si pesedist sa cumperi ORICE de la un stat antieuropean, condus de un dictator!
  • -5 (13 voturi)    
   dar cand cumperi tehnica militara casata (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 18:35)

   AES [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   de la o tara condusa de Trump, cum esti?
   • 0 (4 voturi)    
    Ce gandire sovietica... (Duminică, 14 februarie 2021, 12:04)

    midufi [utilizator] i-a raspuns lui AES

    Comparatia ta e buna, doar ca n-ai inteles-o.
    Gura pacatosului...
    Tu, desigur, te-ai fi bucurat sa cumparam tehnica de lupta sovietica.
  • -5 (7 voturi)    
   ce mai aruncati cu cuvintele (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 18:47)

   Loyola [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   de aia si-au inchis toti producatorii auto fabricile din Turcia. Ca e Erdogan antieuropean!
  • 0 (10 voturi)    
   Secundar (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 19:43)

   Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   Ce spui despre noul Imperiu Otoman este adevarat, dar principala mea obiectie la turcismele cumparate de Fiereanu e ca sunt produse intr-o dictatura, ci ca sunt tare proaste!
  • -4 (4 voturi)    
   Hahaha (Duminică, 14 februarie 2021, 0:47)

   Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   Cate lucruri facute in China ai cumparat ?
   • +1 (3 voturi)    
    Da, exact. Ieftine si proaste (Duminică, 14 februarie 2021, 12:04)

    midufi [utilizator] i-a raspuns lui Amenhotep

    Si ?
 • +1 (9 voturi)    
  OTOKAR = MERCEDES (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 19:12)

  TrueBlue [utilizator]

  Asta crede Firea din Voluntari.
 • +8 (10 voturi)    
  Va dati seama (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 21:55)

  Costi888 [utilizator]

  Dupa ce ies harburile din garantie.. ce costuri vor fi? Ar trebui vandute undeva prin lumea a treia si sa uitam de ele.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by