O frumoasă casă de peste 100 de ani din centrul Bucureștiului, de pe Calea Șerban Vodă, a fost mutilată de lucrările de refacere a fațadei. Potrivit unui răspuns transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro, lucările au fost făcute fără autorizație de construire, deși zona este protejată, și au fost sesizate organele de urmărire penală.
”Primăria Municipiului București prin Direcția de Urbanism nu a emis nici o Autorizație de construire la imobilul/imobilele sus-menționate. Imobilul din str. Șerban Vodă, nr. 18-20, sector 4, este amplasat în perimetrul Zonei Construite Protejate nr. 87, -„Principatele Unite”, în conformitate cu Planul Urbanistic Zonal – Zone Construite Protejate, aprobat prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 279/2000. În urma verificărilor efectuate de către reprezentanții Direcției Control din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București la imobilul din Calea Șerban Vodă nr. 18-20, sector 4, s-a constatat că au fost executate lucrări de construire, la fațadele principale ale clădirii, fără autorizație de construire”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei.
Reprezentanții instituției spun că fapta constituie infracțiune, au sesizat organele de urmărire penală și s-a cerut aducerea imobilului la starea inițială.
”În conformitate cu prevederile art. 24, lit. a din Legea nr.50/1991 – republicată, cu modificările și completările ulterioare, executarea fără autorizație de construire sau de desființare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia de lucrări la toate categoriile de monumente istorice prevăzute de lege – monumente, ansambluri, situri - inclusiv la anexele acestora, identificate în același imobil – teren și/sau construcții, la construcții amplasate în zone de protecție a monumentelor și în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcții cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentații de urbanism aprobate, constituie infracțiune, această faptă fiind sancționată cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. În consecință, au fost sesizate organele de urmărirea penală – respectiv Parchetul de pe Lângă Judecătoria Sectorului 4, solicitându-se verificarea acestui caz și dispunerea măsurilor legale ce se impun împotriva persoanei/persoanelor ce se fac vinovate precum și aducerea imobilului la starea inițială”, se mai artă în răspuns.
Zona protejată are grad ridicat de protecție: se protejează valorile arhitectural - urbanistice, istorice și de mediu natural care au o pondere ridicată: trama stradală și caracterul. ”Sunt permise intervenții care conservă trama stradală și întăresc caracterul existent prin ameliorarea fondului construit și a valorii urbanistice.
Soest chiar se lauda ca este "cel mai vechi oras din Westfalia". A fost bombardat in timpul razboiului, dar centrul vechi este ... vechi!
M-a impresionat o casa, locuita si azi, care acum este P+1, dar pe fatada se vad urmela acuperisului de la casuta initiala, care data ... de pe vremea romanilor!
Deci nu doar 500 de ani vechime, ci 2000!
tu nu vezi in poze ca pe peretii casei vechi erau niste elemente de detaliu, de arhitectura, de deesign iar dupa 'renovare' ele au fost eliminate.
pur si simplu a distrus elementele de arhitectura, a distrus caracterul casei si a facut din ceva desoebit ceva banal
Logica nu este de a pastra TOATE casele vechi, ci de a proteja o parte din cladirile vechi, si anume pe cele care au o anumita valoare istorica.
Problema reala este ca avem motivatia teoretica, dar nu exista un efort consecvent in acest sens. Proprietarul imobilului respectiv nu o fi considerat ca ar fi un avantaj faptul ca se afla in interiorul unei zone protejate, nici nu a perceput valoarea fatadei istorice. De ce? Din lipsa de educatie, dar si din lipsa de interes din partea autoritatilor si a vecinilor. Lucrarile astea nu se fac de pe o zi pe alta. Multi au vazut, nimeni nu a intervenit.
Proprietarul a adus casa la o stare acceptabila.
Evident toate detaliile arhitecturale de pe fatada au disparut.
Ele p[uteau fi pastrate, erau acele elemente care dadeau caracterul casei.
Si mai grav e faptul ca NU avea dreptul sa elimine acele elemente de design pt ca acea casa a intr-o zona protejata, a incalcat o LEGE
Probabil ca proprietarul a avut intentii bune, de a renovat cum a crezut el de cuviinta.
In Italia de ex. cei care nu pot mentine aceste tipuri de case la starea initiala, administratiile locale ori cumpara imobilul de la proprietar, ori il refac si proprietarul plateste in rate pe o perioada de timp.
Cred ca ar fi bine daca si la noi ar incepe sa sa faca asa ceva.Problema la noi e si cu obtinerea autorizatiilor de refacere, ca ti se ia sa tot astepti dupa ei sa isi miste fizicu sa vada exact despre ce e vorba.
Sunt sute de case in Bucuresti care sunt un real pericol. Unele chiar locuite, eu le stiu pe cele din cartierul meu si le ocolesc,dar daca trece cineva care nu stie zona? Valabil si pentru alte cartiere.
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Maslow%27s_Hierarchy_of_Needs.svg
Eu stiu un lucru , nu iti permiti sa intreti o cladire ca aia , vinzi cuiva care poate.
Exact ca si cu batranii care stau in apartamente cu 3 camere singuri cuc , dupa ce copii s-au mutat la casa lor ,si se plang ca e intretinerea scumpa , si sa-i ajute primaria . Dar nu s-ar muta nici in ruptul capului intr-o garsoniera.
Oricum nu cred ca banii sunt o problema pt prorietar , avand in vedere ca incaseaza chirii de la cel putin 3 spatii de la parter. Proprietarul e o javra care pur si simplu a facut lucrarea asta asa deoarece a fost mai ieftin. Si cum spunea cineva mai sus : Primaria si politia locala dorm in bocanci ....
Tardiv, e gata refacuta, doar vor sa il mai intepe pe proprietar de niste bani.
Nu exista nimic coerent legat de cladirile istorice (fatadele).
In timpul asta mai avem sute de cladiri istorice in paragina fara vreun plan de consolidare. Sunt strazi in centru care arata ca dupa bombardament (asfalt, cladiri, etc)
Din cauza asta Bucureștiul a devenit nefrecventabil pentru turiști; după ce aeroporturile din alte orașe din nord vor mai prinde un pic de pojghiță Bucureștiul va ieși de pe harta turistică a României.
Str. Sperantei X Str. Marin Serghiescu
https://www.google.com/maps/@44.4398641,26.1095592,3a,75y,81.08h,102.82t/data=!3m7!1e1!3m5!1s_cqDxXaHcaiiQu5WZo9Iew!2e0!5s20180801T000000!7i13312!8i6656
P.S. Comparati cu streetview din 2009
Lui ii este doar frig, foame si sete.
Un animal de oras..
|
Chiar daca nu ridici o casa nou, ci doar faci renovarea / reparatii la fatada, trebuie sa existe un PLAN.
Pe care trebuie sa il aprobe autoristatile!
Iar in final se face receptia, se verifica daca ce a iesit corespunde.
Nu Dorel este de vina ...
Este ca si cum un om obisnuit ar calca pe lalele in parc si ar spune ca n-a stiut. NU ESTE OM daca face asta..
"Nu Dorel are vina cea mai mare"!
In principiu ai dreptate cu:
"Daca este priceput sa scoata un perete drept ar trebui sa stie ca un mulaj sau o stucatura este nivelul urmator de "meserie", si să o RESPECTE!"
In realiatate insa:
- inca de prin 2001 a inceput sa se manifeste lipsa de meseriasi buni, care au plecat la lucru afara. Imi povestea un coleg si nu imi venea sa cred, ca pentu constrcutii angajau necalificati, pt ca zidari adevarati erau greu de gasit
- Dorel poata ca nu este neaparat fan "NOI MUNCIM, NU GANDIM!" dar face ce i se spune, executa jobul pentu care a fost platit.
Daca aceea a fost dorinta proprietarului, ce poate face Dorel???
Hai cu minusurile!
Cum spunea si cineva mai sus, luxul se plateste. Este un lux sa stai intr o cladire istorica.. Nu ti permiti intretinerea unei astfel de cladiri, te muti. Simplu.
Daca ti iei Mercedes, o repari cu piese din china ?
Contraintrebare.. va place Parisul ?
ce stiu e ca te costa o gramada de bani sa "renovezi" o cladire veche
de aceea avem mii de cladiri in paragina in centrele oraselor
dar avem gloata intaratata pe chestii estetice...
ROFL
in 2018 (pe Google street view) se vede tot etajul acoperit cu o chestie urata si un anunt mare de vanzare
... iar alaturi sunt blocurile gri comuniste
Genul ăsta de construcții au stabilitate seismică prin pereți groși cărămidă, tencuială fără ciment între cărămizin dar deschidere în pereți de dimensiunea ferestrelor de la etaj și lemnărie groasă pe toată grosimea zidului. Amărâtele de termopane de la parter nu vor suporta în veci greutatea de deasupra lor plus diferența mare în grosime. Normele cu buline și consolidări nu se ocupă de construcții sub 4 etaje; clădirea e periculoasă în ansambu, nu doar fațada nerestaurată. Nu este o voință națională reală pentru a păstra în siguranță astfel de clădiri. Doar de ... fațadă!
Zidurile de caramida erau foarte groase, "mancand" din spatiul interior, includea "lemnărie groasă pe toată grosimea zidului" iar podul imens era nelocuibil, fiind conceput sa fie cat mai usor.
La ferestrele mari, lemnaria avea si rol de rezistanta, nu stiu cum s-ar fi comportat in caz de "termopanizare" ...