Primăria Capitalei a început lucrările de modernizare a rețelei de termoficare programate pentru 2021, cu un segment de 13 km din Rahova, a anunțat primarul general, Nicușor Dan. Acesta este unul dintre cele cinci tronsoane programate pentru 2021, care însumează 53 km, valoarea investiției fiind de 300 milioane lei, bani de la bugetul local. În paralel, după finalizarea licitațiilor, Primăria Capitalei va începe lucrările de modernizare și cu cei 300 milioane de euro, bani europeni, însă este puțin probabil ca șantierele să înceapă în 2021.

Nicușor Dan Foto: PMB

”Începem azi un tronson de 13 km, aici în zona Ferentari, este unul din cele 5 tronsoane pe care ne propunem să le facem anul acesta. O să vă arăt pe hartă aici, suntem în zona asta, deci acesta are 13 km şi anul acesta ne propunem să mai facem în zona Pantelimon 12 km, în zona Colentina 9 km, în zona Victoriei 11 şi în zona Berceni 8 km. În total 53 de km. La ce e important tronsonul acesta? În primul rând că deserveşte cartierele din jur – Rahova, Ferentari, Sebastian – dar este foarte important pentru că este în zona de influenţă de la două centrale: Progresu şi Grozăveşti. Dacă acest tronson este bun, este posibil ca prin intermediul lui, în momente de avarii, să duci agentul termic de la una din centrale în cartiere. În momentul ăsta, asta nu e posibil”, a declarat Nicușor Dan.

Lucrările vor fi finanțate cu bani de la bugetul local, din credite.

”Valoarea totală a lucrărilor pe cele 5 segmente pe care vi le-am arătat, cele 5 segmente albastre este de 300 de milioane de lei, care sunt prevăzuţi a fi finanţaţi din bugetul local. După cum ştiţi aceşti bani nu există în momentul de faţă, urmează să avem bugetul naţional şi apoi bugetul local şi modalitatea prin care noi vrem să ieşim din acest blocaj financiar, în care Primăria Capitalei este de doi ani, este să punem datoriile în bugetul de 2021 şi tot ce înseamnă investiţie nouă, inclusiv aceasta, să fie finanţată din credite. Pentru asta avem nevoie ca Guvernul să ne extindă limita de creditare. Vrem ca toate cele 5 tronsoane să fie gata anul acesta, ca să putem începe din primăvara anului viitor tronsoanele pe care le vedeţi cu roşu, care sunt pe bani europeni (...) ”, a explicat Nicușor Dan.

Când vor începe lucrările la celelalte tronsoane? Depinde de organizarea licitațiilor pentru desemnarea constructorilor.

”Am avut două întâlniri cu constructorii şi estimez că la începutul săptămânii viitoare vom lansa în dezbatere publică caietul de sarcini pentru celelalte 4 tronsoane, vrem să le scoatem în licitaţie, să lucrăm cu privaţi”, a explicat primarul.

La finalul anului trecut, Nicușor Dan a semnat contractul de finanțare pentru 300 milioane euo, bani europeni, pentru modernizarea a peste 200 km de rețea primară, însă lucrările pot începe abia după atribuirea licitațiilor.

Edilul dă asigurări că bucureștenii abonați la sistemul centralizat nu vor avea mult de suferit din cauza lucrărilor.

”După cum aţi văzut, pe şantier, aici, s-au montat nişte conducte mai subţiri care sunt provizorii, oamenii tehnici le numesc provizorate, prin care serviciul este menţinut în continuare, astfel încât să nu se folosească conductele mari pe care se transportă agentul termic. Deci în principiu - mai puţin nişte întreruperi de câteva ore - nu este cazul să se întâmple. În schimb, când o să fie vorba să se lucreze aici în intersecţie, o să vedeţi că traficul va avea puţin de suferit”, a declarat Nicușor Dan.

Acesta a prezentat și o hartă, unde sunt marcate cu albastru lucrările ce vor fi executate cu fonduri ale primăriei și cu roșu cele cu fonduri europene. Acestea reprezintă și cele mai vulnerabile segmente din rețea, iar după înlocuire, calitatea serviciului se va îmbunătăți considerabil, dă asigurări primarul.

”Noi vorbim azi de 53 de km, asta înseamnă 5%, iar cele pe fonduri europene sunt 210 km, deci 21%. Însă aceste zone - şi cele cu albastru şi cele cu roşu - sunt cele mai afectate. Deci în momentul în care o să le avem făcute, calitatea serviciului va creşte foarte mult. De asemenea, dacă ne uităm la hartă vedem... şi ştim cu toţii că o zonă foarte afectată este toată această zonă de est. Un lucru pe care vrem să-l facem în vara asta, în parteneriat cu ELCEN, sau în situaţia cea mai fericită în care ELCEN-ul va fi deja la noi, este ca pe locaţia fostei centrale Titan să mai punem o centrală provizorie, lucru pe care putem să-l facem în trei luni. Şi atunci din nou în iarna viitoare calitatea serviciului pentru toată zona asta va fi îmbunătăţită semnificativ”, a explicat Nicușor Dan.

Primarul a declarat din nou că își dorește preluarea ELCEN.

„Vă mai aduc aminte de intenţia noastră de a prelua ELCEN, de a fuziona aceste două companii şi astfel să avem un unic responsabil pentru tot ce înseamnă sistem de termoficare în Bucureşti - şi producţie şi distribuţie. Momentul în care ELCEN va ieşi din insolvenţă, este foarte aproape, şi în felul acesta putem şi pe ELCEN să accesăm bani europeni pentru centrale mai performante. Cam asta este situaţia sistemului de termoficare în momentul de faţă. (...) Eu îmi doresc să se întâmple undeva până în luna mai-iunie, însă depindem de multe alte instituţii, de Consiliul Concurenţei, de creditorii ELCEN din momentul acesta, de Ministerul Energiei, deci sunt nişte paşi procedurali, dar eu îmi doresc ca până în vara asta să facem asta”, a mai spus Nicușor Dan.