Lucrările vor fi finanțate cu bani de la bugetul local, din credite.
”Valoarea totală a lucrărilor pe cele 5 segmente pe care vi le-am arătat, cele 5 segmente albastre este de 300 de milioane de lei, care sunt prevăzuţi a fi finanţaţi din bugetul local. După cum ştiţi aceşti bani nu există în momentul de faţă, urmează să avem bugetul naţional şi apoi bugetul local şi modalitatea prin care noi vrem să ieşim din acest blocaj financiar, în care Primăria Capitalei este de doi ani, este să punem datoriile în bugetul de 2021 şi tot ce înseamnă investiţie nouă, inclusiv aceasta, să fie finanţată din credite. Pentru asta avem nevoie ca Guvernul să ne extindă limita de creditare. Vrem ca toate cele 5 tronsoane să fie gata anul acesta, ca să putem începe din primăvara anului viitor tronsoanele pe care le vedeţi cu roşu, care sunt pe bani europeni (...) ”, a explicat Nicușor Dan.
Când vor începe lucrările la celelalte tronsoane? Depinde de organizarea licitațiilor pentru desemnarea constructorilor.
”Am avut două întâlniri cu constructorii şi estimez că la începutul săptămânii viitoare vom lansa în dezbatere publică caietul de sarcini pentru celelalte 4 tronsoane, vrem să le scoatem în licitaţie, să lucrăm cu privaţi”, a explicat primarul.
La finalul anului trecut, Nicușor Dan a semnat contractul de finanțare pentru 300 milioane euo, bani europeni, pentru modernizarea a peste 200 km de rețea primară, însă lucrările pot începe abia după atribuirea licitațiilor.
Edilul dă asigurări că bucureștenii abonați la sistemul centralizat nu vor avea mult de suferit din cauza lucrărilor.
”După cum aţi văzut, pe şantier, aici, s-au montat nişte conducte mai subţiri care sunt provizorii, oamenii tehnici le numesc provizorate, prin care serviciul este menţinut în continuare, astfel încât să nu se folosească conductele mari pe care se transportă agentul termic. Deci în principiu - mai puţin nişte întreruperi de câteva ore - nu este cazul să se întâmple. În schimb, când o să fie vorba să se lucreze aici în intersecţie, o să vedeţi că traficul va avea puţin de suferit”, a declarat Nicușor Dan.

”Noi vorbim azi de 53 de km, asta înseamnă 5%, iar cele pe fonduri europene sunt 210 km, deci 21%. Însă aceste zone - şi cele cu albastru şi cele cu roşu - sunt cele mai afectate. Deci în momentul în care o să le avem făcute, calitatea serviciului va creşte foarte mult. De asemenea, dacă ne uităm la hartă vedem... şi ştim cu toţii că o zonă foarte afectată este toată această zonă de est. Un lucru pe care vrem să-l facem în vara asta, în parteneriat cu ELCEN, sau în situaţia cea mai fericită în care ELCEN-ul va fi deja la noi, este ca pe locaţia fostei centrale Titan să mai punem o centrală provizorie, lucru pe care putem să-l facem în trei luni. Şi atunci din nou în iarna viitoare calitatea serviciului pentru toată zona asta va fi îmbunătăţită semnificativ”, a explicat Nicușor Dan.
Primarul a declarat din nou că își dorește preluarea ELCEN.
„Vă mai aduc aminte de intenţia noastră de a prelua ELCEN, de a fuziona aceste două companii şi astfel să avem un unic responsabil pentru tot ce înseamnă sistem de termoficare în Bucureşti - şi producţie şi distribuţie. Momentul în care ELCEN va ieşi din insolvenţă, este foarte aproape, şi în felul acesta putem şi pe ELCEN să accesăm bani europeni pentru centrale mai performante. Cam asta este situaţia sistemului de termoficare în momentul de faţă. (...) Eu îmi doresc să se întâmple undeva până în luna mai-iunie, însă depindem de multe alte instituţii, de Consiliul Concurenţei, de creditorii ELCEN din momentul acesta, de Ministerul Energiei, deci sunt nişte paşi procedurali, dar eu îmi doresc ca până în vara asta să facem asta”, a mai spus Nicușor Dan.
https://hip.pmb.ro/hip/?SiteGuid=76c2a7a5-9eab-4a3f-9b04-fd89109b19e4&MapGuid=72d6f523-5edb-427f-9b0e-3e03b6ba177f
Cand te-ai obisnuit sa-i spui "modernizare" inlocuirii sezoniere a piticilor de plastic si a panselutelor, cred si eu ca esti suparat.
Inainte sa comentezi aiurea, poate ar fi bine sa arunci o privire la ce a facut Bolojan in Oradea si cum a creat cel mai bun sistem de termoficare din tara.
Merita atitia bani aruncati pentru a conserva o vesnica "gaura neagra"? in ritmul asta pina se "modernizeaza" intreaga rete, lucrarea va trebui reluata de la capat. Si iar blocaje, si praf de la sapaturi, etc
E moarta. Salvati localizat ce se poate si in rest lasati/ajutati cetatenii sa devina independenti nu sa fie sclavii acestei hidre.
Nu mi se pare de loc OK sa isi puna fiecare centrala proprie.
Insa aritmetica elementara iti cam da dreptate:
"daca in fiecare an se modernizeza 35 km de conducte, in cat timp va fi reablitata toata reteaua de peste 3.000 km?"