Proprietarii a 63 de clădiri vechi din municipiul Brăila degradate de trecerea timpului vor fi supraimpozitaţi cu 500% potrivit unui proiect de hotărâre a Consiliului Local Municipal Brăila. Cele 63 de clădiri, majoritatea situate în centrul istoric al oraşului, au proprietari atât persoane fizice, cât şi juridice, care trebuie să plătească în acest an impozite ce ajung până la aproape 300.000 de lei.

BaniFoto: Agerpres

Măsura a fost anunţată de primarul Brăilei, Marian Dragomir, încă din mandatul trecut, iar prin adoptarea acestor hotărâri primarul speră să îi oblige pe proprietari să înceapă lucrări de reabilitare pentru a salva patrimoniul istoric al oraşului de pe Dunăre, scrie News.ro.

Astfel, cel mai mare impozit care va trebui plătit de o persoană juridică este de 274.392 de lei, iar cel mai mare impozit care va fi aplicat unei persoane fizice care deţine o astfel de clădire se ridică la 51.972 lei.

Există însă şi o veste bună: în cazul reabilitării respectivelor clădiri, proprietarii pot fi scutiţi de impozite timp de 3 ani.

  • "Aplicarea supraimpozitării cu 500% pentru clădirile din Centrul Istoric aflate în paragină a fost o decizie curajoasă deoarece acum există legislaţie, dar foarte mulţi primari, pentru a nu deranja alegătorii, preferă să aplice măsuri mai blânde. Eu consider că proprietarii clădirilor din Centrul Istoric au avut destul timp la dispoziţie pentru a reabilita din proprie iniţiativă clădirile aflate în proprietatea lor. Cei care nu reabilitează plătesc impozite mult mai mari şi în mod repetat maximul de amendă pe care poate să îl dea Primăria.
  • Cei care reabilitează clădirile primesc timp de 3 ani scutire de la plata impozitului pe acea clădire. La aceste impozite crescute cu 500% nu îşi mai permit să asiste indiferenţi la degradarea propriilor clădiri aşteptând cumpărătorul sau chiriaşul. Pentru a nu exista interpretări sau discuţii, suma pe care Primăria o va încasa din această supraimpozitare va fi folosită anul viitor pentru lucrări de modernizare tot în centrul istoric", a declarat primarul Brăilei, Marian Dragomir.

Deşi multe instituţii ale statului îşi au sediile în astfel de clădiri cu valoare istorică nereabilitate aflate în proprietatea statului sau a municipalităţii, acestea nu vor fi supraimpozitate. Asta pentru că imobilele deţinute de instituţiile publice nu sunt impozitate de fel şi astfel nu pot fi nici supraimpozitate.