Circa 750 de câini de la adăpostul Odăi riscă să rămână fără îngrijire din cauza conflictului dintre Primăria Sectorului 1 și Romprest, atrage atenția Ilinca Macarie, fost consilier local la Sectorul 1. Aceasta a scris pe pagina sa de Facebook că de animalele din adăpost aveau grijă angajați ai Romprest, iar din această dimineață compania și-a retras oamenii, astfel că nu mai are cine să dea mâncare și să facă curat la câini. Viceprimarul Sectorului 2, Oliver Păiuși, a declarat pentru HotNews.ro că va merge personal să ducă mâncare la câini, iar apoi Poliția Locală sau ADP-ul vor căuta o firmă care să se ocupe de adăpost.

Adapostul OdaiFoto: Ilinca Macarie

”Adăpostul Odăi rămâne fără personal la curățenie. De asemenea nu are cine să hrănească câinii. În momentul asta ROMPREST își ia oamenii de acolo”, a scris în această dimineață Ilinca Macarie pe pagina sa de Facebook.

Viceprimarul USR, Oliver Păiuși spune că va rezolva problema împreună cu primarul Clotilde Armand.

”Luăm mâncare și ne ducem acolo să dăm la câini. Vorbesc cu doamna primar, iau 20 de saci de mâncare și le ducem. O să apelăm la altă firmă să se ocupe de adăpost, fiindcă înțeleg că erau pe contract separat, nu are nicio treabă cu salubrizarea și contractul de salubrizare. Este separat. O să verific să văd care este treaba și dacă animalele nu au primit mâncare, mergem să le ducem. Apoi ADP-ul sau Poliția Locală vor găsi o firmă care să se ocupe”, a explicat acesta.

Ilinca Macarie a prezentat miercuri, într-o altă postare pe Facebook, cum vede ea situația adăpostului Odăi, aflat în administrarea Primăriei Sector 1.

”În adăpostul Odăi sunt cam 750 de câini. Aceşti câini sunt hrăniţi, adăpaţi şi li se curăţa ţarcurile zilnic de către angajaţi ai ROMPREST. Bine, rău, cum o fac, ăştia sunt oamenii care facă această muncă zilnic, cunosc câinii şi câinii pe ei şi operaţia decurge în linii mari fără incidente. Nu sunt mulţi şi lucrează contra cronometru pentru a putea ajunge la toţi câinii. Nu fac această muncă angajații primăriei sau poliţiştii locali, ci Ion sau Costel, care sunt aduşi cu maşinile în fiecare dimineaţă la muncă. Muncă e aşa de dură că am ajuns la convingerea că fiecare din aceştia iubeşte în felul lui câinii ăia, altfel nu ar continua să o facă. Unii dintre ei chiar au o relaţie specială cu căţeii şi fac o treabă mai bună decât unii traineri. Ei bine, din cauza divergențelor dintre ROMPREST şi Primăria sectorului 1, aceşti oameni s-ar putea să-şi piardă de azi pe mâine, slujba. Şi ştiţi ce îi doare pe ei mai mult? Nu că nu mai au de lucru, ci că nu mai pot veni la câini. O astfel de decizie ar fi o catastrofă. Câinii nehrăniţi o zi ar începe să se sfâşie unii pe alții iar dacă la muncă asta ar fi aduşi aceeaşi poliţişti locali care îi adună de pe străzi, câinii nu ar reacţiona deloc bine. Gândiţi-vă la consecinţe, domnilor de la ROMPREST și din administrație!”, a scris Ilinca Macarie.

Aceasta a făcut apel la primar, la viceprimari şi la toţi consilierii de la sectorul 1 să conştientizeze potenţialul pericol şi să găsească împreună cu ROMPREST soluții pentru că aceşti oameni să îşi poată continua munca.

Și Asociația pentru protecția animalelor Kola Kariola a semnalat problema. ONG-ul a scris pe pagină de Facebook că a încercat să vorbească cu primarul Clotilde Armand, dar fără rezultat.

”Războaiele dvs politice vor duce la pierderi de vieți. Anularea contractului cu Romprest pune în pericol viață a 750 de câini din adăpostul Odăi, care este în custodia primăriei pe care o conduceți. Sau nu ați avut în vedere acest aspect? Personalul care îngrijește acești câini, hrană, apă, curățenie, este personal angajat Romprest. Câinii aia și așa au condiții vai mama lor, dar măcar cineva zilnic le făcea curat, le punea hrană și apă curată. Nu o să mai aibă cine. Va veți duce dvs personal să faceți asta? Cum ați strâns și gunoaiele din sector 1? (...) V-am sunat să lămurim situația, v-am trimis mesaj. Ați ignorat. Se zvonea de multă vreme că vreți să desființați adăpostul de la Odăi. Va bazați pe adăposturile ASPA? Se va ajunge la suprapopulare și implicit la uciderea acestor câini, de care vă veți face direct răspunzătoare. Despre Romprest, aia încasează bani, mulți, puțini, nu e treaba noastră. Problema sunt câinii și cine le va oferi îngrijirea de care au nevoie.”, au scris reprezentanții Asociației pe pagina de Facebook.