Primăria Capitalei și Garda de Mediu au încheiat, miercuri, un protocol în baza căruia comisarii Gărzii vor merge pe teren împreună cu Poliția locală pentru a depista sursele de poluare. Primăria Municipiului București va pune la dispoziția acestor echipe stația mobilă de măsurare a calității aerului, a anunțat primarul general, Nicușor Dan, pe pagina de Facebook.

Nicușor Dan Foto: PMB

”A fost agreat astăzi protocolul de colaborare dintre Primăria Capitalei, Garda de Mediu și primăriile de sector. Astfel, de la 1 februarie, în fiecare sector, vor funcționa echipe mixte formate din câte 4 comisari de la Garda de Mediu și 4 polițiști locali. În două săptămâni evaluăm implementarea proiectului”, a explicat Nicușor Dan.

Weekend-ul trecut, noaptea, rețeaua națională de măsurare a calității aerului a înregistrat depășiri de până la 3 ori pentru PM10, iar rețelele independente au înregistrat și ele depășiri de până la 600% pentru PM2,5 și 400% pentru PM10. Singura explicație a venit sâmbătă de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti: poluarea a crescut din cauza traficului și a condițiilor meteo nefavorabile dispersiei care au produs acumulări de poluanți la nivelul solului. Luni seară însă poluarea a dispărut ca prin minune, iar ceea ce s-a întâmplat se înscrie în tiparul conturat de la începutul sezonului rece- poluare masivă aproape în fiecare weekend, noaptea.

HotNews.ro a încercat luni să stea de vorbă cu ministrul Mediului, Barna Tánczos și cu primarul general al capitalei, Nicușor Dan, pentru a clarifica ce se întâmplă și ce măsuri iau cele două instituții, însă aceștia nu au fost de găsit. Singurele explicații le-am primit de la ELCEN, considerați în sezonul rece unul dintre principalii poluatori. Activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială.