Nicușor Dan: Bugetul real al Primăriei Capitalei este undeva la 4 miliarde lei / Nu veţi găsi în momentul acesta proiectele noi

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 22 ianuarie 2021, 14:44 Actualitate | Administratie Locala


Nicușor Dan
Foto: PMB
Primăria Capitalei va avea în 2021 un buget real de circa 4 miliarde lei la care se adaugă finanțările nerambursabile din fonduri europene, a anunțat vineri primarul general, Nicușor Dan, într-o conferință de presă. Din această suma, subvențiile la STB și termoficare vor fi în jur de 2 miliarde lei, iar în bugetul de la începutul anului nu vor fi investiții noi din cauza situației financiare dificile în care se află municipalitatea. Investițiile din anii trecuți, continuate în 2021 vor fi Pasajul de la Doamna Ghica, lărgirea străzii Prelungirea Ghencea și Patinoarul Flamaropol.

”Un buget realist este 4 miliarde de lei, la care se vor adăuga acele proiecte cu finanţare europeană, pentru că sunt bani care vin şi pleacă. Şi atunci vor fi 4,5 miliarde care sunt bani de la stat, plus veniturile noastre proprii, plus acele proiecte cu finanţare europeană care se vor adăuga de-a lungul anului, câteva dintre ele chiar de la început, cum sunt cele de la Administraţia Spitalelor. (...) În bugetul de investiţii pe 2021 veţi găsi în mod sigur Prelungirea Ghencea, pasajul de la Doamna Ghica, multe consolidări, în special cele care vin din trecut, Patinoarul Flamaropol şi Cartierul Henri Coandă. Aşa cum am spus, nu veţi găsi în momentul acesta proiectele noi, deoarece vrem să încheiem un buget realist, dar le veţi găsi la rectificările pe care le vom face de-a lungul anului”, a declarat Nicușor Dan.

Primarul spune că datoriile de anul trecut la capitolul investiții sunt de circa 400 milioane lei, banii urmând a fi puși în bugetul pe anul acesta.

”Avem undeva la 500 de milioane de lei datorii către diverse tipuri de furnizori. Din aceste datorii sunt cam 400 de milioane pe investiţii şi cam 100 de milioane pe cheltuieli curente, secţiunea de funcţionare. Cerem Guvernului ca să ne ridice plafonul de îndatorare, astfel încât să putem să absorbim încă de la începutul anului aceste datorii în bugetul pe care o să îl aprobe Consiliul General, astfel încât să pornim pe partea aceasta de la zero şi, totodată, din acea limită de creditare să ne ducem cu noile investiţii acolo, inclusiv cu consolidarea clădirilor cu risc seismic şi inclusiv cu acei 60 de kilometri de reţea de termoficare, tot acolo”, a explicat Nicușor Dan.

Primarul spune că în lista de investiții de la începutul anului nu vor fi trecute nici proiectele promise în campania electorală.

”Nu veți găsi în lista de investiţii multe din lucrurile pe care le-am anunţat în campania electorală. Dar vom avea de-a lungul anului mai multe rectificări pozitive, în care vom adăuga, pe măsură ce vom identifica surse de finanţare, mari lucrări de investiţii, cum ar fi de exemplu Parcul Natural Văcăreşti. Fără îndoială că la una dintre rectificările acestea, probabil că în jurul lunilor aprilie-mai, veţi vedea acest obiectiv de investiţii început. Şi, pe de altă parte, pe măsură ce vom mai descoperi lucruri, vom ajusta cheltuielile pe care Primăria Capitalei le face. (...) Cel târziu în data de 1 mai veţi găsi în bugetul Primăriei Capitalei marile proiecte despre care am vorbit în campania electorală. Adică veţi găsi marile parcări la intrare în oraş, sistemul de semaforizare inteligentă, reabilitarea celor 50 de kilometri de linie de tramvai. Ce am spus, am spus pentru că ne grăbim să închidem un buget şi să dovedim pieţei că suntem solvabili şi că suntem serioşi. În bugetul pe care îl veţi vedea imediat în februarie, după aprobarea bugetului naţional, vor fi numai investiţiile care vin din urmă şi pe care suntem obligaţi să le facem”, a declarat Nicușor Dan.

În urma discuțiilor pe buget cu directorii din Primăria Capitalei, Nicușor Dan a declarat că s-au cerut de 3 ori mai mulți bani decât sunt, iar printre propunerile făcute se află alocarea a 25 milioane lei pentru statui, între 20 și 30 milioane lei pentru biserici, 300 milioane lei pentru spații verzi (ALPAB).

”Vreau să ieşim din politica de tip „Moş Crăciun”, în care, din păcate, s-a desfăşurat până acum discuţia pe buget. Veneau directorii, propuneau mult, ştiau că se taie, se tăia aşa din pix, şi nu exista nicio coerenţă între lucrurile care se plăteau de la bugetul local. Chestiunea fundamentală este ce vrem să facem cu orașul acesta şi de aceea e extrem de important că am avut o discuţie cu toţii, pe toate zonele de activitate, pentru ca bugetul să reflecte o direcţie de dezvoltare. (...) Stiţi că este o secvenţă, in filmul „Titanic”, în care vaporul se scufundă şi orchestra cântă. Am avut această imagine de mai multe ori în minte la discuţiile cu o parte din Executiv. Vă dau un singur exemplu, au venit cu propunerea de a cheltui 25 de milioane de lei pentru noi statui în Bucureşti. Avem, de asemenea, administraţii care plătesc zeci de mii de euro pe chirii, timp în care AFI are spaţii, din care unele stau goale şi altele sunt închiriate pe nimica toată. (...) Legat de ALPAB, această administraţie a avut în fiecare an un buget de în jur de 100 de milioane de lei, din 2015 încoace, şi acum au venit şi au cerut 300 de milioane de lei. S-a cerut de către fosta Administraţie a Monumentelor şi Patromoniului Turistic, care acum se numeşte Direcţia pentru Peisagistică, o sumă între 20-30 de milioane de lei pentru 61 de biserici. (...) Dacă însumăm tot ce s-a propus ieri de către direcţii, sunt cam de trei ori mai mulţi bani decât avem în condiţiile financiare în care ne aflăm”, a explicat Nicușor Dan.
Acesta spune că a fost impresionat de unele dintre cheltuielile bugetare făcute de municipalitate anul trecut.

”Vă dau câteva exemple din buget, câteva numere care pe mine m-au impresionat: subvenţia pe transport facturată efectiv în 2020, 1,3 miliarde de lei, în condiţiile în care în 2016 era de 600 de milioane de lei. Subvenţia pentru termie facturată în 2020, un miliard de lei. În concluzie, mai mult de jumătate din bugetul real pe anul 2020 a fost cheltuit pentru aceste două subvenţii. Arena Naţională ne costă 20 de milioane de lei pe an şi produce două milioane de lei pe an. Administraţia de Consolidări a Clădirilor cu Risc seismic a plătit în 2020 cinci milioane de lei pentru a face o campanie publicitară, „Bucureştiul trainic”, dar în anul 2020 a semnat doar o convenţie pentru reabilitarea unui imobil”, a declarat Nicușor Dan.

Primarul spune că în bugetul pe 2021 se vor găsi și multe restanțe ale Primăriei Capitalei, proiecte începute cu peste 10 ani în urmă, care nu sunt finalizate.

”Avem nişte restanţe istorice. În anul 2003 s-a semnat un program cu BEI pentru reabilitarea a 102 sau 103 şcoli, cu termen de finalizare 2008. Nu s-a încheiat. Am cerut un raport detaliat, mai avem 5 sau 6 şcoli de terminat în programul ăsta. Sunt convenţii pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic care sunt semnate din anii 2005, 2006, 2007 şi clădirile nu au fost consolidate încă. Sunt proprietari care au fost mutaţi în locuinţele de necesitate pentru ca imobilele lor să se consolideze şi stau acolo de 9 ani, iar lucrarile de consolidare la imobilele lor nu s-au terminat. Iar în cartierul Henri Coandă avem o promisiune din 2007, absurdă, ca Primăria Capitalei să facă inclusiv partea care aparţine judeţului Ilfov, adică oraşului Voluntari. Din păcate, această promisiune s-a concretizat într-o hotărâre de instanţă din 2012 care ne obligă să facem acest lucru. Şi acestea sunt restanţe care au fiecare mai mult de 10 ani şi pe care, dacă vrem să fim serioşi în piaţă, trebuie la un moment dat să le închidem şi o să fie trecute în bugetul de investiţii pe 2021”, a mai explicat Nicușor Dan.

Conferința de presă a fost făcută în urma discuțiilor cu directorii din Primărie, și societatea civilă, un prim proiect de buget urmând a fi pus în dezbatere publică în luna februarie. Atunci vom vedea exact ponderea cheltuielilor de investiții, cheltuielilor de funcționare, subvențiile și salariile personalului.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


7262 vizualizari

 • -6 (18 voturi)    
  "4,5 miliarde care sunt bani de la stat" (Vineri, 22 ianuarie 2021, 14:53)

  Kivek [utilizator]

  deci Nicusor recunoaste ca Bucurestiul NU produce nimic: "4,5 miliarde care sunt bani de la stat, plus veniturile noastre proprii"

  care sunt veniturile voastre proprii, aia vreau sa stiu.

  si oricum din banii care se aduna din Bucuresti 50% sunt dinm TVA, din consum, aia nu se iau in calcul

  nu mai vorbim de firmele cu sediul in Buc care fac afaceri in toata tara dar raporteaza veniturile doar in Buc
  • +6 (16 voturi)    
   Poate in mintea ta de provicial limitat.. (Vineri, 22 ianuarie 2021, 15:46)

   gio13 [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   Boss, o parte din taxe si impozitele care se strang local se duc intai la bugetul central, pe urma sa retrimit in teritoriu, aia este prima parte la care se referea. Alta parte din taxe si impozite se duc direct la bugetul local. Bucurestiul produce 20% din PIBul Romaniei la o populatie de 10%, deci contributie dubla pe cap de locuitor fata de media pe tara.
   • -2 (4 voturi)    
    corect + frustrat pe deasupra (Vineri, 22 ianuarie 2021, 16:57)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui gio13

    Cliseul clasic.

    Astia habar n-au ca firmele alea, care "declara" la Bucuresti, nu sunt cuprinse in statisticile ref aport PIB. A scos un ziarist, de aceeasi calitate/origine cu asta, o "stire" si de atunci sfertodoctii tot rostogolesc aberatia.
    Daca le mai spui si de impozite salarii declarate/virate in oras punct lucru (CIF separat peste 5 angajati) indiferent locatie sediu sau marime firma, deja ii injuri de mama pe habarnistii cu gura maaaaare.
   • -1 (3 voturi)    
    Buc NU produce 20% din PIB, asta e un fals (Vineri, 22 ianuarie 2021, 18:18)

    Kivek [utilizator] i-a raspuns lui gio13

    PIB-ul romaniei e in proportie de 50% format din TVA, din consum

    dupa aceea avem Dacia Pitesti, Cluj, Timisoara, Sibiu, Ford Craiova


    ce produce Bucurestiul?
    • +2 (4 voturi)    
     sfertodoct (Vineri, 22 ianuarie 2021, 19:24)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

     Poate te dai un pic pe net, pe site-uri economice, nu cancan.

     https://www.economica.net/harta-judetelor_80453.html

     Pozitia 1 este "marii contribuabili", SEPARATA de Bucuresti. Guess what, intre timp a mai crescut aportul. Cum la fel a crescut si pentru Cluj, bravo si lor.

     Ramane cum am stabilit. Valabil si pentru restul frustratilor care oracaie pe aici pe ce habar n-au.
   • -1 (7 voturi)    
    mitica superiorul (Vineri, 22 ianuarie 2021, 18:23)

    zambara [utilizator] i-a raspuns lui gio13

    mai Mitica,
    B produce doar in visele locale 20% din PIB.
    Cum majoritatea companiilor mari isi au sediul inregistrat in B, veniturile lor sunt inregistrate in B. 80-90 % vanzari sunt in afara B dar veniturile sunt inregistrate 100 % in B. Ai inteles acum?. B cheltuie mai mult decat produce.
    Fortand exemplul, situatia e similara cu felul in care procedeaza Facebook, Google etc. Isi incaseaza veniturile din toata Europa dar le inregistreaza in Luxemburg si Irlanda.
    Daca B nu ar avea situatia privilegiata de capitala, cu monopolul aferent pe institutii (ambasade, ministere, parlament si restul pleiadei de institutii ale statului) (de aici si efectul de domino cu beneficiile aferente: sediul companiilor media in B, sediul marilor companii in B, etc.) ar fi un biet oras subdezvoltat cu mentalitate de secol XIX.
    Chiar si in situatia asta privilegiata de acum, B produce mai putin decat cheltuie. In mod real nu pe hartie. Singurul loc unde e pe primul loc in tara este la hotie. Iar in Europa concureaza (din pacate) cu brio la cea mai urata si nefrecventabila capitala.
    Cu toate avantajele, pentru B e o chestiune de cativa ani pana cand va fi depasit si la populatie si la putere economica de Cluj si Timisoara (ca zona metropolitane). Cred ca suntem printre putinele tari din UE in care cetatenilor le e jena cu capitala lor.
    Mai lasati aerele de superioritate si reveniti cu picioarele pe pamant. B e departe de ceea ce credeti voi ca e.
    • +1 (3 voturi)    
     alt habarnist (Vineri, 22 ianuarie 2021, 20:45)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui zambara

     https://www.economica.net/harta-judetelor_80453.html

     Ia si inghite.


     PS: observa pozitia 1, separata. Am subliniat pentru ca a trebuit sa tin cont de nivel interlocutor.
  • +3 (11 voturi)    
   Intr-un comentariu mai devreme... (Vineri, 22 ianuarie 2021, 16:37)

   IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   ... vorbeai despre oameni spalati pe creier de televizunile de propaganda. Tu esti un caz fericit, la tine nu au ce spala.
   Toate impozitele pe venit / profit din Romania sunt colectate de ANAF (stat) si apoi redistribuite administratiilor locale (intr-o masura destul de mica). Bucurestiului i se redistribuie procentual mai putin decat produce, deci poti sta linistit, nu "traieste" Bucurestiul din banii tai.
   • -1 (3 voturi)    
    Pari ca stii dar habar nu ai, un fel de semidoct (Vineri, 22 ianuarie 2021, 18:16)

    Kivek [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

    vorbesti de procente luate de ANAF si redistribuite dar nu spui CATE procente si din ce vin ele

    sunt TVA sau alte taxe si impozite, tocmai asta intrebam pt ca daca e TVA ala nu e relevant
  • +1 (5 voturi)    
   eu propun (Vineri, 22 ianuarie 2021, 17:00)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   daca bucurestiu e o asa gaura mare sa nu mai dea bani deloc la buget si sa se descurce din banii care-i produce....

   ati muri de foame ma astia care nu sunteti in orasele mari, daca alea 3-4 orase cu adevarat profitabile nu ar da bani la bucet ca sa ciuguliti si voi!
   dat voi tot nemultumiti pomanagiilor!
 • -7 (15 voturi)    
  Deci Nicusor 19 grade (Vineri, 22 ianuarie 2021, 14:57)

  Relaxat [utilizator]

  Face economie la caldura. Mai bine o scumpeste. Sunt cartiere unde toata iarna va fi caldura sub parametri. Stie cineva cine a inchis Grozavesti ?
  Fara proiecte noi, ii convine de minune. Nu are nimic de facut. Sa treaca mai repede astia 4 ani sau poate isi da demisia sa lase pe cineva care vrea sa faca ceva nu doar sa gestioneze "saracia" de 1 miliard de euro anual
  Urmatorul va zice: Nu s-a facut nimic 34 de ani.
 • +9 (13 voturi)    
  Subvențiile trebuie să dispară! (Vineri, 22 ianuarie 2021, 15:07)

  mr_mojo [utilizator]

  Ne mințim că e bine când de fapt nu e deloc.
  Plus că de subvenții profită doar unii.
  • +3 (3 voturi)    
   da si nu (Vineri, 22 ianuarie 2021, 16:52)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

   La caldura, de acord. + lasat posibilitatea debransarii de la sistemul falimentar.
   La transport in comun insa, ar trebui sa ramana (as umbla insa la partea de costuri "artificiale"). Eu nu folosesc transportul in comun, insa sunt de acord cu incurajarea lui (si) in modul asta, din banii mei.
 • +7 (13 voturi)    
  Impresia mea este (Vineri, 22 ianuarie 2021, 15:43)

  fokerul [utilizator]

  că, pentru prima dată după 90, problemele Bucureştiului sunt abordate serios, profesionist. Sper ca Nicuşor să nu aibă piedici în consiliu şi de la guvern. Depinde pe ce muşuroi calcă.
 • -4 (10 voturi)    
  Demolati Arena Nationala (Vineri, 22 ianuarie 2021, 15:54)

  comentacu [utilizator]

  Si faceti economii de 18 mill. pe an. Oricum fotbal nu mai avem si anul asta parca se mai dau in folosinta 2 stadioane. Huligani avem.
  Deci, domnu' primar, porniti de la ce avem, de la huligani, si organizati saptamanal meciuri intre jandarmerie si ultrasi. Sunt convins ca ar plati si televizunile transmiterea evenimentelor.
  • -2 (2 voturi)    
   alt limitat (Vineri, 22 ianuarie 2021, 17:03)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui comentacu

   1 - stadionul nu e doar pt fotbal. si ala castiga bani, nu-ti fa griji, doar ca mintea ta limitata nu isi da seama de asta!
   2 - huligani nu avem, sa te uiti prin america de sud, anglia, turcia, chiar italia sa vezi ce inseamna "huligani".pana si spaniolii au fost mai violenti ca noi... nici macar la TV nu s-a mai vb de "huligani" de ani de zile, de unde kkt le scoti?!
 • +1 (9 voturi)    
  PMB investitii (Vineri, 22 ianuarie 2021, 16:23)

  atc [utilizator]

  ”Nu veți găsi în lista de investiţii multe din lucrurile pe care le-am anunţat în campania electorală"
  Stai linistit, Nicusoare, nici nu ne asteptam!
  • 0 (2 voturi)    
   cred ca (Vineri, 22 ianuarie 2021, 17:04)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui atc

   intr-un final s-a inscris in pnl stiind ca nu o sa faca nimic si ca sa distruga pnl din interior....
   • +2 (2 voturi)    
    N.D. (Vineri, 22 ianuarie 2021, 19:58)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Chiar il suspectati ca l-ar duce mintea la asa subtilitate? Cred ca explicatia e mult mai simpla: incepe cu pro... si se termina in ...stie.
 • +1 (3 voturi)    
  deci continuam cu populismul (Vineri, 22 ianuarie 2021, 16:58)

  liviu_ [utilizator]

  in loc sa se faca parcari, parcuri, infrastructura etc...

  se platessc subventii ... ca nu au oamenii chef sa plateasca mai mult de 40 de lei abonamentu RATB si petnru ca RADETU e o mizerie notorie care papa bani....

  hai ca ai inceput "bine"... intai te duci frumusel la pnl impotriva a ceea ce au vrut votantii tai, apoi iti ataci fostul partid (infiintat de tine, deci pentru problemele caruia esti si tu vinovat), si acum incepi cu "de fapt investitii din parti".... m-am lamurit!

  PS: hai naiba sa facem noi cheta sa punem bani de un parc, o parcare ceva... ca pana se misca astia o sa ne apuce anu 3000...
 • 0 (2 voturi)    
  Faliment (Vineri, 22 ianuarie 2021, 22:55)

  FortApache [utilizator]

  Nu numai Buc este falimentar, intreaga Ro din pacate este... Dar este voie de la stapanire insa sa se foloseasca condeiul astfel incat sa se "obtina" un mic plus pentru a se putea varsa si la noi niste imprumuturi, bani surplus ai unora.

  De mult cred ca nu mai este vorba despre bani, este vorba despre Control ...cautati cine detine controlul...restul doar rostogolim niste credite care pentru altii nu mai inseamna de mult timp nimic.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by