”Un buget realist este 4 miliarde de lei, la care se vor adăuga acele proiecte cu finanţare europeană, pentru că sunt bani care vin şi pleacă. Şi atunci vor fi 4,5 miliarde care sunt bani de la stat, plus veniturile noastre proprii, plus acele proiecte cu finanţare europeană care se vor adăuga de-a lungul anului, câteva dintre ele chiar de la început, cum sunt cele de la Administraţia Spitalelor. (...) În bugetul de investiţii pe 2021 veţi găsi în mod sigur Prelungirea Ghencea, pasajul de la Doamna Ghica, multe consolidări, în special cele care vin din trecut, Patinoarul Flamaropol şi Cartierul Henri Coandă. Aşa cum am spus, nu veţi găsi în momentul acesta proiectele noi, deoarece vrem să încheiem un buget realist, dar le veţi găsi la rectificările pe care le vom face de-a lungul anului”, a declarat Nicușor Dan.
Primarul spune că datoriile de anul trecut la capitolul investiții sunt de circa 400 milioane lei, banii urmând a fi puși în bugetul pe anul acesta.
”Avem undeva la 500 de milioane de lei datorii către diverse tipuri de furnizori. Din aceste datorii sunt cam 400 de milioane pe investiţii şi cam 100 de milioane pe cheltuieli curente, secţiunea de funcţionare. Cerem Guvernului ca să ne ridice plafonul de îndatorare, astfel încât să putem să absorbim încă de la începutul anului aceste datorii în bugetul pe care o să îl aprobe Consiliul General, astfel încât să pornim pe partea aceasta de la zero şi, totodată, din acea limită de creditare să ne ducem cu noile investiţii acolo, inclusiv cu consolidarea clădirilor cu risc seismic şi inclusiv cu acei 60 de kilometri de reţea de termoficare, tot acolo”, a explicat Nicușor Dan.
Primarul spune că în lista de investiții de la începutul anului nu vor fi trecute nici proiectele promise în campania electorală.
”Nu veți găsi în lista de investiţii multe din lucrurile pe care le-am anunţat în campania electorală. Dar vom avea de-a lungul anului mai multe rectificări pozitive, în care vom adăuga, pe măsură ce vom identifica surse de finanţare, mari lucrări de investiţii, cum ar fi de exemplu Parcul Natural Văcăreşti. Fără îndoială că la una dintre rectificările acestea, probabil că în jurul lunilor aprilie-mai, veţi vedea acest obiectiv de investiţii început. Şi, pe de altă parte, pe măsură ce vom mai descoperi lucruri, vom ajusta cheltuielile pe care Primăria Capitalei le face. (...) Cel târziu în data de 1 mai veţi găsi în bugetul Primăriei Capitalei marile proiecte despre care am vorbit în campania electorală. Adică veţi găsi marile parcări la intrare în oraş, sistemul de semaforizare inteligentă, reabilitarea celor 50 de kilometri de linie de tramvai. Ce am spus, am spus pentru că ne grăbim să închidem un buget şi să dovedim pieţei că suntem solvabili şi că suntem serioşi. În bugetul pe care îl veţi vedea imediat în februarie, după aprobarea bugetului naţional, vor fi numai investiţiile care vin din urmă şi pe care suntem obligaţi să le facem”, a declarat Nicușor Dan.
Primarul spune că în bugetul pe 2021 se vor găsi și multe restanțe ale Primăriei Capitalei, proiecte începute cu peste 10 ani în urmă, care nu sunt finalizate.
”Avem nişte restanţe istorice. În anul 2003 s-a semnat un program cu BEI pentru reabilitarea a 102 sau 103 şcoli, cu termen de finalizare 2008. Nu s-a încheiat. Am cerut un raport detaliat, mai avem 5 sau 6 şcoli de terminat în programul ăsta. Sunt convenţii pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic care sunt semnate din anii 2005, 2006, 2007 şi clădirile nu au fost consolidate încă. Sunt proprietari care au fost mutaţi în locuinţele de necesitate pentru ca imobilele lor să se consolideze şi stau acolo de 9 ani, iar lucrarile de consolidare la imobilele lor nu s-au terminat. Iar în cartierul Henri Coandă avem o promisiune din 2007, absurdă, ca Primăria Capitalei să facă inclusiv partea care aparţine judeţului Ilfov, adică oraşului Voluntari. Din păcate, această promisiune s-a concretizat într-o hotărâre de instanţă din 2012 care ne obligă să facem acest lucru. Şi acestea sunt restanţe care au fiecare mai mult de 10 ani şi pe care, dacă vrem să fim serioşi în piaţă, trebuie la un moment dat să le închidem şi o să fie trecute în bugetul de investiţii pe 2021”, a mai explicat Nicușor Dan.
Conferința de presă a fost făcută în urma discuțiilor cu directorii din Primărie, și societatea civilă, un prim proiect de buget urmând a fi pus în dezbatere publică în luna februarie. Atunci vom vedea exact ponderea cheltuielilor de investiții, cheltuielilor de funcționare, subvențiile și salariile personalului.
care sunt veniturile voastre proprii, aia vreau sa stiu.
si oricum din banii care se aduna din Bucuresti 50% sunt dinm TVA, din consum, aia nu se iau in calcul
nu mai vorbim de firmele cu sediul in Buc care fac afaceri in toata tara dar raporteaza veniturile doar in Buc
Astia habar n-au ca firmele alea, care "declara" la Bucuresti, nu sunt cuprinse in statisticile ref aport PIB. A scos un ziarist, de aceeasi calitate/origine cu asta, o "stire" si de atunci sfertodoctii tot rostogolesc aberatia.
Daca le mai spui si de impozite salarii declarate/virate in oras punct lucru (CIF separat peste 5 angajati) indiferent locatie sediu sau marime firma, deja ii injuri de mama pe habarnistii cu gura maaaaare.
dupa aceea avem Dacia Pitesti, Cluj, Timisoara, Sibiu, Ford Craiova
ce produce Bucurestiul?
https://www.economica.net/harta-judetelor_80453.html
Pozitia 1 este "marii contribuabili", SEPARATA de Bucuresti. Guess what, intre timp a mai crescut aportul. Cum la fel a crescut si pentru Cluj, bravo si lor.
Ramane cum am stabilit. Valabil si pentru restul frustratilor care oracaie pe aici pe ce habar n-au.
B produce doar in visele locale 20% din PIB.
Cum majoritatea companiilor mari isi au sediul inregistrat in B, veniturile lor sunt inregistrate in B. 80-90 % vanzari sunt in afara B dar veniturile sunt inregistrate 100 % in B. Ai inteles acum?. B cheltuie mai mult decat produce.
Fortand exemplul, situatia e similara cu felul in care procedeaza Facebook, Google etc. Isi incaseaza veniturile din toata Europa dar le inregistreaza in Luxemburg si Irlanda.
Daca B nu ar avea situatia privilegiata de capitala, cu monopolul aferent pe institutii (ambasade, ministere, parlament si restul pleiadei de institutii ale statului) (de aici si efectul de domino cu beneficiile aferente: sediul companiilor media in B, sediul marilor companii in B, etc.) ar fi un biet oras subdezvoltat cu mentalitate de secol XIX.
Chiar si in situatia asta privilegiata de acum, B produce mai putin decat cheltuie. In mod real nu pe hartie. Singurul loc unde e pe primul loc in tara este la hotie. Iar in Europa concureaza (din pacate) cu brio la cea mai urata si nefrecventabila capitala.
Cu toate avantajele, pentru B e o chestiune de cativa ani pana cand va fi depasit si la populatie si la putere economica de Cluj si Timisoara (ca zona metropolitane). Cred ca suntem printre putinele tari din UE in care cetatenilor le e jena cu capitala lor.
Mai lasati aerele de superioritate si reveniti cu picioarele pe pamant. B e departe de ceea ce credeti voi ca e.
Ia si inghite.
PS: observa pozitia 1, separata. Am subliniat pentru ca a trebuit sa tin cont de nivel interlocutor.
Toate impozitele pe venit / profit din Romania sunt colectate de ANAF (stat) si apoi redistribuite administratiilor locale (intr-o masura destul de mica). Bucurestiului i se redistribuie procentual mai putin decat produce, deci poti sta linistit, nu "traieste" Bucurestiul din banii tai.
sunt TVA sau alte taxe si impozite, tocmai asta intrebam pt ca daca e TVA ala nu e relevant
ati muri de foame ma astia care nu sunteti in orasele mari, daca alea 3-4 orase cu adevarat profitabile nu ar da bani la bucet ca sa ciuguliti si voi!
dat voi tot nemultumiti pomanagiilor!
Fara proiecte noi, ii convine de minune. Nu are nimic de facut. Sa treaca mai repede astia 4 ani sau poate isi da demisia sa lase pe cineva care vrea sa faca ceva nu doar sa gestioneze "saracia" de 1 miliard de euro anual
Urmatorul va zice: Nu s-a facut nimic 34 de ani.
Plus că de subvenții profită doar unii.
La transport in comun insa, ar trebui sa ramana (as umbla insa la partea de costuri "artificiale"). Eu nu folosesc transportul in comun, insa sunt de acord cu incurajarea lui (si) in modul asta, din banii mei.
Deci, domnu' primar, porniti de la ce avem, de la huligani, si organizati saptamanal meciuri intre jandarmerie si ultrasi. Sunt convins ca ar plati si televizunile transmiterea evenimentelor.
2 - huligani nu avem, sa te uiti prin america de sud, anglia, turcia, chiar italia sa vezi ce inseamna "huligani".pana si spaniolii au fost mai violenti ca noi... nici macar la TV nu s-a mai vb de "huligani" de ani de zile, de unde kkt le scoti?!
Stai linistit, Nicusoare, nici nu ne asteptam!
se platessc subventii ... ca nu au oamenii chef sa plateasca mai mult de 40 de lei abonamentu RATB si petnru ca RADETU e o mizerie notorie care papa bani....
hai ca ai inceput "bine"... intai te duci frumusel la pnl impotriva a ceea ce au vrut votantii tai, apoi iti ataci fostul partid (infiintat de tine, deci pentru problemele caruia esti si tu vinovat), si acum incepi cu "de fapt investitii din parti".... m-am lamurit!
PS: hai naiba sa facem noi cheta sa punem bani de un parc, o parcare ceva... ca pana se misca astia o sa ne apuce anu 3000...
De mult cred ca nu mai este vorba despre bani, este vorba despre Control ...cautati cine detine controlul...restul doar rostogolim niste credite care pentru altii nu mai inseamna de mult timp nimic.