Primăria Sectorului 4 a scos la licitație lucrările de execuție pentru amenajarea România Parc 2018, pe spațiul verde de 2,6 hectare dintre Parcul Lumea Copiilor, Palatul Copiilor și Parcul Tineretului. Mai exact, Primăria vrea să amenajeze acolo un parc tematic care va oferi ”o imagine in miniatură a României, de la forme de relief, vegetaţie autohtonă, la clădiri, monumente și obiective reprezentative pentru toate judeţele ţării noastre”. Valoarea lucrărilor este estimată la peste 30 milioane lei, iar proiectul va fi depus pentru obținerea de fonduri europene prin PNRR (green deal).

România Parc 2018Foto: Hotnews

”Proiectul de faţă reprezintă o investiţie în modernizarea unui spaţiu degradat în vederea creării unui parc tematic contemporan, atractiv. Se doreşte ca parcul să fie un spaţiu atractiv pentru toate grupele de vârstă, un spaţiu de odihnă atât activă, cât şi pasivă, destinat în acelaşi timp atât educației istorice, geografice, etnologice, cât şi loisirului. De asemenea un punct important în modul de abordare al lucrărilor de amenajare este menţinerea aspectului de România la scara mică, accesibilă tuturor. Atingerea beneficiilor anticipate, prin realizarea parcului tematic, propune locuitorilor sectorului 4 și vizitatorilor obiectivului o experienţă interactivă, cu bogat conţinut educativ, oferind o imagine in miniatură a României, de la forme de relief, vegetaţie autohtonă, la clădiri, monumente și obiective reprezentative pentru toate judeţele ţării noastre, constituindu-se atat într- o oaza de cultura si relaxare la nivelul sectorului, cat si intr-un obiectiv turistic”, este descrierea făcută de instituție în sistemul electronic de achiziții publice.

Terenul pe care se va realiza investiția este situat între strada Secerei si Parcul Tineretului, având o suprafață de circa 2,6 ha. ”Amplasamentul care se vrea a fi integrat în circuitul de spații verzi urbane, actualmente este neutilizat, fiind abandonat și într-un stadiu avansat de degradare, are un aspect inestetic, de maidan, neavând nici o funcțiune urbană, fiind liber de construcții sau de alte elemente fizice semnificative, precum și de vegetație decorativă. Situl este acoperit în cea mai mare parte de iarbă, vegetație invadantă și buruieni. Solul existent pe amplasament este compus din mai multe tipuri de pământ, fiind preponderent argilos, dar sunt și zone cu turbă. Pământul vegetal se întâlnește rar, calitatea solului este slabă, fiind necesară schimbarea pământului existent cu pământ vegetal de calitate”, a mai precizat Primăria.

Soluțiile tehnice:

- Tăierea arborilor bolnavi și cu aspect inestetic, cu îndepărtarea cioatelor;

- Conservarea arborilor bătrâni și valoroși din punct de vedere peisagistic;

- Decopertarea terenului la 30 cm și nivelarea lui, ca să devină orizontală;

- Realizarea reliefului țării în miniatură, prin săpături pentru cursurile de apă importante propuse – „Dunărea”, „Prutul”, „Mureșul”, și „Oltul”, respectiv “Marea Neagră”, iar după săparea șanțurilor pentru ape ar urma realizarea dealurilor de aprox. 2-2.5 m înălțime, care vor reprezenta Carpații;

- Realizarea împrejmuirii parcului cu un gard de 1.8 m înălțime, cu două intrări;

- Realizarea clădirilor din containere, cu instalații, și dotări specifice clădirilor de primire;

- Realizarea aleilor de parc pietonale, și a pavajelor pentru zonele de relaxare umbrite;

- Execuția podurilor peste cursurile de apă;

- Procurarea și montarea machetelor ale clădirilor reprezentative din România Parc, 83 de bucăți, respectiv instalarea trenulețelor, vaporașelor și a mașinuțelor;

- Instalarea sistemului de iluminat ambiental și al sistemului de supraveghere video;

- Realizarea locului de joacă tematic cu pardoseală de tartan cauciucat;

- Dotarea parcului cu mobilier urban proiectat special pentru România Parc cu motive populare tradiționale;

- Dotarea zonelor de relaxare cu mese, scaune, mese de șah și table pentru exterior, beanbags etc.;

- Plantarea vegetației specifice fiecărei regiuni din țară;

- Instalarea sistemului de irigații;

Termen limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 22.02.2021, ora 15:00.

În luna decembrie, primarul Daniel Băluță declara pentru HotNews.ro că are inclusiv autorizație de construire pentru parc și caută bani europeni.

”Este un proiect mai vechi pe care l-am folosit pentru următoarea linie de finanțare - green deal - și anume România Parc 2018. Ne interesează să găsim finanțare pentru el. Avem gata inclusiv autorizația de construire. Are o suprafață aproximativ 2,5 ha, este un parc tematic. Parcul se va afla pe terenul neamenajat în acest moment lângă Palatul Copiilor, între Parcul Lumea Copiilor și parcare”, a declarat Băluță în decembrie.

Parcul trebuia realizat pentru Centenarul din 2018, dar din lipsa banilor și a timpului s-a renunțat atunci la proiect.