Mii de blocuri din Sectoarele 2 și 3 din București nu au apă caldă și căldură sau agentul termic este furnizat sub parametri din cauza a două avarii produse la rețeaua primară de furnizare a agentului termică aflată în administrarea Primăriei Capitalei. Blocurile din Sectorul 2 sunt în această situație din cauza unei avarii la Magistrala I - CET SUD, produse sâmbătă, iar pe site-ul furnizorului se arată că va fi remediată duminică, până la ora 24.00

Calorifer receFoto: Hotnews

Blocurile din Sectorul 3 au rămas fără apă caldă și căldură din cauza unei avarii la rețeaua termică primară DN 1000 din B.dul Nicolae Grigorescu, duminică dimineață. Pe site-ul Termoenergetica se precizează că bucureștenii afectați vor avea apă caldă și căldură până la finalul zilei.

”Este vorba despre o avarie majoră la magistrala I Sud, de fapt sunt două, un mare și una mai mică, pe același tronson. Tronsonul a fost izolat, în momentul de față se intervine pentru remedierea avariilor. Estimăm că undeva în jurul orei 24.00 va fi totul gata și începem încărcarea. Punctele termice vor fi încărcate treptat, sperăm că în timpul nopții sau cel târziu mâine dimineață absolut toate punctele termice vor funcționa normal. Avaria s-a produs din cauza rețelei foarte vechi. Apar avarii tot timpul. De multe ori sunt mici, de data aceasta este una mare din păcate. Este o gaură cât o minge de handbal. Nu au apă caldă și căldură deloc peste 400 de blocuri, dar alte sute au agent termic sub parametri”, a declarat pentru HotNews.ro, Adrian Gâtlan, director general adjunct al Termoenergetica.

Vezi aici lista completă cu blocurile care nu au apă caldă și căldură.

Lista se actualizează în timp real.

În București, cerul va fi noros iar în cursul nopții de duminică spre luni și în prima parte a zilei de luni vor fi precipitații mai ales sub formă de ninsoare, în general moderat cantitativ, potrivit prognozei speciale pentru București a Administrației Naționale de Meteorologie.

Se va depune un strat de zăpadă neuniform, cu grosime în general de 8...15 cm și posibil peste 15...20 cm.

Vântul va sufla moderat, temporar cu unele intensificări, cu viteze în general de 35...45 km/h, iar temperatura maximă va fi de 1...2 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 0 grade.

La începutul lunii decembrie aproape 3000 de blocuri din București, Sectoarele 2, 3, 4 și 5, au rămas câteva zile fără apă caldă sau căldură ori agentul termic nu era livrat la parametri, din cauza unei avarii la CET SUD.

Atunci, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că problemele cu furnizarea apei calde şi a căldurii în București sunt cauzate de modul în care a fost gestionată termoficarea de către foştii edili Gabriela Firea şi Sorin Oprescu.

"Problema cu apa caldă şi căldura din Bucureşti se datorează în proporţie de 70% Gabrielei Firea şi în proporţie de 30% lui Sorin Oprescu", a declarat Nicuşor Dan, citat de Agerpres.

El a spus că, încă din timpul campaniei electorale, a anunţat că în Bucureşti se vor înregistra "sute de avarii" şi că autorităţile vor interveni pentru a le remedia cât mai rapid.

Citește aici mai mult.

Ce a făcut primarul Nicușor Dan pe partea de termoficare

Pe 10 noiembrie, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, au semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea a 210 km de rețea principală de termoficare. Valoarea contractului este de 1,6 miliarde lei din care 1,3 miliarde fonduri europene nerambursabile. Lucrările vor începe anul următor, după finalizarea procedurilor de achiziție publică pentru selectarea constructorului. Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat la semnarea contractului că pe lângă contractul semnat, Primăria Capitalei va mai beneficia de o finanțare suplimentară de 200 milioane de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru modernizarea rețelei de termoficare.

Pe 11 decembrie, Guvernul a anunțat că dă 20 milioane de lei din fondul de rezervă ca Primăria Capitalei să plătească firmele cu care Termoenergetica are contract, ca să intervină mai repede la avarii, iar CET-urile vor închiria de pe piață capacități suplimentare modulare pentru a furniza o temperatură mai mare care va suplini pierderile din rețea.

Pe 21 decembrie, majoritatea PNL, USR-PLUS din Consiliul General a desemnat reprezentanții municipiului București în Adunarea Generală a Acționarilor a companiilor municipale și a celorlalte companii unde CGMB este acționar, inclusiv la Termoenergetica. Acesta este primul pas pentru schimbarea conducerii actuale a societăților comerciale și înlocuirea oamenilor puși de fosta majoritate PSD din CGMB și de Gabriela Firea. Directorul general al Termoenergetica este în continuare Alexandru Burghiu, numit de vechea administrație.

Pe 13 decembrie, într-o postare pe Facebook, Nicușor Dan explica pașii făcuți pentru redresarea sistemului de termoficare.

”Iată ce am făcut, în colaborare cu Guvernul, în 6 săptămâni de când am preluat mandatul:

1. Am semnat contractul pentru 300 milioane euro bani europeni pentru modernizarea rețelei

2. Avem, de asemenea, alocați 200 milioane euro prin PNRR pentru modernizarea rețelei

3. Vom primi 20 de milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului pentru contractarea, în regim privat, a unor echipe suplimentare de intervenție la avariile care au loc în prezent

4. Am compensat 300 milioane lei datorii către Elcen. În consecință, Elcen va ieși din insolvență

5. Elcen va accesa 370 milioane euro pentru modernizarea centralelor proprii (bani imposibil de accesat în perioada în care societatea a fost în insolvență). Noua tehnologie reduce costurile, reduce poluarea și, foarte important, permite revenirea mult mai rapidă în caz de avarii., a scris Nicușor Dan.

Despre sistemul de termoficare

De sistemul de alimentare cu energie termică al Municipiului Bucureşti beneficiază circa 1.200.000 locuitori (aproximativ 50% din populația Bucureştiului), respectiv 562.000 apartamente aflate în 8.200 blocuri şi 600 imobile, 5.600 instituții bugetare, agenți economici şi sere.

Instalaţiile sistemului centralizat de alimentare cu energie termică aflate în exploatarea RADET, se compun din:

46 centrale de cvartal şi o centrală termică de zonă;

rețelele termice primare - 987,34 km;

puncte termice și module termice - 1.012 buc.;

rețele termice secundare - 2.964,64 km.