Primarul general, Nicușor Dan, explică, pe Facebook, care sunt etapele de desființare a celor peste 20 de companii municipale înființate de Gabriela Firea, ce "au dus la o risipă incredibilă de bani publici", el spunând că această procedură are mai multe etape.

HotNews.roFoto: Hotnews

În ultima ședință de Consiliu General a fost schimbată componența adunărilor generale ale companiilor. La începutul anului, noile adunări generale vor numi noile consilii de administrație, iar noile consilii de administrație, noii manageri. Consiliul General a numit, de asemenea, o comisie specială pentru desființarea companiilor, explică Nicușor Dan.

El spune că municipalitatea a început să întrerupă contractele de servicii prestate de companii către primărie și să le înlocuiască cu contracte prin achiziții publice, astfel încât serviciile să nu fie afectate. Pentru companiile care au delegat serviciul public (de exemplu, compania de dezinsecție) procesul de trecere de la companie la operatori privați va fi însoțit de o hotărâre a Consiliului General de încetare a delegării.

Potrivit primarului, rămase fără contractele cu primăria, majoritatea companiilor vor rămâne fără activitate și acestea vor fi lichidate, municipalitatea preluând activele. Există câteva nuclee care funcționează profitabil, independent de contractele cu primăria (de exemplu, echipa care face proiecte pentru autorizarea ISU), iar acestea vor fi menținute ca atare, spune el.

"Parte din angajații companiilor vor fi transferați către administrațiile publice care vor prelua serviciul (de exemplu, operatorii serviciului de parcare, managementul traficului, paznici, etc.). Fără să mai treacă prin companii, prețul serviciului se va diminua considerabil. Comisia specială a Consiliului General va evalua funcționarea fiecărui colectiv și va propune Consiliului General relocarea angajaților", adaugă Nicușor Dan.