Consiliul General a prelungit perioada de implementare a programelor SMILE și "O șansă pentru cuplurile infertile - FIV 2", derulate de Primăria Capitalei, până la finalul anului 2021. Acestea erau valabile până la finalul anului 2020, iar o bună parte dintre beneficiari, care erau în mijlocul procedurilor, nu mai puteau folosi banii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Perioada de derulare a proiectului "O șansă pentru cuplurile infertile - FIV 2" a fost prelungită deoarece beneficiarii voucherelor nu le mai puteau folosi în 2021.

”În cadrul proiectului, la data de 07.09.2020, înscrierile online au atins numărul maxim de 2000 solicitanți aprobați prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr.844/12.12.2018, din care în prezent, un număr de 484 beneficiari se află în curs de efectuare a procedurilor medicale specifice. În situația în care, termenul de valabilitate a voucherelor acordate este prevăzut până la dată de 31.12.2020, neprelungirea perioadei de valabilitate a acestora va poziționa beneficiarii proiectului în imposibilitatea de a Ie utiliza în decursul anului 2021, în vederea continuării procesului de fertilizare în-vitro, aducând totodată atingere procesului de decontare a sprijinului financiar acordat. În virtutea celor expuse anterior, considerăm oportună prelungirea perioadei de implementare a proiectului "0 șansă pentru cuplurile infertile - FIV 2", până la data de 31.12.2021”, se arată în referatul de aprobare al proiectului.

În ceea ce privește programul Smile care prevedea acordarea unui sprijin financiar sub formă de vouchere, în valoare de maximum 990 lei/beneficiar, copiilor cu vârste între 10 și 17 ani, cu domiciliul în Municipiul București, pentru aplicarea de aparate ortodontice fixe, pentru o perioada de 26 luni, prelungirea termenului până la finalul anului este necesară din cauza pandemiei.

”Având în vedere instituirea stărilor de urgență și de alertă la nivelul întregii țări, începând cu data de 16 martie 2020 și măsurile de combatere a contaminării cu virusul COVID19, care a presupus inclusiv suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ, închiderea și interzicerea accesului în școli, iar ulterior instituirea stării de alertă, până la data prezenței; Ordonanța Militară nr. 2 din 21 martie 2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, care prevede la Art. 1, pet. (1) "Se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară.", măsura care interzice orice activitate medicală stomatologică inclusiv în cadrul cabinetelor medicale școlare, fapt ce a condus la imposibilitatea efectuării serviciilor medicale aferente proiectului; suspendarea activității în cadrul unităților medicale de specialitate în aplicarea de aparate ortodontice fixe afiliate, prin intermediul cărora se derulează proiectul, ținand seama de faptul că derularea proiectului în condiții normale a fost îngreunată,astfel încât un număr mic de solicitanți au putut aplica în cadrul proiectului, în prezent fiind înregistrate un număr 1196 de solicitări, din care 649 au fost a aprobate, considerăm oportună prelungirea perioadei de implementare a proiectului "SMILE" până la data de 31.12.2021”, se arată în referatul de aprobare al proiectului.