Ședința Consiliului General de luni a fost suspendată timp de o oră din cauza faptului că grupul PSD a venit în sala de Consiliu General și nu a respectat măsurile de protecție sanitară din convocatorul ședinței, respectiv ca fiecare grup politic să participe online la ședință, din sala alocată în cadrul Primăriei, a anunțat Cosmin-Victor Smighelschi, președintele de ședință. Aurelian Bădulescu, liderul consilierilor PSD, a declarat că legea nu le interzice să participe fizic în sală și că păstrează distanțarea socială.

Sedinta CGMB 21 decembrie 2020Foto: Hotnews

UPDATE Ședința CGMB a fost reluată cu prezența consilieri PSD în sală.

”Domanelor și domnilor consilieri vă rog să nu ocupați locurile din sală. Conform convocatorului, fiecare grup de consilieri este convocat în propria sală. Sănătatea este prioritatea acestui consiliu. Vă rog să respectați dispoziția convocatorului. Înțeleg că ați decis să nu respectați regulile sanitare și convocatorul primarului general pentru participarea la ședință. Înțeleg că doriți să fim forțați să aplicăm legea, de ce nu respectați măsurile legale impuse? Nu voi ezita să introducem poliția locală să eliberăm sala. Este o lipsă de respect la adresa cetățenilor care privesc acest consiliu general în care toată lumea poartă mască, toată lumea se distanțează, Bucureștiul respectă regulile, iar d-voastră insistați să arătați că nu respectați regulile sanitare, Suspendăm ședința o oră”, a declarat președintele de ședință, Cosmin-Victor Smighelschi.

Președintele de ședință a declarat că aleșii PSD fac asta pentru a putea lua oricând doresc cuvântul peste ceilalți consilieri generali care participă online.

”Celelalte grupuri se află în sălile destinate, numai d-voastră ați venit aici pentru a demonstra că puteți manipula microfoanele din sală și vorbi peste colegii care nu au dreptul să facă asta pe sistemul informatic și trebuie să aștepte la rând. Vă aflați în sală doar pentru a putea captura microfonul. D-voastră din sală aveți dreptul să apăsați pe taste ”Vorbiți”, iar colegii care participă legal și respectă măsurile sanitare nu pot să vorbească peste d-voastră”, a mai spus Smighelchi.

Aurelian Bădulescu, liderul grupului PSD, a declarat că ședința se poate ține și cu prezenta fizică a consilierilor în sală.

”Am auzit puțin mai devreme susținerile d-voastră. Noi, ca și ceilalți colegi din Consiliul General, în urmă cu ceva timp am obținut această calitate. Faptul că d-voastră nu vă doriți prezența cu respectarea regulilor, fiindcă este de evidență că aici distanțarea este păstrată, doar pentru faptul că vă irită prezența noastră aici, vă atrag atenția, cu tot respectul, că în acest moment d-voastră excedeți cadrului legal. Faptul că se emite o dispoziție de convocare este un instrument administrativ prevăzut pentru chemarea consilierilor locali pentru a răspunde problemelor urbei, dar asta nu înseamnă că d-voastră puteți să evacuați sala fără motiv. Așa cum au cerut și colegii mei, vă rog frumos, în drept, să ne indicați care este articolul din ce vreți d-voastră care să impună o astfel de măsură. La nivelul municipiului București sunt și alte entități administrative care funcționează după aceeași măsură, merg în sală, păstrează distanța, nu văd ce vă deranjează pe d-voastră astăzi. Dacă doriți să luați alte măsuri, răspundeți pentru dispozițiile pe care le dați sau nu. Eu cred că trebuie să depășiți acest moment”, a declarat Bădulescu.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, le-a cerut și el consilierilor PSD să respecte normele sanitare și dispoziția de convocare a ședinței în care scrie că aleșii locali vor participa din sălile de grup, online.

”Domnule lider de grup, stimați consilieri, haideți să ne comportăm responsabil, să începem acest mandat în mod responsabil și colegial. Am făcut în temeiul Codului Administrativ o convocare pentru această ședință de Consiliu General. În convocare am prevăzut în mod expres că fiecare din grupurile politice va participa la această ședință în sala grupului care îi este rezervată. Aceasta este convocarea pe care d-voastră trebuie să o respectați. Doar în momentul votului sunteți așteptați să veniți să votați secret la cabinele de vot. Aceasta este modalitatea de ședință convocată și vă rog să o respectați”, a declarat Nicușor Dan.

Cum consilierii PSD nu au dorit să părăsească sala, ședința a fost suspendată timp de o oră.

Reamintim că, dacă participarea la ședință ar fi fizică, în sala de ședință ar fi momente în care ar putea fi și o sută de persoane, cei 55 de consilieri, primarul, secretarul CGMB, Prefectul, aparatul tehnic, dar și directorii și personalul din aparatul de specialitate.

Pe ordinea ședinței CGMB de luni se află alegerea celor doi viceprimari, schimbarea conducerii companiilor municipale, înființarea unei comisii de monitorizare pentru companiile municipale, dar și scutirea taxei de ocupare a domeniului public până în vară pentru industria HORECA.