Cei doi viceprimari ai Capitalei - Vlad Voiculescu (USR-PLUS) şi Stelian Bujduveanu (PNL) - ar urma să fie aleși luni, în ședința Consiliului General al Municipiului București. Reamintim că, deși au trecut două luni și jumătate de la alegerile locale, viceprimarii nu au putut fi aleși din cauza nevalidării tuturor consilierilor generali, procedură blocată de contestații. Vlad Voiculescu a acuzat Guvernul Orban, spunând că a modificat Codul Administrativ "în mod abuziv, electoral interesat, prostesc și iresponsabil", iar din această cauză este în situația în care nu își poate prelua funcția.

Vlad Voiculescu Foto: Hotnews

În 29 octombrie a avut loc ceremonia de constituire a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după ce Judecătoria Sectorului 1 a validat mandatele a 45 dintre cei 55 de consilieri municipali.

În ședința de luni a CGMB ar urma să depună jurământul și cei 10 consilieri supleanți ale căror mandate nu fuseseră validate de instanță din cauza contestațiilor, după ce reprezentanţi ai PSD şi PMP au renunţat la mandate, iar apoi să fie aleși viceprimarii. Printr-o decizie definitivă din 11 noiembrie a Tribunalului Bucureşti au fost validate și mandatele celor 10 consilieri supleanţi, astfel că se poate constitui CGMB și pot fi aleși viceprimarii.

Propunerile USR PLUS şi PNL pentru funcţiile de viceprimari sunt Vlad Voiculescu şi Stelian Bujduveanu.

Potrivit Codului administrativ, viceprimarii pot fi numiţi doar în momentul în care CGMB este complet constituit.

"Din cauza faptului că atât la PSD, cât şi la PMP, în mod legitim, nişte persoane au renunţat la mandat şi urmează să intre alţi supleanţi - aici este deficienţă în Codul administrativ, care spune că titularii şi supleanţii nu se validează simultan de către instanţă, o singură dată, ci se face asta în două etape - suntem în această situaţie. (...) Sunt 45 de consilieri care au fost validaţi acum trei săptămâni şi am putut să depunem jurământul şi mai sunt alţi zece care au trecut de prima instanţă. După ce se va judeca apelul, CGMB va fi în formulă completă şi atunci o să putem să alegem şi viceprimarii şi comisiile de specialitate şi putem să schimbăm şi componenţa Adunării generale în companiile municipale", declara Nicuşor Dan.

Candidatul USR-PLUS la funcția de viceprimar al Capitalei, Vlad Voiculescu, a acuzat Guvernul Orban, spunând că a modificat Codul Administrativ "în mod abuziv, electoral interesat, prostesc și iresponsabil", iar din această cauză este în situația în care nu își poate prelua funcția.

Alegerea viceprimarilor din Primăria Capitalei a fost blocată de contestațiile făcute de o misterioasă doamnă Veronica Bunescu, scria Vlad Voiculescu pe pagina de Facebook. Aceasta a contestat de trei ori până acum deciziile instanței de validare a consilierilor generali, iar până nu sunt validați toți consilierii, viceprimarii nu pot fi aleși.

"Efectul nu este nesemnificativ, nu e o chestiune pur birocratică! Voința unei singure persoane - a doamnei Veronica Bunescu - amână realizarea voinței a sute de mii de oameni. 176.000 sunt doar voturile USR PLUS. Este firesc să ne întrebăm ce interese reprezintă doamna Bunescu. Servește unor interese de partid sau care este motivul contestării? Ca să putem afla însă... trebuie să aflăm cine este doamna Veronica Bunescu”, spunea Vlad Voiculescu.

OUG 190 de modificare a Codului Administrativ, publicată în 16 noiembrie în Monitorul Oficial, prevede:

  • "Alegerea vicepreședinților de consilii județene, a viceprimarilor, inclusiv cei ai sectoarelor municipiului București, se va face după validarea tuturor mandatelor și depunerea jurământului, în condițiile legii, de către toți consilierii județeni/locali".