​FOTOGALERIE București vs Cluj: Cum arată luminițele de Crăciun și cât costă

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 14 decembrie 2020, 15:39 Actualitate | Administratie Locala


Luminite Crăciun Bucuresti 2020-10
Foto: PMB
În București, luminițele de Crăciun au fost aprinse pe 7 decembrie, iar la Cluj pe 1 decembrie. Primăria Capitalei a decorat circa 60 de artere/piețe și plătește 9,3 milioane lei pentru decorațiuni. La Cluj-Napoca au fost decorate 36 bulevarde/piețe, iar Primăria plătește 1,46 milioane lei. Cum arată luminițele de Crăciun din cele două orașe.

București

În București, luminițele de Crăciun au fost aprinse pe 7 decembrie. Primarul general, Nicușor Dan, a declarat că a ales această dată pentru a nu se suprapune cu alegerile parlamentare și cu campania electorală.

Nu am vrut să interfereze cu campania electorală, să fie consemnat ca un gest electoral. Mâine (luni – n.r.), imediat după încheierea acestei campanii electorale, aprindem luminiţele, pentru că e firesc ca de sărbători să avem luminiţe, să avem bucurie pentru copii”, a declarat Nicuşor Dan pe 6 decembrie 2020.

În 2018, luminițele de Crăciun au fost aprinse pe 30 noiembrie, iar anul trecut pe 28 noiembrie. În anii trecuți, mii de oamenii veneau la eveniment, se uitau la luminițe și vizitau târgul de Crăciun. Anul acesta, din cauza pandemiei nu a fost organizat nimic special și s-a renunțat la târgul de Crăciun.

Anul acesta, pentru iluminatul festiv, Primăria Capitalei plătește 9,3 milioane lei, potrivit datelor transmise de municipalitate la solicitarea HotNews.ro. Felul în care arată luminițele de Crăciun și valoarea contractului nu a fost stabilită de primarul Nicușor Dan, ci de fostul primar general, Gabriela Firea. Când Nicușor Dan și-a preluat mandatul, o parte dinntre luminițe erau deja montate.

O parte din luminițele de Crăciun, circa 40%, au fost cumpărate încă din 2018 de Compania Municipală Iluminat public București și s-a plătit 6 milioane lei. Acestea sunt folosite în fiecare an, unde este nevoie.

Restul de 60% sunt închiriate de la compania MK Illumination S.R.L, decorațiunile fiind diferite în fiecare an. Și acest contract a fost încheiat în urmă cu 3 ani, de vechea administrație, și expiră în acest an.
”Procesul de montare a elementelor decorative de iluminat ornamental-festiv pentru iarnă 2020-2021 a fost demarat în data de 6 octombrie 2020. Până în data de 18 noiembrie, au fost montate 94,2% dintre elementele decorative, pe bulevardele importante ale Capitalei”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei.

Sursa foto: Primăria Capitalei și HotNews.ro

60 de bulevarde/străzi/piețe au fost decorate în 2020: bd. Magheru + Bd. Bălcescu (Piața Română – Piața Universității), Piața Universității, Piața Romană, Bd. Lascăr Catargiu (Piața Romană - Piața Victoriei), Bd. Mihail Kogaliniceanu (Piața M Kogălniceanu - Piața Operei), Sediul PMB - Bd Regina Elisabeta 47, Parcare Universitate, Bd. Regina Elisabeta (Universitate – M. Kogălniceanu), Bd. Nicolae Caramfil până la intersecția Pod Pipera, Șoseaua Pipera, Piața Victoriei, Calea Victoriei (Piața Victoriei – Splaiul Independenței), Bd. Aviatorilor (Piața Victoriei – Șoseaua Nordului), Bd. Kiseleff (Piața Victoriei – Piața Presei Libere), Arcul de Triumf, Piața Charles de Gaulle, Piața Presei Libere, Șoseaua București – Ploiești (de la Piața Presei Libere – Bd. Aerogarii), Fântâna Miorița, Piața George Enescu, Bd. Carol (Piața Universității – Piață Rosetti), Intrare București DN1, Zona Ateneu, Piața Gării de Nord, Bd. Constantin Prezan, Centru Istoric – Lipscani, Intrări centru istoric, Intrare București – Bd. Pipera, Intrare București – Sos Colentina, Intersecție Sos. Colentina - Dna Ghica, Intersecție Sos. Colentina - Sos. Ștefan cel Mare (Bucur Obor), Intersecție Calea Moșilor - Bd. Dacia, Intrare București – Sos. Pantelimon, Intrare București A2, Intersecție Mihai Bravu - str. Baba Novac, Intersecție Bd. Unirii - str. Traian, Rond Alba Iulia, Bd. Unirii (de la intersecția cu Mircea Vodă până la Rond Alba Iulia), Bd. I.C Brătianu (Piața Universității – Magazin Cocor), Bd. Unirii (de la Palatul Parlamentului până la intersecția cu Mircea Vodă), Piața Unirii, Intersecție Bd. I.C. Brătianu – Bd. Corneliu Coposu - Magazin Unirea, Piața Roma – Monument Lupoaica, Intrare București – Sos. Giurgiului, Intersecție Bd. Cantemir – Bd. Mărășești, Intersecție Bd. Cantemir – Bd. Șincai, Intersecție Eroii Revoluției, Intersecție Sos. Olteniței - C-țin Brâncoveanu, Dealul Mitropoliei, Intrare București – Sos. Olteniței, Intrare București – Sos. Berceni, Intrare București – Sos. Alexandriei, Intersecție Calea Rahovei - Sos. Progresului, Intersecție Calea Rahovei - Calea Ferentari, Intersecție Sos. Alexandriei - Str. Antiaeriană, Intrare București A1, Intersecție Bd. Timișoara - str. Brașov, Intersecție Bd. Iuliu Maniu – Lujerului, Intersecție Bd. Geniului - Bd. Grozăvești - Bd. Iuliu Maniu, Intersecție Bd. Timișoara – Bd. Vasile Milea.


Cluj

La Cluj, luminițele de Crăciun au fost aprinse de primarul Emil Boc pe 1 decembrie, de ziua națională a României. Primăria plătește pentru decorațiuni în acest an puțin peste 1,46 milioane lei plus TVA.

”Dragi clujeni, sper că iluminatul deschis azi să vă aducă un pic de optimism și să trecem mai repede peste această perioadă atât de dificilă! Vă rog să respectați în continuare măsurile dispuse de către autorități - distanțare fizică, mască, igienă - pentru a proteja sănătatea fiecăruia dintre noi precum și pentru a apăra locurile de muncă!”, a scris primarul Emil Boc pe pagina de Facebook cu ocazia aprinderii luminițelor de Crăciun.

În acesta an au fost decorate cu luminițe de Crăciun 36 de zone din municipiu: str. Petru Maior, str. Moților, sr. Napoca, B-dul Eroilor şi clădirea Primăriei, str Emil Isac, B-dul 21 Decembrie 1989, str. Memorandumului , str. Traian Vuia, str. G. Barițiu, str. Matei Corvin, Piața Avram Iancu, Piaţa Ştefan cel Mare, Piaţa Unirii, Piața Gării, Piața Cipariu, Piața Lucian Blaga, Piața Mihai Viteazul, Pod Calvaria, Str. Aurel Vlaicu, str. Horea, str. Dorobanților, str. Nicolae Titulescu, str.C. Brâncuși, str.Maramureșului, Parc Simion Bărnuțiu, Parc Șapca lui Ceaușescu, Parc Farmec, Bd. 21 Decembrie 1989 –Azil de bătrâni, cartier Zorilor – parc, cartier Mănăștur – parc Primăverii, cartier Gheorgheni – brad, cartier Grigorescu ( Parc Bd. 1 Decembrie 1918), Parc Între Lacuri, strada Molnar Piuariu, Calea Mănăștur+Calea Florești, Bd. Regele Ferdinand.Sursa foto: Facebook/Emil Boc
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7706 vizualizari

 • +8 (22 voturi)    
  Oh.... (Luni, 14 decembrie 2020, 15:46)

  iomvv [utilizator]

  Dna Ivanov, de cand nu ati mai aruncat un articol din asta mere vs pere. Sa vedeti acum cati intelepti se vor chinui sa scoata piatra din apa !!! Ce sa zic sublim ...
  • -2 (10 voturi)    
   Numai tu te chinui sa scoti (Luni, 14 decembrie 2020, 16:37)

   alibaba_zeul_meu [utilizator] i-a raspuns lui iomvv

   apa din piatra.
   • +1 (5 voturi)    
    N-am cum tinere..... (Luni, 14 decembrie 2020, 18:34)

    iomvv [utilizator] i-a raspuns lui alibaba_zeul_meu

    ca la cluji nu sunt pietre, sunt doar bolovani si cu astia n-ai ce sa faci
    • 0 (4 voturi)    
     Sunt unii in ᵇucuresti (Luni, 14 decembrie 2020, 23:00)

     alibaba_zeul_meu [utilizator] i-a raspuns lui iomvv

     care nu au vazut pana la ultimele alegeri ca orasul arata ca o ghena de gunoi. Care-s bolovanii?
   • +2 (4 voturi)    
    Cui ii pasa? (Marţi, 15 decembrie 2020, 1:37)

    Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui alibaba_zeul_meu

    Cui ii pasa cine are luminitele/bulevardele mai lungi? Ce-i cu stirea asta!
    Si apropo, in Cj nu exista in total 36 de bulevarde si piete, dapoi sa le mai si decorezi! Chiar nu sunt... in Cluj-Napoca, exista o artera principala (sectionata in mai multe tronsoane cu nume diferite), care se bifurca la fosta fabrica de bere unde devine Clinicilor/Napoca/Eroilor/Dorobantilor. Atat! Cluj-Napoca are structura unei comune... un drum national pe mijloc, si inca o bifurcatie! In rest... dealuri, gropi si paraiase! NU AI 36 DE "BULEVARDE SI PIETE", nici daca insisti sa consideri gara ca si: "piata garii"!
    Clujul nu poate fi pus in comparatie cu Bucurestiul in nici un mod. Terminati cu aceste comparatii puerile!
  • -4 (4 voturi)    
   Dar de ce trebuie lumini? E un kitch! (Luni, 14 decembrie 2020, 19:04)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui iomvv

   Intrebarea este: de ce trebuie sa fie lumini de la bun inceput? Este un kitch de 2 bani, fie ca e facut de Firea fie ca e facut de Boc. Se arunca bani pe fereastra, bani cu care s-ar putea face scoli si spitale!
   Ca sa nu mai spun ca este rasism si discriminare pentru ca se serbeaza un eveniment din calendarul religiei majoritare, dar religiile minoritatilor sunt ignorate (nu vad sarabtori de Hanuka sau de sarbarile hindusilor sau budistilor)!
 • -6 (20 voturi)    
  k (Luni, 14 decembrie 2020, 16:13)

  cartofiprajiti [utilizator]

  cluj +10 ...bucale -7...de ce ? ca asa consider
 • +7 (11 voturi)    
  Pana nu se consfisca toata averea si (Luni, 14 decembrie 2020, 16:19)

  rov [utilizator]

  pana nu se ia 20 de ani de puscarie pentru furtul din banii publici, sarlataniilor nu le poti pune capac.
  dracnea la puscarie si ei furau de zor...se pare ca justitia e mama raului in tara asta...
 • +13 (23 voturi)    
  articole inepte (Luni, 14 decembrie 2020, 16:40)

  noi2013 [utilizator]

  In primul rand nu se poate compara numai un numar de strazi. In stabilirea costului si ulterior a pretului conteaza lungimea si latimea strazii, suprafata unei piete, configuratie etc

  In al doilea rand este un contract acordat prin licitatie publica in ambele situatii. Daca din licitatie a rezultat un pret, aia e.... nu conteaza unde e mai scump si unde mai ieftin..... Degeaba e ieftin la Cluj daca firma respectiva nu vine la licitatia din Bucuresti

  Dar oricine poate scrie orice ca sa castige o paine
 • +12 (22 voturi)    
  una e Cluj 300000 populatie si Bucuresti 2.000.000 (Luni, 14 decembrie 2020, 17:05)

  mmagic [utilizator]

  Bucurestiul are o populatie de 7 ori mai mare decat Clujul.

  Deci eu nu cred ca se pot compara bulevardele lungi si mari din Bucuresti cu bulevardele din Cluj si nici dimensiunile strazilor si pieteleor nu se compara. Comparatia preturilor e trasa rau de par. Comparam nuci cu mere, de dragul de a o critica pe Firea.

  Sa compare mai bine metrii de instalatie, numarul de luminite, numarul, calitatea si dimensiunea ornamentelor nu numarul de strazi si piete.

  Din poze mie mi se pare ca cele din Capitala sunt net superioare calitativ.
  • +8 (14 voturi)    
   Exact (Luni, 14 decembrie 2020, 17:37)

   vlad.pe [utilizator] i-a raspuns lui mmagic

   Clujul este cat un cartier din Capitala Bucuresti, de ce nu comparati Clujul cu Iasul care este pe locul 2 in tara la populatie si are primar tot de la PNL, sau cu Timisoara sau Brasov.
   • 0 (2 voturi)    
    Mihai Chirica PNL? (Luni, 14 decembrie 2020, 23:05)

    alibaba_zeul_meu [utilizator] i-a raspuns lui vlad.pe

    Citeste istorie:

    https://www.europafm.ro/mihai-chirica-ales-din-partea-psd-este-candidatul-pnl-la-primaria-iasi/
 • +2 (6 voturi)    
  In sectorul 6 s-a rezolvat (Luni, 14 decembrie 2020, 18:21)

  Mihail. [utilizator]

  Fara ornamente de Craciun, si fara caldura in apartamente.
  • +1 (3 voturi)    
   Minti! (Marţi, 15 decembrie 2020, 1:52)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Mihail.

   In sectorul 6 nu sunt probleme la termoficare. Ci predominant in 2 si 3. Cat despre luminite, la sector 6 era facut un contract cadru, pe mai multi ani, anapoda, scump... primarul l-a anulat, si desi ar fi vrut sa faca altul, nu a mai fost timp suficient.
 • +1 (7 voturi)    
  Când Boc era PM, (Luni, 14 decembrie 2020, 18:56)

  revelare [utilizator]

  tăia pensiile speciale, făcea DNA, tot voi îl luați la mișto de „piticu'”.
  • 0 (2 voturi)    
   Si spun acum ca primar PNL (Luni, 14 decembrie 2020, 23:07)

   alibaba_zeul_meu [utilizator] i-a raspuns lui revelare

   Este Mihai Chirica-traseistu`.
   Traim intr-o lume neagra.
  • -1 (3 voturi)    
   DNA (Marţi, 15 decembrie 2020, 2:02)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui revelare

   DNA a fost creata pentru ca a fost ceruta de Uniunea Europeana ca o clauza la aderare! Boc nu are merite pt asta! Iar pt taierea de salarii, decizie proasta din punct de vedere economic, il avem pe Base ca izvor de intelepciune! Izvorul si al "intelepciunii" lui Boc, pt ca el era doar papusica lui Base! Amuzant e ca voi ati devenit papuselele papusicii si nici nu va dati seama! Boc va arata un studiu privind nivelul de trai, bazat tot pe declaratiile voastre, apoi voi il votati cu 74%! Buna afacere clujeni!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by