​FOTOGALERIE Pasajul de la Doamna Ghica, care trebuia să fie gata în această toamnă, este realizat doar în proporție de 40% / Structura metalică a podului întârzie din lipsa banilor

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 9:19 Actualitate | Administratie Locala


Pasaj Doamna Ghica
Foto: Hotnews
Pasajul rutier suprateran de la Doamna Ghica, despre care fostul primar Gabriela Firea promitea că va fi gata toamna aceasta, a ajuns abia la 40% stadiu de execuție. Potrivit informațiilor furnizate de Primăria Capitalei, structura de rezistență a pasajului (picioarele podului) și devierea rețelelor de utilități este aproape gata, însă structura metalică (tablierul) lipsește deoarece contractul pentru furnizarea oțelului, încheiat pe 21 august, a fost sistat din lipsa banilor. Termenul de finalizare este 5 mai 2021, însă nu e clar dacă poate fi respectat. Între timp, traficul în zonă este de coșmar din cauza șantierului.

Lucrarea este executată de Trustul de Clădiri Metropolitane, una dintre companiile municipale înființate de fostul primar Gabriela Firea, iar valoarea contractului de execuție este de circa 110 milioane lei fără TVA.


”În prezent, stadiul fizic al contractului este de aproximativ 40% din valoarea total contractată, împărțindu-se astfel: lucrările de relocare rețele și sistematizare sunt finalizate în proporție de 90%; lucrările de infrastructură drum sunt finalizate în proporție de 80% (10% din aceste lucrări se vor executa după montarea tablierului metalic, fiind vorba despre ultimul strat de asfalt, stratul de uzură care se va așterne unitar pe tot proiectul la sfârșitul lucrărilor); infrastructura pasajului (2 pile și 2 culei) este realizată în proporție de 99%, rampa 1 în proporție de 100% și rampa 2 în proporție de 50%; suprastructura pasajului (tablierul, predalele și parapeții) – în proporție 0% (parte din material este în stoc la furnizor); semnalizări și semaforizare definitivă (după turnarea stratului de uzură) – în proporție de 0%”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.Primăria Capitalei a emis două autorizații de construire pentru pasajul de la Doamna Ghica, una pentru eliberarea amplasamentului, devierea rețelelor edilitare și sistematizarea circulației la sol și alta pentru construirea pasajului. Termenul de finalizare al pasajului este de 5 mai 2021.

”Autorizația de construire nr.499/9361 a fost emisă în data de 18.09.2019 pentru „Eliberare de amplasament (defrișare arbori, devieri și reamplasari rețele edilitare, sistematizare la sol) în vederea construirii Pasajului Doamna Ghica", iar ordinul de începere a fost emis în data de 27.11.2019. Autorizația de construire nr. 191/3041 a fost emisă în data de 16.04.2020 pentru „Lucrări pasaj și rampe de acces - Pasaj Doamna Ghica" având ordin de începere cu data de 06.05.2020. Durata conform contractului este de 15 luni (3 luni proiectare și 12 luni execuție), iar perioada de garanție este de 36 luni. Temenul de finalizare al obiectivului de investiție asumat prin contract este de 12 luni de la ordinul/ordinele de începere pentru fiecare obiect în parte. Conform contractului, predarea obiectivului la care se face referire este programată a se face la data de 05.05.2021 (12 luni de la ordinul de începere pentru pasaj)”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Nu este clar însă dacă termenul de 5 mai 2021 va fi respectat deoarece tablierul metalic lipsește deocamdată.Pentru furnizarea tablierului metalic, Trustul de Clădiri Metropolitane a încheiat cu Compania Municipală Consolidări S.A. un contract de lucrări ce are ca obiect "Lucrări de construcții tablier metalic – Pasaj Doamna Ghica", valoarea acestui contract fiind de 22.983.181,60 lei fără TVA.

Compania Municipală Consolidări S.A. a încheiat mai departe cu societatea GE.CON COM PROD SERV S.R.L. un contract pentru furnizarea a 935 tone de material din oțel necesar uzinării și montării tablierului metalic aferent Pasajului Doamna Ghica. Valoarea contractului este de 8.224.987,00 lei, fără TVA, și o durata de 3 luni începând cu 21.08.2020.

”Până la această dată a fost achiziționată cantitatea de 187,971 tone pentru care s-a plătit suma de 1.144.600,51 lei, fără TVA. Din cauza dificultăților financiare, contractul a fost sistat până la asigurarea finanțării”, se arată în răspunsul dat de Compania Municipală Consolidări la solicitarea HotNews.ro.

Primăria Capitalei a transmis că încearcă rezolvarea problemelor financiare.

”Plățile făcute de PMB către companie până la această dată sunt de 21,844,358.77 lei fără TVA, reprezentând aproximativ 20% din valoarea totală a contractului. Executantul este în perioada asumată prin contract, drept urmare, nu există motive pentru sancționare pentru întârziere. Având în vedere că este o dezvoltare importantă la infrastructura rutieră a Municipiului București, se încearcă rezolvarea problemelor financiare apărute în cursul lucrării, alocand astfel lichiditățile necesare terminării acestui pasaj în termenul prevăzut”, se arată în răspunsul transmis HotNews.ro.


Lucrările la pasaj au început în septembrie 2019, și fostul primar general, Gabriela Firea a anunțat că vor fi gata în septembrie 2020.

Contractul pentru execuția pasajului a fost semnat cu Trustul de Clădiri Metropolitane, în mai 2019, valoarea acestuia fiind de circa 110 milioane lei fără TVA.

”Valoarea contractului conform Proiect Tehnic aprobat este de 110.034.377,95 lei exclusiv TVA, din care valoarea de 4.995.354,12 lei fără TVA, reprezentând lucrările suplimentare rezultate în urma avizelor emise de către deținătorii de rețele. Menționăm că valoarea contractului, la sfârșitul lucrării, va fi semnificativ redusă datorită optimizarilor identificate împreună cu proiectantul, executantul și consultantul în timpul execuției, prin optimizarea anumitor operațiuni la calea de rulare (infrastructură drum) și la devierile de rețele. Până la această dată nu s-a solicitat beneficiarului introducerea unor entități (subcontractanți) în vederea desfășurării contractului. Pentru anumite lucrări/servicii specifice, TCMB a apelat la sprijinul unor societăți de profil pentru că lucrările să poată fi executate și realizate în conformitate cu Proiectul Tehnic și cerințele privind calitatea lucrărilor”, a transmis Trustul de Clădiri Metropolitane.

Pasajul se face peste Șoseaua Colentina, la intersecția cu strada Doamna Ghica, va avea două benzi pe sens și posibilitatea amenajării unei linii de tramvai în viitor, prin tăierea unei benzi de circulație.

”Pasajul va începe din zona intersecției străzii Doamna Ghica cu Bulevardul Lacul Tei. Accesul spre pasaj va fi reconfigurat, iar partea carosabilă va fi extinsă de la 4 benzi la 6 benzi. Toate intersecțiile cu drumurile laterale vor fi reamenajate ținând cont de nouă configurație stradală, pentru asigurarea unei circulații fluente. Trotuarele se vor proiecta pe ambele părți ale arterei și vor avea o lățime de minimum 1.5 metri”, a explicat primarul Gabriela Firea, la semnarea contractului cu constructorul.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15728 vizualizari

 • 0 (34 voturi)    
  No vedeti? (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 9:40)

  ipolitic [utilizator]

  Nerecunoscatori ce sunteti. Daca ati fi votat-o pe Gabi, pasajul ar fi fost gata acum un an.
  • -20 (24 voturi)    
   pasaj dna. Ghica (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 10:42)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   Macar acum suntem siguri ca NU se va mai face!
   • +12 (14 voturi)    
    Observatie (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 17:07)

    Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui atc

    Pentru ce era nevoie ca o companie municipala sa subcontracteze o a doua companie municipala, care la randul ei sa subcontracteze un furnizor privat??!! Are cumva Compania municipala de consolidari o uzina de siderurgie si nu stiu eu? Cel mai probabil componentele tablierului o sa vina facute gata de la compania privata (costand 8 milioane de lei) iar Compania de Consolidari numeroteaza piesele cu vopsea si le da mai departe la Trustul de cladiri municipale (cu pretul de 22 de milioane de lei)... Ce nesimtire! Direct, pe fata! le vand mai departe cu un pret de 3 ori mai mare!
    • +7 (9 voturi)    
     ai pus punctul pe I (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 20:04)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

     E metoda suveica la nivel muncipal. Fiind companii municipale adio achizitii si licitatii in sistem deschis, companiile repsective nu au decat sefi si supra-sefi cu salarii de mega-corporatie. A se observa titulatura "Trustul de Cladiri metropolitane"
     Si citez pe scrie pe pagina lor la Achizitii subsectia
     Proceduri atribuite

     Adresa oferta castigatoare Servicii Paza Obiectiv – Obiectiv Scoala 75
     Adresa oferta castigatoare Servicii Paza Obiectiv – Obiectiv Scoala 92
     Adresa oferta castigatoare Servicii Paza Obiectiv – Obiectiv Scoala 199
     Deci e nevoie de un Trust cu activitati de Proiectare/Executie/Consultanta ca sa atribuie niste contracte de paza.
     Noaptea mintii si Ziua Parandaratului!
     • -7 (11 voturi)    
      companie (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 21:09)

      atc [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      Atentie, d.na Primaritza de la S1 tocmai ce-a anuntat ca anuleaza contractul cu Romprest si infiinteaza o companie de salubrizare in subordinea S1. Asta o fi de bine?
      • +3 (5 voturi)    
       Da, e de bine (Duminică, 13 decembrie 2020, 20:26)

       AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui atc

       Fiindca Firea sau Turdorache ar fi infiintat intai o companie de proiectare si consultanta care sa dea contractul unei companii de salubrizare care sa il sub-contracteze catre acelasi Romprest.
       • -2 (2 voturi)    
        gunoi S1 (Duminică, 13 decembrie 2020, 22:08)

        atc [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

        Sigur ca, dupa mintea ta, asta-ar fi facut! Dupa a lor, NU: contractul a fost semnat de catre Cons. Local S1 si Romprest, DIRECT. Stii ce-i aia, DIRECT? Daca nu, verifica, e la liber pentru cei scolarizati.
        Iar eu, care locuiesc in S1, am beneficiat de Romprest de vre-o 10 ani, fara gunoaie si sobolani pe strada!
        Ai inteles ceva din ce-am scris?
     • +2 (2 voturi)    
      Se pare ca (Luni, 14 decembrie 2020, 13:31)

      Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      se pare ca a intrat si un sefulet de pe la "companiile" astea, sa citeasca si el comentariile... Avem toti cate un singur minus! (impactul este de doua voturi pt ca un vot in minus anuleaza unul in plus, dar este doar unul.)
    • -2 (8 voturi)    
     Dna. Ghica (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 21:06)

     atc [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

     Ma bucur sa primesc informatii pe care nu le stiu. Asta inseamna ca noul Primar General a economisit niste bani si a si scurtat termenul de executie?! Ca nu asta se intelege din articol. Daca ai informatii despre continuarea executiei si termenul final, te rog lamureste-ma. Daca nu, nu.
    • -5 (5 voturi)    
     pasaj dna. Ghica (Duminică, 13 decembrie 2020, 9:42)

     atc [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

     1. Nu cred ca ai inteles ce-ai citit ( nu c-ai fi singurul pe-aici, e inflatie!). Ha sa-ti explic:
     Eu vreau sa-mi fac o casa si contractez un constructor cu 100 lei. Acesta, contracteaza ,la randul lui un furnizor de fier- beton, cu 40 lei. Acesta, contracteaza, la randul lui, un furnizor de metal, cu 10 lei. M-ai putut urmari? Daca da, ai si inteles?
     2. Parca din articol reiesea ca tablierele sunt gata, pe stoc, lipsesc banii. Pai, ia de-aici: Orban (Prim ministru PNL): "În acest an,( 2020), Primăria Capitalei a beneficiat de sume mai mari de bani decât în guvernarea PSD." Pai, ce facusi cu banii, Nicusorule?!
     • +2 (2 voturi)    
      se pare ca te prefaci ca nu ai inteles (Duminică, 13 decembrie 2020, 21:12)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui atc

      Metoda PSD-ului a fost aplicata la absolut toate lucrarile de infrastructura. O incepem, bagam 50% din bani in presa sa ne laude ca facem ceva, acordam restul unor companii cu parandarat solid, la constructor ajunge 10% din ce trebuia, etc. etc. Iti aduci aminte ce s-a intamplat cu metroul din Drumul Taberei cand a venit Ponta? pauza totala, fiindca nu se putea lauda cu el, ratase momentul cu popaganda si din cauza ca parandaratul era zero.
      • -2 (2 voturi)    
       pasaj dna. Ghica (Duminică, 13 decembrie 2020, 22:17)

       atc [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

       1.Ai raspuns cumva la argumentele mele concrete si n-am remarcat eu sau crezi ca aberatiile devin credibile cu cat sunt mai grosiere?
       2. Inca n-ai remarcat ca joc in alta liga ( a celor cu argumente / cifre)? Sfatul meu e sa incerci pe la cei de categoria ta, cu lozincile de la partid. Sunt destui pe-aici.
       A bon entendeur, salut! Adica, pa!
     • +2 (2 voturi)    
      Fugi de-aci sefulet corupt! (Luni, 14 decembrie 2020, 13:42)

      Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui atc

      Are Compania municipala de consolidari o uzina? Pt "uzinarea" pieselor? Tu chiar crezi ca ei au cumparat doar metalul sub forma de bare, placi, tabla, lingouri, sarma... apoi au facut piesele tablierului in uzina lor de fabricat piese de infrastructura mare?!! Tu iti dai seama ce inseamna o asemenea capacitate industriala?!!
      Mai taie-o cu banii multi pe anul asta care ii pui in carca lui Nicusor! Tu ai vazut cat de tarziu a apucat sa intre in primarie? Si fara consiliu, da! Deci tot anul Firea a tocat bani, ba a lasat conturile goale si multe datorii, iar Nicusor ca a venit pe final de an, ar trebui sa fie responsabil de banii dati de guvernul orban, dupa mintea ta!
      • -2 (2 voturi)    
       dna.Ghica (Luni, 14 decembrie 2020, 16:07)

       atc [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

       1. Chiar nici sa citesti doua randuri, (dar'mi-te sa mai si intelegi) nu esti in stare?
       ia vezi, pe silabe, ce scrie: "Compania Municipală Consolidări S.A. a încheiat mai departe cu societatea GE.CON COM PROD SERV S.R.L. un contract pentru furnizarea a 935 tone de material din oțel necesar uzinării și montării tablierului metalic".
       2. "Tu iti dai seama ce inseamna o asemenea capacitate industriala?!!" Zau ca-mi dau, ca tocmai ce lucrai f'o 20 de ani in asa ceva! Da' tu?
       3. Cat despre bani, eu zic "s-o taie" ala de-a spus-o: Nentu' Orban. Sau n-ai inteles nici aici ce-am scris?
       Mai treceti pe la scoala, baieti, ca va dau astia bani de pomana! Si, e valabil si pentru tine ce i-am transmis altuia la fel:
       joc in alta liga, lasa-te pagubas cu lozinci de doi bani cu mine. Incearca cu cei de categoria ta.
       • +2 (2 voturi)    
        Ba baiatu... (Luni, 14 decembrie 2020, 17:44)

        Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui atc

        Unde are compania de consolidari fabrica unde face tablier din fier brut???
        Firea a cheltuit banii 10 luni, inclusiv pe datorie, iar tu dai vina pe Nicusor pt lipsa banilor!
        Ce tot spui tu de alta liga? Poate liga inferioara! Aere ca ale tale nu am mai vazut la nimeni de mult timp! Mai si spui ca te pricepi la numere, dar nu ai scris nici o cifra!
        • 0 (0 voturi)    
         dna. Ghica (Miercuri, 16 decembrie 2020, 11:00)

         atc [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

         Ptr. ca ti-e greu sa pricepi, mai pierd putin timp cu tine. Hai si repeta dupa mine, pe silabe: "Ana vinde mere lui Gigel". de mai multe ori, pana pricepi relatia contractuala dintre cei doi. Apoi, incearca sa aplici ce-ai inteles ( daca?!), la chestia cu tablierele metalice.
  • +21 (27 voturi)    
   Așa o gătat banii.Firea. (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 11:51)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   De votat au votat-o proștii,că este acum senator de București.Este drept,și cu sprijinul altor proști care nu au mers la vot.
 • +24 (32 voturi)    
  Aha (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 10:02)

  Akylas [utilizator]

  Gabriela Firea spunea.....
  Din ciclul "Daca ma votati, va promit ce vreti voi"
  • +11 (15 voturi)    
   Vorbele nu costa (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 12:35)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Akylas

   Si romanul e oricum obisnuit sa manance promisiuni pe paine, in lipsa de altceva. Iar ca desert, un inghitit in sec.

   Delicios!
 • -8 (16 voturi)    
  pasaj dna. Ghica. (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 10:36)

  atc [utilizator]

  "Contractul......încheiat pe 21 august, a fost sistat din lipsa banilor." N-ati vrea sa ne spuneti si de catre cine? T
  • +4 (8 voturi)    
   de catre (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 20:08)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui atc

   Compania Municipală Consolidări S.A.
   Scrie negru pe alb in articol, ei au contractat tablierul, ei nu au banii. De ce nu au banii e alta poveste. Si sa nu zici ca e vina noii administratii ca mananci urzici.
   • -1 (7 voturi)    
    contract (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 21:11)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Nici vorba! Doar daca il anula Firea ziceam ca-i de vin Nicusor!
 • +17 (21 voturi)    
  CIne raspunde? (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 10:38)

  mgbyte [utilizator]

  este careva tras la raspundere? Plateste cineva pt bataia asta de joc?
  • +5 (9 voturi)    
   din păcate (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 16:32)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui mgbyte

   nu există nicio lege care să bage la pușcărie politicienii care nu-și respectă promisiunile politice. Cu o astfel de lege am fi avut cea mai responsabilă clasă politică.
 • +5 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 11:27)

  [anonim]

 • -18 (24 voturi)    
  Rezolva Nicusor si PNL (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 11:41)

  vlad.pe [utilizator]

  Rezolva Nicusor Dan doar a spus ca PNL este cea mai buna alegere pentru Bucuresti.
  Sa ne anunte si cand creste salariul minim in Bucuresti, asa cum a promis in campania electorala, pana acum doar gargara PeNeLista.
  • -11 (15 voturi)    
   Sigur (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 14:48)

   Relaxat [utilizator] i-a raspuns lui vlad.pe

   Doar ne-a anuntat cand vom avea caldura. O bataie de joc
   • -4 (10 voturi)    
    caldura (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 21:16)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui Relaxat

    Hai, nu fii suparat, ca nu mai e mult pana la vara si-o sa iasa Nicusor sa ne spuna: vedeti ca am rezolvat?!
 • +21 (23 voturi)    
  Deci Nicusor Dan e de vina! (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 11:51)

  UnOarecare [utilizator]

  Daca a prapadit banii in ultimi 4 ani...votati-o pe Firea senator!
 • +1 (3 voturi)    
  Psssst (Duminică, 13 decembrie 2020, 17:06)

  JustinCase [utilizator]

  Vedeti ca banii au fost bagati in BOR. Doamne-ajuta!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by