Criza termoficării din București: Guvernul va da 20 milioane de lei din fondul de rezervă ca Primăria să intervină mai repede la avarii, iar CET-urile închiriază capacități suplimentare de pe piață

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 11 decembrie 2020, 15:11 Actualitate | Administratie Locala


A venit apa calda dar e rece
Foto: Hotnews
Guvernul va da 20 milioane de lei din fondul de rezervă ca Primăria Capitalei să plătească firmele cu care Termoenergetica are contract, ca să intervină mai repede la avarii, iar CET-urile vor închiria de pe piață capacități suplimentare modulare pentru a furniza o temperatură mai mare care va suplini pierderile din rețea, au declarat prim-ministrul interimar, Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul economiei, Virgil Popescu, și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, într-o conferință de presă susținută la Guvern. În aceste condiții, colapsul sistemului de termoficare este evitat, iar bucureștenii vor primi căldură și apă caldă cel puțin în condițiile de iarna trecută, a spus Nicușor Dan. Ministrul Virgil Popescu și Nicușor Dan au dat asigurări că de săptămâna viitoare lucrurile vor reveni la normal în ceea ce privește apa caldă și căldura, problemele la cele două CET-uri fiind rezolvate.

Declarațiile vin după ce, o avarie care s-a produs vinerea trecută la CET SUD a lăsat peste 3.000 de blocuri din București fără apă caldă și căldură timp de o săptămână.

”Astăzi am avut o discuție cu mai mulți membri ai cabinetului să identificăm acele soluții care să asigure livrarea de apă caldă și căldură populației Capitalei. (...) Astăzi am identificat împreună cu ministrul Finanțelor suma necesară astfel încât să putem să sporim capacitatea de intervenție a echipelor de mentenanță și reparații și vom aloca banii necesari Primăriei Capitalei ca să poată să achiziționeze acest serviciu din mediul privat, iar echipele ELCEN alături de cele de la Termoenergetica să poată să fie permanent în teren și să scurtăm cât de mult se poate timpul în care cetățenii nu vor avea apă caldă și căldură”, a declarat prim-ministrul interimar, Nicolae-Ionel Ciucă.

Virgil Popescu, ministrul Economiei, a declarat că problemele din ultimele zile au fost cauzate de un scurtcircuit la CET SUD fiindcă pompa a fost solicitată ca să compenseze pierderile din rețeaua de distribuție a apei calde.

”Bucureștenii trebuie să știe că totul pleacă de la rețeaua primară a municipiului București. Acum 4 ani pierderile în rețeaua primară erau de 800t/oră. Astăzi, după 4 ani de mandat al fostului primar general, pierderile sunt de 2.500 t/oră. Acolo a dus lipsa de investiții și nepăsarea. De aici trebuie să plecăm ca în această iarnă rețeaua de termoficare să poată fi ținută în stare de funcționare și de echilibru. A fost o avarie la CET SUD în acest weekend, o avarie care s-a produs din cauza pierderilor foate mari din rețea, o pompă a fost supraturată pentru a putea băga agent termic în rețeaua Bucureștiului, a fost un scurtcircuit, s-a oprit stația de 6 kilovolți, de acolo a plecat lipsa de energie termică în această perioadă. A fost reparată în cel mai scurt timp, în două zile a fost pusă în funcțiune. Apa de încălzit a ajuns la 75 de grade în acest moment. Cred că până luni revine în normal la CET Sud”, a declarat ministrul Economiei.

Acesta a anunțat că ELCEN va închiria de pe piață capacități suplimentare modulare ca să suplinească pierderile din rețea și să nu se mai ajungă în această situație.

”În paralel trebuie să găsim soluții astfel încât să mărim capacitatea de producere a energiei termice în București pentru a suplini aceste pierderi imense din rețea. ELCEN a luat decizia să caute și a găsit în piată capacități suplimentare modulare de închiriat astfel încât să le pună în zona Sudului ca să producă în plus energie termică și să suplinească aceste pierderi. Este un efort uriaș pe care îl face ELCEN pentru a asigura confortul termic al bucureștenilor. Le cerem scuze bucureștenilor pentru ce se întâmplă, dar trebuie să ne pregătim pentru iarnă. Ne pregătim cu aceste capacități modulare să le montăm în diverse zone din București ca să suplinim aceste pierderi foarte mari. În paralel, proiectul Titan trebuie făcut pentru a echilibra sistemul de termoficare. Vom moderniza CET-urile Progresu, Sud și Grozăvești pe fonduri europene - 370 milioane euro. Dar este de durată, nu se pot face lucrurile peste noapte”, a mai spus ministrul.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că banii veniți de la Guvern vor ajuta Termoenergetica să intervină mai repede la avarii.

”Ce am făcut pe termen mediu și lung pentru rezolvarea problemei este că am scos ELCEN din insolvență de la 1 ianuarie și va avea bani în sfârșit pentru modernizare, fonduri europene. Ce am discutat azi pe termen scurt, bani din fondul de rezervă să fie dați către PMB, ca Termoenergetica să poată interveni în mai multe locuri pentru a remedia problemele din rețeaua de transport. (...) Este vorba despre 20 de milioane lei, bani care vin la PMB, apoi la Termoenergetica. Termoenergetica are contracte cu operatori privați și așa va putea să intervină mai repede la avarii”, a spus primarul general.

Nicușor Dan spune că avarii vor fi zilnic, însă situația din această săptămână a fost una excepțională.

”În această săptămână, de sâmbătă dimineața, când s-a simțit efectul avariei de la CET Sud și până acum a fost o situație execepțioanală. Această situație excepțională este în curs de remediere. Prin aducerea acelor unități suplimentare, putem să evităm să avem acele avarii. Sper să aducem situația măcar la nivelul iernii trecute. Nu există un risc de intrare în colaps a sistemului de termoficare, însă vom avea avarii zilnice”, a spus Nicușor Dan.

Acesta a explicat și de ce s-a ajuns în această situație.

” Ce se întâmplă zilele astea? Singurul indicator la care trebuie să ne uităm este apa de adaos, iar acest indicator era 800 t pe oră în 2016 și 2.500 t/oră acum. ELCEN a tras semnale de-a lungul timpului asupra degradării accelerate a rețelei. Poți să faci înlocuiri unde sunt găuri mari, ceea ce Termoenergetica face azi, însă ele rezolvă situația pentru o zi, două zile, două săptămâni. Ce trebuia să facă administrația în această vară era să înlocuiască 100 m de conductă cu conductă nouă. Din păcate nu putem face asta azi, fiindcă asta înseamnă să decuplezi 10 blocuri o săptămână-două, ceea ce nu se face iarna. De ce am avut o problemă toată săptămâna asta? Fiindcă din cauza presiunii suplimentare o pompă din anii '60 de la CET Sud a crăpat în noaptea de vineri spre sâmbătă. Această pompă este din anii '60 fiindcă ELCEN nu a putut să ia bani europeni pentru modernizare pentru că ELCEN este în insolvență fiindcă primăria nu a dat bani. Nu poți să mărești presiunea foarte repede, temperatura crește gradual. La CET Grozăvești a fost o întârziere cu capacitatea de producție, care se va remedia până săptămâna viitoare”, a mai spus Nicușor Dan.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4224 vizualizari

 • 0 (8 voturi)    
  cred ca se impune descentralizarea (Vineri, 11 decembrie 2020, 15:23)

  CNBC [utilizator]

  Si trecerea pe gaze naturale/energie electrica acolo unde se poate. In loc sa se pompeze atatia bani si sa suferim cu totii pentru o institutie care inghite sute de milioane de euro in fiecare an, prefer sa ma incalzesc de cat ma tine buzunarul. Fiecare dintre noi are dreptul la o viata decenta.
  • -5 (5 voturi)    
   Adica, alti bani platiti de ala din Cugir... (Vineri, 11 decembrie 2020, 16:54)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui CNBC

   Adica, alti bani platiti de ala din Cugir...ca s-o duca bine bucurestenii...ca doar au ales cum trebuie: Pungusor Ban!
  • +1 (7 voturi)    
   Fiecare dintre noi are dreptul la AER! (Vineri, 11 decembrie 2020, 17:18)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui CNBC

   Nu cred ca poti sa-ti doresti sute de cosuri de centrale in condensare sub geamurile tale.

   Eu am un singur cos al unui nesimtit si nu mai pot trai in propria mea casa, care a devenit cel mai vatamator loc in care ma pot afla.

   Ori nu cunosti situatia, ori vinzi centrale, ori esti...
   • +2 (2 voturi)    
    Si totusi, se poate.. (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 15:51)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    Exista o alternativa extrem de simpla - sute de panouri solare pe fiecare bloc. Nu rezolva complet problema pe timp de iarna, dar reduc semnificativ necesarul de presiune in reteaua publica. Si se vor putea deconecta complet blocurile ~6 luni pe an, timp suficient pentru a reface retelele publice de apa.

    Cosul "nesimtitului" este, cel mai probabil, instalat conform legii. Cu o mica modificare legislativa, ar putea fi fortat sa-l prelungeasca pana pe acoperisul cladirii si problema s-a rezolvat.
 • 0 (8 voturi)    
  contrar a ceea ce s-a acreditat prin presa (Vineri, 11 decembrie 2020, 15:27)

  mmmircea [utilizator]

  cum ca CET-urile sunt modernizate si eficiente energetic, se dovedeste ca aceste CET-uri incalca normele actuale de poluare, functionand in baza unor derogari date tot de la guvern, un fel de eu centrez, eu marchez. Pompe si cazane din anii 60, revizii tehnice de cate-o luna de zile, dar nu pot livra la temperatura stabilita. De ce mai bagam bani in ele, in loc sa densificam reteaua de gaze ? Radet-ul are oricum reteaua ciur, ori 2400km de conducte nu le schimbi nici in 4, nici in 8 ani. In fapt nu le vom putea schimba niciodata, in schimb tot bagam bani sa subventionam pierderile.
 • +4 (4 voturi)    
  NU este cam tarziu? (Vineri, 11 decembrie 2020, 15:31)

  Votant Ilici [utilizator]

  Sigur ca era necesara alocarea de fonduri suplimentare, dar cat de repede se poate rezolva situatia??
  20 milioane lei este putin, dar chiar 200 milioane euro nu au cum sa permita o remediere RAPIDA a situatie, trebui facut de mult!
  Cum sa inlocuiesti, in sezonul rece, zeci de Km de conducta??

  Pompa aceea este disponibila pe stoc, poate fi inlocuita imediat, chiar daca sunt bani?
  Iar temperturile au fost moderate, un pic peste media lunii Decembrie ...
 • +1 (5 voturi)    
  Capuse care vor mai mult cumva ? (Vineri, 11 decembrie 2020, 16:07)

  Relaxat [utilizator]

  Termenul de duminica s-a amanat pe saptamana viitoare, fara sa precizeze care zi saptamana viitoare.
  Asta dupa ce,acum doua saptamani zicea ceva de 3 zile care nu se vor mai repeta.
  De ce este asa credul si nu face un audit ? Tevi sparte sunt dar si managementul ar putea fi o problema.
  Daca se intra in normal saptamana viitoare de ce pe site apar in contiunuare termene mincinoase ?
 • -2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 11 decembrie 2020, 16:24)

  [anonim]

 • +1 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 11 decembrie 2020, 17:01)

  [anonim]

  • 0 (4 voturi)    
   CET-urile tot vor functiona pt electricitate.Duble (Vineri, 11 decembrie 2020, 18:16)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui

   Dublezi poluarea.

   Ba, mai rau, atit timp cit CET-urile tin de termoficare, trebuie sa dea seama Primariei de combustibilul folosit, deci nu pot arde pacura fara aprobarea primariei (cel putin teoretic).

   Daca CET-urile vor functiona doar pentru energie electrica, atunci vor arde pacura si deseuri, care sunt mai ieftine decit gazul metan si au putere calorica mai mare.
   In plus, ele oricum vor produce abur si apa calda (agent termic) ca produse secundare, dar care vor fi irosite, precum aburul de la SIDEX.
 • +3 (3 voturi)    
  se rezolva, vine primavara... (Vineri, 11 decembrie 2020, 17:14)

  richter [utilizator]

  pana la primavara, atat se poate... iar la vara, e caaald, ce termoficare ?!?
  PS. cred ca mai bine sa se faca o alta retea de termoficare/incalzire ;citeam un studiu ca centrala de cartier, de bloc, e cea mai rentabila/eficienta..nu mai aveam specialisti,nu sunt ascultati.? .
 • +1 (3 voturi)    
  Dubios. Ce faceau "capacitatile" alea pe piata? (Vineri, 11 decembrie 2020, 17:23)

  D-or [utilizator]

  Despre ce capacitati este vorba, ale cui sunt si de cind exista ele, asa, in Bucuresti?

  Ca doar nu cumpara nimeni o centrala de cvartal doar asa, intimplator, sa fie acolo.

  Deja incepe sa semene a criza regizata, tocmai pentru bransarea unor privati la subventiile primariei.

  Mai exista DNA?
 • +1 (1 vot)    
  luminite (Vineri, 11 decembrie 2020, 20:34)

  revo [utilizator]

  pentru luminitele de Craciun, in decembrie 2019, duamna Firea a platit 12.000.000 lei.

  "În București, pe lângă milioanele de luminițele puse de doamna Firea, primarii din sectoarele 4 și 6, Daniel Băluță și Gabriel Mutu, au ținut să mai plătească câte 640.000 și respectiv 530.000 de lei pentru ornamente suplimentare".

  sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/cat-costa-beculetele-de-craciun-din-romania-primaria-capitalei-are-o-pondere-de-20-din-suma-totala-2841041
 • 0 (2 voturi)    
  Totul pentru Bucuresti (Vineri, 11 decembrie 2020, 21:02)

  satanae [utilizator]

  Nu i se pare nimanui curios faptul ca dintotdeauna se scot bani de la bugetul general pentru incalzirea bucurestenilor? Nu spun ca sistemele centralizate de incalzire nu ar fi bune, dar ele au existat in toate orasele patriei noastre pina in 1989. Aproape peste tot au fost distruse, ca orice bun de folosinta comuna din tara asta. In Bucuresti, chiar si in halul in care este acum, mai exista doar datorita faptului ca statul da bani pentru mentinerea lui. Costul energiei termice pentru populatie in Bucuresti este cel mai mic din tara, asta numai datorita subventiei masive primite de la stat. Cand in alte orase mai mici a crapat termoficarea si oamenii au inghetat de frig in case, nimeni nu a intervenit in nici un fel. In schimb, cand se intampla sa le fie frig in case locuitorilor celui mai bogat oras al tarii, este problema nationala. Se iau bani de la toti locuitorii tarii, ca sa fie sustinuti cei mai instariti dintre ei (vorbesc de medie aici). Si termoficarea Bucurestiului este numai o mica parte a povestii, pentru ca, daca mai aducem in discutie Metrorexul samd, nu mai terminam niciodata. Tocmai pentru ca cele mai costisitoare si complicate probleme ale orasului au fost rezolvate cu bani de la bugetul general, primarii orasului au putut sa se dedice panselutelor, bordurilor, bancilor samd, fara nici un cost electoral pentru ei.
  Cel mai fascinant este ca ni se pare normala porcaria asta, inclusiv celor care traiesc in restul tarii. Celor din afara Bucurestiului nu le ramane decat sa-si doreasca sa se mute si ei in mizeria asta de oras, ca sa beneficieze de pleasca asta. O poveste clasica de Romanica
  • -1 (1 vot)    
   Ai dreptate (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 14:58)

   Relaxat [utilizator] i-a raspuns lui satanae

   dar daca 1 milion de oameni cati or fi la termoficare in Bucuresti raman dintr-odata fara caldura..... Politicienii ar trebui sa dea un pic de atentie, nu abureala.
   • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 19:14)

    [anonim] i-a raspuns lui Relaxat

    • 0 (2 voturi)    
     Ahem?.. (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 23:32)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui

     "Idea[sic] lui pehash" sigur nu a fost sa creeze guvernul o fabrica.. :) pehash prefera economia de piata si concurenta libera. Ideea ar fi ca PMB sa sustina asociatiile de locatari la achizitionarea de sisteme alternative, prin licitatie. Altfel se repeta dezastrul cu anveloparile.
     • +1 (1 vot)    
      Nu pricepi ca CET-urile ar polua in continuare (Duminică, 13 decembrie 2020, 13:45)

      D-or [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      CET-urile nu s-ar inchide, ar ramine pt energie electrica, iar apa calda si aburul din instalatiile de racire s-ar irosi.

      Incearca sa gindesti global, iesi din patratica ta.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by