Nicușor Dan intervine în criza gunoiului din Sectorul 1 și spune că Primăria condusă de Clotilde Armand trebuie să onoreze contractul care este în vigoare cu firma de salubritate și să se asigure că gunoiul este ridicat de pe străzi. Clotilde Armand îi dă replica primarului general, pe care îl roagă "să nu mai complice inutil lucrurile".
Nicușor Dan: E o responsabilitate pe care Primăria Sectorului 1 o are și eu sper să se achite de ea
- "În sectorul 1 este un conflict între operatorul de salubritate și Primăria Sectorului 1 pe un contract care este în funcțiune. Cum a fost semnat acel contrat, asta e o chestiune care poate să fie discutată. Însă în acest moment eu consider că un contract care este în vigoare trebuie executat, adică Primăria trebuie să plătească operatorului acel serviciu, astfel încât să se ridice și gunoaiele de pe străzi. Deci, este o responsabilitate pe care Primăria Sectorului 1 o are și eu sper să se achite de ea”, a declarat marți seara, la Digi24, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.
El spune că, din câte știe, există întârzieri la plată și în alte sectoare ale Capitalei, dar recunoaște că "problema mare” cu deșeurile este că trebuie rezolvată cât de repede chestiunea gropilor de gunoi din jurul Bucureștiului. "Asta este ceva ce este atributul primarului general, spre deosebire de contractele locale de servicii, care sunt atributul primarilor de sector”, a afirmat Nicușor Dan.
Clotilde Armand dă replica: Îl rog să nu mai complice inutil lucrurile
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, îi răspunde lui Nicușor Dan printr-un mesaj postat pe Facebook:
- "Acum, nu știu dacă actualul primar cunoaște la fel de bine contractul firmei de salubrizare cu Primăria Sectorului 1… însă apreciez că ne-a oferit o soluție: să plătim facturile emise nelegal de această companie.
- Așadar, putem trece peste decizia Curții de Conturi care a decis că tarifele pentru serviciul de salubrizare au crescut ilegal, putem trece peste faptul că nu avem buget votat și alocat pentru aceste facturi și nu putem face rectificarea bugetară din cauza deficitului de 1 miliard de lei, putem trece peste dosarul de la DNA privind creșterea nelegală a tarifelor.
- Dar putem trece și peste faptul că am început să verificăm facturile emise de firma de salubrizare și am găsit analizând aparatele GPS ale mașinilor că serviciile facturate nu au fost prestate?!
- Dacă putem face toate acestea atunci îl rog public pe domnul Primar General al Bucureștiului să ne trimită o dispoziție semnată/parafată de dumnealui prin care își asumă achitarea acestor facturi. Toți experții și tot aparatul Primăriei Sectorului 1 o să fie încântați. Vă promit că vom face tot posibilul și ne vom conforma. Până atunci îl rog să nu mai complice inutil lucrurile".
Luni, Poliția Locală a Sectorului 1 a început o campanie de informare și sancționare a celor care aruncă gunoi pe domeniul public. Amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 5.000 lei. Verificările în teren vor fi făcute în permanență, 24 de ore din 24, prin echipaje ale Poliției Locale, iar pentru identificarea persoanelor care nu respectă regulile privind depozitarea deșeurilor vor fi folosite inclusiv camerele de supraveghere amplasate pe domeniul public.
În Sectorul 1, Primăria, prin firma de salubrizare, ridică gratuit gunoiul menajer de la persoanele fizice, o dată pe săptămână. De asemenea, o dată sau de două ori pe lună, se ridică gratuit deșeurile voluminoase (mobilă, ambalaje, deșeuri vegetale etc). Cu toate acestea, străzile din Sectorul 1 sunt pline de gunoi aruncat la nimereală.
Reamintim că de la finalul lunii noiembrie, firma Romprest nu mai ridică depozitele necontrolate de deșeuri din Sectorul 1, din cauză că Primăria are facturi neplătite de 94 milioane lei. Clotilde Armand spune că facturile ar fi umflate și din această cauză nu le plătește. În plus, Primăria Sectorului 1 nu are banii necesari să le plătească, potrivit sursei citate, deoarece vechea administrație a lăsat în buget o gaură de 800 milioane lei.
”Locuiești în Sectorul 1 sau ești agent economic cu sediul în această zonă administrativă? Înseamnă că faci parte din comunitatea locală și trebuie să te îngrijești și de spațiul de dincolo de ușa propriei locuințe sau a sediului în care îți desfășori activitatea. Străzile și trotuarele pe care circulăm trebuie să fie la fel de curate ca acasă pentru că ele reprezintă cartea noastră de vizită ca și comunitate.
Din păcate, însă, în ultima perioadă, pe domeniul public al Sectorului 1 au răsărit mormane de gunoaie care nu ne fac cinste și ne pun în pericol și sănătatea, mai ales în actualul context pandemic. Depozitarea deșeurilor pe străzi, trotuare sau spații verzi este strict interzisă și atrage sancționarea contravențională cu amenzi cuprinse între 2.000 de lei și 5.000 de lei”, a transmis Primăria Sectorului 1 într-un comunicat de presă.
În ultimele săptămâni, prestatorul serviciului de salubritate a refuzat să ridice deșeurile de pe domeniul public deoarece nu a mai fost plătit din luna iunie. Facturile restante se ridică la suma de aproape 100 de milioane de lei, a mai transmis Primăria.
Ea nu are voie sa plateasca servicii neefectuate sau facturate la un pret mult mai mare. Nu-i da voie legea.
Exact acest lucru l-a semnalat Curtea de Conturi, condusa de psd.
Un contract valid dpdv legal produce efecte legale.
Ficior, NU asta e spiritul legii: cum i se scoala cuiva, cum nu mai respecta contractul si declara
"Ea nu are voie sa plateasca servicii neefectuate sau facturate la un pret mult mai mare."
Sper sa locuiesti in Sectorul 1, sa te bucuri de binefacerile conducerii prin feisbuci. Si, sa platesti pentru ele; sa nu-ti inchipui ca prostia si fudulia nu se platesc. In cazul de fata vor fi niste milioane de penalitati...dar hey, e bine: nu le plateste Clotilda din buzunarul ei ci din taxele fraierilor.
Cand noi doi semnam cum contract si tu te trezesti ca iti e defavorabil, da-ma in judecata! Cat timp nu o faci, faptul ca nu mai respecti contractul nu face decat sa atraga dupa sine penalizarile invocate de acel contract sau de legea civila.
2. Si daca tu banuiesti, e ceva sigur?
3. Eu am mai auzit de unii care dupa prima mie nu s-ar fi oprit. Si nici cand au facut primul miliard. O fi asta mai speciala?
Ce zici?
De principiu, nu deschid gura cand nu am dovezi nici pro, nici contra, si n-am nici colectii de lozinci. Asta inseamna sa fii om liber.Imi cer scuze pentru asta.
Nu m-am nascut ieri ca sa-i ciugulesc ineptiile di palma, dar e dreptul oricui s-o faca.
N-am dovezi pentru 1+1 = 2, dar o sustin ferm cand am ocazia.
Contract care mananca sume uriase din bugetul primariei, de nu mai ramane aproape nimic?
Ce face Clotilde e necesar. Da, nu e placut, ca si cei de la Romprest au apasat imediat pe pedala santajului, cu gunoiul lasat pe strazi.
Dar si jaful asta trebuie sa se opreasca cumva.
A, si sa nu uit: Tudorache la brutarie!
a zis ca zboara directorii din primarie nu i-a zburat
ce face cu modrogan one, floreasca one,constanda ca reclama ca acordul semnat de Firea cu Constana fara stirea CGMB era ilegal etc.
Nu exista niciun container in care sa arunci gunoiul la care te referi!
.Aha, gunoaiele pe plaje/ munti erau ca sa pricepem noi cum devine cazul! multam de ajutor. Nu mai ai si de prin oceane?
3. Adica, cei ce pun gunoaiele in saci,sa-nteleg ca le duc departe de pubele, ca sa se plimbe cu ei? Poate ca asa ajung si pe munti?
4. Eu sper in continuare ca aia ce stiau sa care sacii cu voturi, or sti sa-i care si pe cei cu gunoaiele cu care ne-au procopsit.
Minerii din Rosia Montana il asteapta pe acolo !
Primăria Sectorului 1 a încheiat un contract. Ea, ca instituție. Nu Tudorache, nu Armand, nu vreun funcționăraș. Deci Primăria Sectorului 1. Indiferent de schimbarea administrației, contractele în vigoare trebuie să se deruleze așa cum au fost semnate; pentru că Primăria Sectorului 1 e o singură chestie, nu e „administrația Tudorache” sau „administrația Armand”.
Clotilde Armand ar trebui să știe. De altfel, a lucrat la o firmă care a încasat bani mulți de la stat pentru monitorizarea lucrărilor la Autostrada Transilvania. Lucrări care nu s-au derulat deloc. A fost normal să fie plătită firma? Da: contractul s-a semnat, firma a alocat resurse pentru asta (resurse pe care nu le putea folosi la alte licitații). Nu a fost vina firmei că contractul pe care trebuia să-l monitorizeze nu s-a mai derulat.
Se poate renunța la contract cu acordul părților, sau în instanță (care decide și în ce condiții se încheie - cine ce mai plătește cui). Asta poate face Armand: ca acțiune _politică_ poate denunța contractul (în condițiile în care îl poate denunța unilateral) sau ataca în instanță.
Curtea de Conturi este o instituție internă de control al acțiunilor instituțiilor statului, deci vizează doar buna administrare a statului, nu intervine în relațiile cu entități private. DNA poate ancheta, dar în lipsa vreunei condamnări definitive (care poate veni foarte târziu), anchetele DNA nu pot fi folosite ca argument pentru a denunța un contract.
Si acum vine si problema cetateanului: ce vina are el? El PLATESTE salubrizarea si NU O ARE! Acest lucru este evident ilegal: nu poti forta un om sa plateasca un serviciu pe care apoi i-l interzici fara despagubire.
Cum se rezolva? Pe perioada suspendarii contractului se face altul cu alta firma, temporar, pana la clarificarea situatiei. Si te intreb acum: prin faptul ca solutia de rezerva nu exista, este vina competentei cui? Tot a fostilor angajati ai primariei?!??!? Asadar prin faptul ca nu pot rezolva o problema urgenta isi arata perfect competenta actuala echipa. Oricine ar face parte din ea, de la orice partid.
Da, vina ca NU EXISTA aceasta solutie de back-up nu este a fostilor angajati, ci a actualie echipe!
Dealtfel, Clotilde (pe care am votat-o!) trebuia sa se documenteze si sa anunte public INAINTE de alegeris situatia ilegala si potential dezastruoasa a contractului de Salubritate ...
- un contract poate fi suspendat NUMAI cu acordul partilor
- in cazul ( aberant) prezentat de tine, poti sa achiti DOAR cei 5.000 de lei, atentionand asupra erorii; si, astepti sa fii dat in judecata. Iar daca, nemultumit, el intrerupe contractul, il dai TU pe el in judecata.
P.S. @tomlin: Da, pe vremuri mai era si o clauza "forta majora apara de raspundere ambele parti". Ca unii nici macar nu au bunul simt sa vorbeasca civilizat, asta nu mai e din pacate prevazut in contracte...
2. Acel "Daca insa administratia precedenta nu a prevazut asta...", ne obliga sa ne oprim cu comentariile despre contract aici, pentru ca nici unul nu stim ce-a facu ea.
3. Fiind un contract de furnizare de servicii catre cetateni: salubritate/ gaze/electricitate/apa/, CARE TREBUIE SA FUNCTIONEZE CONTINUU, probabil ca, atunci cand te gandesti sa-l reziliezi de pe azi pe maine, te gandesti ce pui in loc: ai deja o alta companie, cari tu gunoiul cu actorii, dai din gura pe facebook, etc.
4. Totusi, nu te-ai plictisit de lozinca cu "greaua mostenire" ? Ca noi, cu ea, am avut strazi curate pana acum in S1!
3. De gandit e una, de actionat mai greu. O alta firma de asa anvergura (care sa asigure tot sectorul) nu se gaseste peste noapte. Iar daca majorarile de pret sunt importante, nu o sa le platesc pana gasesc pe altcineva. Tu asa ai face daca ar fi vorba de banii tai? Pe de alta parte, de unde stii ca nu cauta si alte solutii, alte firme?
4. Iarasi de acord. Dar nici nu pot plati sume marite nejustificat doar ca sa beneficiez in continuare de niste servicii , sau sa nu beneficiez. Din nou, de unde stii ca nu cauta si alte solutii?
Solutia cu alta firma tine de anii copilariei: daca ai o singura papusa, n-o arunci inainte sa primesti alta, ce atata filosofie!
Nu mai ma omora cu grija fata de "banii mei"( alta lozinca). Fii convins ca sunt capabil sa am, dovada: desi am aflat de la atatia" specialisti" de "jaful" de la Primaria S1, doresc in continuare ca, din acesti bani, ai mei,"furati" sa se faca urgent curatenie. Eu ma opresc aici cu explicatiile. Daca m-ai inteles, bine. Daca nu, nu.
- dupa ce mai verifici o data contractul si esti convins ca nu spui prostii( cum face acum Primaritzatza), ii ceri oficial celuilalt sa reanalizeze facturile PRETINS de TINE a fi frauduloase.
- nu merge, incerci sa rezolvi pe cale amiabila.
- nu merge, te adresezi justitiei.
In acest timp,ca sa nu-ntrerupi contractul si sa umpli strazile de gunoaie, tu continui sa platesti suma pe care o consideri tu corecta( recte 500 ron) si te poti astepta sa te cheme EI in judecata pentru plata diferentei.
NU HOTARASTI TU CA AI DREPTATE SI NU TI-O FACI SINGUR, ca nu esti in codru si tu nu esti Haiducul lu'enspe cai!
Pentru mai multe detalii, incearca cu cartea. Eu mi-am termint scolarizarea gratuita.
2.Scuze ca am uitat sa-ti spun ca sunt gunoaie pe strazi in S1 pentru ca Primaritzatza NU plateste facturile.
BTW, mi s-a parut ca Nicusor e de un populism gretos cu marirea subventiilor pentru transport, incalzire si pomeni. De parca oricum tarifele in Bucuresti nu sunt mult mai mici ca media tarii, mai trebuie bagati si mai multi bani in SUBVENTII! De INVESTITII ati auzit? Si ne vom mira ca la sfarsitul anului nu vor apela IAR la guvern sa echilibreze bugetul local, din banii NOSTRI.
Despre ce alte pomeni vorbesti, chiar nu stiu.
2. Sunt de acord cu cresterea pretului la biletelor din mijloacele de transport in comun.
3. Unii bucuresteni sunt amarasteni
4. Imi place ca toti clujenii vin sa comenteze la chestiunile interne ale Bucurestiului. Aveti un complex de inferioritate ceva? Nu iti convine politica publica din Bucuresti, fa-ti domiciliu flotant aici si vino si voteaza la urmatoarele alegeri cu cine promite sa mareasca biletul de la STB. Pana atunci spor la construit metroul ala!
Si DA, sunt pomeni, cat timp nu-s corelate cu veniturile oamenilor. Cand se dau la gramada, se cheama pomeni.
Cat despre pierderile de pe retea, depinde de perspectiva. Ori bagi banii in subventii (in loc sa repari reteaua) ori modernizezi si schimbi magistralele, reducand pierderile (dar folosesti banii de subventii pentru asta). Ultima abordare mai are un avantaj: Aveti caldura permanent, nu din cand in cand.
Totodata primarul actual a spus clar, in nenumarate randuri ca in iarna aceasta se vor oferi subventii pentru ca nu se pot face investitii in modernizarea infrastructurii, urmand ca in anii urmatori banii sa mearga catre modernizarea retelei si diminuarea subventiilor.
Gata, ar trebui sa oprim cercul vicios. Primaria sa-si plateasca datoriile, sa faca investitii ca sa nu trebuiasca sa subventioneze apa calda scursa in pamant din tevile-strecuratoare. Ce zici?
25% din PIB e produs de zona Buc.-Ilfov, si e produs de doar 12% din locuitorii tarii, care ii si primeste inapoi. Restul, contribuie la sustinerea unor zone mai defavorizate ale tarii.
Orice primar care ar zice ca REDUCE subventiile la caldura, alte utilitati, transport public, ar fi maturat in nanosecunda urmatoare de valul urias de nemultumire populara!
Asa ca Nicushoare, ia-ti nadragii, sosonii si iesi afara si du gunoiu ca s-au adunat sacii.
Asa trebuia sa spuna in campania electorala.
Bine, daca esti Tudorache, nu faci nimic, mergi mai departe cu contractele si semnezi toate facturile cu extra-servicii de la Romprest. Ca iti iese si tie de un diamant, doua din asta...
Hai sa traiti!
Contractul ala pe 25 de ani facut de Chiliman pute de la o posta a coruptie si jaf, profitul combinatorilor e de ordinul zecilor de milioane de euro in 25 de ani. Multi bani, multi ar fi in stare de multe pentru banii aia.
Nicusor Dan probabil a primit o indicatie de la prietenii lui de la penele sa sustina romprest ca sa nu le sara Realitatea in cap sau cine stie ce alti combinatori.
Apropo de Nicusor, cu mareata lui sustinere fatisa pentru PNL la parlamentare a reusit doar sa convinga niste alegatori ai USR si PNL sa stea acasa.
Dar, sa nu uitam ca suntem in Romania. Si vedem ce se intampla. Romprest nu ridica gunoiul si lumea o injura pe Clotilde.
Iar Clotilde nu are sanse sa iasa usor din aceasta problema. Daca vrea sa dea Romprest in judecata o sa dureze ani si nici nu e sigur ca ar castiga ceva. Daca vrea sa isi faca o companie de salubritate la fel, dureaza.
Asa ca ce ii spune Nicusor e corect, pragmatic vorbind. Plateste ca sa scapi rapid de problema si sa se ridice gunoiul, iar apoi iti pregatesti atacul in liniste. Altfel, ramai cu gunoiul neridicat si te injura lumea. Oi vrea tu sa faci dreptate, dar daca oamenilor le pute langa casa, o sa le puta si dreptatea ta.
Dar daca asta e pararea ta indirect confirmi PNL=PSD.
Iar Nicusor se va intoarce unde-i este locul in USR, departe de intrelopii PNL cand Va fi deportat politrucul Barna.
2. As mai adauga o posibilitate: plata partiala a facturii, la nivelul interpretarii tale a contractului, cu solicitarea celeilalte parti sa clarifice diferentele cerute in plus. Daca nu, se apeleaza la rezolvarea amiabila si, abia apoi, in justitie . Obligatoriu, contractul curge in continuare pana la solutionare si RECUPERAREA eventualelor daune, care pot fi de ambele parti.
Ce imi place la oseristi, nici nu si-au gasit bine scaunele si au inceput sa si-o traga. Cum de s-au mai ingramadit prostii pe pandemie sa va mai voteze.
- a venit apa calda ?
- a venit, dar e rece !