Bugetul Primăriei Capitalei a fost rectificat negativ cu aproape 200 milioane lei, ajungând de la circa 7 miliarde lei la circa 6,8 miliarde lei, potrivit unei hotărâri aprobate marți de Consiliul General al Municipiului București. Aceasta este prima rectificare bugetară cu Nicușor Dan la conducerea Primăriei Capitalei. Principalele modificări sunt că se dau cele 300 milioane de lei virate de la Guvern către ELCEN, în contul datoriei furnizorului de căldură, Termoenergetica, o are, subvenția la transport a crescut cu 135 milioane lei, cea la transport cu 93 milioane lei și s-au alocat încă 74 milioane lei pentru stimulentele financiare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aurelian Bădulescu, consilier general PSD, a declarat că grupul său politic va ataca în instanță proiectul din cauza celor 300 milioane lei date către ELCEN. Acesta este de părere că se încalcă legea bugetului de stat.

Unde se dau bani în plus:

- Subvenția la căldură este suplimentată cu 135 milioane lei și se ajunge la fabuloasa suma de 1,238 miliarde lei;

- se dau încă 7 milioane lei pentru reabilitarea sistemului de termoficare și se ajunge la suma de 24 milioane lei;

- se dau pentru subvenția la transport 93 milioane lei și se ajunge la fabuloasa sumă de 1,57 miliarde lei, însă aici se regăsesc și sumele neplătite din anii trecuți;

- la Administrația Spitalelor se dau 40 milioane lei pentru cofinanțarea proiectelor din fonduri europene și dotări pentru criza sanitară, inclusiv paturi pentru terapie intensivă;

- bugetul Direcției Generale de Asistență Socială se suplimentează cu 54 milioane lei. Instituția taie 4 milioane lei de la cheltuielile de personal, 3 milioane lei de la bunuri și servicii și se dau 74 milioane lei bugetul necesar acordării stimulentelor financiare pentru copiii și adulții cu handicap, nou-născuți, prevenirea abandonului școlar și sprijinul pentru femeile gravide.

Câteva exemple de instituții/proiecte de unde se taie bani:

- bugetul Direcției Generale de Peisagistică și Monumente de For Public este diminuat cu 22,6 milioane lei;

- bugetul Clubului Sportiv Municipal a fost diminuat cu circa 9 milioane lei;

- Bugetul Administrației Străzilor se diminuează cu 40 milioane lei;

- bugetul Centrului pentru Seniori este diminuat cu circa 3 milioane lei;

- de la cheltuielile cu personalul la Primăria Capitalei se taie 17 milioane lei, de la cheltuieli cu bunuri și servicii 735.000 lei;

- se taie aproape 50 milioane lei de la investiții în școli, bani alocați în principal pentru construirea unor clădiri multifuncționale în incinta unor școli; Suma a fost tăiată deoarece lucrările nu au fost făcute, astfel că banii nu puteau fi folosiți;

- se taie 219 milioane lei de la protecția mediului, în principal incineratorul de deșeuri, dar și de la finalizarea stației de epurare de la Glina și reabilitarea colectoarelor principale de canalizare (-168 milioane lei, rămân 143 milioane lei). Pentru Glina mai sunt de plată 70 milioane lei pentru lucrările efectuate anul acesta, deci nu mai era nevoie de toată suma.

Aurelian Bădulescu, consilier general PSD, a declarat că grupul să politic va ataca în instanță proiectul din cauza celor 300 milioane lei date către ELCEN. Acesta este de părere că se încalcă legea bugetului de stat.

”Ați reușit să ascundeți o manevră tehnică prin raportul de specialitate, prin care eu am înțeles că nu mai vin banii pe care îi datora Primăriei Guvernul, ci ajung în pușculița ELCEN. Ne îndepărtăm de la legea bugetului de stat, avem niște arierate pe care trebuie să le plătim. Această operațiune încalcă legea bugetului de stat. Știu că v-ați consultat cu MF, consilierii acestui partid vor ataca în instanță această chestiune pe prioritatea arieratelor. Tipul acesta de compensare pe care d-voastră vreți să-l faceți ar putea prejudicia și încălca bugetul de stat. M-aș fi așteptat să cereți încuviințarea consiliului general înainte să faceți această compensare”, a declarat Bădulescu în timpul ședinței de Consiliu General.