Lupta cu sistemul: Nicușor Dan a suspendat un funcționar care a dat aviz de defrișare pentru grădina unor case de pe Kiseleff, unde ar putea apărea blocuri de 4 etaje, și pe care primarul încearcă să o salveze de 10 ani

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 27 noiembrie 2020, 9:51 Actualitate | Administratie Locala


Nicusor Dan
Foto: Facebook/ Ministerul Mediului - Romania
Primarul general, Nicușor Dan, a suspendat un funcționar de la direcția de Mediu pentru că a dat aviz de defrișare pentru grădina unei case de pe Kiseleff, pe care încearcă să o salveze de 10 ani. Este vorba despre celebrul caz Kiseleff 45, unde proprietarul vrea să construiască blocuri de 4 etaje, pe terenul unde se afla o copie în miniatură a grădinilor de la Versailles, demolată în 2015, și unde Asociația Salvați Bucureștiul a câștigat aproape toate procesele. Practic terenul pentru care s-a emis avizul de defrișare se află în spatele celui de pe Kiseleff, până în strada Clucerurului. Nicușor Dan a suspendat avizul dar și pe funcționarul care l-a semnat, iar de acum încolo toate avizele de defrișare vor fi semnate și de primar.

”Am suspendat avizul. Sunt niște proceduri interne pe care nu le-am reglat, avizele de defrișare se dau fără să fie întrebat primarul și fără ca el să semneze. Am dat o dispoziție acum ca eu să contrasemnez toate avizele de defrișare de acum încolo. Pe funcționarul care a semnat avizul l-am suspendat 30 de zile pentru verificare. Am anunțat și proprietarul terenului, doamna Cherecheș, cu executor judecătoresc, că avizul a fost suspendat, ca să nu ne trezim că defrișează. Executorul a și constatat la fața locului că până la momentul respectiv nu a tăiat nimic”, a declarat primarul Nicușor Dan pentru HotNews.ro.

Terenul pentru care s-a emis avizul de defrișare / Foto: Google Maps

Avizul de defrișare a fost emis pe 16 noiembrie 2020, pentru 22 de arbori, majoritatea arțari și frasini, aflați la adresele strada Clucerului 60-70, 72 și 72A, practic în continuarea terenului de pe Kiseleff 45 și 45 A. Pe avizul de mediu scrie că două exemplare erau uscate și 20 se aflau în declin biologic. Avizul este semnat de Alexandru Marian Nicolae.

Despre cazul Kiseleff 45


Povestea începe în urmă cu 10 ani când proprietarul imobilului de pe Kiseleff 45-45 A- avocata Lucia Cherecheș a obligat prin hotărâre judecătorească primarul Sectorului 1 să emită autorizații de desființare pentru cele două case interbelice de pe teren fiindcă dorea să construiască în locul lor un ansamblu de blocuri. Asociația Salvați Bucureștiul, condusă de Nicușor Dan, a mers în instanță și în 2012 a reușit anularea autorizațiilor de demolare, astfel că imobilele au fost salvate.

Una dintre casele de pe Kiseleff 45 a fost incendiată în 2012, dar pompierii au intervenit la timp

Cele două clădiri datează din 1920 şi 1927 și i-au aparţinut dr. Felix Wieder, un personaj din anturajul regelui Carol al II-lea.​ Dincolo de clădirile valoroase, pe teren se afla și o copie în miniatură a grădinilor de la Versailles, unică în București.


Proprietarul nu a renunțat însă la proiectul imobiliar, iar după demersurile făcute, Consiliul General al Municipiului București a aprobat pe 4 septembrie 2014 Planul urbanistic de Detaliu care prevedea construirea unor blocuri cu trei etaje pe Șoseaua Kiseleff la nr. 45-45A, în locul grădinilor. Proiectul a obținut toate avizele necesare de la Primăria Capitalei, Ministerul Mediului, Direcția pentru Cultură a Municipiului București.

Potrivit Planului Urbanistic de Detaliu, cele două case construite în perioada interbelică urmau să fie păstrate, iar blocurile să fie construite în spatele lor, pe terenul pe care sunt amenajate grădinile. Primăria Capitalei a dat aviz favorabil acestui proiect, deși terenul pe care urma să fie ridicate clădirile figura ca spațiu verde. Pe lângă faptul că era spațiu verde, terenul se află în zona protejată Averescu și zona de protecție a mai multor clădiri monument istoric.

Blocurile propuse aveau o înălțime de 16 metri, un procent de ocupare a terenului de 40% și coeficient de utilizare al terenului 1,4, iar circa 5.800 ar fi fost amenajați ca spațiu verde. Terenul are o suprafață de circa 11.600 mp.

Copia în miniatură a grădinilor de la Versailles a fost demolată în februarie 2015. Primăria Capitalei a autorizat lucrările de demolare încă din iulie 2014.

Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul, a declarat la vremea respectivă că autorizația de demolare pentru bazin și anexe, emisă de Primăria Municipiului București, este ilegală întrucât nu are un aviz valabil de la Ministerului Culturii. "Pentru același motiv, Curtea de Apel București a anulat în mod irevocabil o autorizație de desființare anterioară pentru imobilele din Sos. Kiseleff nr. 45, inclusiv pentru bazin. Decizia nr. 2598/18.06.2012 a fost pronunțată în dosarul 36904/3/2011, la cererea Asociației Salvați Bucureștiul. Singura instituție care poate salva în timp util bazinul de la demolare este Prefectul Municipiului București. Asociația Salvați Bucureștiul a solicitat acestuia atacarea în instanță a autorizației de desființare", se arată într-un comunicat trimis de Asociație la vremea respectivă.

Reprezentanții Primăriei Capitalei au declarat însă că autorizația de demolare este legală. "Există aviz de la Ministerul Culturii emis în iulie 2014, în care este prevăzută demolarea construcțiilor anexă, inclusiv a bazinului. De asemenea, în dosar se regăsește și toată documentația (avize, studii, proiect) cerută prin certificatul de urbanism", se arată într-un răspuns trimis la vremea respectivă de municipalitate la solicitarea HotNews.ro.

Pe 17.11.2017, Primăria Capitalei condusă de Gabriela Firea a autorizat construirea unui ansamblu de blocuri parter plus 4 etaje în grădina de pe Kiseleff 45. Asociația Salvați Bucureștiul a mers din nou în instanță și a cerut suspendarea autorizațiilor de construire.

Tribunalul București a hotărât pe 30 decembrie sistarea lucrărilor de construire la blocurilor de 4 etaje care se edifică pe Șoseaua Kiseleff 45.

”Pe această grădină care figurează ca spațiu verde, în 2016, primarul Firea a emis o autorizație de construire pentru 3 corpuri de clădire. Pentru unul structura a fost și edificată. Asociația Salvați Bucureștiul împreună cu Ecocivica au cerut suspendarea executării autorizației de construire și pe 30 decembrie Tribunalul București a admis cererea noastră. Decizia este executorie. Șantierul trebuie să se oprească”, a declarat Nicușor Dan la vremea respectivă, într-o conferință de presă. Decizia poate fi atacată cu recurs.

Acesta a anunțat că a cerut și anularea autorizației de construire, existând deja un proces pe rol.

”Există și un litigiu în care cerem anularea autorizației de construire și demolarea corpului de clădire și refacerea spațiului verde amenajat. Au mai existat două litigii referitor la acte emise pe acest teren”, a mai spus Nicușor Dan.

Principalele motive de nelegalitate ale autorizației, invocate de Salvați Bucureștiul și Ecocivica sunt:
 • - se bazează pe un Plan Urbanistic de Detaliu nelegal
 • - se bazează pe o decizie a Agenției pentru Protecția Mediului nelegală
 • - prevede construirea într-un spațiu verde
 • - prevede comasarea nelegală a două parcele
 • - din documentație lipsesc acte sau sunt acte expirate: certificatul de urbanism, avizul de circulație, avizul Primarului Sectorului 1.
Tribunalul București a anulat în iunie 2019 decizia de mediu pentru proiectul imobiliar din Șos. Kiseleff 45. Litigiul a fost inițiat de Asociația Salvați Bucureștiul. Decizia poate fi atacată cu recurs.

La finalul anului 2018, Curtea de Apel București a anulat definitiv Planul Urbanistic de Detaliu în baza căruia se putea construi proiectul.

În iulie 2020, la recurs, Asociația Salvați Bucureștiul a pierdut procesul de suspendare a autorizațiilor de construire pentru proiectul imobiliar. ”Casează sentinţa şi rejudecând, respinge cererea de suspendare”, se arată pe portalul instanțelor de judecată.

Tot în iulie, Tribunalul București a dat însă câștig Asociației Salvați Bucureștiul și a anulat autorizația de construire pentru proiectul imobiliar.
”Admite cererea de anulare a autorizaţiei de construire nr. 423/1574241, emisă de Primarul General al Municipiului Bucureşti la data de 17.11.2017, formulată de reclamantele Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, şi Fundaţia Eco Civica, în contradictoriu cu pârâţii Primarul General al Municipiului Bucureşti, şi Cherecheş Lucia. Anulează autorizaţia de construire nr. 423/1574241, emisă de Primarul General al Municipiului Bucureşti la data de 17.11.2017”, se arată în sentința dată de Tribunal pe 2 iulie 2020. Decizia a fost atacată cu recurs.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

84575 vizualizari

 • -79 (101 voturi)    
  aha (Vineri, 27 noiembrie 2020, 10:19)

  cucuveauamov [utilizator]

  inca o liftiera? apa calda! unde e apa calda?
  • +36 (54 voturi)    
   Nu cred ca tu, de langa Leningrad (Vineri, 27 noiembrie 2020, 11:02)

   Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   ai nevoie de apa calda!
   • +16 (28 voturi)    
    cucuveau sta langa reactor... (Vineri, 27 noiembrie 2020, 12:08)

    Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

    cucuveau sta langa reactor... d-asta vorbeste doar prostii si nu are nevoie de caldura.
   • +19 (31 voturi)    
    hehe (Vineri, 27 noiembrie 2020, 12:22)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

    Ar vrea el sa fie langa Leningrad. N-a avut bani decat de o garsoniera langa Omsk. Postacii rusi nu sunt platiti prea bine.
   • -3 (19 voturi)    
    Leningrad (Vineri, 27 noiembrie 2020, 15:21)

    Mihail. [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

    Sankt Petersburg e un oras foarte frumos si civilizat. N-are nicio asemanare, din pacate, cu haznaua numita Bucuresti.
    • +3 (15 voturi)    
     ramai acolo (Vineri, 27 noiembrie 2020, 17:36)

     CNBC [utilizator] i-a raspuns lui Mihail.

     Sa-ti rogi stapanii sa ne trimita aurul jefuit de la poporul asta. Cele 90 de tone + dobanda.
     • -2 (2 voturi)    
      tonele alea le gasesti la Paris (Duminică, 29 noiembrie 2020, 1:47)

      srpc [utilizator] i-a raspuns lui CNBC

      de la rusi le-au luat nemtii, de la care le-au luat francezii
  • +11 (17 voturi)    
   atata stie sluga psdista (Vineri, 27 noiembrie 2020, 15:15)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   nu conteaza ce face bine, sa vine apa calda. lucru care chiar si el stie ca e imposibil

   sluga pesedista dovedeste ca e doar o sluga care nu gandeste singura si pe care nu o intereseaza binele orasului si al locuitorilor , ci doar binele psd
  • -11 (17 voturi)    
   Nicusor o sa se lupte cu sistemul (Vineri, 27 noiembrie 2020, 16:50)

   Mary80 [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   4 ani de acum incolo, pentru niste proiecte marginale, care nu intereseaza populatia, doar pile de-ale lui.
  • +10 (14 voturi)    
   Apa calda . (Vineri, 27 noiembrie 2020, 18:13)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   E acolo unde a ascuns-o Fi-rea.O va gasi Nicusor, ai putintica rabdare.
 • -58 (106 voturi)    
  proprietatea privata (Vineri, 27 noiembrie 2020, 10:23)

  dr_bear [utilizator]

  L-am votat pe om ca nu aveam alternativa. Adica aveam dar a candidat la misto si nu avea sanse.
  Domnul Dan.Orasele se schimba.Lumea demoleaza, face blocuri, etc. Poti face tu un fond al primariei care sa cumpere monumente, sa le restaureze si sa le inchirieze dar lasa oamenii sa-si faca blocurile daca au ajuns cumva sa aiba pamant in zona aia.
  Pe mine ca bucurestean cu ce ma incalzeste ca ala are Versailles in curte? Ma duc eu sa ma plimb pe-acolo? Am eu cum sa admir ceva? e proprietate privata! Nu muzeu. Propuneti-i cucoanei care detine pretul dorit ,luati terenul si faceti pe el copia kremlinului....sau ce vreti.
  PS : nu era un idiot care a facut turnul Eiffel la Slobozia? ajunge si aia monument istoric ?
  • +39 (63 voturi)    
   Romanica (Vineri, 27 noiembrie 2020, 10:40)

   arpi [utilizator] i-a raspuns lui dr_bear

   Daca esti bucurestean ar trebui sa te intereseze si calitatea aerului.... Defisati tot si turnati betoane....
   • -13 (35 voturi)    
    calitatea aerului. (Vineri, 27 noiembrie 2020, 11:45)

    dr_bear [utilizator] i-a raspuns lui arpi

    Nu ma intereseaza sa se pastreze 10 copaci pe o proprietate privata si o copie in miniatura a unor gradini vestite sub cheie si neingrijite. Vreau aer curat si vreau taxa pe euro 4 de 1000 de lei pe luna. Sa se bage asta si iti garantez ca o sa respiri ca in Sinaia.
    • +13 (21 voturi)    
     tot degeaba (Vineri, 27 noiembrie 2020, 13:03)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui dr_bear

     daca se ard anvelope noaptea
    • +5 (11 voturi)    
     păi dacă (Vineri, 27 noiembrie 2020, 17:19)

     nahir [utilizator] i-a raspuns lui dr_bear

     sunt neîngrijite, tot legea spune să-l cotonogești cu amenzi pe proprietar până face ceea ce trebuie.
   • -9 (29 voturi)    
    pai... demoleaza-ti tu blocul. (Vineri, 27 noiembrie 2020, 12:04)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui arpi

    .. si planteaza copacii.
  • -42 (62 voturi)    
   Proprietatea privata (Vineri, 27 noiembrie 2020, 10:44)

   Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui dr_bear

   A dvenit proprietatea primariei, asta este dictatura comunista de dreapta!

   De fapt aceste actiuni sunt pur politice, pentru a indobitoci rezistenta corupta si societatea de dreapta inculta!
   • +9 (15 voturi)    
    heh (Vineri, 27 noiembrie 2020, 17:39)

    CNBC [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

    Dictatura comunista de dreapta ? Cum vine asta ? Analfabeti functionali sunt cu preponderenta votantii PSD, daca nu ma crezi fa testul cu oglinda.
    • -7 (17 voturi)    
     Baiete, (Vineri, 27 noiembrie 2020, 19:51)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui CNBC

     "Analfabeti functionali sunt cu preponderenta votantii PSD"
     ======================
     Baiete, statisticile spun ca analfabetii functionali sunt preponderenti in generatiile tinere (~70%). In acelasi timp, statisticile spun ca generatiile tinere NU voteaza cu PSD.
     Daca nu esti tu insuti un analfabet functional, vezi ce rezulta din cele doua fapte de mai sus in ceea ce priveste votul preponderent al analfabetilor functionali.
     • +1 (7 voturi)    
      Nu vira in Balarii (Sâmbătă, 28 noiembrie 2020, 9:20)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      Invata sa asculti, sa intelegi ce iti scrie Lumea !

      Universul tau P$D poate suferi modificari Calitative, daca si numai daca, accepti ceea ce ti se spune

      Incearca, sunt aici sa te ajut in aceasta Terapie !
  • +27 (47 voturi)    
   mda (Vineri, 27 noiembrie 2020, 10:45)

   uxh75588 [utilizator] i-a raspuns lui dr_bear

   proprietatea a fost cumparata.
   Nu mostenita, primita donatie.
   Deci stia ce se afla acolo si care este regimul terenului.

   Acum o da cu prorietate privata !? Pe penibil.

   Chiar daca ar fi mostenita, primita donatie
   nu trebuie sa se tina cu dintii de ea.
   Poate sa o vanda cuiva cu bun simt.
   • -16 (28 voturi)    
    Cumparata, mostenita (Vineri, 27 noiembrie 2020, 11:55)

    Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui uxh75588

    Are vreo importanta? Nu e tot proprietate privata?

    Daca nu trebuie sa se tina cu dintii de ea, inseamna ca e a primariei, dar primaria de ce se tine cu dintii de un teren proprietate privata?

    Si daca o vinde cuiva cu bun simt, ce va face acel cineva cu bun simt? Se va uita la niste boscheti si atat?
    Ca nici porum nu poti pune, asta insemnand iarasi defrisare.

    Deci ce facem, ramanem cu niste darapanaturi de case de acum 100 de ani si cu boschetii aferenti, asa intelegem sa dezvoltam orasul?

    Si daca s-ar face relocarea proprietatii in alta zona, probabil ca va fi la marginea Bucurestiului, deci o sa avem de a face cu extinderea orasului si acapararea altor terenuri libere, teoretic cu potential de a avea bocheti pe ele si alea, deci de rezolvat nu rezolvati nimic cu abordarea asta populista imbecila.
    • +15 (21 voturi)    
     are importanta (Vineri, 27 noiembrie 2020, 15:18)

     uxh75588 [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

     A cumparat proprietarea in cunostinta de cauza. Stia ca vine cu gradina.

     "darapanaturi de case" - sa o repare daca a cumparat-o. A avut bani sa o cumpere dar nu mai are bani sa o repare !?

     "Daca nu trebuie sa se tina cu dintii de ea, inseamna ca e a primariei, dar primaria de ce se tine cu dintii de un teren proprietate privata?" este a lui dar trebuie sa respecte niste reguli pe care le stia. Parca era o avocata.

     Asa pot sa ma mut si eu langa tine si sa cresc porci, ca e proprietatea mea si pot sa fac ce vreau cu ea.
     • -9 (13 voturi)    
      Sa ne intelegem (Vineri, 27 noiembrie 2020, 21:09)

      Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui uxh75588

      In gradina aia poti sa construiesti orice atata vreme cat respecta PUD-ul si regimul de inaltime, iar discutiile despre tufisuri nu au cum sa se regaseasca in obtinerea autorizatiei de constructie.

      Ceea ce face acolo Nicusor Dan este deja abuz in serviciu cu suspendari de contracte de munca pe nedrept si in mod normal ar trebui dat in judecata atat el, cat si primaria, in caz ca intra in gradina omului sa spuna el care sunt boschetii care nu pot fi taiati!

      Votati coruptia de dreapta, ca nu va mai ajunge atata mizerie.
   • -10 (28 voturi)    
    vinde-ti tu casa.. (Vineri, 27 noiembrie 2020, 12:05)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui uxh75588

    ... cuiva care o demoleaza si planteaza copaci.
    aaa, am uitat.. ipocrizia este "sa se intample altora, nu noua"
    • +5 (15 voturi)    
     hohoho (Vineri, 27 noiembrie 2020, 15:19)

     uxh75588 [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

     Tu ai sugerat demolarea.
     Eu spus sa isi asume proprietatea cumparata cu tot cu gradina. Sa respecte legile si regulile.
  • +11 (19 voturi)    
   ”daca au ajuns CUMVA sa aiba pamant” (Vineri, 27 noiembrie 2020, 10:54)

   Jolly Roger [utilizator] i-a raspuns lui dr_bear

   Ai pus punctul pe ”i”!
  • +26 (44 voturi)    
   Sincer.. (Vineri, 27 noiembrie 2020, 11:03)

   TurmentatuTheThird [utilizator] i-a raspuns lui dr_bear

   Eu sincer nu cred că l-ai votat. La felul cum nu reușești să înțelegi simplul fapt că dacă ești proprietar, nu înseamnă că poți să faci ce vrei acolo. Trebuie o autorizație - care a fost emisă de primărie, (doar primăria știe cum), dar apoi tribunalul a anulat-o. Deci, autorizația nu mai e valabilă, așa că nu mai poți construi blocuri acolo.

   După logica ta, castelul Peleș poate fi făcut una cu pământul. E proprietate privată, dacă familia regală vrea, poate anula contractul de închiriere cu statul, astfel încât doar membrii familiei mai pot intra pe domeniu, și apoi făcut una cu pământul, că tu nu te mai poți plimba pe acolo.
   • -14 (20 voturi)    
    da, da si da. (Vineri, 27 noiembrie 2020, 11:47)

    dr_bear [utilizator] i-a raspuns lui TurmentatuTheThird

    L-am votat anti-firea. Amandoi sunt de stanga dar Firea era si foarte corupta. Vreau o primarie mai curata cu mai multe servicii pentru cetateni daca nu pot alege un primar veritabil de dreapta.
    • 0 (0 voturi)    
     dr. bear cum ai proceda matale, om de dreapta (Luni, 30 noiembrie 2020, 15:15)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui dr_bear

     care te confrunti cu aceasta situatie data???

     Io inteleg ca nu iti plac regulamentele si toate cele care interzic actualmente niste chestii dar voi a sti cum vezi matele rezolvarea - solutionarea.

     daca crezi ca numai cu buldozorul se rezolva treaba - cred ca nu este bine = schimbarea arhitecturii prin derogari acolo iarasi nu este bine - zona este cu regim mic de inaltime si are un anumit pitoresc = zic sa il pastram...

     Orisicum ar fi astept de matale depesa sa imi explici cum vezi ca ar putea sa lucreze un primar de dreapta in situatia data, Merci.
  • +25 (39 voturi)    
   Pai e simplu (Vineri, 27 noiembrie 2020, 11:06)

   1anonim [utilizator] i-a raspuns lui dr_bear

   Tu ca bucurestean ce esti o sa ramai fara oxigenul produs de spatiile verzi, pentru ca betoanele nu-l produc. Se invata la gradinita.
   • -10 (18 voturi)    
    oxigen? (Vineri, 27 noiembrie 2020, 11:41)

    dr_bear [utilizator] i-a raspuns lui 1anonim

    Cei care nu mai au loc in Bucuresti fiindca nu se dau autorizatii de constructie vor merge in ilfov si vor conduce masini pana in Bucuresti facand o poluare mult mai mare decat daca ar locui Pe kiseleff si ar merge pe jos sau cu masina dar doar cativa km.
    Ii poti obliga sa planteze un copac la 5 mp de terasa a blocului. Se practica in lume asta.
   • +2 (2 voturi)    
    HERASTRAU (Duminică, 29 noiembrie 2020, 11:04)

    Gaspar [utilizator] i-a raspuns lui 1anonim

    Hai sa spunem si ca in zona aceea, imediat vecina chiar, e ditai Parcul Herastrau un plaman mai mare pentru zona aia nu exista si ca daca omul demoleaza nu stiu ce spatiu verde din proprietatea lui ca asa vrea el si doreste sa construiasca ceva pe pamantul sau, tot ca asa doreste...nu e ok sa faci pe nebunul si sa te opui. Trebuie doar sa folosesti parghiile legale. In Romania legea este insa varza in domeniul acela si daca la NY te obliga sa faci o casa identica cu aia demolata acolo si nimic altceva in loc, in ROmania, legea nu te obliga la nimic.
  • -20 (44 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 27 noiembrie 2020, 11:11)

   [anonim] i-a raspuns lui dr_bear

   • +19 (29 voturi)    
    propaganda (Vineri, 27 noiembrie 2020, 11:37)

    VictorS [utilizator] i-a raspuns lui

    poate fi comunista sau capitalista.

    Dreptul la propietate pe post de zeitate?
    Poate asta e un concept post-comunist, ortodox, dar strain mie.

    Recomand citirea Smith si Locke pentru a intelege conceptul de propietate si garantez o surpriza.
    • -6 (20 voturi)    
     Dreptul la propietate intradevar NU exista ... (Vineri, 27 noiembrie 2020, 12:32)

     Alex2.0 [utilizator] i-a raspuns lui VictorS

     Recomand si eu invatarea Limbii Romane si apoi abordarea unor concepte ca dreptul la propRietate ...
     • +9 (11 voturi)    
      multumesc (Vineri, 27 noiembrie 2020, 13:39)

      VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Alex2.0

      pentru ca ati atras atentia asupra greselii.

      Curios este ca e tot ce aveti de zis pe tema asta.
    • -4 (10 voturi)    
     hmmm (Vineri, 27 noiembrie 2020, 12:45)

     Point [utilizator] i-a raspuns lui VictorS

     sincer nu iteleg ce vrei sa exprimi.
     pe cartea aia dai bani.care ajung la drepturile de autor.e a ta sau e comuna?
     • +6 (8 voturi)    
      Dreptul de proprietate intelectuala (Vineri, 27 noiembrie 2020, 14:09)

      VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Point

      Mai sus am remarcat "fundamentalismul" unora apropo de capitalism si dreptul la proprietate.... nu prea stiu ce legatura are asta cu intrebarea ta.

      Autorii cu pricina au murit de ceva timp, din ce stiu eu (care nu sunt avocat dar am auzit de Conventia de la Berna) dreptul se transmite la urmasi

      Din cauza ca autorii cu pricina au murit de secole, fara indoiala ca opera lor este apartine domeniului public.

      Daca eu cumpar cartea, e dreptul meu sa o folosesc cum vreau - in limitele legii.

      Poate aici ajungem la elementul comun al articolului si intrebarii tale: in limita legii.

      Articolul mentioneaza cateva legi incalcate prin acordarea dreptului de constructie pe spatiul verde.

      Eu as fi mers cu discutia in alta directie, mai degraba filosofica (mai ales despre teoriile lui Adam Smith) dar cumva am impresia ca nu e locul cel mai indicat pentru o astfel de discutie.
   • -4 (8 voturi)    
    rock (Vineri, 27 noiembrie 2020, 12:03)

    TLiviu [utilizator] i-a raspuns lui

    nu e adevarat ! iarasi mintzi !
  • +36 (42 voturi)    
   e CERT (Vineri, 27 noiembrie 2020, 11:24)

   naenae [utilizator] i-a raspuns lui dr_bear

   ca orasul se schimba, intrebarea este insa CUM vrem sa se schimbe? Ca in Pipera? Sa nu incapa o salvare pe strada? Cu blocuri lipite de case interbelice? Cu blocuri geam in geam cu vecinul, sa facem baie impreuna?

   Da, ne schimbam dar hai sa ne schimbam frumos, astfel incat urmasii nostri sa fie impresionati, la fel cum suntem si noi cand privim lucruri frumoase din trecut. Hai sa nu-i lasam pe cei care vor veni dupa noi sa fie scarbiti la fel cum suntem si noi cand ne uitam la blocurile comuniste sau la celelalte mizerii facute haotic dupa anii 90.
   • +15 (23 voturi)    
    Orasul e o oglinda (Vineri, 27 noiembrie 2020, 11:43)

    VictorS [utilizator] i-a raspuns lui naenae

    A modului in care se traieste, a emotiilor si a valorilor.

    Bucurestiul este un oras multilat, deprimant si deprimat, seamana cu victima unor abuzuri multiple - si asta si este.

    Ar trebui sa ne iubim orasul, sa vrem sa il curatam si inverzim, sa il protejam, sa il reconstruim.

    Dar lacomia, addictia patologica a bucurestenilor (mda, si eu sunt unu) duce la un Bucuresti din ce in ce mai "oriental" - un haos arhitectural, o batjocura a istoriei, un ghetou est european.
    • +15 (17 voturi)    
     nu chiar (Vineri, 27 noiembrie 2020, 14:18)

     naenae [utilizator] i-a raspuns lui VictorS

     nu sunt de vina "toti bucurestenii", pentru ca nu toti bucurestenii au drept de decizie, nu "toti bucurestenii" au semnat toate PUG-urile si PUZ-urile alea sau toate aut de demolare si construire care au facut orasul asta sa arate asa cum arata.
     Nu noi, in mod colectiv am decis sa umplem orasul de mall-uri si sa distrugem comertul stradal din centru, nu noi am ales sa nu renovam cladirile istorice.

     Si da, Napoleon a demolat o parte din Paris, dar pentru a face drumuri LATE, nu pentru ca construi BLOCURI lipite de case interbelice.
     • +1 (1 vot)    
      Nu vad contradictia (Luni, 30 noiembrie 2020, 14:11)

      VictorS [utilizator] i-a raspuns lui naenae

      intre ce sustineti dvs si ce am zis eu.

      Niciodata nu o sa putem spune "toti bucurestenii" fac cutare lucru, si nici nu am zis asta.

      Cat despre "vina", da, o avem majoritatea. Eu am trait 35 de ani in Bucuresti si am fost complice la maltratarea Bucurestiului.

      Cateva intrebari ca sa intelegeti unde bat:
      - Ati protesat cand comunistii daramau cladiri istorice contruiasca blocuri?
      - ati protestat sau facut vreo actiune legala cand ati vazut ca proprietarii de cladiri istorice le lasa sa cada de la sine?
      - ati protestat cand Bucurestiul - fenomen unic din cate stiu eu pentru o capitala europeana - se umplea de malluri, intr-un Bucuresti si asa sufocat?

      si mai am cateva zeci de intrebari de genul asta.

      Poate dvs aveti capacitatea de intelegere si bun simt, dar ma tem ca e o combinatie destul de rara pentru bucurestenii care ajung sa decida ce si cum se va contrui.

      Sa dam vina pe altcineva, cineva abstract, pe care nu cunoastem, e foarte usor dar duce nicaieri.

      Am putea incepe sa ne iubim orasul, mie insa mi-e greu, de altfel, dupa 10 ani de Londra, imi e din ce in ce mai greu sa revin in Bucuresti - ma doare ce vad si ce aud.
   • -8 (20 voturi)    
    da, e cert. (Vineri, 27 noiembrie 2020, 11:43)

    dr_bear [utilizator] i-a raspuns lui naenae

    Napoleon al III-lea a distrus 30% din Paris ca sa aiba strazile pe care le are acum. Orasele se schimba si merita sa se schimbe fiindca vremurile sunt altele. Cand s-a facut casa aia Kisselef era o periferie, acum este centru daca raportezi la aria metropolitana.
    Primaria poate reglementa ce si cum se construieste intr-o zona, sa impuna spatii verzi pe terasele blocurilor, certificate energetice...etc.
    Ce sa faca Bucurestenii cu gradinile Versailles in miniatura inchise sub lacat?
    • +4 (6 voturi)    
     De acord (Vineri, 27 noiembrie 2020, 14:49)

     VictorS [utilizator] i-a raspuns lui dr_bear

     Orasul se schimba si noi avem viziuni diferite de ce ar trebui sa se intample.

     Ce zici tu nu contrazice deloc ceea ce majoritatea sustin (inclusiv naenae caruia i-ai raspuns cu comentariul de mai sus).

     Hai sa schimbam orasul dar ce daramam si ce punem in loc e destul de important, nu crezi?
    • -2 (6 voturi)    
     mda (Vineri, 27 noiembrie 2020, 14:50)

     karryne [utilizator] i-a raspuns lui dr_bear

     Toate cladirile de-acum ar trebui construite numai dupa ce te intreaba pe tine daca ai ce face cu ele ...
    • 0 (0 voturi)    
     se poate discuta (Luni, 30 noiembrie 2020, 15:22)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui dr_bear

     de pe picior de egalitate de la privat catre stat.

     Numai ca cel mai ades dialogul nu functioneaza - este un monolog.interesele nu sunt armonizate.

     Am vazut gradina din Bruxelles si ce mandri erau de ea... Oare se poate face ceva similar daca se doreste acolo??? sigur ca actualul primar are ceva in cap dar oare proprietarul accepta sau ...
  • +5 (17 voturi)    
   cum ar fi? (Vineri, 27 noiembrie 2020, 11:59)

   TheNamelessOne [utilizator] i-a raspuns lui dr_bear

   eu zic sa ne dai adresa unde locuiesti. punem mana de la mana si pe terenul liber de langa tine facem o groapa de gunoi sau un protan 2. ca nah ... e proprietatea noastra si dreptul la proprietate e sfant si facem ce vrem noi pe ea.
   • +1 (13 voturi)    
    in aviatiei :) (Vineri, 27 noiembrie 2020, 13:13)

    dr_bear [utilizator] i-a raspuns lui TheNamelessOne

    daca gaesti 10 mp2 liberi langa blocul meu poti sa faci si restaurant cu manele :) (pentru mine e mai rau decat protan)
  • +23 (29 voturi)    
   Proprietate privata zici ha!? (Vineri, 27 noiembrie 2020, 12:39)

   middle_brick [utilizator] i-a raspuns lui dr_bear

   Uite cum e cu proprietatea privata, un amic si-a cumpărat casa în Londra, veche peste 100 de ani, a întrebat la primărie daca o poate demola și i s-a zis ca da, doar ca atunci când s-a dus cu proiectul pentru cea noua ce sa vezi, i-au zis aia ce faci man' pai nu asa, poți face ona nouă da sa fie în același stil arhitectural cu cea daramata, pe dinăuntru o faci cum dorești dar pe dinafara respecti arhitectura zonei. Pai ce-i asta baieti, comunism?! Treaba e ca noi romanii avem un moft la respectarea legii, e asa pe principiul doar dacă vrea mușchiul meu, ce dubla linie continua, ce limita de 130 pai bolidul meu poate 250 și rezultatul este ca suntem unde suntem.
   • +16 (16 voturi)    
    Excelent exemplu (Vineri, 27 noiembrie 2020, 14:55)

    VictorS [utilizator] i-a raspuns lui middle_brick

    dar romanii (bucurestenii in cazul de fata) nu sunt toti convinsi ca vrem ca in Londra,

    Noi poate vrem orasul ghetou, fara parcuri si case istorice, poate vrem un oras care sa puna in "valoare" blocurile comuniste.
  • +13 (17 voturi)    
   CUM a ajuns avocata aia in posesia CASELOR? (Vineri, 27 noiembrie 2020, 12:47)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui dr_bear

   intradevar e proprietate privata dar cum a ajuns ea proprietate privata, asta trebuie lamurit.

   apoi chiar daca e proprietate privata acea zona are niste restrictii fiind zona istorica.

   daca tu ai o proprietate privata intr-o zona cu restrictii nu poti construi ce vrei tu acolo...daca aia ar vrea sa faca un bloc cu 20 de etaje, un magazin Mega Image la parter????

   poate sa construiasca pe proprietate privata dar NU ce vrea ea
  • +14 (18 voturi)    
   proprietatea privata nu e in padure (Vineri, 27 noiembrie 2020, 13:49)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui dr_bear

   Pe proprietatea privata dintr-un oras trebuie sa te incadrezi intr-un plan urbanistic zonal ca sa poti construi. Nu esti de capul tau sa construiesti ce vrei si unde vrei.
   • +11 (11 voturi)    
    O clipa (Vineri, 27 noiembrie 2020, 14:57)

    VictorS [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    nici in padure nu construiesti ce vrei, cand vrei.

    Nu uitati ca legile astea sunt propuse si votate de cei pe care noi ii bagam in parlament.

    Asa cum Nicusor Dan e primarul ales de bucuresteni, el le reprezinta interesele acum.
    Cat de bine?
    Vedem la urmatoarele alegeri.
  • -3 (11 voturi)    
   Am exprimat si eu aceiasi opinie la o casa oarecar (Vineri, 27 noiembrie 2020, 14:06)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui dr_bear

   e si tot - la greu am luat.
   Cred la fel ca daca e proprietate privata si primaria nu vrea sa fie schimbata destinatia/imobilul sa trebuiasca sa o cumpere.
  • +1 (11 voturi)    
   tzaranee (Vineri, 27 noiembrie 2020, 15:18)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui dr_bear

   stiu ca la tine in fundu curtii nu exista chestia asta
   dar la noi la oras exista certivicat de urbanism
   chiar daca e proprietate privata, nu poti face ce vrea muschiu tau pe el! se numeste certificat de urbanism! gen nu ai voir sa construiesti sub/peste X etaje in zona Y!

   also chiar nu cred ca cisculatia e sufocanta? nu crezi ca ar trebui sa se faca parcuri, parcari, strazi noi si NU blocuri??!! cu ce dracu mai ajungem la servici ? zburand? ca soselele sunt pline!
  • 0 (0 voturi)    
   proprietate privata dar matale nu poti face chiar (Luni, 30 noiembrie 2020, 15:01)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui dr_bear

   Asa ce vrei matale pentru ca exista sau exista un PUG si acolo zice cat spatiu verde, ce inaltime este permisa chestii de astea ele sunt facute si gandite de specialisti pentru a armoniza ochiul si privirea si pentru a nu ne dauna sanatatii.

   drept este ca in Bucuresti s-au inmultit locuitorii ca mustele -

   unii cica au plecat in Ilfov - drum bun le doresc! -

   dar bataia pestelui ramane inca in Bucuresti altfel ca Fi Rea nu inteleg de ce a aprobat constructia unui bloc cand toata lumea buna se muta in Ilfov -voluntari??? Nu pare ciudat???

   cum sa mai rarim in Bucuresti?
   In primul rand reducerea aparatului de stat, in al doilea rand fara atitia provinciali in aparatul de stat - daca au lipit afise in Suceava musai trebe sa fie Ministru sau secretar de stat pe undeva in Bucuresti si mai departe sa isi aduca toatenrudele siamantele in Bucuresti???? Adica un fanica care de abia trecea anul si de abia promova sa ma conduca pe mine??? sa ma instruiasca in ceea ce priveste sanatatea???Nu, multumesc Asta nu inseamna ca nu sunt oameni extrem de meritosi in provincie dar numarul lor este limitat si Bucuresti-ul este chiar onorat de prezenta lor in oras

   Sunt si multinationalele care s-ar muta si ele in alte orase si-ar deschide agentii si sigur ca ar fi primite cu bratele deschise acolo

   Odata ce orasul se va elibera de panarame mai ramane o tagma cu care trebe lucrat dar nu poti sa fii perfect...

   Orasul depinde de calitatea oamenilor care il conduc. Oamenii mici nu au cum sa il ridice!
 • +35 (37 voturi)    
  Si cand te gandesti ca noi nici nu stim de toate (Vineri, 27 noiembrie 2020, 10:38)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Oare daca s-ar face publcie toate cazurile de distrugere a zonelor verzi cu avize date pe ochi frumosi, monumente lasate in paragina intentionat de stat sau proprietari doar ca sa vanda sau inchirieze terenul dupa samd

  Si cate smecherii inclusiv pe terenuri date "la prieteni". Si cand "aduni si inmultesti" cu perioada 1990-2020, cred ca m-as ingrozi la acea lista.

  Din (ne)fericire nu va aparea niciodata, iar cei responsabili inca stau linistiti si isi iau maxim amenzi.
 • +18 (34 voturi)    
  bravo bā Nicushoare.. (Vineri, 27 noiembrie 2020, 10:56)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... asa, fapte nu vorbe si promisiuni electorale ca alea cu salariul mediu si alte rahaturi.
  fa fapte si te lauda lumea.
 • -12 (22 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 27 noiembrie 2020, 11:05)

  [anonim]

 • -10 (24 voturi)    
  Deci ăla nu face ce vrea pe proprietatea lui, clar (Vineri, 27 noiembrie 2020, 11:46)

  Lovercraft [utilizator]

  propun confiscarea/naționalizarea tuturor terenurilor verzi private.
 • +10 (24 voturi)    
  Bravo Nicusor! (Vineri, 27 noiembrie 2020, 11:54)

  vidra [utilizator]

  Din comentarii vad ca unii inca sunt in stare de soc ca Bucurestiul are in sfarsit primar.
  • -4 (14 voturi)    
   nu prea e primar.. (Vineri, 27 noiembrie 2020, 16:30)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui vidra

   ... ca din ce se vede, tot nu aveti apa calda. sau plangeti ca muierile degeaba?
   • -1 (7 voturi)    
    Pana acum doar tu plangi (Sâmbătă, 28 noiembrie 2020, 0:42)

    midufi [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    si singurul tau motiv e ca nu mai e coana Firea la birou.
    Asta e, avem acum un prmar care nu e hot psdist dovedit.
    Sa asteptam sa vedem ce face ca primar, apoi sa vorbim.
 • +10 (16 voturi)    
  Dar cum a pus mana avocata Chereches pe case? (Vineri, 27 noiembrie 2020, 11:57)

  Gryphus [utilizator]

  cred ca ar trebui sa explicati cum a reusit aceasta avocata sa puna mana pe aceste case
 • -3 (21 voturi)    
  Totusi, nu vorbim de o margica? (Vineri, 27 noiembrie 2020, 12:23)

  sile_v [utilizator]

  Nicusor Dan a suspendat "un functionar" care a dat un aviz de defrisare. Asta e marea realizare?

  Nicusor, eu as vrea sa discutam de directorii, nu de un functionar. De directorii de la urbanism, de la mediu, de la economic. Astept sa zici ceva de sefimea de la ASSMB, unde a pompat Firea tone de bani pentru achizitii directe.

  Astept sa zici ceva de directorul care a aprobat cheltuirea de zeci de milioane pentru campanie electrala mascata, aia cu ce cladiri a consolidat Firea sau cu ce echipamente a cumparat primaria pentru spitale. Fa publice toate date, cat a costat si unde au ajuns banii. Si da-i afara pe aia care au aprobat asemenea risipa perversa.

  Nicusor, nu stiu ce sa cred, incep sa cred ca astept degeaba. Te-ai lipit prea tare de Orban si de PNL si se cam duce dracului libertatea ta de miscare. Cum te-ai mai putea lega de ASSMB, cand pe acolo a facut si liberalul Busoi o tona de bani, in buna intelegere cu Firea?

  Eu tot mai sper sa ma insel. Si inca mai astept.
 • +18 (28 voturi)    
  astia cu proprietatea privata (Vineri, 27 noiembrie 2020, 12:30)

  murangura [utilizator]

  Ia cumparati voi un imobil in Viena.
  Si incercati sa o modificati cum vreti voi.
  Sa vedeti ce o beliti de ramaneti faliti si daca vindeti imobilu la loc.
  Idiotilor...
  • -6 (24 voturi)    
   Doamna sau Domnule murangura (Vineri, 27 noiembrie 2020, 14:07)

   A310 [utilizator] i-a raspuns lui murangura

   In Austria , legile urbanistice sunt fara posibilitati de interpretare , si toate localitatile au planuri urbanistice extrem de precise , care nu sunt la bunulplac allui Plicusor Dan .
   • -1 (5 voturi)    
    Ahm, ai revenit (Sâmbătă, 28 noiembrie 2020, 0:44)

    midufi [utilizator] i-a raspuns lui A310

    Matale nu stii decat sa stalcesti numele si sa torni minciuni.
    Lumea nu te-a uitat, postacel.
 • +13 (19 voturi)    
  Bravo, domnule primar! (Vineri, 27 noiembrie 2020, 12:47)

  L. [utilizator]

  Mai trebuie ca functionarul suspendat sa faca un test cu detectorul de minciuni, ca sa ne convinga ca nu a primit nimic pentru avizul dat!
 • +13 (19 voturi)    
  Proprietate privata, deci faci ce vrei tu? (Vineri, 27 noiembrie 2020, 13:28)

  blacksheep [utilizator]

  Intr-un oras modern civilizat se respecta planul de urbanism care face referinta si la raportul dintre spatiul verde si spatiul construit. De obicei proiectele sunt aprobate si daca sunt prevazute suficiente locuri de parcare, pecum si multe altele de ordin arhitectural. Monumentele istorice nu ai voie sa le modifici sau sa se faca reparatii decat folosind tehnologiile si planurile originale. Viena de exemplu, si acum are acelasi raport spatiu verde / numar de locuitori inca din secolul XVIII.
  Char daca esti proprietar nu poti face ce vrei tu.
  In Romania ultimilor 30 ani din pacate s-au distrus multe cladiri frumoase, si au aparut constructii de slaba calitate si de un gust indoienic. Asta s-a intamplat cu largul concurs al tuturor birourilor de urbanism din tara. Despre reguli urbanistice, spatiu verde, monumente, nu au fost luate in considerare.
 • +7 (17 voturi)    
  sunt SUA capitalisti? (Vineri, 27 noiembrie 2020, 13:40)

  bufnitaroz [utilizator]

  Si totusi proprietatea nu este asa de sfanta cum credem noi: daca intr-o zona rezindentiala gradul de ocupare al caselor locuite scade sub un anumit procent, consiliul local poate rade complet zona, oferind niste compensatii simbolice, si o transforma in parc. De ce? Pentru ca ei au observat ca zonele rau-famate sunt contagioase, saracia si criminalitatea merg mana in mana, asa ca se prefera sa ignore 'proprietatea privata sfanta', nu de alta dar celelalte asociatii de proprietari pot actiona in judecata primaria pt ca nu au luat masuri.
 • +5 (17 voturi)    
  BRAVO dle primar (Vineri, 27 noiembrie 2020, 15:38)

  Bradisor [utilizator]

  nu-i lasa sa distruga tot cea mai ramas din vechiul si selectul Bucuresti .Cartierul Primaverii era o bijuterie nici N.C n-a indraznit sa se atinga de el . Acum e plin de blocuri cu fatade de sticla.
 • 0 (0 voturi)    
  lupa N.D.cu sistemul! (Luni, 30 noiembrie 2020, 11:14)

  atc [utilizator]

  .... si dai si lupta, N(e)icusorule! Esti tare!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by