Primarul general, Nicușor Dan, a suspendat un funcționar de la direcția de Mediu pentru că a dat aviz de defrișare pentru grădina unei case de pe Kiseleff, pe care încearcă să o salveze de 10 ani. Este vorba despre celebrul caz Kiseleff 45, unde proprietarul vrea să construiască blocuri de 4 etaje, pe terenul unde se afla o copie în miniatură a grădinilor de la Versailles, demolată în 2015, și unde Asociația Salvați Bucureștiul a câștigat aproape toate procesele. Practic terenul pentru care s-a emis avizul de defrișare se află în spatele celui de pe Kiseleff, până în strada Clucerurului. Nicușor Dan a suspendat avizul dar și pe funcționarul care l-a semnat, iar de acum încolo toate avizele de defrișare vor fi semnate și de primar.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Am suspendat avizul. Sunt niște proceduri interne pe care nu le-am reglat, avizele de defrișare se dau fără să fie întrebat primarul și fără ca el să semneze. Am dat o dispoziție acum ca eu să contrasemnez toate avizele de defrișare de acum încolo. Pe funcționarul care a semnat avizul l-am suspendat 30 de zile pentru verificare. Am anunțat și proprietarul terenului, doamna Cherecheș, cu executor judecătoresc, că avizul a fost suspendat, ca să nu ne trezim că defrișează. Executorul a și constatat la fața locului că până la momentul respectiv nu a tăiat nimic”, a declarat primarul Nicușor Dan pentru HotNews.ro.

Terenul pentru care s-a emis avizul de defrișare / Foto: Google Maps

Avizul de defrișare a fost emis pe 16 noiembrie 2020, pentru 22 de arbori, majoritatea arțari și frasini, aflați la adresele strada Clucerului 60-70, 72 și 72A, practic în continuarea terenului de pe Kiseleff 45 și 45 A. Pe avizul de mediu scrie că două exemplare erau uscate și 20 se aflau în declin biologic. Avizul este semnat de Alexandru Marian Nicolae.

Despre cazul Kiseleff 45

Povestea începe în urmă cu 10 ani când proprietarul imobilului de pe Kiseleff 45-45 A- avocata Lucia Cherecheș a obligat prin hotărâre judecătorească primarul Sectorului 1 să emită autorizații de desființare pentru cele două case interbelice de pe teren fiindcă dorea să construiască în locul lor un ansamblu de blocuri. Asociația Salvați Bucureștiul, condusă de Nicușor Dan, a mers în instanță și în 2012 a reușit anularea autorizațiilor de demolare, astfel că imobilele au fost salvate.

Una dintre casele de pe Kiseleff 45 a fost incendiată în 2012, dar pompierii au intervenit la timp

Cele două clădiri datează din 1920 şi 1927 și i-au aparţinut dr. Felix Wieder, un personaj din anturajul regelui Carol al II-lea.​ Dincolo de clădirile valoroase, pe teren se afla și o copie în miniatură a grădinilor de la Versailles, unică în București.

Proprietarul nu a renunțat însă la proiectul imobiliar, iar după demersurile făcute, Consiliul General al Municipiului București a aprobat pe 4 septembrie 2014 Planul urbanistic de Detaliu care prevedea construirea unor blocuri cu trei etaje pe Șoseaua Kiseleff la nr. 45-45A, în locul grădinilor. Proiectul a obținut toate avizele necesare de la Primăria Capitalei, Ministerul Mediului, Direcția pentru Cultură a Municipiului București.

Potrivit Planului Urbanistic de Detaliu, cele două case construite în perioada interbelică urmau să fie păstrate, iar blocurile să fie construite în spatele lor, pe terenul pe care sunt amenajate grădinile. Primăria Capitalei a dat aviz favorabil acestui proiect, deși terenul pe care urma să fie ridicate clădirile figura ca spațiu verde. Pe lângă faptul că era spațiu verde, terenul se află în zona protejată Averescu și zona de protecție a mai multor clădiri monument istoric.

Blocurile propuse aveau o înălțime de 16 metri, un procent de ocupare a terenului de 40% și coeficient de utilizare al terenului 1,4, iar circa 5.800 ar fi fost amenajați ca spațiu verde. Terenul are o suprafață de circa 11.600 mp.

Copia în miniatură a grădinilor de la Versailles a fost demolată în februarie 2015. Primăria Capitalei a autorizat lucrările de demolare încă din iulie 2014.

Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul, a declarat la vremea respectivă că autorizația de demolare pentru bazin și anexe, emisă de Primăria Municipiului București, este ilegală întrucât nu are un aviz valabil de la Ministerului Culturii. "Pentru același motiv, Curtea de Apel București a anulat în mod irevocabil o autorizație de desființare anterioară pentru imobilele din Sos. Kiseleff nr. 45, inclusiv pentru bazin. Decizia nr. 2598/18.06.2012 a fost pronunțată în dosarul 36904/3/2011, la cererea Asociației Salvați Bucureștiul. Singura instituție care poate salva în timp util bazinul de la demolare este Prefectul Municipiului București. Asociația Salvați Bucureștiul a solicitat acestuia atacarea în instanță a autorizației de desființare", se arată într-un comunicat trimis de Asociație la vremea respectivă.

Reprezentanții Primăriei Capitalei au declarat însă că autorizația de demolare este legală. "Există aviz de la Ministerul Culturii emis în iulie 2014, în care este prevăzută demolarea construcțiilor anexă, inclusiv a bazinului. De asemenea, în dosar se regăsește și toată documentația (avize, studii, proiect) cerută prin certificatul de urbanism", se arată într-un răspuns trimis la vremea respectivă de municipalitate la solicitarea HotNews.ro.

Pe 17.11.2017, Primăria Capitalei condusă de Gabriela Firea a autorizat construirea unui ansamblu de blocuri parter plus 4 etaje în grădina de pe Kiseleff 45. Asociația Salvați Bucureștiul a mers din nou în instanță și a cerut suspendarea autorizațiilor de construire.

Tribunalul București a hotărât pe 30 decembrie sistarea lucrărilor de construire la blocurilor de 4 etaje care se edifică pe Șoseaua Kiseleff 45.

”Pe această grădină care figurează ca spațiu verde, în 2016, primarul Firea a emis o autorizație de construire pentru 3 corpuri de clădire. Pentru unul structura a fost și edificată. Asociația Salvați Bucureștiul împreună cu Ecocivica au cerut suspendarea executării autorizației de construire și pe 30 decembrie Tribunalul București a admis cererea noastră. Decizia este executorie. Șantierul trebuie să se oprească”, a declarat Nicușor Dan la vremea respectivă, într-o conferință de presă. Decizia poate fi atacată cu recurs.

Acesta a anunțat că a cerut și anularea autorizației de construire, existând deja un proces pe rol.

”Există și un litigiu în care cerem anularea autorizației de construire și demolarea corpului de clădire și refacerea spațiului verde amenajat. Au mai existat două litigii referitor la acte emise pe acest teren”, a mai spus Nicușor Dan.

Principalele motive de nelegalitate ale autorizației, invocate de Salvați Bucureștiul și Ecocivica sunt:

  • - se bazează pe un Plan Urbanistic de Detaliu nelegal
  • - se bazează pe o decizie a Agenției pentru Protecția Mediului nelegală
  • - prevede construirea într-un spațiu verde
  • - prevede comasarea nelegală a două parcele
  • - din documentație lipsesc acte sau sunt acte expirate: certificatul de urbanism, avizul de circulație, avizul Primarului Sectorului 1.

Tribunalul București a anulat în iunie 2019 decizia de mediu pentru proiectul imobiliar din Șos. Kiseleff 45. Litigiul a fost inițiat de Asociația Salvați Bucureștiul. Decizia poate fi atacată cu recurs.

La finalul anului 2018, Curtea de Apel București a anulat definitiv Planul Urbanistic de Detaliu în baza căruia se putea construi proiectul.

În iulie 2020, la recurs, Asociația Salvați Bucureștiul a pierdut procesul de suspendare a autorizațiilor de construire pentru proiectul imobiliar. ”Casează sentinţa şi rejudecând, respinge cererea de suspendare”, se arată pe portalul instanțelor de judecată.

Tot în iulie, Tribunalul București a dat însă câștig Asociației Salvați Bucureștiul și a anulat autorizația de construire pentru proiectul imobiliar.

”Admite cererea de anulare a autorizaţiei de construire nr. 423/1574241, emisă de Primarul General al Municipiului Bucureşti la data de 17.11.2017, formulată de reclamantele Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, şi Fundaţia Eco Civica, în contradictoriu cu pârâţii Primarul General al Municipiului Bucureşti, şi Cherecheş Lucia. Anulează autorizaţia de construire nr. 423/1574241, emisă de Primarul General al Municipiului Bucureşti la data de 17.11.2017”, se arată în sentința dată de Tribunal pe 2 iulie 2020. Decizia a fost atacată cu recurs.