Prima ședință de Consiliu General, în care ar putea fi aleși viceprimarii Capitalei, va avea loc pe 2 decembrie, a declarat Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, joi. Acesta a explicat din nou că nu putea convoca ședința Consiliului General până instanța nu valida toți consilierii, proces care a durat două luni. Candidatul USR-PLUS la funcția de viceprimar al Capitalei, Vlad Voiculescu, a lansat zilele trecute un atac dur la adresa Guvernului Orban, spunând că a modificat Codul Administrativ "în mod abuziv, electoral interesat, prostesc și iresponsabil", iar din această cauză este în situația în care nu își poate prelua funcția, deși au trecut aproape două luni de la alegerile locale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Nicușor Dan a declarat joi că alegerea viceprimarilor nu s-a putut face deoarece nu au fost validați toți consilierii de instanță.

"Unde este greşeala în Codul administrativ - şi nu cred că e rea credinţă, pur şi simplu nu a văzut nimeni - a fost că acest proces de validare a consilierilor se face în două etape. Adică mai întâi am pierdut toţi o lună, inclusiv eu, ca primar, că nu am putut să depun jurământul decât împreună cu prima tranşă de consilieri. A fost un prim proces care a durat o lună pentru validarea primei tranşe de consilieri. Şi acum este al doilea proces care a mai durat o lună şi care nu s-a finalizat, care impune validarea celei de-a doua tranşe, cei zece consilieri care au rămas. Prima şedinţă de Consiliu o să fie miercuri, 2 decembrie", a declarat Nicuşor Dan.

Acesta spune că este firesc ca alegerea viceprimarilor să se facă după ce toți consilierii sunt validați.

"În primul rând, pe alegerea viceprimarilor, este o prevedere din Codul administrativ, care este absolut logică şi care spune că nu se aleg viceprimarii până în momentul în care Consiliul Local sau, în cazul nostru, Consiliul General nu este întrunit în totalitatea lui, pentru că altfel s-ar putea ca, din lipsa unor oameni care au renunţat la mandat şi până la validarea supleanţilor, majoritatea să fie alta decât cea pe care au dat-o cetăţenii; această majoritate provizorie să aleagă viceprimarii pe care, după aceea, Consiliul nu va mai putea să îi demită cu două treimi. Deci am fi în situaţia în care o minoritate să aleagă viceprimarii, ceea ce nu e în spiritul legii", a precizat Nicuşor Dan.

Candidatul USR-PLUS la funcția de viceprimar al Capitalei, Vlad Voiculescu, a lansat zilele trecute un atac dur la adresa Guvernului Orban, spunând că a modificat Codul Administrativ "în mod abuziv, electoral interesat, prostesc și iresponsabil", iar din această cauză este în situația în care nu își poate prelua funcția, deși au trecut aproape două luni de la alegerile locale.

El se referă la OUG 190 de modificare a Codului Administrativ, publicată în 16 noiembrie în Monitorul Oficial, care prevede:

"Alegerea vicepreședinților de consilii județene, a viceprimarilor, inclusiv cei ai sectoarelor municipiului București, se va face după validarea tuturor mandatelor și depunerea jurământului, în condițiile legii, de către toți consilierii județeni/locali".

Voiculescu spune, într-un mesaj postat luni pe Facebook, că săptămâna aceasta se fac două luni de la alegerile din București "care au scăpat capitala de Firea și de întregul grup infracțional organizat cocoțat la vârful administrației capitalei", iar el încă nu își poate prelua mandatul de viceprimar.

  • "Știu că din punct de vedere politic ar fi mai înțelept să tac dar nu pentru politica de acel fel am decis să renunț la proiectele mele și să candidez. V-am promis că voi fi viceprimar: nu sunt încă și mi se pare de datoria mea să vă explic de ce am pierdut deja 2 (două) luni fără să pot demara vreun proiect.
  • Săptămâna aceasta se fac 2 (două) luni de la alegerile istorice din București care au scăpat capitala de Firea și întregul grup infracțional organizat cocoțat la vârful administrației capitalei.
  • Tot săptămâna asta se împlinesc 2 (două) luni de când votul bucureștenilor nu e respectat: Consiliul General al Municipiului București nu a avut nici măcar o ședință iar viceprimarii generali nu au fost aleși de Consiliu și nu au preluat - așa cum v-am promis vouă, celor care ne-ați votat - responsabilități care să le permită să ducă la îndeplinire promisiunile făcute bucureștenilor", afirmă Voiculescu.

El acuză că vinovat de această situație este Guvernul Orban, care în urmă cu o lună a modificat Codul Administrativ "în mod abuziv, electoral interesat, prostesc și iresponsabil".

Argumentele lui Vlad Voiculescu:

  • "(1) ABUZIV -> pentru că modificarea unei legi fundamentale a fost făcută peste noapte, fără niciun fel de consultare, prin ordonanță de urgență; regulile jocului au fost schimbate în timpul jocului, mai precis după ce anumite consilii deja își aleseseră viceprimarii.
  • (2) ELECTORAL interesat -> pentru că nu e un secret că PNL acționează doar electoral, că își dorește toată puterea și că încearcă să amâne până după alegerile din 6 Decembrie orice negociere.
  • (3) IRESPONSABIL -> pentru că blochează respectarea promisiunilor votate de sute de mii de oameni (176.000 de voturi a avut doar Alianta USR PLUS în București), nu rezolvă problemele reale ridicate de pandemie (ex: alegerile de persoane - viceprimari, comisii, etc. - trebuie în continuare făcute fizic, ceea ce în condițiile date va fi dificil) și perpetuează starea de fapt din perioada Firea PSD".

El susține că în spitalele din București - care, teoretic, erau în responsabilitatea sa - "asta se traduce prin perpetuarea grobianismului, a cumetriilor, a hoției, a incompetenței, a amenințărilor față de avertizorii de integritate și a celor care așteptau schimbarea".

  • "Chiar săptămâna trecută, domnul premier Orban a fost în vizită la spitalele din București. În campanie electorală, bineînțeles. Probabil a “cerut necesarul”. Probabil urmează să “aloce fonduri”. Tot pentru că este campanie electorală.
  • Din fotografiile oficiale din timpul "vizitelor de lucru" vedem că una dintre întâlnirile importante a fost cu domnul Remus Mihalcea, managerul spitalului Colentina și locul 1 pe lista PSD Argeș pentru Camera Deputaților.
  • Pentru mine, imaginea asta e mai mult decât pot duce: nu pentru perpetuarea sistemului mult îndrăgit de partidele vechi (care au metode eficiente de convingere de-a trage în poze pe oricine au nevoie) am candidat. Nu pentru asta m-am retras și v-am cerut să susțineți cu votul vostru Alianța Dreptei.
  • Domnul Mihalcea, recunoscut pentru achiziții fără licitație, fără publicare, pentru eficiența în a investi banii spitalului în propria secție neautorizată încă dar și pentru păstrarea până de curând în depozit a unui echipament de testare RT-PCR donat din bani privați în primăvară... va afla zilele astea că i se vor “aloca fonduri”", mai susține Voiculescu, el postând și o fotografie de la întâlnirea lui Ludovic Orban cu Remus Mihalcea.

Voiculescu adaugă că nu va asista pasiv "la mizeria asta": "Lupta continuă".