​​INTERVIU Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6: Primăria are peste 3.000 de angajați, voi reduce personalul / Sunt angajate familii întregi, sunt clanuri / În doi ani voi desființa ghenele de la bloc

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 24 noiembrie 2020, 12:10 Actualitate | Administratie Locala


Ciprian Ciucu
Foto: Hotnews
Primăria Sectorului 6 are un buget de investiții de doar 100 milioane lei, și cam 200 milioane lei se duc pe salariile celor peste 3.000 de angajați, a declarat Ciprian Ciucu, noul primar al Sectorului 6, într-un interviu acordat HotNews.ro. Acesta spune că doar Direcția de Asistență Socială are un aparat uriaș, de circa 1.200 de oameni, fără asistenții maternali. Edilul spune că va face evaluarea personalului și va reduce serios numărul angajaților, pentru a face rost de bani pentru investiții.

În ceea ce privește investițiile, programul de reabilitare termică va continua, dar analizează ca partea proprietarilor, 20%, să nu mai fie plătită peste 5 ani, ci începând de acum, și vor fi atrase fonduri europene pentru program. Primul proiect important care va începe este amenajarea promenadei de la Lacul Morii, în vară. Alte proiecte prioritare sunt, extinderea parcului Drumul Taberei, Amenajarea unui parc pe strada Liniei, extinderea bd. Timișoara până în Șoseaua de Centură și conectarea străzii Valea Cascadelor cu cartierul Ghencea prin strada Valea Largă.

În ceea ce privește serviciul de salubrizare, caietul de sarcini pentru licitația în curs va fi refăcut. Noutatea este că acolo va fi prevăzută desființarea ghenelor de gunoi de la bloc până în 2023 și amenajarea unor insule de colectare între blocuri, inclusiv colectare selectivă.

Informația pe scurt
 • Primăria Sectorului 6 are peste 3000 de angajați, dintre care 1200 doar la DGASPC, fără asistenți maternali.
 • Bugetul Primăriei Sectorului 6, cu tot cu subordonate este undeva la peste 1 miliard de lei, dintre care circa 200 milioane se duc pe salarii.
 • Ciprian Ciucu vrea evaluarea și reducerea personalului.
 • Bugetul pe investiții este doar 100 milioane lei.
 • Programul de reabilitare termică va continua, dar se va încerca atragerea banilor europeni.
 • Ghenele de bloc vor fi desființate până în 2023.
 • Lucrările la promenada de la Lacul Morii vor începe în vară.
 • Bulevardul Timișoara va fi extins până în Șoseaua de Centură.

Reporter: Sunteți de aproape o lună primarul Sectorului 6. Ce nereguli ați găsit în Primărie?

Ciprian Ciucu: Am găsit o primărie care nu și-a pus niciodată problema eficientizării fondurilor de care dispune. Dacă ne uităm acum pe buget, avem mai multe subordonate, Administrația Piețelor, Străzilor, Școlilor, DGASPC, bugetul nostru de investiții este undeva la 100 de milioane lei, este foarte-foarte mic. Raportat la un buget de aproape 1 miliard lei, cât este bugetul Sectorului 6. Am găsit o primărie în care directorii din Direcție nu știu ce se întâmplă la subordonatele care țin de acele Direcții. De exemplu, se fac investiții la școli, la ADP, la DGASPC, dar nu a existat o gândire unitară, un master-plan de investiții care să fie supervizat la nivelul Direcției de Investiții din Primărie.

Mai mult, nu am văzut nicio preocupare pentru cheltuirea banului public. Fiecare Direcție, subordonată are contracte pe diferitele servicii de care are nevoie, fără să fie o abordare unitară, cu prețuri diferite. De exemplu, am contracte la Administrația Străzilor, la ADP, la DGASPC. Și aici se putea face o achiziție centralizată. Mai mult, Poliția Locală are 400 de angajați, cea mai mare Poliție Locală din București. Voi publica toate aceste contracte.

La angajări a fost o veselie nemaipomenită prin instituție până acum fără preocupare pentru banul public.

Reporter: Aveți în vedere reducerea personalului?

Ciprian Ciucu: Da, nu mă feresc să o zic. Am venit de la Oradea, am avut de unde să învăț. Și eu sunt dator să redirecționez acești bani către calitatea vieții oamenilor din Sectorul 6, deci am nevoie de investiții. Trebuie să continui programul de reabilitare termică, trebuie să construiesc cel puțin 8 școli și alte creșe și grădinițe, vreau să fac o bază sportivă, vreau să amenajez Insula Lacului Morii.

Reporter: Câți angajați are Primăria Sectorului 6, cu tot cu instituțiile din subordine și cât la sută veți concedia?

Ciprian Ciucu: Primăria are undeva la 250 de angajați, dar eu mă refer la toate subordonatele și mergem undeva la peste 3.000 de angajați. Numai polițiști locali am 400, numai la DGASPC am 1.200 fără asistenți maternali care sunt încă 800.

Reporter: Este impresionant. Dar ce fac toți acei oameni la DGASPC?

Ciprian Ciucu: Ce fac? O să vă arăt pe organigramă ce fac. Acum se agită sindicatele, aia fac. Eu sunt lupul ăla rău care vrea să termine cu viața bună la stat. Sunt angajate familii întregi, sunt clanuri. Nu o să mă uit, nu o să mă intereseze, fac analiză funcțională și cu asta basta. O să facem o analiză și vom vedea cu cât reducem.

Reporter: Câți bani se duc pe salarii?

Ciprian Ciucu: Sunt salarii mari și nu doar pentru lucrători. În total cam 200 milioane lei/an. O să vină Ciucu, total nepopular să întrebe, măi, fraților, câți șoferi aveți? 18. Eu am fost la Oradea și primarul Florin Birta nu avea șofer, conducea el mașina. Iar la DGASPC au 18 șoferi cu 18 mașini. Atunci trebuie să fiu mai nepopular și să fac rost de bani pentru investiții. Nu trebuie să beneficieze de acești bani doar unii care au fost angajați pe pile la stat, la Primărie.

Noi avem bugetul ca în secolul XIX. Am avut surpriza să văd că nimeni nu a putut să-mi spună ce este în spatele unei linii bugetare. Spun cheltuieli materiale. Bun, dar ce înseamnă asta? Și în spate ai contracte. De exemplu, ADP în loc să aibă capacități proprii, închiriază. Nu are cisterne și închiriază. Dar luau 3 cisterne de acești bani, de când închiriază.

Principala mea preocupare în aceste zile este să creez spațiu pentru investiții, să elimin corupția fiindcă eu nu iau șpagă, dar nu este suficient, trebuie să elimini și paraziții și ineficiența. Și mai studiez lista de investiții lăsată, ca să aleg pe ce mergem.

Reporter: Din cine este formată echipa d-voastră?

Ciprian Ciucu: Echipa mea nu s-a instalat încă în primărie. Am putut să vin cu 3 oameni. După Codul Administrativ, City Managerul este numit de primar, și este bine așa, fiindcă nu poți să impui unui primar să lucreze cu un om pe care nu-l cunoaște, chiar dacă a câștigat un concurs, oricât de bun ar fi el. Trebuie să ai încredere că îi delegi semnătura și nu te aruncă în pușcărie. Lucrez cu Paul Moldovan, fostul meu șef de cabinet de la ANFP. Omul a lucrat pe PODCA, după care a lucrat mult în zona privată, pe consultanță, în zona de administrație, a lucrat cu Banca Mondială la Strategia Bucureștiului. Alexandru Suciu este un tânăr IT-ist la bază, foarte smart. M-a contactat în urmă cu 2 ani, mi-a spus că este pasionat de administrație și dacă poate să mă ajute cu ceva și de atunci am rămas în contact. L-am invitat în PNL în urmă cu un an, a fost secretar adjunct în PNL Sector 6, este foarte apreciat de toată echipa. Acum i-am propus să fie consilier personal și șef de cabinet.

A treia persoană este Lucian Covrig, un tip cu foarte multă experiență în administrație, care se uită pe toate contractele despre care vorbeam. O să cresc schema de personal la maxim cât îmi permite legea, să am măcar 6 oameni, consilieri personali, nu vreau să o ocup pe toată, dar vreau să fiu flexibil dacă găsesc un om foarte bun. Și vor mai fi două posturi în cabinetele celor doi viceprimari.

Reporter: Pe cine ați concediat/veți concedia?

Ciprian Ciucu: Nu o să lucrez cu echipa care a venit cu Gabriel Mutu. Sunt oamenii lui de încredere. A luat de la alte direcții posturi și a creat artificial o Direcție de Control, de care nu am nevoie, și care sunt oamenii lui de partid, oameni pe care nu îi cunosc și în care nu am încredere, care au fost botezați ca funcționari publici. Voi modifica organigrama și voi desființa direcția. Eu mă așteptat să se simtă și să plece singuri, dar nu au făcut asta.

Reporter: În campania electorală ați avut un program de guvernare locală foarte frumos și ați promis foarte multe lucruri interesante. Acum că ați ajuns în primărie, v-ați uitat pe buget, ce este fezabil din ce ați promis? Ce veți face în următorii 2 ani?

Ciprian Ciucu:
Totul este fezabil, totul depinde de buget. Am trei riscuri mari. Primul este bugetul. Trebuie să asigur spațiu bugetar, iar ca să fac chestia asta, tai cheltuieli și înființez o direcție bună de fonduri europene care să aducă bani europeni. Alte instrumente nu am fiindcă sunt îndatorat la maxim. A doua chestiune pe acre pot să o fac și de care depind, este capacitatea administrativă, cât de profesionalizați sunt oamenii din Primăria Sectorului 6. Dacă nici măcar nu folosesc e-mail-uri de serviciu sau măcar gmail sau yahoo, le-am dat dispoziție să nu mai folosească mail-uri personale, la aia care știu să folosească calculatorul. Deci capacitatea administrativă este esențială. Nu știu dacă am spus public până acum, dar eu când m-am dus la ANFP, m-am cerut la ANFP, ca să mă pregătesc cum să profesionalizez această primărie. Deci depinde de mine să cresc capacitatea administrativă ca să cresc nivelul serviciilor și să atrag bani europeni. Dar asta nu se poate face peste noapte. Mă întreabă lumea de ce nu se poartă mai frumos Poliția Locală. Pentru că sunt aceiași oameni. Nu am avut timp. A treia constrângere majoră este cine va câștiga licitațiile mari. Aici trebuie să-ți vină constructori cu capacități proprii, să-mi execute lucrările la timp.

Reporter: Care sunt cele mai revoltătoare lucruri pe care le-ai găsit în Primărie în materie de corupție, contracte dubioase, decizii administrative?

Ciprian Ciucu: Nu sunt pregătit să spun acum, fiindcă trebuie să vin cu dovezi.

Reporter: De ce nu puneți beculețe de Crăciun, domnule primar?

documente
Ciprian Ciucu: Mama lor de beculețe, acum vorbim numai despre beculețe, ceea ce este nesemnificativ. Dincolo de faptul că iluminatul public este la Primăria Capitalei, conform împărțirii din lege. Dar la noi nu s-a ținut cont niciodată de chestia asta. Pe scurt, Sectorul 6 nu are niciun fel de arteră centrală, obiective de patrimoniu cultural, este locuire: Drumul Taberei, Crângași, Militari, Giulești. Și nu a fost niciodată pe harta de la Primăria Capitalei să ai iluminat festiv. S-a și certat Mutu cu Firea în perioada aia și nu a vrut să pună deloc luminițe în Sectorul 6. După care Mutu în mintea lui a zis să nu-i lase pe oameni fără iluminat festiv, că vin sărbătorile, și a făcut un contract- cadru. În 2016 a făcut contractul, era pe 4 ani, dar a cheltuit banii mai repede. În 2019 a făcut un alt contract-cadru-prin ADP. Nu e vina mea că nu este în SICAP, eu îl am aici.

Am chemat și eu oamenii când în venit să-i întreb ce facem cu luminițele de Crăciun. Mi-au zis că până acum au fost la ADP, bun, să vină șeful de la ADP. Șeful de la ADP mi-a zis că trebuie să cerem o ofertă, în baza contractului cadru, care e valabil încă 3 ani. Cât e oferta anul ăsta? Vine omul și spune 360.000 de euro. Eu am zis că e cam mult, dar a zis că e nu e tot, că Mutu a mai luat de 100.000 de euro luminițe numai în Parcul Drumul Taberei. Deci în total 460.000 de euro. Nu avem timp să dau drumul la o procedură nouă de achiziție, că trecea iarna, le puneam în martie. Beculețele nu sunt o urgență. M-am uitat și la oferă, am zis că sunt mai de prost gust așa, am zis că nu dau banii ăștia pe asta, mai bine fac o stradă sau o creșă.

Reporter: Ce faceți cu acordul-cadru?

Ciprian Ciucu: O să-l negociez, acum nu am avut timp de asta. Contractele există. Când ai contractul-cadru nu mai ai voie să faci altă achiziție publică de urgență, pe același obiect de activitate. Eu am crezut că vin cu o veste proastă, asta cu luminițele, dar vestea a fost primită foarte bine. Am văzut că oamenii vor ceva durabil, să nu le mai iei fața cu lucruri facile. Eu așa am interpretat.

Reporter: Punctual, ce faceți cu proiectul de amenajare al Lacului Morii?

Ciprian Ciucu: Eu sunt genul de om care nu opresc dacă am găsit ceva într-un grad cât de cât început. Pe Lacul Morii, de la Virtuții până la insulă am autorizație de construire obținută de Mutu. Am dat drumul mai departe la proiectul tehnic, ca să pot scoate lucrarea la licitație, pentru execuție. Deci la vară ar putea începe lucrările. Cu insula este o altă poveste. Este o investiție un pic mai mare. Am deja un contract pentru realizarea unei străzi, pe lângă dig, până la insulă. NU sunt convins că vreau să o fac fiindcă îmi strică tot fasonul. Eu când m-am dus pe Lacul Morii căutam liniște și atunci dacă văd trafic acolo, claxoane, mașini, parcă nu este ce îmi doresc. Strada este scoasă la licitație tot, dar eu aș gândi altfel zona asta, integrat, ca o zonă de promenadă, fără mașini, trafic, noxe.

Reporter: Dar știți că proiectul lui Gabriel Mutu prevede amenajarea unui aqua parc pe insulă, cu plaje artificiale, labirint de apă, zone de sport, terase?

Ciprian Ciucu: Știu, dar parcarea se poate face și mai încoace, spre bulevard. Ideea este că trebuie să ai de la Metrou Crângași până la insulă o zonă de promenadă. Cu proiectul ăsta o să merg mai departe și trebuie să fac studiu de fezabilitate, că nu există, ca să vedem la ce cost ne duce. Nicușor Dan a anunțat că face un concurs de proiecte pe zona asta. Rugămintea mea este să mă lase să-l fac eu cu Ordinul Arhitecților, fiindcă Primăria Capitalei are alte proiecte mari care au nevoie de bani. Eu pot să-mi asum această zonă. Ce a lăsat Mutu este o randare, nu pot să scot la licitație asta.

Reporter: Ce faceți cu strada Liniei?

Ciprian Ciucu: Vreau să o amenajez ca un parc lung și verde fiindcă pe aici nu am niciun parc, nimic. Toți oamenii de pe Iuliu Maniu, de la Lujerului până la autostradă nu au un parc unde să respire. Stau cu copiii pe stradă, în poluare, pe Iuliu Maniu. Acest proiect este posibil doar dacă reușesc să rezolv proiectele imense de proprietate și de cadastru. O parte din această stradă este la un privat acre are niște intabulări neclare, nu știm dacă are acel drept de proprietate sau nu, după care avem acea linie ferată acre aparține de CFR și este în patrimoniul public al statului și pe acre o poate opera doar CFR-ul. Eu nu vreau să vină la mine acel teren, e mai bine să rămână la CFR.Dacă este în proprietatea publică a statului nimeni nu-l poate expropria și nimeni nu poate construi acolo. Și sunt rechini imobiliari suficienți pe strada Liniei, care au pus ochii pe el. Eu vreau ca CFR să mi-l dea pe 50 de ani, pe 4 10 ani, pe 4 ani, în închiriere sau concesiune. În 4 ani nu pot să fac ceva spectaculos, dar pot să fac curățenie, să pun iarbă, să pun bănci, să fac o pistă pentru biciclete. Sunt amenajări minimale care pot fi oricând înlăturate și să vin cu un proiect feroviar dacă este cazul. Nu vreau să intru în conflict cu viziunea de la Ministerul Transporturilor, dar până se apucă de treabă nu vreau ca acea zonă să rămână în paragină. Eu voi face doar amenajări minimale, care pot fi luate în câteva zile de acolo.

Un alt proiect important, ca să degrevez circulația de pe Iuliu Maniu este să deschid bd. Timișoara către Șoseaua de Centură. Investiția este mică, dar trebuie să expropriem, exproprierea o poate face doar Primăria Capitalei, iar noi ne asumăm costurile, împreună cu CJ Ilfov, care doresc și ei să intre din Domnești aici, cu pod peste calea ferată.

Reporter: Extindeți parcul Drumul Taberei?

Ciprian Ciucu: Cum am spus și în campania electorală, vizavi de Drumul Taberei, lângă biserică, este un teren foarte mare abandonat, care aparține de Ministerul Apărării, simt că Ministerul Apărării va ține în continuare cu dinții de acel teren, dar nu are nicio justificare să lase acest etern abandonat. Am văzut la Emil Boc la Cluj o bază sportivă formidabilă. Dacă am reuși să facem ceva similar, ar fi grozav. Toată zona aceasta este cam jumătate din Parcul Drumul Taberei. Vreau un pasaj pietonal pe sub sau peste linia tramvaiului 41 și să înceapă oamenii să simtă că este cartierul lor. Eu când eram mic, stăteam tot în Drumul Taberei, mergeam pe acolo la piață, și nu înțelegeam de ce acolo este o mizerie de nedescris.

Atenție, nu îl vreau în proprietate, dacă nu mai e Ciucu primar, PNL și USR aici, dacă ar fi la Primărie, sunt sigur că rechinii imobiliari ar pune ochii pe el. Atunci prefer să rămână la Ministerul Apărării și să mi-l dea în administrare pe 20 de ani ca eu să-l pot amenaja.

Reporter: Mai aveți și alte proiecte de investiții?

Ciprian Ciucu: Da, cel de pe strada Valea Largă. Ce frumos ar fi să vii de pe Autostrada București-Pitești și să ajungi în Bragadiru pe scurtătură. Acum vii pe Valea Cascadelor, pe Timișoara, și apoi te duci spre Bragadiru, din cauză că nu avem centură. Noi vrem să legăm Valea Cascadelor cu Ghencea prin Valea Largă. Eu am luat Valea largă la picior și acolo au răsărit blocuri, fără retrageri, deși pe acolo este trecut în documentațiile de urbanism un drum expres cu 4 benzi și trotuar. Nu știu cum. Este un bloc și niște construcții cu parcări, unde au început deja lucrările. Acum e greu să faci asta, trebuie să expropriem. Am vrut ca ăsta să fie primul meu proiect, fiindcă nu cred că poate să mă cote foarte mult, maxim 20 de milioane. Poate fi făcut, dar o să mă întârzie exproprierile.

Reporter: Ce faceți cu contractul pe salubrizare?

Ciprian Ciucu: Nu am ce să fac. Firma nu mai are licență, este în insolvență, o hotărâre a Înaltei Curți mă obligă să scot la licitație contractul. Vechea administrație a făcut caietul de sarcini, dar CNSC l-a întors fiindcă era cu cântec, acum licitația este suspendată, nu este anulată, ceea ce este bine. Trebuie să refacem caietul de sarcini, dar aici, mare atenție, trebuie să desființăm în maxim 2 ani ghenele de la bloc. O să-mi iau cel mai mare hate la început, dar sunt pregătit ca în mandatul ăsta să fac ceea ce trebuie nu să iau măsuri populiste. Vreau să plec cu conștiința împăcată, să spună lumea că a fost un nebun Ciucu care a vrut să facă ce trebuie. Sunt dispus să fac toate lucrurile nepopulare, dar să fie ce trebuie. Caietul de sarcini pe care-l voi scoate la licitație va include din start colectarea selectivă și desființarea ghenelor și înființarea în spatele blocurilor, prin amenajări urbanistice de calitate, cu peisagiști și arhitecți, a unor insule de colectare foarte curate. Fiecare cvartal va avea insula lui, cu colectare pe fiecare tip de gunoi. Vreau să fie curat, cu acces pe bază de cartelă, ca să poată arunca acolo doar cei din blocurile respective și să plătească cât aruncă fiecare. Dacă nu începem să introducem în circuitul economic și gunoiul reciclat, în București suntem terminați. Voi da acest contract pe un număr mare de ani, ca oamenii să-și poată planifica investițiile, dar dacă eu nu o fac acum.

Reporter: Ce faceți cu reabilitarea termică?

Ciprian Ciucu: Aici am foarte mulți bani împrumutați de la Banca Europeană de Investiții și de la Banca Consiliului Europei. Miza mea este să trec aceste costuri pe POR, să iau bani europeni. Să am un departament foarte bun de fonduri europene ca să-mi fac spațiu bugetar. Merg mai departe cu programul de reabilitare. Dar aici am o mare problemă. Vechea administrație i-a mințit pe oameni. Le-a zis că o să dea banii, partea lor de 20%, peste 5 ani. Lui nu i-a păsat ce se întâmplă, a pus problema asta la următorul primar. El se gândea că va mai câștiga un mandat, deci nu este nici problema mea în acest mandat, ci va fi în următorul dacă voi câștiga sau la următorul primar. Să zicem că ai acum un om care are 58 de ani și i-a fost reabilitat blocul. El iese la pensie, rata de înlocuire a salariului cu pensia este mult mai mică, pentru că pensia este mai mică decât salariul. Și atunci unde este logica să dai peste 5 ani undeva la 800 de lei, în loc să eșalonezi suma pe 10 ani din start și să dai jumătate/lună. Mutu practic a amânat problema, ceea ce va genera niște probleme imense pentru că oamenii se mută, își vând proprietatea, cum colectezi? Este taxă prin DGITL sau plătești la administrator? Trebuie să organizez acest sistem acum.

Reporter: Veți propune o hotărâre de Consiliu Local prin care acești bani să fie plătiți începând de acum, nu peste 5 ani?

Ciprian Ciucu: Pot să o las așa, dar dacă o las așa nu aș fi sincer. Legiuitorul în ne înțelepciunea lui a băgat în Legea cu reabilitarea niște excepții formidabile. Dincolo de pensionari și alte categorii, legiuitorul a spus că sunt exceptați de la plata costurilor pentru reabilitare, partea lor, cei care au venituri mai mici decât venitul mediu pe familie. Și iei o familie și împarți nu doar la cei care muncesc, ci la toată familia. Dacă o familie are 2-3 copii, clar nu mai plătește nimic. Pe acest principiu, undeva la 70-80% din populație nu plătește. După care trebuie să vin eu să fac ancheta sociale pe fiecare bloc în parte. Și vom ajunge la această cifră, că doar 20-30% trebuie să plătească. Cum să explic eu asta într-un bloc de exemplu. E absurd. Parlamentul, rușine să le fie, a gândit populist. Eu pot să o las așa, să nu fac nimic 4 ani, și să vină să le ceară banii cel care vine după mine, sau eu, dar dacă las problema așa ea se va acutiza. Mutu a zis că impactul bugetar nu este foarte mare și mai bine o lasă așa. Eu analizez problema, nu știu ce voi face, dar trebuie să fac ceva. Pot să ies să le spun oamenilor adevărul, să ies și să spun că 20% dintre ei vor plăti, începând de acum, voi da drumul la anchete sociale sau pot să ignor. Eu sunt adeptul că nu trebuie să existe această înlesnire, cred că fiecare dintre noi dacă beneficiază de așa ceva poate să dea 30-40 de lei pe lună.

Reporter: Cu ce veniți la muncă? Ați luat mașină de la Primărie?

Ciprian Ciucu: Vin la muncă fie cu city managerul, cu care suntem vecini, facem car sharing, are un Duster, ba vin cu autobuzul 105, care mă lasă de acasă fix aici la primărie, ba vin, în funcție de cât de tare mă grăbesc, cu mașina fostului primar. Este un Ford Kuga. Le alternez. Dar de cele mai multe ori vin cu city managerul fiindcă mai și vorbim, ținem ședința în mașină. Am preluat și biroul fostului primar, nu am reamenajat nimic, nu stau de asta, eu sunt un om simplu.

Reporter: Vin Sărbătorile, așa că vreau să încheiem într-o notă optimistă și să ne dați o veste bună.

Ciprian Ciucu: Eu sper să le pot livra oamenilor ce au votat. Vestea bună este că vor avea în sfârșit ce au votat. Dacă au votat integritate și competență, asta vreau să le aduc. Nu o să fie ușor, o să fie foarte mult de muncă, inclusiv ei vor avea de făcut lucruri, pe schimbarea de comportamente, pe urbanism. Vestea bună este că primarului nu-i pasă dacă o să mai fie ales sau nu peste 4 ani, că face ce trebuie și nu ceea ce îi cere gura lumii și că peste 3 ani sper eu să se vadă diferența dintre o administrație pusă la punct și una care să le prelungească problemele.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

31041 vizualizari

 • -13 (57 voturi)    
  Cu gunoiul in lift. Inteligenta omenirii scade (Marţi, 24 noiembrie 2020, 12:27)

  D-or [utilizator]

  Ghenele au fost prevazute la blocurile-turn din motive care scapa inteligentei edililor actuali.

  Acestia ar trebui obligati sa coboare cu sacii de gunoi in lift sau pe scari de la etajul 12. Asa poate se vor prinde de ce anume au fost proiectate.

  Lifturile vor deveni bombe biologice dupa ce vor transporta zilnic zeci de saci de gunoi imputit.

  Dar, de, trebuie sa mai faca si administratorii de blocuri si firmele de instalatii niste bani.

  Peste inca un mandat va veni alt edil care va redescoperi ce bune ar fi niste ghene.
  • -2 (30 voturi)    
   huh (Marţi, 24 noiembrie 2020, 12:36)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Scoala sovietica striga din tine.
   Gata, v-a trecut vremea, v-ati mancat malaiul.
  • +13 (23 voturi)    
   Poate ceva selectiv (Marţi, 24 noiembrie 2020, 12:48)

   BEDE [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Poate ceva selectiv: ghenele să fie folosite numai pentur gunoiul menajer, dar ce este hârtie, plastic, metal etc. să fie puse în recipeinte separate.
   Dar ce te faci cu nesimțiții care lasă jumătate de suc în PET și pun așa acel PET în pubela pentru plastic? Ca să nu mai vorbim de nesimțirea clasică de a nu presa PET-urile și tetrapack pentru ca să încapă mai bine în acele pubele.
   Și, mai ales ese tare trist ca să ieși afară din bloc pe ploie, ninsoare, frig, ca să duci gunoiul... Cu atât mai trist cu cât locurile pentru gunoi vor fi mai departe de bloc. Iar dacă vor fi aproape, atunci va fi urât că unora care au ferestrele aproape de acel loc le va mirosi gunoiul menajer.
   • -3 (9 voturi)    
    trebuie adaptat la realitatile romanesti (Marţi, 24 noiembrie 2020, 17:20)

    Mary80 [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

    Romanul, mai ales cel pretentios si 'educat', isi lasa sacul de gunoi la usa peste noapte, pana cand are drum afara. Scarile blocurilor vor deveni noile ghene.
    Oricum consumul de electricitate si mentenanta lifturilor vor creste simtitor.

    Nu cred in afirmatiile primarului cum ca jumatate din angajati sunt de protectie sociala, imi pare rau. Si daca sunt, probabil ca este nevoie. Generatia actuala are o placere sadica de a-si arunca batranii sau oamenii sarmani la gunoi.

    Sa spuna dl primar cu subiect si predicat ce cresa va construi cu banii de beculete. Ma tem de altceva, ca de fapt le va inchide pe toate.
   • +4 (4 voturi)    
    Si gandacii? (Marţi, 24 noiembrie 2020, 21:50)

    Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

    Si cu gandacii din ghenele din blocuri cum ramane?
    • 0 (4 voturi)    
     Pui acid boric si dispar pe vecie (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 9:39)

     D-or [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

     Nu e toxic, nu miroase, e ieftin. Trebuie pus in capace cu firmituri de piine, zahar si apa si apoi umezit periodic. Gindacii maninca si mor in cuiburile lor, unde ii omoara si pe ceilalti.
     In vreo doua saptamini dispar cu totii pentru totdeauna.

     Problema e ca aceste capace trebuie puse in asa fel incit sa nu ajunga la ele pasarile sau alte animale.
     • +1 (3 voturi)    
      Nu chiar! (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 13:50)

      Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui D-or

      Nu dispar cat timp e toboganul ghenei prin mijlocul blocului! E o veritabila autostrada pentru ei! Si pana la urma, hai frate! E asa greu sa duci gunoiul pana afara?! Trebuie neaparat sa te deplasezi maxim 5 metri de la usa si sa il arunci de la etaj?!
  • +6 (30 voturi)    
   pet-uri, sticle, carton (Marţi, 24 noiembrie 2020, 12:58)

   mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   merg intr-adevar transportate pe scari sau cu liftul, dar gunoiul menajer e musai de debarasat rapid pe ghena, altfel transformam scara blocului si liftul in focare de infectie.
  • +14 (36 voturi)    
   . (Marţi, 24 noiembrie 2020, 13:09)

   stoenec1 [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Nu stiu in ce ghena de bloc ai locuit tu pana acum, dar intr-o tara civilizata din vest nu e nicio bomba ecologica sa iei liftul cand arunci gunoiul.
   Poate daca ai arunca selectiv gunoul si nu ai lasa resturile alimentare sa se imputa zile la rand nu ai avea aceasta problema, dar la ce sa astepti la o tara plina de oameni "alergici" la sapun, pasta de dinti si, mai nou, "botnita".
  • +22 (38 voturi)    
   realitatea te contrazice (Marţi, 24 noiembrie 2020, 13:17)

   Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   locuiesc intr-un complex rezidential nou din S6 unde, ce sa vezi, surpriza! nu exista ghene, ci ducem gunoiul sortat deja- menajer, hartie, plastic, etc, la ghene exterioare, amenajate. Si ce sa zic, nu miroase deloc, dar absolut deloc a gunoi in lifturi sau pe scari....singura pb e cu co-locatarii needucati care isi scot unii sacii de gunoi pe hol, la usa...chestie care se poate rezolva de catre administratie, daca ar vrea, trece si impune o "amenda" pt astfel de comportamente cocalaresti.
   In schimb avantajele: nu mai miroase deloc vara ca in blocurile cu ghena, a gunoi (mai ales menajer) fermentnat, in unele blocuri mirosul e groaznicm cand putrezesc resturile alimentare, nu se mai blocheaza ca arunca cate un tzaran cine stie ce cutie mare pe acolo, nu urca gandacii si rozatoarele pe tubulaturile acelea mari la etajele superioare...
   E timpul sa mai lasati lenea deoparte si sa va mai educati si voi, sa va sortati gunoiul si sa il duceti cativa metri afara, la pctele de colectare. Asa e mai civilizat.
   Ce sa faca pt gunoiul sortat, de ex, dupa mintea ta, sa construiasca ghene suplimentare la fiecare bloc pt fiecare tip de gunoi?!?!

   PS: si sistemul acesta l-am vazut si in alte tari "cu apa calda".
   • -3 (5 voturi)    
    Este de inteles (Marţi, 24 noiembrie 2020, 20:58)

    Irina25 [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

    Locuiti intr-un complex rezidential pentru cocalari.
  • +19 (25 voturi)    
   blocurile noi NU mai ai tobogan (Marţi, 24 noiembrie 2020, 13:20)

   socialismic [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Blocurile noi, chiar si de 10 etaje nu mai au tobogan. Dar au 2 lifturi. Nu e o problema.
   • 0 (14 voturi)    
    Blocurile noi nu au nici camari si debarale (Marţi, 24 noiembrie 2020, 14:58)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui socialismic

    Nu au spatii de depozitare cu coloane de aerisire. In primii ani e ok, dar apoi se aduna toty felul de lucruri care nici nu sunt de aruncat, dar nici nu ai unde sa le ascunzi.

    Mai nou nu inseamna neaparat mai bine.
    • +1 (5 voturi)    
     Daca (Marţi, 24 noiembrie 2020, 21:55)

     Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     Daca mai nou inseamna: fara gandaci, atunci e clar mai bine!
    • +1 (3 voturi)    
     Romanul e strangator (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 8:49)

     sile_v [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     Are nevoie de dulapuri si debarale si boxe in care strange iar si iar lucruri, ca poate o sa aiba nevoie vreodata.

     Din punctul meu de vedere: ce nu ai utilizat deloc in doi ani e de aruncat. Tii acel lucru degeaba.

     Da, e nevoie sa incepi sa gandesti ceva mai pragmatic.

     Si e absolut la fel cu ghena. Avantajele scoaterii acestei "bombe" din bloc sunt evidente, mult peste "dezavantaje". Da, o sa trebuiasca sa folosesti pungi de calitate, da, o sa ajunge sa avem containere separate pentru colectare selectiva, da, e un pic mai multa munca sa separi gunoiul si sa il duci la containere.

     Dar asta e normalitatea si acolo trebuie sa ajunge.
     • +1 (1 vot)    
      Corect! (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 13:59)

      Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

      Dar vezi tu, comoditatea e mare! Nu conteaza ca le colcaie gandacii prin bucatarie, cat timp pot sa nu isi miste fundul si sa arunce gunoiul de la etaj! Apropo, oare Dor s-a gandit vreodata ce se alege de sacul lui de gunoi cand este aruncat printr-un tub lipicios de la etajul 7? Sau daca gramada de gunoi mai ramane cat de cat ... gramada... ce se intampla cu ea cand ajunge jos in ghena? Oare crede ca se aseaza frumos unde gaseste loc intr-unul din tomberoane?
      Si apropo de lucrurile adunate, astazi aven site-uri de mica publicitate unde poti vinde sau dona lucrurile de care nu mai ai nevoie, foarte usor si rapid.
   • +4 (14 voturi)    
    bucatarie au? (Marţi, 24 noiembrie 2020, 17:14)

    Mary80 [utilizator] i-a raspuns lui socialismic

    sau e "stil american" bagata in sufragerie?
  • +17 (21 voturi)    
   pai... (Marţi, 24 noiembrie 2020, 13:35)

   frum [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Noi la Brasov n-avem ghene in bloc, si coboram cu gunoiul in saci menajeri + reciclabilele cu liftul si nu, nu miroase in lift. E drept ca la ghena dintre blocuri stau aciuiati tot felul de indivizi care vin apoi si rup sacii si scormonesc prin gunoi... si... aici e problema ca vara pute ingrozitor tot gunoiul ala imprastiat pe spatiul verde, nu mai zic cand bate vantul, cum raspandeste deseurile usoare...
   • +5 (5 voturi)    
    La Oradea au rezolvat problema (Marţi, 24 noiembrie 2020, 22:05)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui frum

    ( iar Oradea?)
    La Oradea poți intra la gunoi numai cu cartelă, ca la intrarea în bloc. Gunoiul, de fapt tomberoanele pe categorii selectate sunt intr-un țarc unde nu intra nici căutătorii, nici câinii, nici pisicile.
  • +11 (21 voturi)    
   Ai vazut cum e prin Vest ? (Marţi, 24 noiembrie 2020, 13:38)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Nu exista tobogane de gunoi in blocuri, ci doar ghene subterane langa bloc, care se deschid controlat, doar de catre locatari.

   Daca locatarii asteapta sa se imputa gunoiul si abia apoi il duc jos, la ghena, e problema lor. Normal, gunoiul se evacueaza zilnic, nu stai cu el in casa pana cand face si viermi.
  • +17 (27 voturi)    
   ce vorbesti? (Marţi, 24 noiembrie 2020, 13:48)

   Andrei__ [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Daca ai locuit vreodata intr-un bloc cu ghena de gunoi ai sti ce mirosuri poate emana cand arunca toate nanele mancare, oase, lebenita si tot felul de minuni.

   Nu-si dau seama ce se intampla cand se prelinge zeama aia plina de carne si se strica si nu mai stii ce sa faci ca sa scapi de miros.

   Sau cand un vecin destept isi comanda pizza si arunca cutia netaiata in ghena si se blocheaza gunoiul si sta asa cateva zile. Mirific, nu?

   Sa nu mai vorbesc de vecinii care-si tin pungile de gunoi in fata usii seara. Dar aia-i alta poveste.

   Hai sa nu mai fim putori si sa duce gunoiul acolo unde e locul lui, adica afara din zona in care locuim. Si daca nu vrei sa puta liftul, pune in nod pe punga de gunoi. Asta presupunand ca nu duci gunoiul cu galeata ca in 92...
   • +1 (11 voturi)    
    Am stat la etajul 7 in bloc cu ghena. Foarte curat (Marţi, 24 noiembrie 2020, 17:43)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui Andrei__

    Totul se arunca in pungi/saci.
  • +13 (19 voturi)    
   exagerezi (Marţi, 24 noiembrie 2020, 14:10)

   andimi [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   in ziua de azi gunoiul se pune in saci izolati, legati, nu e nici o bomba biologica! Cei ca mine care sunt la blocuri de 10 etaje fara ghene (nu au fost proiectate) ce crez ca fac, nu tot cu liftul? Nu asta e problema, ci costurile enorme pe care le tarifeaza firmele private de salubritate!
  • +7 (15 voturi)    
   pai si ghena ce e? (Marţi, 24 noiembrie 2020, 14:13)

   nea_caisa [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   nu tot o bomba biologica? a curatat cineva ghenele astea in 40 de ani sau e si acum pe peretii lor zeama de varza din sezonul 88-89? daca se infunda cine o desfunda? ala de la 12 posibil sa n-aiba habar ca undeva la 6 s-a infundat. pana ajunge stiva la 12 mai este.

   nu vrei sa spoiesti liftul? ia galeata cu tine sau mai pune un sac. alternative exista, tot ce trebuie sa faci e sa gandesti un pic mai departe "ba, io l-am aruncat in ghena, de aici incolo e treaba primariei". uite ca primaria isi scurteaza treaba pana la insulele de colectare si vrei nu vrei o sa trebuiasca sa te conformezi.
  • +8 (12 voturi)    
   Apartamentul meu (Marţi, 24 noiembrie 2020, 14:49)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   este chiar lângă ghena de gunoi... La câtă luptă duc cu vecinii mei să arunce gunoiul într-o pungă, nu direct din găleată, la ce împuțiciune se face în zona ghenei (deși se face zilnic curat) vă spun cinstit că mi-aș dori ca ghena să nu mai fie în interiorul clădirii... Oricum metoda ghenei nu este igienică în nici un caz... Dumneavoastră poate aveți vecini mai îngrijiți sau nu locuiți în apropierea ei... Și nu, nu sunt nici administrator de bloc, nici n-am firmă de instalații... Doar am ghinionul unor vecini împuțiți și al apropierii de „bomba biologică” care pentru mine este ghena de gunoi...
  • +4 (6 voturi)    
   Din potriva! (Marţi, 24 noiembrie 2020, 21:45)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Ghenele cu tobogan, mai ales cele instalate in interiorul blocului, intre lifturi de multe ori... sunt o sursa constanta de gandaci de bucatarie, boli, putori, uneori si de sobolani! De fapt, prostia a fost a comunistilor care le-au proiectat! Cine a avut vreodata gandaci de bucatarie, stie despre ce vorbesc!
   Personal, chiar aceasta masura m-a surprins in mod placut, pt ca va imbunatati semnificativ viata la bloc, dar care nu a fost considerata de nimeni pana acum, desi este o nevoie evidenta, de bun simt!
   Chiar vreau sa il felicit pe domnul primarpentru acest lucru!
   Cat despre cei carora nu o sa le convina noua modalitate de a arunca gunoiul... putem sa ne dam seama ce fel de oameni sunt, daca le place sa stea in putoare si gandaci, doar ca le e lene sa scoata gunoiul afara, preferand comoditatea de a-l arunca de la eaj!
  • +4 (8 voturi)    
   Ghenele trebuie desfiintate pana in 2025 (Marţi, 24 noiembrie 2020, 22:17)

   veganu [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Ghenele oricum trebuie desfiintate, exista hotarare data din 2015 cu data limita 2025. Cred ca are legatura si cu niste reglementari UE.

   https://www.economica.net/ghenele-din-interiorul-blocurilor-vor-fi-desfiintate-pana-in-anul-2025_100196.html
  • +2 (2 voturi)    
   bati campii (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 3:33)

   TheBorg [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Locuiesc intr-un bloc cu P+10 etaje care nu are porcaria de ghena, si liftul nu miroase a nimic.

   Singura problema a fost ca in primii ani erau niste nesimtiti care lasau gunoiul seara la usa apartamentului, de lene sa coboare doua minute pana jos si inapoi sa duca gunoiul. Intre timp s-au dresat si acele specimene, dupa niste amenzi de la asociatia de proprietari.

   In schimb imi aduc aminte ce "frumos" mirosea vara in blocurile comuniste cu ghena. Iti trecea cheful de viata.
  • +2 (2 voturi)    
   Nene, eu am locuit in vest (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 8:43)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Si ghici, ce. Toata lumea punea frumos gunoiul in pungi trainice, le strangea la gura si cobora cu liftul pana la container.

   Absolut toate lumea punea in container pungi inchide si inchidea capacul. Si liftul era curat, curat. Daca se intampla (rar) vreun incident, persoana care facuse mizerie CURATA liftul. De necrezut, nu?

   Era de 100 de ori mai bine decat in sistem actual, in care acele ghene put teribil, mai ales vara. Ca sa nu mai spun de gandacii care bantuie prin ele.

   Asta e normalitatea si am semnat cu acord cu UE ca facem asa, daca nu stiati. Bine, am depasit toate termenele cu implementarea...
  • 0 (4 voturi)    
   Cum este clanul Vasiloi care l-a facut primar? (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 10:11)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Ciucu a uitat cine l-a facut primar? Clanul Vasiloi? Poate se supara pe el... Sau deja au inceput sa cumpere terenurile promise ca sa il ajute.
 • +31 (37 voturi)    
  3000? (Marţi, 24 noiembrie 2020, 12:27)

  sentenced [utilizator]

  Wtf? Astia zici ca sunt o fabrica cu linie de productie nu niste lucratori la birou / plimbatori de hartii.
  • +6 (8 voturi)    
   Londra vroia sa aiba 1300 angajati in buget 20-21 (Marţi, 24 noiembrie 2020, 13:13)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   Deci sa creasca nr pana la 1300 oameni si Londra are peste 10 milioane de oameni.
 • -3 (17 voturi)    
  Directia de Sanatate Publica ce parere are de bact (Marţi, 24 noiembrie 2020, 12:36)

  D-or [utilizator]

  Directia de Sanatate Publica ce parere are despre cit ar fi de igienic ca intr-un spatiu inchis de 1mp, fara aerisire, sa calatoreasca 4-5 oameni impreuna cu cite un sac de gunoi care poate contamina aerul cu tot felul de mirosuri si bacterii, inclusiv bacterii de putrefactie?

  Acestea ar ramine in lift mult timp dupa aceea.

  Locatarii nu pot fi nici obligati sa coboare cu gunoiul pe scari de la etajul 12. Unii pot fi batrini. Solutia lor ar fi sa-l arunce pe geam?

  Stiu ca toate aceste timpenii se vor face sub pretextul generos-oneros al reciclarii. Dar nu putem sacrifica tot, nu putem renunta la civilizatie de dragul banilor.
 • +14 (14 voturi)    
  Promenada Lacul Morii! (Marţi, 24 noiembrie 2020, 12:42)

  shuly [utilizator]

  Buna ziua!
  Cred ca prioritar este ,daca tot se vorbeste de Lacul Morii,verificarea imediata a structurii de rezistenta a digurilor si remedierea acestora acolo unde acestea s-au surpat.Placile din beton turnate la momentul construirii acestuia au inceput sa o ia la vale deoarece apa a sapat pe dedesuptul acestora.
  Ca si informatie stie oare domnul Ciucu,pentru care de altfel am votat,ca printre firmele care participa la licitatie este si cea a fostului edil Dl Mutu.A
  Asa ca daca are alte lucruri mai importante pentru care sa cheltuie putinii bani de care dispune ar trebui sa regandeasca investirea acestora in promenada Lacul Morii.
 • -11 (15 voturi)    
  despre (Marţi, 24 noiembrie 2020, 13:15)

  costelo999 [utilizator]

  ii dam afara pe ai lor ca sa ii angajam pe ai nostrii, care bineinteles ca sunt mai buni, o sa vedem cozi la ghisee pentru orice, deci digitalizare ca ii mai buna decit toate, si ai sa rezolve problemele cetatenilor neaparat, cu digitalizarea am salvat romania si sector 6
 • -9 (11 voturi)    
  1200 de asistenti sociali? (Marţi, 24 noiembrie 2020, 13:32)

  FFF T [utilizator]

  E o gogomănie.
 • +14 (14 voturi)    
  Suneti surprinsi de angajatii de la stat? (Marţi, 24 noiembrie 2020, 13:42)

  dandra [utilizator]

  In corporatii ai analize SWAT, lean six sigma, eficientizare de procese si de oameni.

  La stat, ai mii de angajati care sunt acolo doar ca sa mute o hartie dintr-o parte in alta si sa puna o amarata de stampila si cu toate acestea, mai nou, salariile de la stat sunt mai mari ca la privat. Vi se pare corect??

  Asa ceva este o nesimtire crasa si chintesenta ineficientei, dar na, trebuie si ei sa primeasca un salariu nu?

  Pai cine este fortza cand sunt alegerile? angajatii de la stat si milogii care primesc ajutoare de la stat.

  Pana cand....
  • 0 (0 voturi)    
   Chestia asta se poate rezolva simplu (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 16:35)

   Marinake [utilizator] i-a raspuns lui dandra

   Legea administrației publice stabilește norme de angajare. La un număr de cetățeni aveți dreptul să angajați un număr de amploaiați. La o suprafață de spatiu verde aveți dreptul la atiti angajați adp.
   Nuanțați la asistență socială - sectorul 1 poate nu are nevoie de tot atlltia ca sectorul 3. E vorba și de complexitatea cazurilor.
   Vrei să îți creezi că primar o instituție în subordine ai norme de personal. Altfel la Videle, nu te împiedică nimeni sa ai 5000 de oameni care lucrează la primărie,
   Salariile - alta poveste - depinde de gradul de îndatorare , ce venituri are primăria

   "Milogii" cum urit ziceți primesc ajutoare de la stat sunt:
   - persoanele care lucrează în IT și jurnaliști (scutiți de taxe)
   - toți cei ce primesc alocația pentru copil
   - recipienții pensiilor speciale
   - toți cei care ies la pensie la 50 de ani
   - orfanii , văduvele fara venit
   - șomerii
 • -1 (17 voturi)    
  usurel... (Marţi, 24 noiembrie 2020, 14:18)

  comentacu [utilizator]

  Pe toti i-a apucat heirupul schimbarii.
  A dat startul Bolovan de la Oradea, apoi Dunca, apoi nea Caisa de la Ploiesti (CJ PH), si tot asa.
  In realitate vorbim despre o epurare politica.
  Sunt dati afara oameni (multi pe buna dreptate) si adusi fomistii din partidul care a venit la putere. Fara concurs, fara nimic.
  Daca ii iei la puricat veti vedea 95% diplome de la Spiru Haret, Ecologica, Romana-Americana, SNSPA sau mai stiu eu ce post-liceale cu ifose de facultate si CV-uri gen experienta manageriala: sef sala de jocuri, sef de departament la Mega Image (avea grija sa fie bere la raft) si alte asemenea...
 • +6 (16 voturi)    
  confirm (Marţi, 24 noiembrie 2020, 14:18)

  hanu [utilizator]

  ca in tarile cu apa calda nu am intalnit conceptul de "ghena", nici la blocuri turn. Totul se coboara cu liftul, in saci de gunoi.
  • +7 (7 voturi)    
   fara (Marţi, 24 noiembrie 2020, 15:47)

   Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui hanu

   Problema e ca oricum in sectorul 6 nu e apa calda si caldura:((. Dar amintirili lu domn primar sunt cam subtiri: acu 10-15 ani la fiecare colt de strada erau niste tomberoane pentru adunat reciclabile, si mai tot timpul pline (deci cetatenii au inteles la ce erau bune). Si sa vezi ca au disparut. Acu de 2 ani au reaparut cateva in sector : da cu program:((. Si unde pui ghenele pentru biodegradabile? Ca prin lucrarea PNL/PSD/PDL au disparut toate spatiile verzi dintre blocuri de nici cei de la 4 etaje nu mai au unde sa arunce gunoiul sau il tin la 2 m de geam. Si cine va sta sa le pazeasca?
  • +2 (2 voturi)    
   am intalnit (Marţi, 24 noiembrie 2020, 16:50)

   nea_caisa [utilizator] i-a raspuns lui hanu

   in suedia, in blocurile vechi. deosebirea de ale noastre e ca deschiderea e relativ mica si se inchide ermetic. ai voie sa arunci doar resturi de (la) mancare, in sac biodegradabil.
  • +3 (3 voturi)    
   Si eu confirm (Marţi, 24 noiembrie 2020, 23:05)

   somesanu [utilizator] i-a raspuns lui hanu

   Ca se poate si la noi. In Bucuresti, bloc cu 50 de apartamente pe scara. E OK.
 • -5 (11 voturi)    
  E ceva ce nu inteleg (Marţi, 24 noiembrie 2020, 15:08)

  TheFreeOne [utilizator]

  Daca mutam ghenele in afara blocului, de ce nu mutam si baia in spatele blocului? Facem ca la tzara, cu wc-ul in spatele curtii!
  • +3 (5 voturi)    
   anal ogie (Marţi, 24 noiembrie 2020, 16:55)

   nea_caisa [utilizator] i-a raspuns lui TheFreeOne

   ghenele de acum sunt wc-ul din spatele curtii dar acum lipit de casa. gunoiul nu se duce pe canal, sta acolo pana vine masina sa-l ia. pana vine masina, pute. analogia ta avea sens daca gunoiul se ducea din ghena pe ceva banda pana la platforma.
 • -7 (13 voturi)    
  Unor insule de colectare foarte curate (Marţi, 24 noiembrie 2020, 15:48)

  nu.conteaza [utilizator]

  "Sunt dispus să fac toate lucrurile nepopulare, dar să fie ce trebuie. Caietul de sarcini pe care-l voi scoate la licitație va include din start colectarea selectivă și desființarea ghenelor și înființarea în spatele blocurilor, prin amenajări urbanistice de calitate, cu peisagiști și arhitecți, a unor insule de colectare foarte curate. Fiecare cvartal va avea insula lui, cu colectare pe fiecare tip de gunoi"

  Hhahahahaahahahah hjahahahahahah. Am ras. Cred ca domnu' in cauza nu realizeaza ca un singur bloc are 200 de aparatamente. Si ai sute de blocuri intr-un ciorchine. Sistemul comunist nu permite colectarea selectiva cand ai 10, 15 etaje. Fabulatia asta cu colectarea selectiva merge la casa. La blocurile si mai ales, la cele cu lift, este o prostie inimaginabila. Liftul va fi blocat cu carat gunoaie. Se vede ca domnul Catu este paralel cu treaba staa.
  • 0 (0 voturi)    
   Hhahahahaahahahah hjahahahahahah. Am ras. (Marţi, 24 noiembrie 2020, 22:38)

   NME [utilizator] i-a raspuns lui nu.conteaza

   „Cred ca domnu' in cauza nu realizeaza ca un singur bloc are 200 de aparatamente. Si ai sute de blocuri intr-un ciorchine.”
   Nu există numai blocuri de peste 200 de apartamente, sunt și mai mici.
   Cât despre „sutele de blocuri într-un ciorchine”... fără comentarii. Aveți măcar idee ce înseamnă „sute de blocuri”? „Sute de blocuri” are un oraș mai mic, nu un „ciorchine”.

   „Sistemul comunist nu permite colectarea selectiva cand ai 10, 15 etaje. Fabulatia asta cu colectarea selectiva merge la casa. La blocurile si mai ales, la cele cu lift, este o prostie inimaginabila. Liftul va fi blocat cu carat gunoaie.”
   Fără să vreau să-l laud pe nea Coiță, papagalul de la 3, acolo merge sistemul ăsta „comunist”. Cei de acolo își strâng separat în câteva pungi deșeurile de hârtie, plastic, metal sau menajere, iar când ies din casă le iau cu ei și le duc la acele insule de colectare subterane („foste” de fapt, că acum au fost înlocuite cu tomberoane. Deh, ideile afaceristului de acolo). Și nu se blochează lifturile, nu miros scările, nu moare nimeni. Trebuie doar ca și vecinii să respecte un pic curățenia...

   „Se vede ca domnul Catu este paralel cu treaba staa.”
   Așa e, aveți dreptate. Domnul Câțu n-are nicio legătură cu administrația locală a sectorului 6.
  • +1 (3 voturi)    
   Nu exista (Marţi, 24 noiembrie 2020, 23:02)

   somesanu [utilizator] i-a raspuns lui nu.conteaza

   Scara de bloc cu 200 de apartamente. La noi chiar exista colectare selectiva, e drept momentan doar pentru recipiente de plastic. Blocul are 8 etaje si coboara lumea cu 2 pungi, cea cu gunoi menajer si cea cu sticle ( si doar strange nimeni gunoiul o saptamana in casa sa blocheze liftul cand duce pungile). NU e nici o prostie, este civilizatie in adevaratul sens al cuvantului, initial n-am crezut ca se va putea. Dar chiar se poate!
  • 0 (0 voturi)    
   Pai asa e peste tot in tarile cu apa calda (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 8:58)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui nu.conteaza

   De ce nu s-ar permite colectarea selectiva? Ca sunt 200 de apartamente?

   Pana la urma gunoiul tot ala este, ca volum. Doar ca acum e amestecat si pus sa se scurga prin ghene intr-o camera din care un om de serviciu se chinuie la modul inuman sa il puna in containere.

   Trebuie doar ca fiecare sa isi separe gunoiul in pungi si sa faca un drum in plus zilnic pana la container. E asa chestie imposibila? Discutam de misiune romaneasca cu om pe Marte?
 • -1 (15 voturi)    
  Modele prostesti (Marţi, 24 noiembrie 2020, 16:07)

  LicuriciulMare [utilizator]

  Uite asa preluam prosteste modele occidentale imbecile care nu se aplica la noi.

  Ciucule, nu mai prinzi alt mandat daca scoti ghenele.
  Lasa-ne cu hipsterismele astea, cu carat gunoiu 10 etaje cu liftul. In rest toate sunt perfecte, au ramas ghenele....

  Pai noi mancam ca aia numai chinezarii si mancare la caserola ma? Pai noi avem ca occidentalii mai mult blocuri de cateva etaje? Ma da nu ganditi deloc.
  • -2 (8 voturi)    
   ce-avem noi si n-au ei (Marţi, 24 noiembrie 2020, 16:58)

   nea_caisa [utilizator] i-a raspuns lui LicuriciulMare

   burta pana la genunchi si lenea pe masura. cand iesi din bloc sa mai faci cate unele iei si gunoiul dupa tine. simplu.
 • -1 (7 voturi)    
  Calitatea omului (Marţi, 24 noiembrie 2020, 20:54)

  Irina25 [utilizator]

  A spus in campania electorala ca va desfiinta ornamentele de Craciun? Daca n-a spus, e clar cam cu cine aveti de-a face.
  • 0 (0 voturi)    
   Omul a spus ca o sa faca ce trebuie (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 9:01)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui Irina25

   Ca sa fie bine comunitatii pe termen lung.

   Si acum a explicat clar: acordul cadru il obliga sa cheltuiasca cam jumatate de milion de euro pe luminite si a zis pas, gandind sa nu risipeasca aiurea banii oamenilor.

   Unii vad ca duc dor lui Firea, Ontanu, Vanghelie sau Oprescu. Niste snapani cu mainile pana la coate in banul public pe care ii durea in cot de cati bani se cheltuie. "Da, dar aia ne puneau luminite"
   • 0 (0 voturi)    
    Nu-i vorba de Firea (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 14:45)

    VOX. [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

    E vorba de spiritul Craciunului, ceea ce e mult mai important pentru o comunitate decat ghenele de gunoi.
 • -1 (7 voturi)    
  Calitatea omului (Marţi, 24 noiembrie 2020, 20:54)

  Irina25 [utilizator]

  A spus in campania electorala ca va desfiinta ornamentele de Craciun? Daca n-a spus, e clar cam cu cine aveti de-a face.
 • 0 (0 voturi)    
  Domnule Primar, (Marţi, 24 noiembrie 2020, 22:15)

  nick24 [utilizator]

  Este foarte bine ce faceți:
  “ Un alt proiect important, ca să degrevez circulația de pe Iuliu Maniu este să deschid bd. Timișoara către Șoseaua de Centură.”

  Dar mai trebuie să deschideti si Crângași/Giulești către centură. Numai așa poate se mai deblochează Podul Grand.
 • +1 (1 vot)    
  La noi au fost desfiintate (Marţi, 24 noiembrie 2020, 22:51)

  somesanu [utilizator]

  ghenele de la fiecare etaj. Tomberoanele alea cu usita pe care se arunca gunoiul ( si uneori direct mancarea veche sau varza cand se golea butoul de resturi :( ). Era crunt cand se infunda! Nu mai zic de miros, ca mi-era sila sa intru acolo. Acum se aduna, jos la parter, in camera unde se termina burlanul tomberonului si in care ai acces ( ca usa nu sta deschisa) cu aceeasi cartela cu care intri in bloc. Acolo sunt recipienti mari din plastic in care fiecare pune punga cu gunoi. Si nu e nici o problema cand iesi din casa sa iei cu tine punga cu resturi, chiar daca stai la etajul 8. Sticlele din plastic se pun separat in pungi foarte mari, galbene. Camera este pastrata extrem de curata. Nici nu se poate compara cu ce a fost odata!
 • 0 (0 voturi)    
  Greu (Marţi, 24 noiembrie 2020, 23:31)

  RaduMischie [utilizator]

  Romanul trebuie educat cu forta si cu hei-rup uneori. Cat are ghena pe scara, ghertoiul de bloc va arunca pet-uri de 5 litri si mingi de fotbal pe tub, fara sa ii pese ca se infunda mai jos.
  Dar trebuie ca si punctele unde se va duce gunoiul menajer sa fie bine amenajate si curatate zilnic. Altfel, o sa puta alea. Nu ma incanta ca se schimba locul de unde pute
 • -1 (1 vot)    
  colecatre gunoi menajer (Marţi, 24 noiembrie 2020, 23:52)

  DME [utilizator]

  In opinia mea desfiintarea ghenelor este cel putin neinspirata ca initiativa si neeficiente deoarece :in primul rand presupune: o investitie substantiala(teren , acces cu cartele, constructie ) ,apoi identificare si ocuparea unor spatii pentru colectare in zona dintre blocuri care si asa este foarte aglomerata .Ca sa nu mai mentionez ca va trebui sa faci trafic de la etajele 8 si 10 catre zona de colectare si sigur vor fi locatari care isi vor lasa gunoiul o perioda in fata usii deci generare de focare de infectie care acum nu exista. Daca primaria a identificat spatii libere intre blocuri de ce nu se fac parcari suplimentare . De ce nu doteaza primaria blocurile cu tomberoane , la fiecare etaj de bloc unde exista ghena cu acces la tobogan de gunoi, in care sa se colecteze plasticul, hartia sticla iar la ghena de la parter sa se arunce gunoilul menajer.Sa fie si o recompensa pentru colectarile corespunzatore prin scaderea taxei de salubritate corespunzator cu gradul de colectare.Sunt mirat si de modul incare se vrea amenajarea strazii Liniei care va suferi numaio igienizare. De ce nu se reia discutia crearii unui bulevard paralel cu Iuliu Maniu , pe strada Liniei, care sa decogestioneze traficul in paralel cu amenajarea spatiilor verzi .
 • +1 (1 vot)    
  Ni se pregateste ceva (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 12:41)

  Iorgovan [utilizator]

  Azi "mama lor de beculete", maine, poate, "mama lui de Craciun"...
 • 0 (0 voturi)    
  Ciprian Ciucu nu hate - mi-e milă - fara cap inain (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 16:04)

  Marinake [utilizator]

  Buna idee cu gunoaiele - însă sunt citeva detalii
  1. Ce faceți cu bătrânii care au mobilitate redusa - ii mutați la azil. Că vor umple blocul de gindaci daca scot gunoiul o data pe săptămână
  Va ia 5-10 minute sa duceti gunoiul la reciclat ? Aveti un copil mic acasă ? Hai la ghena la plimbare sau mergeți noapte cînd doarme , poate că întâlniti pe cineva care va ataca/omoară/violeaza
  2. Desființarea ghenelor in doi ani suna a țarul Nicolae. La blocuri proprietate personală o fi la fel de ușor că la cele proprietate de stat ? Veți construi punctele de colectare in doi ani ?
  3. La ghena prin alte blocuri și țări există recipiente pentru produse reciclabile. Deșeurile menajere merg la tobogan, sticle și hârtii in recipient. Un angajat al blocului se ocupa de colectarea reciclabilelor și depozitarea lor în insulele de refuz sau cum vreți să le numiți.
  Mai cresc cheltuielile la întreținere . Nu știu de ce nu puteți să propuneți metoda aceasta poate că unii o prefera


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by