Adrian Bold este noul arhitect șef al Capitalei, potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro. Acesta a fost concediat în 2017 de primarul Gabriela Firea, pentru că nu și-ar fi îndeplinit obligațiile de serviciu, a dat în judecată Primăria Capitalei și a câștigat procesul, astfel că după plecarea lui Ștefan Dumitrașcu, fostul arhitect șef pus de Gabriela Firea, trebuia reîncadrat în funcție. Mai mult, Primăria Capitalei trebuie să-i plătească salariul pe toată perioada în care a fost concediat, din octombrie 2017 până în prezent.

Adrian BoldFoto: AGERPRES

UPDATE Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a postat pe pagina de Facebook că Adrian Bold a fost repus în funcție chiar de primarul Gabriela Firea, în ultima zi de mandat.

”Gabriela Firea și-a detonat în față propriul fake news. Zicea ea într-o postare, pe care a șters-o între timp, că l-aș fi numit în funcție pe arhitectul-șef Adrian Bold. E de râsul-plânsul fiecare postare a sa, dar asta le-a întrecut pe toate. Aveți, mai jos, cine a semnat pentru reintegrarea lui Adrian Bold în funcția de arhitect-șef, pe 28.10.2020, deci cu o zi înainte de a prelua eu mandatul - chiar doamna ex-primar. Problema serioasă este câte acte de acest fel a mai semnat Gabriela Firea și nu-și mai amintește de ele. O și mai mare problemă este că Firea nu a întocmit corect actele de demitere, iar instanța a anulat decizia primarului. Din acest motiv Primăria este azi obligată la plata unei sume consistente”, a scris Nicușor Dan.

Adrian Bold a câștigat procesul cu Gabriela Firea încă din 28.11.2018, dar aceasta nu a dus la îndeplinire hotărârea instanței.

”Instanța anulează Dispoziţia nr. 1473/13.10.2017, emisă de Primarul General al Municipiului Bucureşți. Obligă pârâţii la reintegrarea reclamantului în funcţia de arhitect-şef al Municipiului Bucureşți. Obligă pârâţii la plata către reclamant a salariului indexat, majorat şi recalculat, precum și a celorlalte drepturi salariale de care ar fi beneficiat reclamantul dacă ar fi ocupat funcţia de arhitect-?ef al municipiului Bucureșți pentru perioada cuprinsă între data destituirii şi data reintegrării efective a reclamantului, precum şi la plata dobânzii legale aferente calculate de la data scadenţei fiecărei obligaţii. Obligă pârâţii să plătească reclamantului, în solidar, suma de 9214,48 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, constând în onorariu avocat”, se arată în sentința de la fond care a rămas definitivă.

Gabriela Firea l-a concediat pe Bold fiindcă nu și-ar fi îndeplinit obligațiile de serviciu.

"În urma deliberării, Comisia de disciplină a constatat că funcționarul public se face vinovat potrivit art.77, alin.2 lit. i de 'refuzul de a îndeplini atribuțiile de serviciu' și litera j de 'încălcarea prevederilor legale referitoare la îndatoriri' din Legea nr. 188/1999 privind statutul funcționarilor publici cu modificările și completările ulterioare și propune sancționarea domnului Adrian Bold cu destituirea din funcția publică, în conformitate cu art.77, alin (3) lit. e din Legea nr 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, cu modificările și completările ulterioare", se arată în răspunsul trimis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro, la vremea respectivă.

Adrian Bold, concediat și de primarul Oprescu

Adrian Bold a fost repus în funcție în martie 2016, de primarul interimar al Capitalei, Răzvan Sava, după ce a fost demis de primarul Sorin Oprescu în 2008. Adrian Bold a atacat în instanță documentul prin care a fost suspendat de Oprescu, obținând câștig de cauză în 2010, obligând astfel Primăria Capitalei și primarul general să-l reintegreze în funcție. În plus, Primăria Capitalei și primarul general au fost obligați la plata sumei de 77.897,06 lei cu titlu de cheltuieli judiciare și să-i plătească lui Bold drepturile salariale aferente începând din 21 iulie 2008 până la data reîncadrării efective în funcție, sumă la care se adaugă și dobânzi.

Adrian Bold a fost demis de primarul Sorin Oprescu prin Dispoziția nr. 1106/2008 pe motiv că:

- a contribuit la aprobarea unui plan urbanistic zonal prin care baza sportivă Spartac a devenit teren construibil (HCGMB 9/2002). Pe acest teren s-a ridicat un mall;

- nu ar fi regularizat taxele și impozitele care țineau de domeniul său;

- a întârziat la serviciu și a lipsit nemotivat;

- ar fi adus Municipalității un prejudiciu de 300.000 de dolari fiindcă nu ar fi permis unui proprietar din vecinătatea Cathedral Plaza să construiască o clădire asemănătoare. Menționăm că Planul Urbanistic General permitea doar în locul unde s-a construit Cathedral Plaza o asemenea înălțime, în rest fiind prevăzute clădiri joase. Proprietarul respectiv a dat în judecată Primăria Capitalei și a câștigat cerând despăgubiri de circa 300.000 dolari.

Adrian Bold este funcționar public. Acesta a fost arhitect-șef al Capitalei în perioada 1997 - 2008. În 2008, în locul lui Adrian Bold, Sorin Oprescu l-a numit atunci pe Gheorghe Pătrașcu, fost director general al Direcției de Dezvoltare Teritorială a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuințelor (MDLPL).

În cei 12 ani cât a fost arhitect-șef al Capitalei, Adrian Bold a ajuns de mai multe ori în atenția presei și a societății civile, semnătura sa regăsindu-se pe proiecte de urbanism controversate.