Primarul Dominic Fritz a anunţat, marţi, că va cere oprirea supraimpozitării proprietarilor care nu îşi refac faţadele clădirilor istorice prin aplicarea "taxei pe paragină", după ce primăria a pierdut toate procesele, el adăugând că trebuie refăcută procedura astfel încât să poată fi susţinută în instanţe, transmite Agerpres.

Dominic FritzFoto: Captura video

El a explicat că din 2018 cei care nu îşi reabilitează faţadele sunt supraimpozitaţi cu până la 400%.

"În principiu, este o idee pe care o susţin, dar procedura prin care s-au făcut aceste supraimpozitări este una viciată şi primăria a fost dată în judecată de mai multe ori de proprietarii care au fost supraimpozitaţi. În 2018 au fost 40 de procese, primăria le-a pierdut pe toate cele 40; în 2019 a avut 37 de procese în care proprietarii au contestat această supraimpozitare, primăria a pierdut 37; în 2020, până acum, s-au încheiat 27 de procese, le-am pierdut pe toate; 20 sunt încă pe rol şi presupun că o să le pierdem pe toate", a afirmat primarul Dominic Fritz.

Aceasta înseamnă, potrivit edilului, că procedura prin care se face supraimpozitarea nu este considerată legală şi trebuie refăcută.

De aceea, Fritz a subliniat că anul acesta nu va propune Consiliului Local să emită aceste decizii de supraimpozitare, pentru a pune la punct procedura şi pentru a le da timp proprietarilor să lucreze la aceste reabilitări:

"Vom reveni în curând cu mai multe facilităţi prin care să susţinem aceste reabilitări. Nu vrem doar să pedepsim. Pentru anul viitor nu va fi prevăzută o supraimpozitare, până nu vom avea procedura care să poată fi susţinută şi în instanţă".