”Semnăm astăzi contractul de finanțare pentru reabilitarea rețelei de termoficare. Este vorba despre un contract pentru 210 km din cei 954 km de rețea principală, adică 23%. Este evidentă problema la care această finanțare răspunde. Din 2016 până în 2020 numărul de avarii, în rețeaua de termoficare, au crescut de la 420 la 1300. Pierderea pe eficiența pe energie termică a crescut cu 5%, de asemenea, a crescut considerabil cantitatea de apă care trebuie introdusă în rețea. Prin această finanțare și prin lucrările pe care le vom demara de îndată ce vremea ne va permite și după ce vor fi finalizate procedurile de achiziție, o să avem trei mari îmbunătățiri. În primul rând, îmbunătățirea căldurii și a apei calde pentru bucureșteni. În al doilea rând, reducerea pierderilor care se va duce într-o reducere a subvenției pe care municipalitatea o plătește în fiecare an. În al treilea rând, dar nu cel mai puțin important, reducerea poluării atmosferice pe care această ineficiență o generează. Contractul are o valoare de 1,6 miliarde lei, din care 1,3 miliarde lei finanțare nerambursabilă”, a declarat Nicușor Dan la semnarea contractului.
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat că pe lângă contractul semnat azi, Primăria Capitalei va mai beneficia de o finanțare suplimentară de 200 milioane de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru moderinzarea rețelei de termoficare.
”În cadrul cooperării dintre Primăria Capitalei și Guvernul României are loc, astăzi, un prim eveniment, și anume semnarea contractului de finanțare din fonduri europene a reabilitării rețelei primare de termoficare. Este doar începutul acestei colaborări. (...) În privința sistemului de termoficare din București, de ce am spus că este doar un prim pas, pentru că este nevoie de investiții majore pentru a crește randamentul sistemului de termoficare din Municipiul București. La ora actuală, producerea energiei termice se face în centrale cu randamente de aproximativ 50%, dacă nu și mai puțin. Iar pierderile pe rețeaua principală și pe rețelele secundare sunt uriașe. De asemenea, există pierderi în cadrul clădirilor. Obiectivul nostru este să sprijinim Primăria Capitalei în toate celelalte proiecte legate de creșterea eficienței, creșterea randamentului în funcționarea sistemului de alimentare cu căldură și cu apă caldă a bucureștenilor. Săptămâna viitoare, deja am discutat cu domnul primar general, vom avea o întâlnire la Ministerul Economiei, unde vom discuta planurile de investiție legate de ELCEN, astfel încât, într-o perioadă de timp rezonabilă, să fie efectuate investiții importante, care să crească randamentul în producerea energiei termice și electrice, în sistem de cogenerale, utilizând sisteme moderne, care să asigure randamente comparabile cu randamentele la producerea din alte țări europene”, a explicat Orban.
Premierul a declarat că va căuta surse suplimentare de finanțare și pentru reabilitarea termică a clădirilor.
„De asemenea, vom căuta să identificăm resurse financiare suplimentare, pentru a putea sprijinii continuarea proiectului de reabilitare a rețelei de termoficare din București și, de asemenea, pot să vă anunț că am prevăzut în cadrul programelor finanțate din fonduri europene de creștere a eficienței energetice, sume importante pentru ceea ce este cunoscut ca izolare termică a clădirilor, astfel încât să reducem pierderile din clădiri și să creștem per ansamblu randamentul sistemului energetic”, a mai spus Ludovic Orban.
Păi nu putea mă fierea voastră să facă același lucru? Cine-a oprit-o? Faptul că nu putea să ia parandărătul?
Și da. În secolul XXI să ai apă caldă curentă este o normalitate. Se pare însă că ție și pesedacilor tăi, nu vă trebuie. Vă place jegul, nespălarea, mizeria.
dar nu conteaza, oricum esti un postac de 2 lei
dar na... postacii tr sa injure ca atata stiu!
Acest contract nu a fost semnat peste noapte.
Denota doar faptul ca administratia Firea avea ca prioritati spagile din licitatii trucate cu turcii (tramvaiele si troleibuzele le-au adus niste pierderi mari de oportunitate in final), si respectiv autorizatii pt demolari si construire abuziva.
sa vezi ce mare descoperire o sa fie pe capu' tau cand vei constata ca apa calda de la Nicushor e uda... pffuai.
Probabil Nicusor va sapa cateva gropi pentru poza, si, sub justificarea ca trebuie sa facem un efort comun de 3-4 ani pentru schimbarea infrastructurii, vom fi privati cu adevarat de apa calda si caldura.
O sa-si ia banii Chlotilde pe "studii de fezabilitate", o sa-si ia banii Barna pe alte studii sinecura...iar peste 4 ani, situatia va fi aceiasi...
...dar vor fi si alte promisiuni, ca, deh, e alta campanie electorala.
Si, ca sa fie clar, eu ma bucur ca a castigat Pungusor Ban. Vei putea compara actualul rau absolut cu nu prea binele dinainte.
dupa ce iau banii aia poate o sa imi schimb si eu meseria si o sa devin postac ca voi... asta evident daca fura suficient ca sa aiba bani sa ma plateasca (ceea ce ma indoiesc, sincer), dar probabil voi sunteti mai ieftini...
dar na... obiectivitate i guess
Cine ar putea verifica si intretine continuu mii de centrale de cvartal?
Polueaza de x ori mai putin decat iubitele cet-uri, ca sa nu mai spun de pierderile termice de pe reteaua radet, chiar si daca ar fi perfecta.
majoritatea daca ar avea centrala ar incalzi aa la aragaz "ca e mai ieftin maica" (si nu plateste ea, consumul se impoarrte la toti locatarii)
Cine vrea cazanul lui sa mearga la tara nu sa gazeze restul blocului si sa polueze orasul...
E ca la masini, daca poluarea masinilor nu te ucide direct, altfel este daca respiri direct din teava de esapament, sau altfel e daca centrala vecinului iti oxigeneaza apartamentul...
Daca vrei sa gatesti acasa, du-te la tara, nu mai gaza si imputi blocul. Ca-l mai si imputi interior, pe langa gazarea exterioara. La oras se poate manca si mancare comandata, gatita in locuri care au cosuri de fum ca la carte, ca sa fac o analogie cu radetul.
Merge, sau o ardem pe dublu standard asa cum e moda?!?
De exemplu si in Iasi s-au refacut magistralele, iar momentan se inlocuiesc traseele secundare din diverse cartiere.
Acum tot orasul fumega, iar blocurile sar in aer.
Un hotel proaspat reabilitat din vecinatatea blocului a avut fatada distrusa si toate geamurile sparte pina la etajul 9. Daca ar fi avut clienti, ar fi fost macel.
Sigur, presa centrala s-a ferit sa atace acest subiect sensibil. Pentru ca s-ar pune problema, cum de s-a ajuns aici? Cum de suntem singura tara din UE in care este posibil asa ceva?
Pentru ca suntem tara de sacrificiu, de aceea.
Pentru ca niste senatori de la o comisie economica - total dezinteresati - au modificat prin 2004 legea care, in conformitate cu legislatia europeana interzicea asa ceva.
Clar gazele ar trebui interzise in cladiri. Ma gandesc ca si de la instalatiile electrice se mai intampla incendii, deci ar cam trebui interzise si retelele electrice. Clar iti gasesc niste ACCIDENTE in acest sens, ca sa-ti "argumentez" aceasta "logica".
Nu ti se pare destul, mai vrei?
Pui problema de parca bubuie o centrala la 2 minute. Dai exemplu de accident ca si cum ar fi la ordinea zile, lasand la o parte faptul ca inca nu se stie de la ce a fost exact acumularea. Omiti faptul ca pot exista N motive sau ca e o problema majora ca nu a functionat detectorul, fie ca a fost de la aragaz, fie de la centrala. Dpdv siguranta, o centrala ok este mai sigura decat aragazul de la bunica-ta.
Poate incerci si sa citesti la ce "raspunzi" triggerata.
centrala de apartament este o aberatie si a aparut doar din cauza ca nu a reparat nimeni sistemul de termoficare care e cel mai bun. da, e naspa cu un sistem de termoficare prost, cu pierderi, dar solutia nu este ca fiecare sa aiba centrala lui, e aberant si orice om cu o minima scoala ar fi inteles asta, nu si tu.
nu exista aproape nicaieri in lumea asta centrale de apartament la scara larga dar tu nu, batman, batman.
Nicaieri in lume zici? Italienii, englezii si altii or fi de pe alta planeta. Alti dobitoci ar fi nemtii.
Sistemul de termoficare al Bucurestiului a fost gandit sa functioneze cu energie termica reziduala de la platformele industriale, platforme care nu mai sunt. Asta pe langa vechimea sistemului. Bine, uoamenii cu scoala ca tine oricum stiu acest lucru. Teoretic.
Eu masor eficienta in cost, in calitate de consumator. Cand 250 lei centrala = 6-700 radet, la apartament identic, inclusiv etaj, nu cred ca sunt multe de zis. Ah, poate faptul ca suma pentru radet este subventionata, ca altfel ar fi dublu. Detalii, nu?
Tot la detalii includem caldura cand si cat doresc in calitate de proprietar, faptul ca nu astept 20min apa calda noaptea si nu platesc apa rece ca fiind calda etc.
Nu as avea o problema cu orice varianta are ca efect cost decent si exact in functie de consumul real si control confort. Poate fi si centrala cvartal, bloc sau chiar radet, INSA contorizare cu gigacalorimetru individual (instalatie orizontala) si coloana recirculare apa calda.
Obtii toata gama de monoxizi, NOx, acizi, carbon ca atare, formol, formaldehide, acetilena si alte zeci de substante toxice si 4 molecule de apa la fiecare molecula de metan, in loc de doua ca la arderea normala.
La aragaz e simplu: CH4 +2O2= CO2+2H20 (1metan+2oxigen=1bioxid de carbon +2apa).
Am 3 tipuri: tiraj natura, tiraj fortat si in condensatie. Dupa mintea ta, aia cu tiraj natural e perfecta. E fix ca un aragaz si te poti uita la flacara. Deci aia e ok, nu? Ca doar arde "complet". Daca astea mai noi ard "incomplet", or fi astia mai prosti de le-au imbunatatit. Nu intru in amanunte ce inseamna de fapt tiraj fortat, ca e clar ca stii muuuult prea multe despre centrale, probabil si atomice.
Ai probleme la mansarda cu centralele. Te-a abuzat vreuna cand ai fost mica?
Si e cu tiraj fortat si e marca de top.
Dar aici nu vorbim despre persoane, vorbim despre fenomene.
Ca atunci cind statul obliga batrini de 89 de ani sa-si puna centrala sau sa moara inghetati.
Sint mii de batrini singuri in Galati care acum au centrale in garsoniere de 20 mp. Cu termopane, evident.
Ps. Daca tu vezi flacara centralei, cheama pompierii!
Deja sisteme siguranta ar insemna prea mult, ca oricum la tine un accident inseamna regula zilnica si intotdeauna e centrala de vina, desi pot fi n cauze.
Cele mai mici centrale vindute la noi sunt de 24 kw. Calculeaza ce consum de energie si gaz ai si ce consum ar fi in cazul termoficarii, mai ales ca la Galati aburul fierbinte era livrat gratis de Sidex ca produs secundar.
Calculeaza care e riscul ca in cele 200 garsoniere sa fie un batrin fara talent la centrale.
E doar o chestiune de timp ajungerea la un accident major.
stiu ca in clasa a 4a cand te-ai lasat tu de scoala nu se invatau chestii d-astea complicate, dar totusi...
Prabil era facuta de mult in primarie .... numai semnata la momentul oportun....
auzi tu esti pus pe cearta, esti postac, sau esti prost de la natura?!
eu sigur votez cel putin pt ultima. am cunoscut oameni cu IQ sub limita normala, si crede-ma, erau mai destepti ca tine!
eu am accesat ceva acum 4 ani si proiectul a fost scris,depus ,aprobat cam cu vreo 8 luni inainte!
aici,cred ca a fost un proiect complex,care a inclus mai mult decat scriere obisnuita,cred ca necesita si proiectare,cred ca a fost depus mai de mult,pe vremea ei,iar Nicusor l-a semnat!
2 - am mai spus asta.. laudatoarea firea crezi ca nu spunea ca ea a lucrat la asa ceva daca lucra?!
hai sa fim seriosi. invata macar sa minti credibil!
dar cand vorbesc atatia habarnisti,care se cred mari destepti,asta este drilul,vorba lui Maca!
Vrei la oras?
Atunci, asta implica, printre altele, termoficare, fatade ingrijite, balcoane deschise si nu transformate in cotete suspendate, etc.
Unii inteleg asta, pentru altii e necesar ca Primaria sa le impuna civilizatia.
Daca nu-i arde flacara in casa, atunci e fix pix.
Civilizat e sa faci economie la apa, adica sa fii nespalat.
Civilizat e sa ai zeci de contoare de gaze pe casa scarii.
Civilizat e sa-ti pui centrale puernice in apartamente de 50mp si sa numesti asta randament
Tu ori vinzi centrale, ori...
In Galati, fiecare a facut ce-a vrut, Primaria nu numai ca nu a intervenit, dar chiar i-a incurajat pe "prostii harnici" sa sluteasca orasul. Evident, nu dezinteresat, ci in folosul firmelor de instalatii si feronerii.
Astfel, blocurile imbracate in travertin rosu au fost acoperite de tot felul de cotete gri, zise termoizolatii, cei de la parter si-au mai facut cite o camera-doua pe linga blocuri, plopii care tineau orasul sa nu alunece in Dunare au fost taiati ca dadeau puf si, vai, tu, cei sofisticati si-au descoperit alergii.
Mai nou, sunt la moda termopanele pe casa scarii, chiar daca pe acea scara sunt zeci de contoare de gaze si sute de metri de tevi aferente.
Ce daca vor sari blocurile in aer? Termopanele sa se vinda!
Ce daca cei de la etajele superioare au zeci de cosuri de centrale sub geamuri? Or sa se imbolnaveasca, ca doar nu pot sa-si aduca aer curat in borcane. Ei, si?
Ii doresc lui Nicusor Dan curajul de a enunta de la inceput un set de reguli clare si apoi sa impuna respectarea lor.
Traieste tu ca-n Barcelona, daca poti.
Cum poluez eu cu 150 ron si cum e verde factura de 500 ron ?
Daca vroiai sa faci referinta la altceva, se pare ca ai dat-o de gard.
PS: 500 ron cu subventie majora, te rog ;)
Sistemul de incalzire tot atit consuma, indiferent daca X sau Y s-au debransat sau consuma mai putin. Dar acel cost total se imparte pe mai putini consumatori, fiecaruia revenindu-i mai mult.
Tu consumi 150 Ron pentru ca ai peretii incalziti de ceilalti. Prin pereti caldura se propaga vertical. Si la acest cost nu ai adaugat costul centralei si al intretinerii ei.
Si nu ai adaugat nici costul sanatatii celor pe care ii omori (la propriu, criminalule) cu gazele arse de centrala ta sub geamurile lor. Iar daca ai centrala in condensare, PH-ul acid va schimba PH-ul intregii zone. Sa nu te amagesti ca nu e asa. Dar nu-ti pasa.
Am citit ca UE va interzice centralele in condensare incepind cu 2030. Evident, aceasta stire a trecut neobservata in RO.
Teoriile astea le stii de la slujba de duminica? Cet-urile alea crezi ca ard trandafiri?
Intelege diferenta si mintea ta care se crede desteapta degeaba ?
Mai mult, si daca ar fi obtinut doar caldura, randamentele si emisiile de noxe per unitatea de caldura obtinuta sunt NET superioare celor obtinute de o centrala de apartament.
Singura problema a sistemului centralizat este distributia, care e veche, sparta, cu izolatia de 2 lei etc. Solutia este sa reparam distributia si vom avea costuri cu caldura mai mici precum si emisii de noxe mai putine.
Fa-ti un serviciu si inceteaza sa mai aberezi pe aici cu tampeniile. Si, ca idee, inainte de a te mai da destept, am facut facultatea de electrotehnica si am fost intr-un CET din asta ( la politehnica).
Despre asta este vorba:
https://www.euractiv.com/section/energy-environment/interview/academic-oil-and-gas-boilers-should-be-banned-across-europe-by-2030/
Altfel, e greu sa te scarpini cu mina altuia.
Solutia ta era optima daca se construia de la zero acum, dar nu suntem aici, avem deja o infrastructura.
În total, relicva comunistă falimentară Termoenergetica are 4 mii de conducte ciuruite. Bucureștenii o să aibă un deceniu interesant.
cand psd a lucrat vreo 5 ani la un lasat de 200 m ...
acum multi ani. am fost in viena si schimbat niste tevi... nici macar nu i-am vazut pe muncitori. ziceai ca vin spiridusii si schimba tevile. daca se vrea se face si faca mare deranj. doar sa se vrea.
si apropos tu ce vrei? sa se contruiasca fara poluare?!
ma multe pretentii aveti de la N Dan, si cand era firea erati multumiti ca aveti primar cu paru blond.. penibil!
Dar asta nu înseamnă că un șantier perpetuu, făcut doar ca să menții în viață o mizerie anacronică falimentară e o idee bună. Să schimbi 4 mii de km de conductă e misiune kamikaze într-un București deja sufocat.
deja esti doar carcotas...
efectiv cauti chestii sa nu-ti convina...