Poluare în București și Ilfov sâmbătă noaptea: Senzorii independenți au înregistrat valori spectaculoase pentru poluarea cu praf - peste 1.700% pentru PM2,5 și aproape 1.400% pentru PM10 / Autoritățile de mediu spun că au verificat, dar nu se confirmă

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Duminică, 8 noiembrie 2020, 10:29 Actualitate | Administratie Locala


Colaj poluare 7 noiembrie
Foto: Hotnews
Rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului - airly.eu - a înregistrat sâmbătă noapte, depășiri de peste 1.700% pentru PM2,5 și aproape 1.400% pentru PM10 la câțiva dintre senzorii din regiunea București Ilfov. Cea mai mare depășire a fost înregistrată în Sintești, lângă București, 1.700% pentru PM2,5 și aproape 1.400% pentru PM10 - o zonă cunoscută pentru faptul că se ard ilegal deșeuri, respectiv cabluri ca să se scoată metalul din ele, Ministerul Mediului dând și în primăvară amenzi acolo. Poluare majoră s-a înregistrat și în Berceni - peste 1.000% pentru PM 2,5 și peste 700% pentru PM 10. Depășiri s-au înregistrat și în zona de centru - Sud a Capitalei, circa 400% pentru PM 2,5 și 300% pentru PM10. Depășiri similare s-au înregistrat în Ghencea și Drumul Taberei, potrivit senzorilor independenți.


Garda de Mediu a postat aseară pe pagina sa de Facebook că poluarea ar fi generată de o inversiune atmosferică. Autoritățile spun că au făcut verificări în sudul Capitalei, dar depășirile înregistrate de senzorii independenți nu s-au verificat și nu au găsit surse de poluare.

”În această seară, pe fondul unei inversiuni termice şi a unui calm atmosferic, senzorii de măsurare a calităţii aerului din reţelele alternative au sesizat în Bucureşti şi împrejurimi depăşiri ale valorilor acceptate. Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu s-au deplasat în comuna Berceni, pe strada Tuberozelor și în împrejurimi, pe strada Nicolae Labiș și nu s-au identificat surse de poluare, ușor miros de la groapa de gunoi. Niciun foc. Deplasarea s-a făcut pe străzile dintre cei doi senzori, senzori ce nu au putut fi identificati pe strada. Probabil sunt în curțile oamenilor. Până în acest moment au mai înregistrat depășiri ai parametrilor calității aerului, senzori amplasați pe șoseaua Giurgiului, Șoseaua Chitiliei, strada Recrutului și strada Fabulei(ambele din sectorul 5). În toate aceste locuri echipele de comisari GNM s-au deplasat pentru verificări. În niciunul din aceste situații depășirile înregistrate de senzori nu s-au confirmat”, scriau reprezentanții Gărzii de Mediu noaptea trecută pe pagina de Facebook.

Reprezentanții Ministerului Mediului au scris că rețeaua lor nu a înregistrat depășirile, dar realitatea este că au un singur senzor care măsoară PM 2,5 și acela la Lacul Morii, unde nici rețelele independente nu au înregistrat depășiri mari. Pentru PM 10 rețeaua națională are trei senzori, și ei amplasați în zone unde nu au fost valori ridicate (Lacul Morii, Mihai Bravu și Universitate).

Aceștia spun că au făcut și verificări în teren, la Buftea și Bucureștii Noi, cu laboratorul mobil, unde senzorii independenți arătau depășiri, dar măsurătorile nu au arătat depășiri sau acestea erau foarte mici.

”Ca urmare a episoadelor de poluare indicate de rețelele independente de monitorizare a calității aerului, echipe ale Gărzii Naționale de Mediu sunt deja în teren pentru verificări. Acestea cercetează, în București, posibile activități care au determinat creșterea concentrațiilor de PM 10 în jurul mai multor senzori independenți, care indică în acest moment depășiri în mai multe zone ale Capitalei. În plus, autolaboratorul mobil al ANPM este deja deplasat spre zona Buftea, pentru monitorizarea calității aerului din zona de nord a Bucureștiului. Precizam că datele din Rețeaua Națională a Calității Aerului, recunoscute de Comisia Europeană ca singurele colectate în condiții valide, nu indică depășiri ale concentrațiilor la PM10. Dimpotrivă, valorile acestui poluant sunt în prezent în limite normale, între 35 și 45 de micrograme pe mc. Totodată, va informăm pe toți că, recent, Comisia Europeană a publicat un raport tehnic despre sensibilitatea senzorilor de monitorizare a calității aerului în condiții de umiditate. Astfel, conform raportului, ceața sau calmul atmosferic pot determina creșteri ale concentrațiilor provocate strict de sensibilitatea tehnică a acestor echipamente”, scriau reprezentanții Ministerului Mediului noaptea trecută, la ora 22.00.

Și anul trecut, din octombrie până în mai, au avut loc depășiri și cu peste 600% pentru poluarea cu praf, noaptea și în weekend, însă autoritățile nu au venit cu explicații clare. De câteva ori, Ministerul Mediului a indicat arderi necontrolate de deșeuri sau vânt puternic.

Un studiu făcut de Institutul Național de Sănătate Publică, realizat pentru perioada 2010-2017, arată că în București este o asociere certă între creșterea poluării cu PM10 și PM2,5 (praf) și numărul tot mai mare de boli grave care afectează bucureștenii: infarct acut de miocard, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare,accident vascular cerebral, bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC). Documentul obținut de HotNews.ro arată că, dacă poluarea ar fi scăzut la nivelul asumat în 2010, bucureștenii ar avea o speranță de viaţă mai lungă cu 4 ani.

”Principalele contribuții la emisia totală de PM2,5 din aer revin în mod aproape egal încălzirii rezidenţiale (45,8 %) şi traficului rutier (45,5 %), aportul surselor inventariate din sectorul industrial şi al serviciilor fiind de 8,5%. La emisia totală de PM10 din aer, principala contribuție îi revine traficului rutier (48,4 %), urmată de încălzirea rezidențială (39,2%); sursele inventariate din sectorul industrial și al serviciilor aduc un aport de 11,7%”, se arată în document.
Despre particulele PM10 și PM2,5

Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid.

 • PM 2.5: 25 ug/m3 - valoarea-tintă anuală, 20 ug/m3 - valoarea limită anuală care trebuie atinsă până la 1 ianuarie 2020
 • PM 10, valori limită: 50 ug/m3 - valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane; 40 ug/m3 - valoarea limită anuală pentru protecția sănătăţii umane
Surse naturale: erupții vulcanice, eroziunea rocilor, furtuni de nisip și dispersia polenului.

Surse antropice: activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice. Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora cât și datorită arderilor incomplete.

Efecte asupra sănătăţii populaţiei

Dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.

Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.

Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.

Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4699 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  Asa sunt infectiile Nosocomiale (Duminică, 8 noiembrie 2020, 10:33)

  un domn [utilizator]

  Doi sau trei carcalaci in spital, ce mare tragedie aunt ?
  • -3 (5 voturi)    
   E praf natural PM 2.5 peste Europa, nu poluare! (Duminică, 8 noiembrie 2020, 13:42)

   Argon [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Avem de-a face cu o invazie de praf natural PM 2.5 din Anglia până în România. Nu este nici o poluare în Capitala.

   Vezi harta online de aici:
   https://www.windy.com/-Show---add-more-layers/overlays?camsEu,pm2p5,41.919,33.530,5

   Bucureștiul are concentrație mare de PM 2.5 atunci când curenții de aer aduc praful peste România ca azi 8 Noiembrie 2020. Nu se petrece nimic anormal în Capitala.

   Citat:
   "Poluare în București și Ilfov sâmbătă noaptea: Senzorii independenți au înregistrat valori spectaculoase pentru poluarea cu praf - peste 1.700% pentru PM2,5 și aproape 1.400% pentru PM10 / Autoritățile de mediu spun că au verificat, dar nu se confirmă"
   • +1 (3 voturi)    
    Daca mizerabilii de Primari din 90-ytd (Duminică, 8 noiembrie 2020, 15:14)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui Argon

    Nu aprobau taiei de padure in jurul Bucurestiului
    Pai
    Mai aveam praf in aer ?
    Din 90-ytd s a redus filtrul de padure cu cel putin 75 %
    • -2 (2 voturi)    
     totusi, nimic de firea? (Duminică, 8 noiembrie 2020, 20:01)

     Mary80 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

     slabutz pe ziua de azi, jumatate de solda.
   • +1 (3 voturi)    
    Nu este praf in Europa, numai in Bukurestabad (Duminică, 8 noiembrie 2020, 18:06)

    Coresponedntu [utilizator] i-a raspuns lui Argon

    Cand Ceausescu a demarat politicile agricole intensive au fost defrisate padurile din Campia Valahiei. Acum 200 de ani era padure neintrerupta de la Craiova in Vest pana la Constanta. Padurea generaza ploaie, pastreaza umiditatea, curata atmosfera. Bukrestabad e chiar in mijlocul stepei in curs de desertificare. desertul a inceput la Dabuleni in Oltenia si inainteaza rapid spre Est, ultimele rapoarte UE dau exemoplu Sudul Romaniei ca model al schimbarilor climatice. Bucurestbad oricum are cea mai proasta pozitie posibila ca oras din toata Romania. Asta pentru ca a fost ales de turci sa fie capitala Valahiei, sa fie aproape de Dunare, in mlastini, sa fie usor de controlat. Vechii valahi au ales alte capitale. Vechile capitale ale Miticistanului erau Targoviste si mai inainte Campulung Muscel, sau Campus Lagnum in latina sau Langenau in germana (a fost fortificat de sasi in sec XIV cand nu exista Valahia). Ambele foste capitale aveau pozitii ideale, in munte, aer curat, materiale de constructii in zona, ca orice oras european. Fara plantari masive in jurul Bukurestabadului, fara refacerea codrilor Vlasiei, sudul va fi tot mai uscat. Nu mai exista ploi autogenerate ci doar aduse de fronturile atmosferice in sud. Praf e doar in jurul Bucurestabad, plus poluarea din constructii, trafic auto unic in Europa etc etc etc, In toata Europa sßau pastrat perdele forestiere, la cativa km de culturi agricole, un km sau doi de padure. In jurul Bukurestabad nu mai exista asa ceva. Si cele cateva palcuri de padure ramase (Baneasa, Cernica etc) sunt hacuite de mafia imobiliara.
 • -4 (10 voturi)    
  stati sub pat (Duminică, 8 noiembrie 2020, 11:00)

  alfa1 [utilizator]

  coronavirusul e cel mai periculos nu poluarea...
  • +1 (3 voturi)    
   Am făcut curat ieri după 32 ani. Ma scuzați. (Duminică, 8 noiembrie 2020, 14:23)

   Argon [utilizator] i-a raspuns lui alfa1

   Îmi cer iertare dar nu mai făcusem curat de 32 ani (eu stau la etajul 17). Am tot amânat dar începusem sa ma apropii cu capul de tavan asa ca am pus mana pe lopata și am aruncat praful depus în strat gros pe podea. Nu am crezut ca senzorii aceștia sunt asa sensibili de nu mai poate omul sa își pună camera la punct ca încep sa tușească de scriu toate ziarele.
   Nu se va mai întâmpla. Promit.
 • +13 (17 voturi)    
  Comunicat în stilul „bătaie de joc” (Duminică, 8 noiembrie 2020, 11:09)

  NME [utilizator]

  „Deplasarea s-a făcut pe străzile dintre cei doi senzori, senzori ce nu au putut fi identificati pe strada. Probabil sunt în curțile oamenilor.”, scriau reprezentanții Gărzii de Mediu noaptea trecută pe pagina de Facebook.

  Serios? Voi habar n-aveți unde vă sunt senzorii??
  Cel care-a scris enormitatea asta mai lucrează încă în cadrul Gărzii de Mediu? Șeful lui încă-și mai încasează salariul? La fel, șeful șefului lui?
  Pentru nesimțirea asta ar trebui să cadă capete.

  La fel ca în cazul Colectiv, voi (GNM) sunteți acolo doar ca să vă luați salariul!
  Demisia, nesimțiților!
  • +4 (4 voturi)    
   Institutiile statului (Duminică, 8 noiembrie 2020, 11:19)

   Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui NME

   Sunt inexistente.. noi ca si cetateni nici nu le simtit prezenta. Incaseaza banutii si spaga si totul e ok
  • +6 (6 voturi)    
   nu sttn senzori lor, da sunt in curti (Duminică, 8 noiembrie 2020, 11:40)

   leeloo2 [utilizator] i-a raspuns lui NME

   Asa instaleaza Airly.
 • +4 (4 voturi)    
  e grav (Duminică, 8 noiembrie 2020, 11:34)

  andimi [utilizator]

  Poluarea in marile orase de la noi atinge deja niveluri ingrijoratoare. Garda de Mediu si ministerul sa nu se mai ascunda dupa deget, situatia este grava. Si sa nu mai spuna ca masuratorile acestor aparate independente nu sunt bune. Cand ai zeci de unitati care transmit cifre precum cele de aseara atunci nu e o coincidenta, ca doar sunt situate in zone diferite ale orasului, nu or fi toate defecte.
 • +5 (5 voturi)    
  bată-i soarele... (Duminică, 8 noiembrie 2020, 11:36)

  2304 [utilizator]

  ...de senzori, cât Dumnezeu poate costa un senzor??? (”reteaua nationala are 3 senzori PM10”). O fi costând cât un Boeing sau ce?. Cât buget are garda asta de mediu? și mai ales la ce îl folosește?
 • -2 (4 voturi)    
  Se incalzete lumea iarna cu ce are (Duminică, 8 noiembrie 2020, 11:39)

  leeloo2 [utilizator]

  ... e nromal.
 • +6 (6 voturi)    
  Inversiune atmosferică?! (Duminică, 8 noiembrie 2020, 11:49)

  mr_mojo [utilizator]

  Oare ce invenții mai scot ca să scuze activitățile ilegale de arderi de deșeuri?
  Ca s-a deschis pământul și a ieșit fum din Iad?
 • +3 (3 voturi)    
  Faza de negare (Duminică, 8 noiembrie 2020, 12:14)

  Casargoz [utilizator]

  Eu le propun celor de la mediu urmatorul experiment. Cand apare urmatoarea alarma de depasire realizati urmatoarea masuratoare langa complexul imobiliar parc drumul taberei. (acolo este un senzor rosu) Sunt cam 1100 de cetrale de apartament de 25kw adica : un complex imobiliar are o putere instalata a centralelor individuale 25 de MW. Asta ca sa ne ias din cap ca tirajul fortat de la centralele de apartament este eco....
  Dupa masuratori transam si acesta problema si vedem ca nu este de acolo, sau ca este ...
  Pana nu masuram ne dam cu presupusul.
 • +3 (3 voturi)    
  scuze am mancat noi fasole la pranz. (Duminică, 8 noiembrie 2020, 12:22)

  hopsinoi [utilizator]

  cei de la garda de mediu trebuie demisi, noi in fiecare wemancam fasole si totul apare in reteau de monitorizare, dar ei zic ca e de la erversiune atmosferica. alti sineCURisti.
 • +7 (7 voturi)    
  'nu au gasit surse de poluare' - atunci demisia (Duminică, 8 noiembrie 2020, 12:25)

  hopsinoi [utilizator]

  ce lichele, sistematic in we avem nivel noaptea de poluare cu 400% depasire.
 • +2 (4 voturi)    
  Nu se mai confirma (Duminică, 8 noiembrie 2020, 12:25)

  Arminius [utilizator]

  Altceva era daca era Firea la Primarie
 • +7 (7 voturi)    
  Sunteti degeaba (Duminică, 8 noiembrie 2020, 12:47)

  psl [utilizator]

  Acesta institutie "functioneaza" degeaba.O armata de oameni care cheltuie banul public fara sa aduca niciun beneficiu societatii. Trebuie sa fii de o nesimtire criminala sa spui ca nu se confirma poluarea ingrozitoare care apare doar pe timpul noptii de multe luni de zile. Intrati pe pagina lor de FB sa vedeti ce scriu sute de oameni disperati.
  Noapte nu se poate respira din cauza deseurilor ce sunt arse la adapostul intunercilui, iar autoritatile se fac ca nu vad! Dle Primar general, Guvernul Romaniei, faceti ceva!
 • +4 (4 voturi)    
  Nu se planteaza (Duminică, 8 noiembrie 2020, 13:03)

  Fanel01 [utilizator]

  Trotuarele unde erau pomi au fost asfaltate , nu se planteaza nimic
 • +3 (3 voturi)    
  lel (Duminică, 8 noiembrie 2020, 13:46)

  Georgiana1995 [utilizator]

  E ţeapă,nu vă merge jucăreaua bine . Poluare mai ceva ca în China lel,s-a înfundat senzoru' .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by