Cum ar putea fi mutilat bd. Ferdinand de Primăria Capitalei, instituția care trebuia să-l protejeze: blocuri de până la 7 etaje printre case construite în urmă cu peste 100 de ani / Vecini: Este scandalos cum se transformă zona într-o mică Pipera

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 5 noiembrie 2020, 10:24 Actualitate | Administratie Locala


Bulevardul Ferdinand 1
Foto: Google Maps
Bulevardul Ferdinand este unul dintre cele mai frumoase din București, cu case construite în urmă cu peste 100 de ani, copaci pe margine și spații verzi, fiind reprezentativ pentru ”orașul burghez”. Pe lângă faptul că foarte multe case de aici sunt lăsate în paragină, iar arborii vechi de pe margine au fost mutilați de toaletările succesive, bulevardul este în pericol de a-și pierde identitatea. Administrația Firea a aprobat două proiecte imobiliare care prevăd construirea unor blocuri de până la 7 etaje printre casele vechi, iar în dezbatere publică se află două proiecte asemănătoare. Unul dintre ele urmează a fi supus aprobării Consiliului General la următoarele ședințe.

Bulevardul Ferdinand este zonă protejată, cu grad maxim de protecție, iar aspectul său trebuie păstrat ca atare, fiind permise doar intervenții care nu alterează caracterul zonei, se arată în regulamentul de urbanism al zonei.
Bd. Ferdinand 72-74-76-78 - bloc de 7 etaje

Planul Urbanistic Zonal a fost aprobat pe 30 aprilie 2020, în baza unui aviz de urbanism dat pe Primăria Capitalei pe 17 februarie 2020. Acesta prevede construirea unui ansamblu rezidențial, cea mai înaltă clădire având 7 etaje. Clădirea are de fapt două subsoluri, demisol, parter, 4 etaje, iar etajele 5,6 și 7 sunt retrase. Bebeficiar este Conlux Development, iar proiectant KXL Studio.Bulevardul Ferdinand este zonă protejată, înălțimea maxim admisă fiind de 16 m. Prin PUZ-ul aprobat regimul de înălțime a crescut la 29 m.

Bd. Ferdinand nr. 75-77 - bloc de 6 etaje

Planul Urbanistic Zonal a fost apbat pe 23 octombrie 2012, în baza unui aviz de urbanism dat de Primăria Capitalei pe 1 august 2019. Acesta prevede construirea unui bloc de locuințe cu două subsoluri, parter și 6 etaje. Terenul are o suprafață de circa 1600 mp. Beneficiar este firma Veriss One Residence, iar proiectant Improve Architecture. Înălțimea maximă stabilită prin regulamentul zonei protejate este de 26 m, iar înălțimea aprobată prin acest PUZ este de 26 m.bd. Ferdinand 65-67 - bloc de 6 etaje

Aici proprietarii doresc să construiască un bloc de locuințe cu subsol, parter și 6 etaje, pe terenul în suprafață de nici 400 m. Blocul va avea o înălțime de 24 m. Planul Urbanistic Zonal a primit aviz de urbanism pe 23 iulie 2020, iar acum se află în dezbatere publică, înainte de a fis uspus aprobării Consiliului General.

Investitor este firma Max Estate / Belrom Invest, iar proiectant Metropolitan International Architects.


Pe site-ul Primăriei, la dezbaterea publică, vecinii cer Primăriei Capitalei să nu fie aprobat proiectul.

”Este scandalos cum se transformă zona protejată 7 Ferdinand într-o mică Pipera!! Nu dorim acest PUZ derogatoriu, nu dorim să înalte acest bloc la 24 m, nu dorim să fie spații verzi atât de puține. Pe terenul de la Ferdinand nr 72, 74 A, 76, 78 s-a mai aprobat un PUZ scandalos în ciuda sesizărilor noastre, PUZ pe care îl vom atacă în instanța. Mai încolo pe str Pictor Ion Andreescu se înalta iarăși un bloculeț pentru că s-a demolat o altă vila. Ne-am săturat, va rugăm să încetați cu aceste PUZ-uri derogatorii aprobate de fostul arhitect șef care și-a bătut joc de locuitorii Bucureștiului. În orice oraș normal, dacă există o clădire pe colț un pic mai înalta asta nu înseamnă că trebuie mutilată zona și îndesate peste tot clădiri și mai înalte sau la fel de înalte cât cea de pe colț. Va rugăm să țineți seama de caracterul zonei și interesele oamenilor”, a scris Asociația proprietari Ion Andreescu nr. 1.


Bd. Ferdinand colț cu str. Olari - bloc de 4 etaje

Pe strada Olari 18, proprietarul dorește să construiască un bloc de locuințe de 4 etaje. Terenul are o suprafață de aproape 400 mp. Proiectul este în stare incipientă, neavând aviz de urbanism, iar din 2019 nu s-a mai întâmplat nimic cu el.

Beneficiarul PUZ-ului este Munteanu Mihai, iar proiectant CENTRUL DE CERCETARE, PROIECTARE, EXECUTIE SI CONSULTING BUCURESTI S.R.L.–UNIVERSITATEA DE ARHITECTURA SI URBANISM „ION MINCU”, BUCURESTI.

Despre Bulevardul Ferdinand

Bulevardul unește scuarul Pache Protopopescu cu Șoseaua Mihai Bravu, include strada Olari și Piața Foișorul de Foc, fiind traversat de faimoasa stradă Mătăsari. Bulevardul a fost trasat la sfârșitul secolului XIX pentru a continua axa vest-est a orașului și a evoluat potrivit reglementărilor din 1897: construcție pe aliniere, înălțimea între 10 și 13m, limita terenului neocupată (în 1928 regimul de înălțime a crescut la 18m) iar în interbelic au apărut câteva clădiri cu înălțimea de până la 24 m. Majoritatea clădirilor au fost construite însă cu înălțimea de până în 18 m.

”Elementele definitorii și care-i conferă caracterul sunt: profilul transversal constant și echilibrat (front continuu și o înălțime a fronturilor egală cu lățimea străzii), scuarurile verzi ca momente de ritmare (Pache și Horei) legate de plantația de aliniament, racordarea la țesutul învecinat pe care-l structurează. Bulevardul este o axă monumentală caracteristică pentru perioada de configurare a orașului “burghez”. Gradul de protecție: maxim - se protejează valorile arhitectural - urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor: trama stradală, fondul construit, caracterul și valoarea urbanistică. Sunt permise intervenții care conservă și potențează valorile existente, conservarea fronturilor și spațiilor constituite existente- refacerea continuității spațiale și volumetrice în zonele destructurate (zona scuarului Horei), interzicerea rupturii de scară / gabarit- reabilitarea spațiilor publice majore (scuaruri) și punerea în valoare a clădirilor monument sau a celor susceptibile a fi declarate monument (consolidare, restaurare, întreținere), protecția vegetației, refacerea spațiilor verzi agresat”, se arată în regulamentul zonei protejate Ferdinand.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12118 vizualizari

 • +21 (23 voturi)    
  cum sa bagi blocuri printre case? (Joi, 5 noiembrie 2020, 12:33)

  qwerasdf [utilizator]

  cum?! si de ce naiba se mai chinuie cu PUZ-uri, avizari s.a.m.d?

  luati bai niste avioane, bagati niste bombe in ele, le dati drumul peste cartierul ala... nici nu va mai chinuiti sa evacuati populatia (care va face opozitie). Dati peste ei direct. Puneti-va voi bloculetele, linistiti...
  • -10 (12 voturi)    
   nu chiar intre case.. (Joi, 5 noiembrie 2020, 16:47)

   vindicomvs [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

   daca ma uit bine in poza aia e vorba de loturile la strada, din intersectie, deci nu chiar intre case. P+4 chiar nu mi se pare rau. Dar se vede si un p+10...
 • +29 (31 voturi)    
  La pușcărie (Joi, 5 noiembrie 2020, 12:38)

  Actros [utilizator]

  cu toți cei ce au contribuit la mutilarea Bucureștiului !!

  Cu siguranță că există și niște șpăgi și trafic de influență pe undeva, deci cine chiar își dorește, trebuie doar să caute.
 • +27 (29 voturi)    
  Arhitecti si urbanisti PMB? (Joi, 5 noiembrie 2020, 12:47)

  Hellnews [utilizator]

  Toti arhitectii si urbanistii din PMB, creatorii "noului Bucuresti" ar trebui inlocuiti urgent cu o generatie noua, care sa aplice ce au invatat la scoala, nu ce le dicteaza "clientela" politico-imobiliara.
  • +24 (24 voturi)    
   nu (Joi, 5 noiembrie 2020, 13:24)

   287 [utilizator] i-a raspuns lui Hellnews

   nu inlocuiti, ci bagati direct in puscarie; nu conteaza daca au facut-o la ordin sau pe spaga, daca iti pui semnatura pe o mizerie tb sa o inghiti cu totul
  • +14 (14 voturi)    
   inlocuire? (Joi, 5 noiembrie 2020, 16:09)

   codo [utilizator] i-a raspuns lui Hellnews

   de frica inlocuirii au dat ei tunurile astea? de puscarie le e frica, acolo trebuie sa ajunga. arhitectul de la capitala a plecat ofuscat cand a vazut ca vine nicusor, ca e sub demnitatea lui sa lucreze cu el. sper sa nimereasca totusi la parnaie, la nivelul demnitatii lui.
 • +18 (18 voturi)    
  Schimbați toți arhitecții de la PMB (Joi, 5 noiembrie 2020, 13:58)

  mr_mojo [utilizator]

  Toti, dar toți.
  Pentru ca toți au dat autorizații aiurea in cârdășie cu toți corupții din Primărie.
  Anularea acestor inițiative, schimbarea celor sus menționați și o noua direcție a PMB este testul noului primar.
 • +15 (15 voturi)    
  procedura clara in toate orasele mari (Joi, 5 noiembrie 2020, 14:02)

  Soro [utilizator]

  Procedura e vicleana din partea primariilor:
  1. Studiu de oportunitate cu anunt facut la un avizier care nu exista. Bineinteles ca in asta nu se aduce nici un avantaj locuitorilor existenti ci doar bla-bla gen "crearea premiselor viitorului pentru dezvoltare durabila si creerea alinierea tendintelor societatii de dezvoltare verticala, ....". In urma acestuia se poate genera PUZ.
  2. Cum PUZ respecta studiul de oportunitate e legal.
  3. Apoi se elibereaza autorizatia de constructie legala.

  la toate intalnirile vin reprezentanti ai dezvoltatorului care subliniaza bla-bla-urile de mai sus, ce se consemneaza in scris ca fiind pareri ale participantilor.
  la aceste intruniri daca te inscrii si spui ca nu e OK vei avea impresia clara ca esti singur impotriva dezvoltatorului si a primariei, cele 2 parti fiind mana-in-mana.
  Singura posibilitate e sa fim vigilenti si sa contestam simplu (cerere simpla la primarie cat mai multi vecini) sau cu un avocat, incepand cu studiul de oportunitate su PUZ-ul. Dupa acceptarea acestora e greu si trebuie contestat in instanta (greu si scump).
 • +17 (17 voturi)    
  Acum cu noul primar (Joi, 5 noiembrie 2020, 14:31)

  Gaspar [utilizator]

  Sunt sigur acum ca noul primar ales va desfiinta aceste aberatii si va anula respectivele autorizatii.
  Nicusor Dan nu va permite ca hotii din primaria Firea sa fure in continuare...
  • +9 (11 voturi)    
   Primarul nu poate anula autorizatii (Joi, 5 noiembrie 2020, 15:45)

   Soro [utilizator] i-a raspuns lui Gaspar

   Orice primar anuleaza AC sau PUZ va fi contestat in instanta si VA PIERDE. Orice AC obtinul legal (chiar si cu siretlicuri legale) este construibil imediat. Noul primar poate doar sa puna oameni care nu sunt corupti si care se resping studii din astea care nu aduc nici un avantal.

   Ca sa fie clar: aceste "oportunitati" nu sunt ilegale, ci doar imorale. Regimul de inaltime se poate modifica si in general se modifica in orase dar problema e ca acestea se modifica fara a tine cont de impactul fata de cladirile existente, adica se construieste in imediata vecinatate, iar avantajele pentru locuitorii afectati nu exista. Adica nu se face si un magazin, gradinita, scoala care poate lipsesc din zona ci doar cladiri rezidentiale sau birouri car doar inghesuie locuitorii existenti. De asemenea nu se pune un spatiu de garda intre cladirea noua si cele vechi.
   Se merge pe "vand apartament in bloc nou cu vedere in cartier de case". nu-i asa ca suna bine. Si au as cumpara un asa apartament. Problema e ca cei ce construiesc si vad astfel de apartamente scot pur si simplu banii din nenorocirea celor de la casele invecinate. un anunt cu "vand casa la umbra unui bloc de 15 etaje" nu suna tentant. nu?!
 • +4 (6 voturi)    
  Mutilation is my name (Joi, 5 noiembrie 2020, 16:13)

  benicio [utilizator]

  Mutileaza cartierul, mutileaza si traficul. Sper sa nu aprobe primaria si CG aceste planuri, sper sa reziste in fata presiunilor unor moguli imobiliari. Sunt curios oare mogulii astia imobiliari unde locuiesc? Sigur nu au treaba cu aglomeratia si poluarea.
 • +8 (12 voturi)    
  cine stie, pleaca (din Romania) (Joi, 5 noiembrie 2020, 16:15)

  Dedalus [utilizator]

  Cine va sta in astfel e blocuri?!

  Bucurestiul e plin de blocuri monstruoase, de o uratenie inimaginabile, plantate unul intr-altul pe suprafete betonate cu ura fata de spatiile verzi.

  Romanul uraste spatiile verzi. Si daca moare de cancer pulmonar, moare cu strigatul "Traiasca betonul!" in gusha mancata de cancer.

  Romanii au ce isi doresc: blocuri si betoane.
 • +2 (4 voturi)    
  Nicusoare incepte sa livrezi !?! (Joi, 5 noiembrie 2020, 16:35)

  cetatean2016 [utilizator]

  Noi care te-am votat nu avem rabdare si nu inghitim povesti gen ca in herastrau cei care ocupa parcul cu carciumi au contracte in regula pe abuzul comis BULDOZERUL pe ei cum a facut Basescu cu chioscurile ca asa s-a inventat ca om politic puternic imagine pe care o are si azi .

  Si nici aici cu constructiile pe bul Ferdinand ca vezi doamne au autorizatie si ca nu le -o poti anula le -o anulezi si i pui sa le plateasca firea si cine a aprobat o despagubirile .


  La fel si cu functionarii publici mai ales cei din functii de conducere din PMB trebuie dati urgent afara si pusi altii nu in luni de zile ani de zile sa te rogi de ei sa plece . OUT si Gata .
  Cu Iordache de la juridic ai intarziat o saptamana mai dureaza?

  ca repede ne pierdem rabdarea daca nu livrezi si vom zice despre tine ca esti cum ziceau in campanie adversarii tai si noi nu-i creadeam .

  Hai spor la treaba!
 • +3 (3 voturi)    
  Acum sa te vedem Nicusor ! (Joi, 5 noiembrie 2020, 16:53)

  mmagic [utilizator]

  Te-ai luptat atatia ani sa interzici constructii ilegale ...
  Ce faci tu acum cand ai in mana fraiele primariei Capitalei?

  Te omoara si pe tine sistemul asa cum l-a omorat si pe Emil Constantinescu sau ii faci tu pe ei impreuna cu PNL care spune sus si tare ca ar vrea o romanie normala?
  • +3 (3 voturi)    
   E mai iritat decat lasa sa se vada si asta-i bine (Joi, 5 noiembrie 2020, 18:32)

   muvis [utilizator] i-a raspuns lui mmagic

   A zis ca respecta legea. Asta-i primul lucru si trebuie tinut cu dintii de asta.
   Apoi a zis ca vom avea in sfarsit un PUG, care va impune conditii puz-urilor, iar nu invers.
   Mai e dator cu niste termene, pe care inteleg ca le asterne acum.
 • -9 (9 voturi)    
  Exact (Joi, 5 noiembrie 2020, 18:21)

  Ipse1954 [utilizator]

  O mutilare asemanatoare a fost infaptuita acum peste 100 de ani cind au fost darimate bordeiele vechi de sute de ani pentru a face loc caselor ce sunt acum.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by